drobiowa - 2000 przepisów (strona:21/134)

Kuleczki imprezowe 99

deszczowym nastroju, do tego choroba więc za bardzo nie mogliśmy grillować.   Teraz to nadrabiamy, mimo brzydkiej pogody uaktywniliśmy spotkania w domu :) Ostatnio towarzyszyły nam przy grach planszowych kulki drobiowe z sosem sojowym i sezamem.  Polecam Wam taką przekąskę do piwa.  Porcja ok 20 kulek Składniki:  kulki 500 g mięsa mielonego drobiowego (użyłam z indyka) 1 średnia

Niezły Młynek
Kremowa zupa z jadalnych kasztanów 78

jadalnych kasztanów. Gładka, jedwabista zupa o subtelnym orzechowym posmaku kasztanów. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ZUPA Z KASZTANÓW 1 kg świeżych kasztanów jadalnych 1,5 litra bulionu jarzynowo – drobiowego 2 cebule 1 ząbek czosnku BIO 2 łyżki masła 100 g słodkiej śmietanki kremówki 30 % 30 g crème fraîche sól i grubo mielony czarny pieprz DODATKI I DEKORACJA kilka kasztanów jadalnych(...)totalTime":"PT2H","recipeCategory":["Zupa"],"recipeCuisine":["Francuska"],"recipeYield":["6","6 porcji"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"130 cal"},"recipeIngredient":["1 kg \u015bwie\u017cych kasztan\u00f3w jadalnych","1,5 litra bulionu jarzynowo - drobiowego","2 cebule","1 z\u0105bek czosnku BIO","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a","100 g s\u0142odkiej \u015bmietanki krem\u00f3wki 30 %","30 g cr\u00e8me fra\u00eeche","s\u00f3l i grubo

ProstePesto.pl
Potrawka z sercami drobiowymi, kaszą bulgur i włoszczyzną 131

Idealne danie na jesienne dni i nadchodzącą zimę. Super rozgrzewa i syci na długo. Składniki: 100g serc drobiowych 50g kaszy bulgur suchej + 200ml wody 250g włoszczyzny mrożonej 200ml wody przyprawy: jarzynka bez soli, czosnek granulowany, pieprz czarny, koperek suszony, zioła prowansalskie, papryka wędzona Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucić kaszę bulgur. Na patelnie wrzucić włoszczyznę i serca drobiowe, zalać

Truskawkowa Fiesta
Rozgrzewająca zupa z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a 87

łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka przecieru pomidorowego 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego sól morska i świeżo mielony pieprz Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy Przygotowanie zupy z soczewicy: Soczewicę opłukać(...)rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka przecieru pomidorowego Po tym czasie dodać opłukaną soczewicę. Wlać bulion. 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego Zagotować, zmniejszyć ogień i bez przykrycia gotować do miękkości ok. 25-30 minut , mieszając od czasu do czasu (jeśli pod koniec gotowania zupa będzie zbyt gęsta, dolejcie

Moja Delicja
Krupnik 119

powiedzieć, że gdzie dwóch Polaków, tam trzy dowody osobiste i pięć różnych przepisów na krupnik Poniżej proponujemy dość klasyczny przepis z jęczmiennym pęczakiem i na raczej szybko ugotowanym bulionie drobiowym. Możecie potraktować go zarówno w kategoriach gotowej propozycji dania, jak i w charakterze inspiracji do poszukiwań własnej “receptury idealnej”. Ze swojej strony możemy podać kilka użytecznych wskazówek(...)opłukana, tym gęstsza będzie zupa. Krupnik 2020-09-20 23:14:04 Krupnik w dośc klasycznej wersji tej niezwykle popularnej w Polsce zupy, przygotowany na jęczmiennym pęczaku i drobiowym bulionie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 szyja indycza 2 średnie marchewki (po około 150 g) 1 duża pietruszka – najlepiej razem z natką kawałek pora (50 g) – najlepiej zarówno zielonej

Kulinarna Pokusa
Wędzona kiełbasa z piersi kurczaka 115

Prosta kiełbasa drobiowa z piersi kurczaka, na wzór kiełbasy ze znanych wędliniarskich firm. Składniki to tylko piersi drobiowe, przyprawy i woda. Kiełbasa jest delikatna, chudziutka i bardzo smaczna. Wystarczy dobrze wyrobić mięso do kleistości a kiełbasa pięknie się scali i nie będzie się rozpadać. Wedle uznania można zmielić na innych rozmiarach sitek, można również część zmielić jako masę wiążącą

Kocham..lubię..gotuję..
Barszcz ukraiński buraki z bukietem warzyw 85

prepTime":"PT20M","cookTime":"PT30M","totalTime":"PT50M","recipeCategory":["Zupy"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"90 cal"},"recipeIngredient":["2 litry bulionu warzywno - drobiowego","30 g mas\u0142a","3 buraki","3 ziemniaki \u015bredniej wielko\u015bci","1 marchew","1 korze\u0144 pietruszki","kawa\u0142ek selera","kawa\u0142ek kapusty w\u0142oskiej","1 z\u0105bek czosnku BIO","1 pomidor malinowy","s\u00f3l(...)Kalorie 90 kcal Pożywna zupa z buraków i różnorodnych warzyw. Aromatyczna i bogata zupa z burakiem. Podana z keksem ze śmietany i koperkiem. Składniki: 2 litry bulionu warzywno – drobiowego 30 g masła 3 buraki 3 ziemniaki średniej wielkości 1 marchew 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek kapusty włoskiej 1 ząbek czosnku BIO 1 pomidor malinowy sól, mielony pieprz

ProstePesto.pl
Boloński garnek 110

mielonego 1 średniej wielkości cebula kawałek pora (biała część, około 15 cm) 2 większe ząbki czosnku 1 szklanka mrożonego groszku z marchewką 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu drobiowego (ewentualnie gorącej wody) sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka w proszku 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) około 200 g makaronu penne (może być inny) 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia(...)mieszać. Następnie dodać groszek z marchewką. Ponownie wymieszać. Podsmażyć 2-3 minuty. Wlać passatę pomidorową. Dodać bazylię, oregano i łyżeczkę cukru. Całość dokładnie wymieszać. Wsypać surowy makaron. Wlać bulion drobiowy (najlepiej ciepły) lub gorącą wodę. Wymieszać. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut, aż makaron będzie miękki. W międzyczasie parę razy pomieszać. Gdyby potrawa była zbyt sucha

Danka Pichci
Botwinka 125

młodymi ziemniaczkami pachnącymi świeżym koperkiem smakuje obłędnie i jest propozycją pełnowartościowego, sezonowego obiadu. Składniki: 3 duże pęczki młodej botwinki 2 marchewki 2 ziemniaki 2 litry wody 3 kostki rosół drobiowy Vegeta Natur 1 pęczek koperku 6 łyżek soku z cytryny 3 łyżki przyprawy w płynie Vegeta Natur 60 ml śmietany 30% 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki(...)ziemniaki obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka na rozgrzany olej i chwilę smażyć. Następnie dodać buraczki, łodygi, liście i wlać wodę. Następnie dodać kostki rosół drobiowy Vegeta Natur, przykryć pokrywką i gotować około 20-25 minut. Po tym czasie dodać posiekany koperek, sok z cytryny, cukier, przyprawę w płynie Vegeta Natur i całość dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Studencka zupa serowo-ceblowa 79

Jest tak pyszna, że robię ją do dziś. Składniki: 1/2 dużej cebuli 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cukru 3 duże serki topione, mogą być o różnych smakach 2 bulionetki drobiowe, lub 2 kostki rosołowe kilka kropli Maggi 1-1,5 litra wody pieprz, sól, papryka ostra grzanki i szczypiorek, przy podaniu   Wykonanie: Cebulkę szatkujemy dość drobno. W rondelku rozpuszczamy(...)masło, dodajemy cebulę. Do przeszklonej cebuli dodajemy trochę soli oraz cukier. Wlewamy 1-1,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia oraz dodajemy bulionetki drobiowe. Po ponownym zagotowaniu dodajemy serki topione, gotujemy do rozpuszczenia. Doprawiamy Maggi, solą, pieprzem i papryką. Podajemy z grzankami i szczypiorkiem

Kocham Czekoladę
Sos z mięsa z rosołu 98

rosołu. Wiele osób ma dylemat co z tym ugotowanym mięsem i warzywami potem zrobić. Znam takich co resztki po rosołowe wyrzucają. Moja mama robiła często potrawkę z mięsa drobiowego, które pozostało z rosołu podawała z ryżem i marchewką. Ja bardzo często robię kurczaka w sosie śmietankowym, gdyż w ten sposób wykorzystuję mięso z rosołu. My bardzo lubimy kurczaka w sosie(...)łyżki Sól i pieprz natka pietruszki Przygotowanie sosu z mięsa z rosołu: Mięso z udek kurczaka oddzielamy od kości, jak ktoś chce to może usunąć też skórę. Mięso drobiowe kroimy w kostkę. Rosół podgrzewamy w rondelku. Mąkę mieszamy z pozostałym rosołem lub wodą, wlewamy do wrzącego rosołu. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje uważamy aby nie było grudek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety po zbójnicku / Braised Chicken in Tomato Mushroom Sauce 891

jest tak smaczna, dzięki dodatkowi suszonych grzybów leśnych i wyjątkowej marynaty, składającej się z octu balsamicznego, musztardy, suszonych ziół i aż trzech rodzajów papryki. Zwłaszcza ta wędzona nadaje kotletom drobiowym wyjątkowego aromatu. Gotowy sos pomidorowy powinien być dość pikantny, wyrazisty, z wyczuwalną nutą wędzonego aromatu. Jeśli nie macie wędzonej papryki, a nie obawiacie się kalorii, możecie do naszych kotletów(...)cebula, ok. 1/3 szklanki suszonych grzybów (moczonych w wodzie kilka godzin lub całą noc), 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego, 1-2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka mąki ziemniaczanej plus 1/4 szklanki wody lub bulionu Przepis na kotlety po zbójnicku, przygotowanie: Pierś z kurczaka przekroić na 4 - 6 płatów

Lekcje w kuchni
Zupa koperkowa z kurczakiem i fasolą / Chicken and Beans Soup with Dill 88

może w zupełności stanowić pełen obiad. Zupa koperkowa z kurczakiem i fasolą  zawiera co prawda sporo kalorii, ale jest naprawdę pyszna. Przygotowuje się ją na zasmażce, mleku i drobiowym bulionie. Jeśli chcecie, możecie ją trochę odchudzić i zrezygnować z zasmażki.  Do takiej  warzywnej zupy z kurczakiem  możecie też dodać swoje ulubione jarzyny - wykorzystajcie to, co akurat(...)zupa fasolowa z koperkiem i mięsem sprawdzi się na ostatnie chłodne dni. Smacznego:) Przepis na zupę koperkową z kurczakiem i fasolą: 1 i 1/2 l - 2 l domowego bulionu drobiowego, szklanka mleka, 3 łyżki masła (u mnie klarowane), 3 łyżki mąki, 4 ziemniaki, marchewka, 2 gałązki selera naciowego lub kawałek korzeniowego, puszka białej fasoli, cebula lub mały por,, 2 ząbki

Lekcje w kuchni
Pasztet mięsny 92

pyszny rosół lub zachować go do ugotowania innych zup i potraw. Same plusy. Składniki 500 g wołowej porcji rosołowej 500 g łopatki wieprzowej 400 g surowego boczku 500 g drobiowej wątróbki 3 duże cebule 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 owoce jałowca 6 jajek 1 czerstwa bułka 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

niecodziennikpary
Pulpety w sosie koperkowym 396

bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki rozmarynu 3 liście kapusty białej Sól i pieprz Olej do smażenia Sos koperkowy: 200 ml bulionu drobiowego 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Pęczek koperku Pulpety w sosie koperkowym – przepis Przygotowanie: Mięso z łopatki wieprzowej oczyszczamy, płuczemy i mielimy w maszynce do mięsa(...)patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpety na złoty kolor z każdej strony. W czasie smażenia pulpetów w drugim rondlu przygotowujemy sos śmietankowo – koperkowy. Do rondla wlewamy szklankę bulionu drobiowego oraz szklankę słodkiej śmietanki w której wcześniej rozmącamy jedną łyżkę mąki pszennej, dodajemy również posiekany koperek. Sos koperkowy gotujemy na małym ogniu do momentu aż zacznie gęstnieć co chwilę mieszając

Księga-Smaku