drobiowa - 2000 przepisów (strona:24/134)

Łatwa zupa brokułowa z zieloną pastą curry / Easy broccoli and green curry soup 202

oleju sezamowego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 2 główki brokuła podzielone na różyczki 1 szklanka bulionu drobiowego 2 szklanki mleka 400 ml mleka kokosowego 4 łyżki zielonej pasty curry 1 1/2 łyżki masła orzechowego, bez kawałków orzeszków 1-2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka, pokrojone(...)posiekana bazylia do podania Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu 2 łyżki oleju sezamowego i wrzuć cebulę i czosnek i smaż przez 3-4 minuty. Wlej bulion drobiowy i doprowadź całość do wrzenia. Teraz wrzuć brokułu wraz z jabłkami, pastą curry i masłem orzechowym i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej mleko i mleko kokosowe i zagotuj. Zmniejsz ogień

karmelowy
Mielone rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym 121

bułki tartej 100 g boczku wędzonego w plastrach Sól Pieprz Czosnek granulowany Sos grzybowy: 1 cebula 10 małych pieczarek 20 g suszonych borowików 20 dag podgrzybków 2 kostki rosołowe drobiowe 150 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 400 ml wody Sól Pieprz Rolady: Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Do mięsa(...)mniejsze kawałki. Na patelni po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki. Pieczarki możemy pokroić dowolnie (w plastry, połówki czy ćwiartki). Gdy całość zmięknie wlewamy bulion drobiowy (wodę z kostkami rosołowymi). Dodajemy borowiki oraz świeże (oczyszczone i pokrojone podgrzybki). Całość dusimy na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy śmietanę wymieszana z mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy

VioletoweKucharzenie
Botwinka z pulpecikami drobiowymi i makaronem. 126

Właśnie trwa sezon na botwinkę, którą bardzo uwielbiam. Najczęściej przygotowuję z niej zupkę. Najczęściej podaję ją z jajkiem ugotowanym na twardo, ale tym razem podałam z pulpecikami drobiowymi i pysznym warzywnym makaronem. Bardzo polecam taką botwinkę na obiad. Będzie pysznie i sycąco. Zapraszam :) Składniki: Na botwinkę: 1 pęczek botwinki 2 marchewki 1 pietruszka pół pęczka koperku 250 ml śmietany(...)płaska łyżka mąki pszennej gorąca woda sok z cytryny sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Na pulpeciki: 30 dag fileta drobiowego 1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie 1 jajko pieprz ziołowy do smaku przyprawa do kurczaka do smaku ewentualnie sól do smaku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Na makaron: 25 dag makaronu mini rurki

Izabelawkuchni
Szczupła grochówka z korzennymi warzywami i kurczakiem 214

SKŁADNIKI na 4 porcje: 1 litr gotowego bulionu drobiowego odtłuszczonego lub 2 udka z kurczaka + 1/2 l wody 250 g suszonego zielonego groszku (spliterwten) 150 g obranego selera pokrojonego w kostkę 200 g pasternaka lub korzenia pietruszki pokrojonego w kostkę 150 g pora pokrojonego w pół-krążki 3-4 łodygi selera naciowego pokrojonego w kawałki 1 łyżeczka bulionu drobiowego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Krem z pieczonej dyni z owczym serem urda oraz pudrem orzechowym 84

dopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy Mieszanka orzechowa 1,5 – 2 litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem i kolendrą** Zaczęłam od nastawienia *bulionu drobiowego: 2 ćwiartki z kurczaka zagrodowego, 2-3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałeczek pora, kawałeczek selera oraz przyprawy: kilka listków

Kate's Kitchen
DROBIOWY PASZTET PIECZONY 128

pieczony pasztet, więc czemu nie ;) Do przygotowania pasztetu wykorzystałam przypraw i foremek aluminiowych z zestawu  "Domowy pasztet"   Tradismak . Składniki: * 1 kg piersi z kurczaka * 400 g wątroby drobiowej * 3 marchewki * 1 korzeń pietruszki * pół korzenia selera * połowa pora * kilka ziarenek  ziela angielskiego * 3-4  liście laurowe * sól i pieprz do smaku * 1 łyżeczka  przyprawy(...)pasztetu * 1 łyżeczka  przyprawy Dobry Smak Jager * 2 jajka * 1 czerstwa bułka * pół szklanki rosołu Wykonanie: Z piersi kurczaka, warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego ugotować rosół. Wątróbki drobiowe podgotować w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka z rosołu razem z wątróbką i warzywami przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Farsz wymieszać z żółtkami jaja, namoczoną w rosole bułką, połową

Zrób to smacznie
WĄTRÓBKA W SOSIE PIECZARKOWYM 157

zjeść 😉 Wydaje mi się, że z biegiem lat polubiłam ją bardziej, choć bywają okresy, że nie mogę na nią patrzeć. Oczywiście cały czas piszę tu o wątróbce drobiowej, bo ta wieprzowa raczej mnie nie przekonuje...może dlatego, że nie przepadam w ogóle za wieprzowiną w każdej postaci. Postanowiłam trochę odczarować tę wątróbkę i wykonać ją w całkiem innej wersji, niż(...)super pomysł! W daniu tym wątróbka jest prawie niewyczuwalna, a cała potrawa stała się bardziej wykwintna. Myślę, że jest to smaczny sposób na przemycenie wątróbki 😉 Składniki: 500 g wątróbki drobiowej 3 cebule 500 g pieczarek 200 ml śmietany 30% natka pietruszki sól, pieprz olej do smażenia 1 szklanka mleka 3-4 łyżki mąki Wykonanie: Wątróbkę myjemy, przenosimy do miski

Kuchnia MagdaLeny
Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem / Easy Thai noodle and ground meat soup 173

Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem (2-3 porcje) Składniki: 90 g makaronu jajecznego, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i odcedzonego 1 łyżka oleju kokosowego 250 g drobiowego mięsa mielonego 2 łyżki drobno posiekanej dymki 2 łyżeczki drobno posiekanych łodyżek kolendry 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 400 ml bulionu drobiowego 1 czerwona

karmelowy
ZUPA KREM OGÓRKOWA 182

Składniki: 2 kostki rosołowe drobiowe 3 ziemniaki 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 ogórki szklarniowe 0,5 szklanki śmietany 1 łyżeczka mąki topiony serek ementaler sól pieprz Sposób wykonania: Wrzucić 2 kostki rosołowe drobiowe na 1l wody. Gotować. Po rozpuszczeniu kostek dodać 3 ziemnaki średniej wielkości pokrojone w kostkę. Na patelni na oleju zeszklić 0,5 cebuli średniej wielkości

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Szybka i prosta zupa Mulligatawny 174

kurczaka (o wadze około 300 g); 4 łyżki masła klarowanego; 1 średnia cebula;  3 ząbki czosnku; 1/4 szklanki mąki pszennej; 1 łyżka curry w proszku; 1 litr bulionu drobiowego; 1 szklanka mleka 3,2 %; 1 szklanka słodkiej, rzadkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 1 duże twarde jabłko (u mnie odmiana Granny Smith); 1 łyżka cukru trzcinowego; 1 łyżeczka(...)dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką kuchenną). Następnie dodać curry w proszku, wymieszać i podsmażać całość, stale mieszając, przez około 1 minutę.  Do podsmażonej cebuli z curry wlać bulion drobiowy, wymieszać i gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę oraz przyprawić cukrem trzcinowym (1 łyżka), chili w proszku (1 łyżeczka), solą

Gospodyni Miejska
MINI HOT DOGI Z BUŁKI PEŁNOZIARNISTEJ 143

jakie mam ochote i wiem że mi nie zaszkodzą. Dla małego i dużego :) Na każdą okazję :) Smacznego :) SKŁADNIKI:   2 paluchy pełnoziarniste ok 10 cm   2 parówki drobiowe   6 plastrów ogórka konserwowego   2 plastry cebuli czerwonej   1 Garść mix sałat   Ketchup do polania PRZYGOTOWANIE:  Bułki przekrajam wzdłuż. Wkładam do środka plaster sera oraz(...)drobiowe parówki. Wkładam do piekarnika  i piekę ok 5 min w 200 stopniach . Następnie  polewam ketchupem jeszcze ciepłe  hot dogi  dodaję plastry ogórków.  Cebulę czerwoną drobno siekam. Posypuję środek.  Na koniec wkładam sałatę. Smacznego

Gotowanie Patki
Galaretki drobiowe (tymbaliki) 580

Pyszna propozycja na przekąskę z wykorzystaniem mięsa i marchewki z rosołu. Można do niej dodać swoje ulubione dodatki np. groszek, kukrydzę, jajko, natkę :)  Składniki: litr rosołu drobiowego mięso drobiowe z rosołu (u mnie 2 nogi z kurczaka) marchewki z rosołu jajka na twardo groszek, kukurydza, natka - opcjonalnie 2 łyżki żelatyny Mięso pokroić na mniejsze kawałki, marchewki w kostkę

wyzwania kuchenne
ZUPA POMIDOROWA NA SOKU Z POMIDOROW I MLECZKIEM KOKOSOWYM 115

szybką i łatwą w przygotowaniu zupę pomidorową na bazie soku pomidorowego. SKŁADNIKI: 2 jabłka 2 cebule 2 łyżki masła sklarowanego 2 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego 1 litr dobrego soku pomidorowego puszka mleczka kokosowego około 250ml sól oraz pieprz do smaku ulubione zioła (ewentualnie) dodatkowo: ugotowany makaron lub ryż posiekane zioła do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok(...)kawałki jabłka (nie musimy obierać) - wszystko razem mieszamy, przykrywamy i na niewielkim ogniu dusimy, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Krok 3. W garnku zagotowujemy bulion jarzynowy lub drobiowy. Krok 4. Zawartość patelni dokładnie blendujemy - dodajemy do gotującego się bulionu. Krok 5. Do zupy dodajemy mleczko kokosowe, mieszamy i chwilkę gotujemy - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  Możemy

Moja Książka Kucharska
Tajski ramen z kurczakiem i warzywami 365

opakowania zielonej pasty curry, dokładnie mieszamy. Niech Was nie kusi dodanie całego opakowania, bo zupa będzie nie do zjedzenia !   Rozprowadzamy zawartość garnka 2-3 łyżkami wazowymi ugotowanego wcześniej drobiowego wywaru, wlewamy mleko kokosowe, dokładnie całość mieszamy. Wsypujemy cukier, kurkumę, wrzucamy dwa liście limonki i z grubsza posiekaną kolendrę. Dodajemy pozostały wywar i mięso z wywaru, wlewamy sos rybny. Wszystko(...)sensu dodanie jej całej na raz nawet wtedy, jeśli zupa wyda Wam się za mało ostra. Dla mnie najsmaczniejsza jest pierwszego dnia – przyjemnie odczuwalnie ostra i pikantna, rozgrzewa. WYWAR DROBIOWY 800-900g podudzi z kurczaka, z kośćmi i skórą 2 łyżki oleju kokosowego 2-3 liście limonki kaffir 3-4 łyżki ciemnego sosu sojowego 1200ml świeżo zagotowanej wody sól

Karo in the Kitchen
Poniedziałkowy "fit" - Drobiowy gulasz z brokułem 176

Gulasze drobiowe to bardzo fajny pomysł na obiad  bądź kolację osób dbających o swoją dietę. Połączenie dzisiejsze jest jednym z moich ulubionych. Gulasz ten świetnie smakuje zarówno z ryżem, kasza czy makaronem.  Drobiowy gulasz z brokułem Składniki : 1 podwójna pierś z kurczaka 1 biała cebula 150-200 g brokułów przyprawa do gyrosa oliwa około 200-250 ml wody

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki