mimo, że część trafia do zupy, to zostaje go jeszcze całkiem sporo. Wtedy kombinuję na 1000 sposobów, aby mięsko smacznie wykorzystać. Robię klasyczne mielone albo warzywno-drobiowe mielone z pysznym jarzynowym sosie. W ten sposób nic się nie marnuje, a ja mam pyszny obiad na co najmniej 2 dni ;-))) Składniki na klopsiki: ugoto wane mięso drobiowe
Walijskie Pichceniewiększości pozostają w środku i nie zdąża się uwolnić się tłuszcz, który przechwytuje smaki i pozostawia je w rosole." Moja wersja jest na szybko, ale równie smaczna. mięso drobiowe (najlepiej z kury) 2 marchewki 1 pietruszka spory kawałek selera 6 cm pora 1 cebula 1 kostka bulionu warzywnego (opcjonalnie) 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka pietruszki świeży koperek(...)lubczyk sól, pieprz Dodatkowo: makaron Ugotować wywar drobiowy z kostką bulionową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodać pokrojone warzywa (marchew, pietruszkę, selera i pora). Cebulę opalić nad płomieniem aż do przypalenia się skórki (dokładnie nie obierać). (Ten prosty trik zapewni zupie złoty kolor i niepowtarzalny aromat.) Około 10 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrojoną na ćwiartki cebulę. W międzyczasie
Di gotujeSkładniki : 20- 30 dag wątróbki drobiowej tłuszcz do smażenia, mąka około 3- 5 łyżek wiśni- u mnie mrożone sól, pieprz, miód lub cukier wino czerwone, ocet balsamiczny Przygotowanie : Umytą wątróbkę drobiową moczyłam kilka minut w mleku Po osączeniu na sicie maczałam w mące i smażyłam ją na głębokim tłuszczu, posoliłam i posypałam pieprzem po usmażeniu Rozmrożone wiśnie gotowałam w garnuszku
Proste Potrawymleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 3 cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony: 1,5 l bulionu drobiowego (jak na rosół) 3 duże czerwone buraki Kilka suszonych grzybów 1 szklanka koncentratu do barszczu Rolnik (klik) 2 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 2 łyżki(...)bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Barszcz: Grzyby moczymy w 0,5 szklanki wody przez całą noc. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do wywaru drobiowego i gotujemy około 1 godziny. Jeżeli wywar nam odparuje, niedobór uzupełniamy. Dokładamy ziele angielskie i liście laurowe. Namoczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wraz z wodą, w której się moczyły
VioletoweKucharzeniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Uwielbiam brokuła a w połączeniu z serem jest przepyszny. Zupę przygotowałam z ziemniakami, ale śmiało można je zastąpić makaronem. mięso drobiowe na wywar 1 brokuł (świeży lub niecałe opakowanie mrożonego) 3-4 ziemniaki 1-2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora natka pietruszka, koperek 2 listki laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 100-150 serka topionego sól, pieprz Dodatkowo: żółty ser do posypania (starty) Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora). W międzyczasie oddzielić mięso od kości. Około 10-15 minut przed końcem gotowania wrzucić oczyszczone różyczki brokuła i mięsko. Na końcu w zupie rozpuścić serek topiony, posypać
Di gotujekalafiorem składniki dla sześciu osób 2 marchewki 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 cebula 2 łyżki masła 3 ziemniaki 2 łodygi selera 1 niewielki kalafior 2 l drobiowego wywaru 100 ml słodkiej śmietany domowe maggi według tego przepisu sól, pieprz szczypta rozmarynu natka pietruszki koperek sposób przygotowania(...)posiekany czosnek, pokrojone w kawałki łodygi selera, oraz pietruszkę i marchew pokrojone w kostkę ( lub w zapałki). Całość przesmażamy przez 2-3 minuty, a następnie wszystko zalewamy drobiowym bulionem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone w kawałki ziemniaki, oraz kalafiora podzielonego w różyczki. Zupę gotujemy przez dziesięć minut, po czym dodajemy do niej słodką śmietanę, sól, pieprz, rozmaryn, oraz maggi
Miód i pieprzkiełków brokuła. Śmiało mogłabym rzec, że je uwielbiam. Idealnie nadają się do sałatek, past czy też przekąsek. Tym razem postanowiłam nadać im innego znaczenia i stały się tematem przewodnim drobiowych roladek. Przepis na nie jest banalnie prosty ale myślę, że dbający o wartości odżywcze z rozkoszą sięgną by ich skosztować. Danie zostało przygotowane na parze co nadaje mu idealne miano(...)lekkiego i pożywnego obiadu. Drobiowe roladki z kiełkami i ziarnem słonecznika SKŁADNIKI : (na dwie porcje) 2 filety z kurczaka 2 łyżeczki musztardy Dijon kiełki brokuła ziarno łuskanego słonecznika sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Filet myjemy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy. Jedną stronę smarujemy musztardą, nakładamy kiełki brokuła i posypujemy ziarnem słonecznika. Zwijamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiaromat pasztetu. Polecam firmę TRADISMAK mają bardzo dobre produkty i bogatą ofertę , myślę że każdy znajdzie coś dla siebie. Dziękuję ślicznie za super produkty :) Pasztet wołowo-drobiowy z migdałami Składniki : udzieć z indyka(...)wołowina bez kości - 650 g boczek surowy - 500 g wątróbka drobiowa - 250 g jajka - 3 szt migdały tarte - 1 szkl cebula - 2 szt przyprawa do pasztetu - 2,5 łyżki Pasztet - typ wielkanocny (Turbo Smak CN) sól i pieprz marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - 1 szt jałowiec - 4 ziarenka liście laurowe - 4 bułka tarta
Kuchnia DanusiDanie dla 4 osób. Składniki: 4 piersi drobiowe kubek ryżu suchego ( o pojemności 330 ml ) pół kostki sera feta 3 łyżki orzechów włoskich 50 gram śliwki suszonej puszka pomidorów ( około 400 gram ) 2 kubki rosołu najlepiej drobiowego sól papryka słodka mielona tłuszcz do smażenia formy Sposób wykonania: Mięso opłukałam , odsączyłam, ponacinałam przez środek tworząc kieszenie, natarłam solą i papryką słodką
Darcia w kuchniSkładniki: 100 gram świeżego szpinaku 1 pojedyncza pierś drobiowa pomidor 1/4 świeżej czerwonej papryki pół opakowania sera feta przyprawy: sól, pieprz, oregano, curry, olej, 1 - 2 ząbki czosnku sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy dion kilka kropel octu balsamicznego sól, pieprz, oregano do smaku Sposób wykonania: Z w/w składników zrobiłam sos. ( Należy wszystko(...)dokładnie wymieszać, żeby składniki się połączyły.) Pierś drobiową pokroiłam w paski, dodałam świeży przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, oregano, sól, pieprz i olej, wymieszałam, pozostawiłam na pół godziny. Pierś podsmażyłam na oleju, lekko podlałam wodą, chwilę dusiłam. Szpinak umyłam, osuszyłam, włożyłam do miski. Pomidor i paprykę umyłam , pokroiłam w paski ( z pomidora wydrążyłam pestki, których nie dodawałam do sałatki
Darcia w kuchnispecjalne jego życzenie. Przepisów na Zimne nóżki czyli na galaretę z nóżek wieprzowych na blogu jest kilka, ale tym razem przygotowane zostały w wolnowarze. Czy może wolicie wersje drobiowe np. kurczaka w galarecie , albo kurczaka w galarecie z papryką , czy galat drobiowy z jajkiem. Ta wersja galaretki jest przygotowana z samych nóżek wieprzowych, które mają bardzo dużo kolagenu, który
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzupa z fasolką szparagową Każda pora jest dobra, na delikatne warzywne zupy, pełne koloru i witamin. składniki na cztery, sześć osób 2 l drobiowego bulionu, 3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej 1 cebula 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 łyżki oleju sól, pieprz koperek sposób przygotowania Obieramy cebulę i drobno ją siekamy, myjemy łodygi selera, krojąc(...)garnka cebulę szkląc ją na niewielkim ogniu. Do zeszklonej cebuli dodajemy selera wraz z obraną i pokrojoną w plasterki marchwią, całość smażymy jeszcze przez minutę, a następnie zalewamy drobiowym bulionem. Po zagotowaniu bulionu do garnka dodajemy oczyszczoną fasolkę szparagową oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy zupę kilkanaście minut póki fasolka nie zmięknie, wtedy doprawiamy do smaku solą
Miód i pieprztradycyjna z groszkiem, kukurydzą, marchewką, gotowanym jajkiem, ziemniakami itd robi się szczególnie na świąteczny czas. Naszła mnie chęc na coś podobnego ale urozmaiconego smakiem. Powstała taka z dodatkiem wędliny drobiowej i kabanosów. Równie pyszna. Sałatkę podałam na zastawie PARYS - PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1 słoik mieszanki marchew, groszek, kukurydza Jamar 1 puszka kukurydzy Jamar 5 jajek ugotowanych na twardo(...)kabanosy drobiowe orzechowe 15 dag polędwicy z piersi kurczaka 15 dag żóltego sera pól pęczka natki pietruszki 3 łyżki majonezu sól,pieprz Wykonanie: Ser żólty oraz wędlinę kroimy w kostkę. Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki, tak samo postępujemy z jajkami. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchniSkładniki: klopsiki: mięso indycze mielone (500 g), sucha bułka pszenna, przyprawy: sól, tymianek, pieprz ulubiony makaron sos: bulion drobiowy 1 litr, koperek świeży/mrożony, ew mąka do zagęszczenia sosu i odrobinę mleka. Przygotowanie: Mięso indycze łączymy z namoczoną bułką pszenną i przyprawami. Formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie drobiowym z ok 10-15 minut. Dorzucamy koperek. Przykrywamy
Karczma Honoriettyktórym gość czuje się dobrze. Specjalnością „Gniewka” są oczywiście dania ciekawej kuchni kociewskiej, a pośród nich kociewskie bulwy przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze
Smaki Ewy