Święta blisko, więc pieczyste na pewno się przyda. Na moim blogu kilka przepisów na szynki pieczone, wędzone i z szynkowaru. SZYNKA ROLOWANA SZYNKA DROBIOWA Z CZOSNKIEM SZYNKA PEKLOWANA PIECZONA SZYNKA DROBIOWA DOMOWA SZYNECZKA Z SZYNKOWARU ROLADA SCHABOWA MIELONKA DOMOWA SZYNKI WĘDZONE SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewywatróbka ma swoich przeciwników ale także dużą liczbę zwolenników. Może na talerzu nie wygląda zbyt apetycznie ale naprawdę smakuje świetnie. składniki na 4 porcje 0,50 dag wątróbki drobiowej 2 łyżki mąki szklanka mleka 1 duża cebula 2 jabłka 2 łyżki margaryny do smażenia sól pieprz przepis Wątróbkę drobiową namaczamy na 1/2 godziny w mleku. Opłukujemy oczyszczamy
Smakowite Daniałodygi selera, pokrojone w drobną kostkę 2 szklanki pokrojonej w 1 cm kostkę dyni 2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta płatków chilli 150 g koncentratu pomidorowego 5- 5½ szklanki bulionu drobiowego mały kawałek skórki z parmezanu lub mały kawałeczek samego sera (opcjonalnie) 2 szklanki jarmużu, z usuniętymi twardymi łodyżkami, posiekanego, ¼ szklanki posiekanych liści bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 szklanka(...)wymieszaj. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodaj w koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż wraz z warzywami przez około 2-3 minuty. Po tym czasie wlej bulion drobiowy, dokładnie całość wymieszaj, po czym dodaj parmezan i przykryj. Gotuj na małym ogniu przez około 20-22 minuty lub do miękkości warzyw, mieszając od czasu do czasu. Wyjmij skórkę
karmelowySkładniki: 1/2 szklanki ryżu do risotta, 1 kieliszek białego wina, 2 szt średnie cebule, 2 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii, 20 szt krewetek królewskie, 1,5 litra bulionu drobiowego, olej do smażenia, Sól, pieprz Przepis krok po kroku Krok 1 Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy ryż i chwilę przesmażamy na małym ogniu(...)tego przepisu używamy specjalnego ryżu do risotto. Krok2 Gdy ryż jest lekko przezroczysty dodajemy kieliszek wina i mieszamy ryż aż wchłonie płyn. To samo robimy z wywarem drobiowym: dodajemy po chochelce płynu i mieszamy co jakiś czas ryż aż wchłonie bulion. Czynność powtarzamy tak długo, aż ryż zrobi się al dente. Krok 3 Gdy ryż jest prawie gotowy
W kuchennej krainiePierwszy raz robiłam pasztet z wątróbek drobiowych i muszę przyznać, że przerósł on moje najśmielsze oczekiwania. Dawno nie jadłam (o ile w ogóle) tak pysznego pasztetu. Słodka śmietana sprawiła, że charakterystyczny smak wątróbki był tylko lekko wyczuwalny, a skarmelizowana cebulka i miód nadały pasztetowi słodki posmak, żurawina zaś lekkiej kwaskowości. Następnym razem zrobię ten sam pasztet z suszonymi(...)śliwkami i jabłkami. 1 kg wątróbki drobiowej 5 cebul 330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być) 4 jajka 150 g bułki tartej 2 łyżki miodu płynnego 1 szklanka żurawiny sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna nabrać s łodkiego smaku
Jadło i czytadłosól i pieprz do smaku Składniki na sos: 2 duże czerwone słodkie papryki 1 papryczka ostra koperek 1 łyżka otartego oregano 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego ( u mnie z bulionetki ) Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę i włożyć do niej główkę kapusty w celu zblanszowania. Przykryć i pozostawić na około 10 min. Po tym czasie wyjąć kapustę(...)grillem i opiec do uzyskania spalonej skórki.Wyjąć i włożyć do woreczka foliowego w celu zaparzenia.Gdy lekko przestygnie obrać paprykę ze skórki i zmiksować. Przełożyć do garnuszka, dodać bulion drobiowy, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonym oregano. Zagotować i podawać...Smacznego :) Ciekawostka: Oregano posiada właściwości dietetyczne, pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie, stąd idealnie się nadaje do ciężkostrawnych
Gosia gotujegulasz robiłam dawno temu...i całkiem o nim zapomniałam.. 40 dkg serc drobiowych cebula marchewka 1 -2 szkl. bulionu drobiowego sól, pieprz liście laurowe, ziele angielskie 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka pietruszki, szczypiorek Serca oczyścić i dokładnie umyć.Marchewkę i cebulę obrać i pokroić .Cebulę podsmażyć na oleju do zarumienienia. Dodać serca i podsmażyć
Moje domowe kucharzenieKojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadem u babci. W polskiej kuchni można znaleźć różne wersje tej zupy. Bywa przyrządzana na żeberkach - cielęcych lub wieprzowych, na mięsie drobiowym - kurczaku lub kaczce, a także na drobiowych podrobach, a nawet na samych skwarkach z wytopionej słoniny. Różne są też rodzaje kasz wykorzystywanych do przygotowania krupniku. Najczęściej jest to kasza jęczmienna - łamana
W SMAKdobry sposób na "przemycenie" dziecku trochę marchewki:) Ja je bardzo lubię. Moja córka zjadła na obiad dwa...;) Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa - u mnie mieszane, ale może być drobiowe - dla dziecka fajne 1 marchewka 2 czerstwe, a nawet zupełnie suche kajzerki 2-3 szklanki mleka 1 jajko 1 nieduża cebula sól pieprz bułka tarta Zaczynamy od namoczenia kajzerek w mleku(...)ilości wyszło mi 8 sztuk Rozgrzewamy olej na patelni. Ilość oleju ma być taka, żeby kotleciki dobrze się usmażyły - nie może być za mało. Jeśli robimy z drobiowego mięsa, to oleju może być mniej. Drób ma to do siebie, że szybko sie smaży i nie trzeba go bardzo długo trzymać na patelni. Gorzej, jeśli mięso, tak jak u mnie, jest
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjako glazury dla steków, nadając im w ten sposób piękny połysk i cudowny, głęboki aromat". -> Marco Pierre White, ambasador Bulionetki do duszonych dań Knorr Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka(...)Cechy 1 bulionetka na 400 g mięsa doskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu sodu długo gotowana na wolnym ogniu Nazwa produktu uregulowana prawnie Bulion drobiowy Pozostałe informacje 1 porcja** zawiera: 65 kJ 15 kcal <1%* W 100 ml: 25 kJ/5 kcal Pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt może naturalnie krystalizować, co nie wpływa na jego
ClauditteMissCookingkalafior podzielony na różyczki. Gotuje jeszcze 15 minut pod przykryciem i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i świeżym koperkiem. Składniki bulion drobiowy [woda, mięso kurze (0,2%)] sól tłuszcz palmowy cukier ekstrakt drożdżowy tłuszcz kurzy (2,0%) marchew (1,4%) aromaty (w tym jęczmień) por (0,9%) substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka(...)Cechy 1 bulionetka na 400 g mięsa doskonały smak leży w naszej naturze bez: konserwantów, sztucznych barwników, glutaminianu sodu długo gotowana na wolnym ogniu Nazwa produktu uregulowana prawnie Bulion drobiowy Pozostałe informacje 1 porcja** zawiera: 65 kJ 15 kcal <1%* W 100 ml: 25 kJ/5 kcal Pakowany w atmosferze ochronnej. Produkt może naturalnie krystalizować, co nie wpływa na jego
ClauditteMissCookingSkładniki: 1,5 kg wątróbek indyczych 750 g pieczarek 3 łyżki mąki 2 cebule 1,5 l bulionu drobiowego 1 łyżka masła klarowanego 4 ząbki czosnku sól, pieprz szczyptę papryki ostrej 1 łyżka majeranku 5 ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 pęczka natki pietruszki Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić(...)wystudzić je i pokroić na paseczki. Włożyć wątróbkę do garnka z pieczarkami. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,sól, pieprz,paprykę ostrą, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Wszystko zalać bulionem drobiowym. Pogotować około 10 min. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody i wlać do gulaszu. Zagotować i dodać pokrojoną natkę pietruszki. Źródło przepisu: Program telewizyjny Ewy Wachowicz
O kuchni z uczuciemużywajmy ryżu do risotto, np. arborio. Można kupić w dyskontach i warto mieć go w szafce. Po drugie, warto używać własnoręcznie zrobionego bulionu. Ja co jakiś czas gotuję bulion drobiowy. Można go zjeść jako zupę i 2-3 szklaneczki zamrozić w zamrażalniku. Potem taką szklaneczkę dolewam do wywaru ze szparagów (jak w tym przepisie) czy z grzybów
W kuchni wieczoremrównież przepis na wywar, na którym ją przygotowałam, jednak możecie użyć każdego innego - byle narobić się jak najmniej :) Zapraszam do gotowania!Składniki na 5-6 porcji:1 l wywaru drobiowego lub warzywnego500 g cebuli (u mnie jedna czerwona, dwie białe, 5 szalotek)250 ml piwa ciemnego1 łyżka masła10-12 kromek bułki lub bagietki200 g sera ementaler lub radamer1 łyżeczka cukrugałka(...)układamy w niej po dwie kromki bułki. Możemy też kromki z serem zapiec bezpośrednio na zupie, ja jednak nie byłam pewna, czy moje miseczki to przetrwają :) Smacznego!~~~Bulion drobiowy:500 g porcji rosołowych1 marchewka1 por1 pietruszka1 cebula2 ząbki czosnkukawałek selera2 ziarnka ziela angielskiego2 liście laurowe1 łyżka masłaCZAS PRZYGOTOWANIA: 1,5-2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYNa patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Warzywa myjemy
My Culinary Artsię nie rozpadła nabijamy ją na ozdobną szabelkę do koreczków. Smacznego. W ciągu kilku chwil mamy pyszne, kolorowe przekąski na wszelakie uroczystości.Naleśnikowe roladki z wędzonym łososiemRoladki z klopsa drobiowego faszerowanego paprykąŚledzie idealnie nadają się na Sylwestra, proponuję je przygotować w formie mini przekąski – w nieco odmienionej formie kanapeczek z tatarem. Tatar ze śledzi na pumperniklu będzie świetną przystawką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię