oleju sezamowego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 2 główki brokuła podzielone na różyczki 1 szklanka bulionu drobiowego 2 szklanki mleka 400 ml mleka kokosowego 4 łyżki zielonej pasty curry 1 1/2 łyżki masła orzechowego, bez kawałków orzeszków 1-2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka, pokrojone(...)posiekana bazylia do podania Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju sezamowego i wrzuć cebulę i czosnek i smaż przez 3-4 minuty. Wlej bulion drobiowy i doprowadź całość do wrzenia. Teraz wrzuć brokułu wraz z jabłkami, pastą curry i masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej mleko i mleko kokosowe i zagotuj. Zmniejsz ogień
karmelowybułki tartej 100 g boczku wędzonego w plastrach Sól Pieprz Czosnek granulowany Sos grzybowy: 1 cebula 10 małych pieczarek 20 g suszonych borowików 20 dag podgrzybków 2 kostki rosołowe drobiowe 150 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 400 ml wody Sól Pieprz Rolady: Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa(...)mniejsze kawałki. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki. Pieczarki możemy pokroić dowolnie (w plastry, połówki czy ćwiartki). Gdy całość zmięknie wlewamy bulion drobiowy (wodę z kostkami rosołowymi). Dodajemy borowiki oraz świeże (oczyszczone i pokrojone podgrzybki). Całość dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszana z mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy
VioletoweKucharzenieWłaśnie trwa sezon na botwinkę, którą bardzo uwielbiam. Najczęściej przygotowuję z niej zupkę. Najczęściej podaję ją z jajkiem ugotowanym na twardo, ale tym razem podałam z pulpecikami drobiowymi i pysznym warzywnym makaronem. Bardzo polecam taką botwinkę na obiad. Będzie pysznie i sycąco. Zapraszam :) Składniki: Na botwinkę: 1 pęczek botwinki 2 marchewki 1 pietruszka pół pęczka koperku 250 ml śmietany(...)płaska łyżka mąki pszennej gorąca woda sok z cytryny sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Na pulpeciki: 30 dag fileta drobiowego 1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie 1 jajko pieprz ziołowy do smaku przyprawa do kurczaka do smaku ewentualnie sól do smaku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Na makaron: 25 dag makaronu mini rurki
IzabelawkuchniSKŁADNIKI na 4 porcje: 1 litr gotowego bulionu drobiowego odtłuszczonego lub 2 udka z kurczaka + 1/2 l wody 250 g suszonego zielonego groszku (spliterwten) 150 g obranego selera pokrojonego w kostkę 200 g pasternaka lub korzenia pietruszki pokrojonego w kostkę 150 g pora pokrojonego w pół-krążki 3-4 łodygi selera naciowego pokrojonego w kawałki 1 łyżeczka bulionu drobiowego
Sztuka gotowania w/g Samirydopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy Mieszanka orzechowa 1,5 – 2 litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem i kolendrą** Zaczęłam od nastawienia *bulionu drobiowego: 2 ćwiartki z kurczaka zagrodowego, 2-3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałeczek pora, kawałeczek selera oraz przyprawy: kilka listków
Kate's Kitchenpieczony pasztet, więc czemu nie ;) Do przygotowania pasztetu wykorzystałam przypraw i foremek aluminiowych z zestawu "Domowy pasztet" Tradismak . Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka * 400 g wątroby drobiowej * 3 marchewki * 1 korzeń pietruszki * pół korzenia selera * połowa pora * kilka ziarenek ziela angielskiego * 3-4 liście laurowe * sól i pieprz do smaku * 1 łyżeczka przyprawy(...)pasztetu * 1 łyżeczka przyprawy Dobry Smak Jager * 2 jajka * 1 czerstwa bułka * pół szklanki rosołu Wykonanie: Z piersi kurczaka, warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować rosół. Wątróbki drobiowe podgotować w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka z rosołu razem z wątróbką i warzywami przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Farsz wymieszać z żółtkami jaja, namoczoną w rosole bułką, połową
Zrób to smaczniezjeść 😉 Wydaje mi się, że z biegiem lat polubiłam ją bardziej, choć bywają okresy, że nie mogę na nią patrzeć. Oczywiście cały czas piszę tu o wątróbce drobiowej, bo ta wieprzowa raczej mnie nie przekonuje...może dlatego, że nie przepadam w ogóle za wieprzowiną w każdej postaci. Postanowiłam trochę odczarować tę wątróbkę i wykonać ją w całkiem innej wersji, niż(...)super pomysł! W daniu tym wątróbka jest prawie niewyczuwalna, a cała potrawa stała się bardziej wykwintna. Myślę, że jest to smaczny sposób na przemycenie wątróbki 😉 Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 3 cebule 500 g pieczarek 200 ml śmietany 30% natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia 1 szklanka mleka 3-4 łyżki mąki Wykonanie: Wątróbkę myjemy, przenosimy do miski
Kuchnia MagdaLenyEkspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem (2-3 porcje) Składniki: 90 g makaronu jajecznego, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedzonego 1 łyżka oleju kokosowego 250 g drobiowego mięsa mielonego 2 łyżki drobno posiekanej dymki 2 łyżeczki drobno posiekanych łodyżek kolendry 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 400 ml bulionu drobiowego 1 czerwona
karmelowySkładniki: 2 kostki rosołowe drobiowe 3 ziemniaki 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 ogórki szklarniowe 0,5 szklanki śmietany 1 łyżeczka mąki topiony serek ementaler sól pieprz Sposób wykonania: Wrzucić 2 kostki rosołowe drobiowe na 1l wody. Gotować. Po rozpuszczeniu kostek dodać 3 ziemnaki średniej wielkości pokrojone w kostkę. Na patelni na oleju zeszklić 0,5 cebuli średniej wielkości
Przepisy kulinarne babci Antoninykurczaka (o wadze około 300 g); 4 łyżki masła klarowanego; 1 średnia cebula; 3 ząbki czosnku; 1/4 szklanki mąki pszennej; 1 łyżka curry w proszku; 1 litr bulionu drobiowego; 1 szklanka mleka 3,2 %; 1 szklanka słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 1 duże twarde jabłko (u mnie odmiana Granny Smith); 1 łyżka cukru trzcinowego; 1 łyżeczka(...)dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną). Następnie dodać curry w proszku, wymieszać i podsmażać całość, stale mieszając, przez około 1 minutę. Do podsmażonej cebuli z curry wlać bulion drobiowy, wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę oraz przyprawić cukrem trzcinowym (1 łyżka), chili w proszku (1 łyżeczka), solą
Gospodyni Miejskajakie mam ochote i wiem że mi nie zaszkodzą. Dla małego i dużego :) Na każdą okazję :) Smacznego :) SKŁADNIKI: 2 paluchy pełnoziarniste ok 10 cm 2 parówki drobiowe 6 plastrów ogórka konserwowego 2 plastry cebuli czerwonej 1 Garść mix sałat Ketchup do polania PRZYGOTOWANIE: Bułki przekrajam wzdłuż. Wkładam do środka plaster sera oraz(...)drobiowe parówki. Wkładam do piekarnika i piekę ok 5 min w 200 stopniach . Następnie polewam ketchupem jeszcze ciepłe hot dogi dodaję plastry ogórków. Cebulę czerwoną drobno siekam. Posypuję środek. Na koniec wkładam sałatę. Smacznego
Gotowanie PatkiPyszna propozycja na przekąskę z wykorzystaniem mięsa i marchewki z rosołu. Można do niej dodać swoje ulubione dodatki np. groszek, kukrydzę, jajko, natkę :) Składniki: litr rosołu drobiowego mięso drobiowe z rosołu (u mnie 2 nogi z kurczaka) marchewki z rosołu jajka na twardo groszek, kukurydza, natka - opcjonalnie 2 łyżki żelatyny Mięso pokroić na mniejsze kawałki, marchewki w kostkę
wyzwania kuchenneszybką i łatwą w przygotowaniu zupę pomidorową na bazie soku pomidorowego. SKŁADNIKI: 2 jabłka 2 cebule 2 łyżki masła sklarowanego 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 1 litr dobrego soku pomidorowego puszka mleczka kokosowego około 250ml sól oraz pieprz do smaku ulubione zioła (ewentualnie) dodatkowo: ugotowany makaron lub ryż posiekane zioła do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok(...)kawałki jabłka (nie musimy obierać) - wszystko razem mieszamy, przykrywamy i na niewielkim ogniu dusimy, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Krok 3. W garnku zagotowujemy bulion jarzynowy lub drobiowy. Krok 4. Zawartość patelni dokładnie blendujemy - dodajemy do gotującego się bulionu. Krok 5. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i chwilkę gotujemy - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Możemy
Moja Książka Kucharskaopakowania zielonej pasty curry, dokładnie mieszamy. Niech Was nie kusi dodanie całego opakowania, bo zupa będzie nie do zjedzenia ! Rozprowadzamy zawartość garnka 2-3 łyżkami wazowymi ugotowanego wcześniej drobiowego wywaru, wlewamy mleko kokosowe, dokładnie całość mieszamy. Wsypujemy cukier, kurkumę, wrzucamy dwa liście limonki i z grubsza posiekaną kolendrę. Dodajemy pozostały wywar i mięso z wywaru, wlewamy sos rybny. Wszystko(...)sensu dodanie jej całej na raz nawet wtedy, jeśli zupa wyda Wam się za mało ostra. Dla mnie najsmaczniejsza jest pierwszego dnia – przyjemnie odczuwalnie ostra i pikantna, rozgrzewa. WYWAR DROBIOWY 800-900g podudzi z kurczaka, z kośćmi i skórą 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 liście limonki kaffir 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego 1200ml świeżo zagotowanej wody sól
Karo in the KitchenGulasze drobiowe to bardzo fajny pomysł na obiad bądź kolację osób dbających o swoją dietę. Połączenie dzisiejsze jest jednym z moich ulubionych. Gulasz ten świetnie smakuje zarówno z ryżem, kasza czy makaronem. Drobiowy gulasz z brokułem Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 1 biała cebula 150-200 g brokułów przyprawa do gyrosa oliwa około 200-250 ml wody
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki