drobiowa - 2000 przepisów (strona:27/134)

Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej 298

rzepakowego 4 łyżki przyprawy do karkówki 1 duża cebula 200 g pieczarek 500 g kapusty kiszonej 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów Pelati 2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka miodu sól majeranek pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia Ulubioną przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plastry karkówki grubości(...)szerokim dnem. Na tą samą patelnię wrzucić skrojoną w kostkę cebulę, usmażyć i przełożyć do karkówki. Tak samo postąpić z pieczarkami i kiszoną kapustą. Wlać do wszystkiego bulion drobiowy i przecier pomidorowy. Przyprawić, przykryć pokrywką i postawić na minimalnym ogniu, tak aby delikatnie się dusiło przez około 1,5 godziny. Pod koniec duszenia, można zdjąć pokrywkę, aby trochę płynu odparowało

https:KKuchniaMniam
Kiełbasa drobiowo wieprzowa 399

Przepis Mięso: Wieprzowina 3 kg -ścinki z szynek,z schabu(mizdra,warkocz),łopatka . Drobiowe -piersi z kurczaka 2 kg Przyprawy - peklo sól 17 g/kg do wieprzowiny -sól kamienna nie jodowana 17 g/kg do drobiu -pieprz czarny 1 g /kg -pieprz młotkowany z kolendrą 2 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g /kg -czosnek wyciśnięty przez praskę ja dałem(...)kawałki 4 x 4 cm ,ścinki z szynki i schabu pozostawiamy jakie są i peklujemy dodając odrobinę wody. Czas peklowania 48  . Mieszamy co 12 godzin . Mięso drobiowe kupujemy na drugi dzień tniemy w kostkę 2 x 2 cm i solimy.Czas w soli 24 godz.mieszamy co 12 godzin. Gdy peklowanie i solenie dobiegnie końca należy wieprzowinę zmielić sitko

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sałatka bakaliowa 173

Sałatka z typu mięsnych gdzie popularny smak mięsa drobiowego wraz z warzywami przełamany zostaje lekką słodyczą bakalii. Sałatka powstaje z połączenia : filetu drobiowego kapusty pekińskiej kukurydzy rodzynek orzechów włoskich

SPS Catering
Pasztet z mięsa z rosołu 191

gotowania rosołu (waga samego ugotowanego mięsa, po oczyszczeniu z kości i skór); 100 g włoszczyzny ugotowanej w rosole (np. marchewka, seler, por, pietruszka, grzyby suszone); 1/2 szklanki rosołu drobiowego; 1/4 szklanki bułki tartej; 2 duże surowe jaja + 4 jaja ugotowane na twardo; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu; 1/2 płaskiej łyżeczki  mielonego imbiru; 1/2 płaskiej łyżeczki  mielonej gałki muszkatałowej

Gospodyni Miejska
Makaron z ajwarem i warzywami + drobiowe pulpeciki i surówka z kiszonej kapusty 206

który znakomicie nadaje się jako sos do makaronu z dodatkiem warzyw. Ja użyłam tych zamrożonych przeze mnie w lecie (zawsze robię zapasy cukinii, bakłażana i papryki). Do tego upiekłam drobiowe pulpeciki i tak oto powstał smaczny posiłek, który możemy zjeść na obiad w domu lub zabrać ze sobą do pracy. Jeżeli nie macie domowego ajwaru, możecie spróbować go kupić(...)Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} pulpety (9 sztuk) składniki na 4 porcje 450 g mięsa mielonego drobiowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1/3 łyżeczki kolendry ¾ łyżeczki kminu rzymskiego ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku 3 łyżki otrąb pszennych 1 jajko

Fabryka pomysłów
Gulasz z serduszek drobiowych (z makaronem orkiszowym) 135

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Klasyczny i delikatny gulasz z serduszek drobiowych, czyli po prostu duszone serduszka, które podałam z makaronem orkiszowym. Bardzo prosta propozycja na dość szybki obiad. Gulasz doskonale komponuje się również z dowolną kaszą, ryżem, czy ziemniakami. 1/2 kg serduszek drobiowych 2 garście mrożonej włoszczyzny (pociętej w paski) 1 duża cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka

Di gotuje
Łagodne zielone curry z kurczakiem 249

odpowiednią ilość zielonych papryczek chili, które należy dodać do dania na początku gotowania. Do przygotowania dania użyłem: 750 gram udek kurczaka, 400 ml mleka kokosowego, 500 ml bulionu drobiowego, 3 łyżek zielonej pasty curry, 3 łyżek sosu rybnego, 3 łyżek sosu ostrygowego, 2 łyżek sosu sojowego, 4 suszonych liści limonki kaffir, 2 łyżeczek mielonej kurkumy, 2 łyżek oleju słonecznikowego(...)zamarynowanego wcześniej kurczaka wraz z marynatą. Całość doprowadziłem do wrzenia po czym dodałem 4 pokruszone liście limonki kaffir, a całość zalałem 400 ml mleka kokosowego i 500 ml bulionu drobiowego. Doprawiłem do smaku 2 łyżeczkami mielonej kurkumy i białym mielonym pieprzem. Gotowałem przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Do gotowego dania dodałem posiekany pęczek natki kolendry (pozostawiając kilka

Wyprawy kulinarne
Grasica cielęca w sosie grzybowym - rekonstrukcje kulinarne Macieja Nowickiego 141

mięsiwa i ciast garnirowania. Jeżeli do ciasta, zrob trochę więcej sosu.  Składniki: 3 kg animeli cielęcej 0.1 kg podgrzybków mrożonych  100 g maki  2 l wywaru drobiowego  200 m białego wina wytrawnego  4 goździki  8 ząbków czosnku  5 liści laurowych  100 g smalcu gęsiego  1 łyżka cukru  natka pietruszki(...)patelni smalec i podsmażamy cebulę następnie dodajemy grzyby a na końcu czosnek i liście laurowe. Całość zalewamy białym winem i redukujemy do polowy objętości po czym dodajemy wywar drobiowy, goździki, cukier i gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Dodaje animelę i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 10 minut. Pałac w Wilanowie

SzczyptaSmaQ
Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu 237

gotowanych warzyw z rosołu. Pulpeciki są delikatne, można je jeść podczas diety, doskonale nadadzą się dla dzieci, kiedy chcemy im w menu przemycić trochę gotowanych warzyw i mięska drobiowego. Polecam też klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką , Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu : Składniki : ugotowane mięso z 2 udek kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 mała ugotowana(...)pietruszka kawałek ugotowanego selera kasza manna sól do smaku Przygotowanie: Miksujemy w szatkownicy (melakserze) ugotowane mięso drobiowe i warzywa z rosołu. Mieszamy, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem (dla dzieci pieprz pomijamy). Dosypujemy kaszkę mannę (na każdą kopiastą łyżkę masy mięsno-warzywnej dajemy 1 płaską łyżeczkę kaszki manny). Formujemy okrągłe pulpety. Gotujemy je na małym ogniu 2-3 minuty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podsmażane tortille z kabanosem i kiszonym ogórkiem w sosie kebab-gyros 234

dań. Dziś zapraszam Was na podsmażane tortille z kabanosem i kiszonym ogórkiem w sosie kebab-gyros. Jak dla mnie połączenie idealne. Zieleń sałaty i ogórka z charakterystycznym smakiem drobiowego kabanosa, a wszystko skąpane w pysznym sosie. Takie tortille możecie przygotować zarówno na kolację, drugie śniadanie do pracy, jak i przekąskę na przyjęcie. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję) 1 tortilla(...)liście sałaty 1 mały ogórek kiszony 2 kabanosy drobiowe lub drobiowo-wieprzowe 1 plaster żółtego sera np. gouda sos kebab-gyros Folwark Przygotowanie: Tortillę polewamy delikatnie sosem kebab gyros tworząc "esy-floresy" na placku. Na to układamy 2 liście sałaty. A następnie pokrojone w drobne plasterki kabanosy i ogórek kiszony. Na wierzch układamy pokrojony w plastry ser. Całość znów delikatnie

Słodkie okruszki
Wątróbki Drobiowe z Sosem Czekoladowo- Balsamicznym i Kaszą Bulgur 176

Wątróbki drobiowe uwielbiam, odkąd przyrządziłam ją z octem balsamicznym z musem z malin w tym temacie idę właśnie w tą stronę. Nie klasyka z cebulką i jabłkiem, ale na rukoli, z owocami i sosami na bazie kremowego octu balsamicznego, to smakuje mi najbardziej, ponieważ są lżejsze i to dla mnie totalnie inny wymiar smaku. Uwielbiam. Wam proponuję chociaż raz przygotować(...)jedną z moich propozycji wątróbkowych, a zakochacie się w takim smaku. Dziś proponuję sos balsamiczny z czekoladą. Dobrze przeczytaliście, właśnie z czekoladą, rewelacja! Składniki na 2 osoby: kilka wątróbek drobiowych 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego 2 garście rukoli mleko do namoczenia wątróbek mąka do obtoczenia wątróbek kilka owoców jeżyn (użyłam mrożone, które wcześniej rozmroziłam) kilka owoców malin (użyłam mrożone, które

Blondynka Gotuje
Roladki z wkładką 142

dwie tacki ale trzeba sobie samemu sprawdzić ile będzie potrzebnych. Zakupy: - 40 plastrów dużych wędliny - 5 jajek - szczypiorek - pieczarki marynowane - żelatyna ( na 2,5 litra wody) - 1 kostka rosołowa drobiowa - majonez  - śmietana - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo. Szczypiorek i pieczarki marynowane ( tutaj ilość według uznania) siekam na drobno i wrzucam do miski. W międzyczasie(...)Szczypiorek - 1 zł Pieczarki marynowane - 4,99 zł - cena za cały słoik a potrzeba kilkanaście sztuk Żelatyna ( na 2,5 litra wody) - 3,79 zł 1 kostka rosołowa drobiowa - 0,26 zł Majonez  Śmietana Sól, pieprz do smaku Całkowity koszt

Tanio smacznie i prosto
Kotlety pożarskie 228

prawdopodobnie kucharz cara Aleksandra I. Ich nazwa pochodzi od nazwiska słynnego bojara rosyjskiego. Sekret smaku kotleta pożarskiego tkwi w rodzaju mięsa i… maśle. Kotlety przyrządza się się z mięsa drobiowego." Kotlety są miękkie, soczyste i delikatne. Doskonale sprawdzą się na obiad dla dziecka, ale i nie tylko. 400-500g mięsa mielonego drobiowego (użyłam z indyka) 1 cebula 1 sucha

Di gotuje
KLOPSIKI MIELONE Z GOTOWANEGO MIĘSA W JARZYNOWYM SOSIE 204

mimo, że część trafia do zupy, to zostaje go jeszcze całkiem sporo.  Wtedy kombinuję na 1000 sposobów, aby mięsko smacznie wykorzystać. Robię  klasyczne mielone  albo warzywno-drobiowe mielone z pysznym jarzynowym sosie.  W ten sposób nic się nie marnuje, a ja mam pyszny obiad na co najmniej 2 dni ;-))) Składniki na klopsiki: ugoto wane mięso drobiowe

Walijskie Pichcenie
Szybki rosół z makaronem i lubczykiem 142

większości pozostają w środku i nie zdąża się uwolnić się tłuszcz, który przechwytuje smaki i pozostawia je w rosole." Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna. mięso drobiowe (najlepiej z kury) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki świeży koperek(...)lubczyk sól, pieprz Dodatkowo: makaron   Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 10 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrojoną na ćwiartki cebulę. W międzyczasie

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania