drobiowa - 2000 przepisów (strona:21/134)

Potrawka z sercami drobiowymi, kaszą bulgur i włoszczyzną 140

Idealne danie na jesienne dni i nadchodzącą zimę. Super rozgrzewa i syci na długo. Składniki: 100g serc drobiowych 50g kaszy bulgur suchej + 200ml wody 250g włoszczyzny mrożonej 200ml wody przyprawy: jarzynka bez soli, czosnek granulowany, pieprz czarny, koperek suszony, zioła prowansalskie, papryka wędzona Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucić kaszę bulgur. Na patelnie wrzucić włoszczyznę i serca drobiowe, zalać

Truskawkowa Fiesta
Rozgrzewająca zupa z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a 98

łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka przecieru pomidorowego 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego sól morska i świeżo mielony pieprz Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy Przygotowanie zupy z soczewicy: Soczewicę opłukać(...)rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1-2 łyżeczki mielonego suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka przecieru pomidorowego Po tym czasie dodać opłukaną soczewicę. Wlać bulion. 800 ml bulionu drobiowego lub ew. warzywnego Zagotować, zmniejszyć ogień i bez przykrycia gotować do miękkości ok. 25-30 minut , mieszając od czasu do czasu (jeśli pod koniec gotowania zupa będzie zbyt gęsta, dolejcie

Moja Delicja
Krupnik 126

powiedzieć, że gdzie dwóch Polaków, tam trzy dowody osobiste i pięć różnych przepisów na krupnik Poniżej proponujemy dość klasyczny przepis z jęczmiennym pęczakiem i na raczej szybko ugotowanym bulionie drobiowym. Możecie potraktować go zarówno w kategoriach gotowej propozycji dania, jak i w charakterze inspiracji do poszukiwań własnej “receptury idealnej”. Ze swojej strony możemy podać kilka użytecznych wskazówek(...)opłukana, tym gęstsza będzie zupa. Krupnik 2020-09-20 23:14:04 Krupnik w dośc klasycznej wersji tej niezwykle popularnej w Polsce zupy, przygotowany na jęczmiennym pęczaku i drobiowym bulionie. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1 szyja indycza 2 średnie marchewki (po około 150 g) 1 duża pietruszka – najlepiej razem z natką kawałek pora (50 g) – najlepiej zarówno zielonej

Kulinarna Pokusa
Wędzona kiełbasa z piersi kurczaka 125

Prosta kiełbasa drobiowa z piersi kurczaka, na wzór kiełbasy ze znanych wędliniarskich firm. Składniki to tylko piersi drobiowe, przyprawy i woda. Kiełbasa jest delikatna, chudziutka i bardzo smaczna. Wystarczy dobrze wyrobić mięso do kleistości a kiełbasa pięknie się scali i nie będzie się rozpadać. Wedle uznania można zmielić na innych rozmiarach sitek, można również część zmielić jako masę wiążącą

Kocham..lubię..gotuję..
Barszcz ukraiński buraki z bukietem warzyw 93

prepTime":"PT20M","cookTime":"PT30M","totalTime":"PT50M","recipeCategory":["Zupy"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"90 cal"},"recipeIngredient":["2 litry bulionu warzywno - drobiowego","30 g mas\u0142a","3 buraki","3 ziemniaki \u015bredniej wielko\u015bci","1 marchew","1 korze\u0144 pietruszki","kawa\u0142ek selera","kawa\u0142ek kapusty w\u0142oskiej","1 z\u0105bek czosnku BIO","1 pomidor malinowy","s\u00f3l(...)Kalorie 90 kcal Pożywna zupa z buraków i różnorodnych warzyw. Aromatyczna i bogata zupa z burakiem. Podana z keksem ze śmietany i koperkiem. Składniki: 2 litry bulionu warzywno – drobiowego 30 g masła 3 buraki 3 ziemniaki średniej wielkości 1 marchew 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek kapusty włoskiej 1 ząbek czosnku BIO 1 pomidor malinowy sól, mielony pieprz

ProstePesto.pl
Boloński garnek 116

mielonego 1 średniej wielkości cebula kawałek pora (biała część, około 15 cm) 2 większe ząbki czosnku 1 szklanka mrożonego groszku z marchewką 500 ml passaty pomidorowej 1 szklanka bulionu drobiowego (ewentualnie gorącej wody) sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka w proszku 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) około 200 g makaronu penne (może być inny) 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia(...)mieszać. Następnie dodać groszek z marchewką. Ponownie wymieszać. Podsmażyć 2-3 minuty. Wlać passatę pomidorową. Dodać bazylię, oregano i łyżeczkę cukru. Całość dokładnie wymieszać. Wsypać surowy makaron. Wlać bulion drobiowy (najlepiej ciepły) lub gorącą wodę. Wymieszać. Przykryć i gotować na wolnym ogniu około 10-15 minut, aż makaron będzie miękki. W międzyczasie parę razy pomieszać. Gdyby potrawa była zbyt sucha

Danka Pichci
Botwinka 133

młodymi ziemniaczkami pachnącymi świeżym koperkiem smakuje obłędnie i jest propozycją pełnowartościowego, sezonowego obiadu. Składniki: 3 duże pęczki młodej botwinki 2 marchewki 2 ziemniaki 2 litry wody 3 kostki rosół drobiowy Vegeta Natur 1 pęczek koperku 6 łyżek soku z cytryny 3 łyżki przyprawy w płynie Vegeta Natur 60 ml śmietany 30% 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki(...)ziemniaki obrać, a następnie pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do garnka na rozgrzany olej i chwilę smażyć. Następnie dodać buraczki, łodygi, liście i wlać wodę. Następnie dodać kostki rosół drobiowy Vegeta Natur, przykryć pokrywką i gotować około 20-25 minut. Po tym czasie dodać posiekany koperek, sok z cytryny, cukier, przyprawę w płynie Vegeta Natur i całość dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Studencka zupa serowo-ceblowa 87

Jest tak pyszna, że robię ją do dziś. Składniki: 1/2 dużej cebuli 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cukru 3 duże serki topione, mogą być o różnych smakach 2 bulionetki drobiowe, lub 2 kostki rosołowe kilka kropli Maggi 1-1,5 litra wody pieprz, sól, papryka ostra grzanki i szczypiorek, przy podaniu   Wykonanie: Cebulkę szatkujemy dość drobno. W rondelku rozpuszczamy(...)masło, dodajemy cebulę. Do przeszklonej cebuli dodajemy trochę soli oraz cukier. Wlewamy 1-1,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia oraz dodajemy bulionetki drobiowe. Po ponownym zagotowaniu dodajemy serki topione, gotujemy do rozpuszczenia. Doprawiamy Maggi, solą, pieprzem i papryką. Podajemy z grzankami i szczypiorkiem

Kocham Czekoladę
Sos z mięsa z rosołu 105

rosołu. Wiele osób ma dylemat co z tym ugotowanym mięsem i warzywami potem zrobić. Znam takich co resztki po rosołowe wyrzucają. Moja mama robiła często potrawkę z mięsa drobiowego, które pozostało z rosołu podawała z ryżem i marchewką. Ja bardzo często robię kurczaka w sosie śmietankowym, gdyż w ten sposób wykorzystuję mięso z rosołu. My bardzo lubimy kurczaka w sosie(...)łyżki Sól i pieprz natka pietruszki Przygotowanie sosu z mięsa z rosołu: Mięso z udek kurczaka oddzielamy od kości, jak ktoś chce to może usunąć też skórę. Mięso drobiowe kroimy w kostkę. Rosół podgrzewamy w rondelku. Mąkę mieszamy z pozostałym rosołem lub wodą, wlewamy do wrzącego rosołu. Gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje uważamy aby nie było grudek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety po zbójnicku / Braised Chicken in Tomato Mushroom Sauce 906

jest tak smaczna, dzięki dodatkowi suszonych grzybów leśnych i wyjątkowej marynaty, składającej się z octu balsamicznego, musztardy, suszonych ziół i aż trzech rodzajów papryki. Zwłaszcza ta wędzona nadaje kotletom drobiowym wyjątkowego aromatu. Gotowy sos pomidorowy powinien być dość pikantny, wyrazisty, z wyczuwalną nutą wędzonego aromatu. Jeśli nie macie wędzonej papryki, a nie obawiacie się kalorii, możecie do naszych kotletów(...)cebula, ok. 1/3 szklanki suszonych grzybów (moczonych w wodzie kilka godzin lub całą noc), 1-2 ząbki czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego, 1-2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżeczka mąki ziemniaczanej plus 1/4 szklanki wody lub bulionu Przepis na kotlety po zbójnicku, przygotowanie: Pierś z kurczaka przekroić na 4 - 6 płatów

Lekcje w kuchni
Zupa koperkowa z kurczakiem i fasolą / Chicken and Beans Soup with Dill 98

może w zupełności stanowić pełen obiad. Zupa koperkowa z kurczakiem i fasolą  zawiera co prawda sporo kalorii, ale jest naprawdę pyszna. Przygotowuje się ją na zasmażce, mleku i drobiowym bulionie. Jeśli chcecie, możecie ją trochę odchudzić i zrezygnować z zasmażki.  Do takiej  warzywnej zupy z kurczakiem  możecie też dodać swoje ulubione jarzyny - wykorzystajcie to, co akurat(...)zupa fasolowa z koperkiem i mięsem sprawdzi się na ostatnie chłodne dni. Smacznego:) Przepis na zupę koperkową z kurczakiem i fasolą: 1 i 1/2 l - 2 l domowego bulionu drobiowego, szklanka mleka, 3 łyżki masła (u mnie klarowane), 3 łyżki mąki, 4 ziemniaki, marchewka, 2 gałązki selera naciowego lub kawałek korzeniowego, puszka białej fasoli, cebula lub mały por,, 2 ząbki

Lekcje w kuchni
Pasztet mięsny 98

pyszny rosół lub zachować go do ugotowania innych zup i potraw. Same plusy. Składniki 500 g wołowej porcji rosołowej 500 g łopatki wieprzowej 400 g surowego boczku 500 g drobiowej wątróbki 3 duże cebule 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 owoce jałowca 6 jajek 1 czerstwa bułka 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

niecodziennikpary
Pulpety w sosie koperkowym 402

bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki rozmarynu 3 liście kapusty białej Sól i pieprz Olej do smażenia Sos koperkowy: 200 ml bulionu drobiowego 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Pęczek koperku Pulpety w sosie koperkowym – przepis Przygotowanie: Mięso z łopatki wieprzowej oczyszczamy, płuczemy i mielimy w maszynce do mięsa(...)patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpety na złoty kolor z każdej strony. W czasie smażenia pulpetów w drugim rondlu przygotowujemy sos śmietankowo – koperkowy. Do rondla wlewamy szklankę bulionu drobiowego oraz szklankę słodkiej śmietanki w której wcześniej rozmącamy jedną łyżkę mąki pszennej, dodajemy również posiekany koperek. Sos koperkowy gotujemy na małym ogniu do momentu aż zacznie gęstnieć co chwilę mieszając

Księga-Smaku
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym 221

Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym Składniki  (na 4porcje): 300g makaronu rurki Jedna podwójna pierś z kurczaka – około 500g 200ml słodkiej śmietanki 30% 200ml bulionu drobiowego Pęczek koperku 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki oleju Sól Pieprz ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowo koperkowym Przygotowanie: Makaron rurki, najlepszy będzie z pszenicy durum(...)papryką słodką w proszku i smażymy około 10min. na średnim ogniu. W czasie kiedy smażymy mięso przygotowujemy sos śmietanowo koperkowy. Do miski wlewamy 200ml słodkiej śmietanki, jedną szklankę bulionu drobiowego, oraz dodajemy jedną łyżkę mąki pszennej, wszystko dokładnie mieszamy. Do usmażonego mięsa wlewamy sos i razem z mięsem gotujemy jeszcze przez 2-3min na małym ogniu, aż sos zacznie

Księga-Smaku
Wędliny domowe – Szynkowar – Perliczka 60

taki grzeszek. Dla różowego koloru i dla zdrowotności! Co by zatrucie jadem kiełbasianym nie zaburzyło naszych planów życiowych A teraz do dzieła: Składniki SZYNKOWAR 1,4kg perliczki 400g polędwiczek drobiowych czubryca majeranek (najlepiej świeży, ale suszony też się sprawdzi) 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku – zmiażdżone 100ml wody (może być gazowana) 1 łyżeczka żelatyny pieprz(...)sól (do smaku, tyle ile uważamy za słuszne)   Wykonanie Perliczkę rozbieramy z mięsa. Mięso z piersi (bez skóry) i polędwiczki drobiowe kroimy na małe kawałeczki, 1-2cm kawałki będą w sam raz. Kości i skrzydełek nie wyrzucamy! Możemy zamrozić, bądź od razu przygotować na nich bulion na zupę. Pozostałe mięso mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania