słyszał. Dania chińskie słynne są na całym świecie ze swoich smaków, oryginalnych przypraw i sposobów przygotowywania. Chińszczyzna – prosta, pyszna i bardzo szybka w przygotowaniu. Składniki: - 2 filety drobiowe (ok.600g)Marynata:- olej sezamowy- sos sojowy- sok z cytryny- sól, pieprz, czosnek, chilliWarzywa:- 1 marchew- 2 cebule (biała i różowa)- 1 główka czosnku- papryka czerwona i zielona (po połowie)- białe części(...)imbiruDodatkowo:- 250g wędzonego boczku- olej arachidowy- kilka gałązek szczypiorkuRyż przygotowany na mleku kokosowym:375g ryżu400 ml mleka kokosowego (puszka)350 ml zimnej wodypłaska łyżeczka soliolej kokosowyUmyte i osuszone filety drobiowe kroimy na cienkie paski. Skrapiamy olejem sezamowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chilli, czosnkiem. Dokładanie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na godzinę do lodówki
mojewypiekiinietylkolekka, orzeźwiająca, delikatna w smaku. Po raz kolejny sprawdziła się zasada, że piękno tkwi w prostocie. Minimalizm składników przełożył się na maksimum doznań kulinarnych. Sałatkę podałam do grillowanych faworków drobiowych w marynacie z galaretki malinowej. Ale o tym, już jutro. Smacznego. Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej biorą udział w konkursie „Grilluj i Gotuj z Charliem”, do którego
mojewypiekiinietylkoŚwietnie komponują się z sosem czosnkowym lub słodko-pikantnym. Przyprawę ziołową do kurczaka można zastąpić zwykłą przyprawą do kurczaka lub przyprawą do Gyrosa.Piersi z kurczaka podane jako sezamowe paluszki drobiowe na pewno przypadną do gustu nie tylko dorosłym, ale także i dzieciom. Sprawdzą się jako przekąska na imprezę, czy na Kinder Party dla najmłodszych. Paluszki z kurczaka w sezamie(...)kurczaka (lub zwykłą przyprawą do kurczaka) oraz solą i pieprzem.Jajko robełtać, wlać do kurczaka, wymieszać.Bułkę tartą wymieszać z sezamem. Paluszki z kurczaka panierować w tak przygotowanej panierce.Smażyć drobiowe paluszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie kłaść usmażone kawałki kurczaka na ręczniku papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.Podawać z ulubionymi sosami, np. z sosem
Kulinarne Przebojenależę zdecydowanie do tej pierwszej grupy i wątróbkę zawsze zjadam z ogromną przyjemnością.Tym razem postawiłam na jej inne wydanie – połączyłam swoje ukochane naleśniki z farszem z wątróbki drobiowej , cebulki , jabłka i aromatycznych przypraw.Wyszło fantastyczne danie , które wszyscy zajadali z przyjemnością!Była nawet wersja podpieczona na grillu!Polecam!SKŁADNIKI:NALEŚNIKI :* mąka – 1 ,5 szkl* jajko(...)mleko – 2 szkl* proszek do pieczenia -1 łyżeczka* sól – 1 szczypta* olej rzepakowy – 100 mlFARSZ:* wątróbka drobiowa – ok. 500 g* cebula – 3 szt*małe jabłko – 1 szt* mąka pszenna – do obtoczenia wątróbki* mleko – do zamoczenia wątróbki* olej rzepakowy – 125 ml* sól – do smaku* pieprz – do smaku* majeranek
Ostra na Słodkobiałego ryżu.Całość razem podduszona i dobrze doprawiona.Pyszna odmiana tradycyjnego bigosu.Smacznego! Składniki:1 średnia główka białej kapusty (waga ok. 1,35 kg);500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki);2 średnie cebule;200 g koncentratu pomidorowego;1/2 łyżki vegety;1 płaska łyżeczka curry;1 czubata łyżeczka słodkiej papryki(...)papryką oraz solą i pieprzem do smaku.Podawać na ciepło.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu.Można użyć dowolnego gatunku mięsa mielonego tj. drobiowego, wieprzowego, wołowo-wieprzowego czy wołowego.Koncentrat pomidorowy można zastąpić przecierem lub pomidorami w puszce.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakażdym smaku, na słono i na słodko. Dzisiaj będę kusić naleśnikami z mięsem.Na farsz mięsny potrzebujemy:około 1 kg mięsa (np. łopatka, karkówka),30-40 dkg. wątróbki (drobiowa nadaje bardziej aksamitny wygląd, ale smakowo jest "bardziej wątróbkowa", wieprzowa dla tych, którzy nie przepadają za wątróbką),sól, pieprz, czerwona papryka, majeranek,2-3 łyżki oleju,puszka czerwonej fasoli, puszka(...)się rumienić, wtedy wyjmujemy z piecyka i dodajemy wątróbkę, którą mieszamy z pieczonym mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piecyka z powrotem. Wszystko pieczemy do miękkości.Rada: jeśli używamy wątróbki drobiowej, wtedy wystarczy dodać ją na około 10-15 minut przez końcem pieczenia, gdyż tyle jej wystarczy. Wątróbka wieprzowa potrzebuje więcej czasu, aby zmięknąć i trzeba dać jej około pół godziny
Codzienna kuchnia niecodziennaoregano.Oprószone drobno startym parmezanem.Pyszna, włoska uczta.Polecam! Składniki:300 g makaronu spaghetti;Puszka krojonych pomidorów (waga 400 g);2 łyżki koncentratu pomidorowego;250 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka);1 duża cebula;1 średnia, czerwona papryka;250 g pieczarek;5 suszonych grzybów;100 ml gorącej wody;1 łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ lub 1/2 kostki(...)przygotowaniem sosu.Olej można zastąpić oliwą, a puszkę krojonych pomidorów + 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 3 sparzonymi i obranymi ze skórki pomidorami + 200 g koncentratu pomidorowego.Można użyć dowolnego mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wieprzowo-wołowego, czy wołowego.Do sosu można jeszcze dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Należy ją podsmażyć razem z cebulą.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskametki wędzonej (szybka wersja dla pracujących). Taka zupa - prosta i zwyczajna jest, przynajmniej dla mnie zawsze ucztą.Składniki:1 kg fasolki szparagowej4 młode ziemniaki2 marchewki1 pietruszkakawałek selerabulion drobiowy (lub mięsko do ugotowania bulionu) ziele angielskie liść laurowysólpieprzpół łyżeczki cukru do smakuew. maggi jeśli ktoś lubi (ja nie lubię)świeży koperek1 mała wędzona metkałyżka słodkiej śmietankiWykonanie(...)bulionu drobiowego (ja miałam ugotowany wcześniej i zamrożony) dodajemy umyte i pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewki, pietruszkę, seler. Z fasolki obcinamy końce, kroimy na kawałki i również dorzucamy do całości. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, odrobinę soli i gotujemy ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy uformowane z metki małe kuleczki - klopsiki. Gotujemy kolejne 20 minut. Doprawiamy
Walijskie Pichcenieniektórych zmora dzieciństwa, jeszcze inni nazywają je "szpitalnym " jedzeniem, a ja bardzo lubię pulpety w aromatycznym koperkowym sosie, szczególnie z mięsa drobiowego. Podane z buraczkami lub surówką z marchewki są prawdziwą ucztą dla podniebienia - przynajmniej mojego :) Składniki: ok. 600g drobiowego mięsa mielonego 1 całe jajko 1 namoczona w zimnej wodzie kajzerka 1 łyżka kaszy manny
Walijskie PichcenieObiad w 15 minut. Dosłownie. Na pierwszy rzut ona raczej skromny, żadnej wysady ... makaron, czerwona cebula, kabanosy drobiowe i duużo natki pietruszki. Skromnie ale jakże pysznie! Czasami, nie warto ... komplikować sobie życia :)) Składniki: ugotowany makaron (dowolny) 2 czerwone cebule 3 kabanosy drobiowe 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz odrobina bazylii olej Wykonanie:Na rozgrzanej patelni
Walijskie Pichceniepapryczki chilli, liście limonki kaffir, trawę cytrynową) lub przechowywać w lodówce przez wiele tygodni (pasty curry, grzybki straw, sos sojowy, sos rybny). Zapraszam do gotowania! Składniki: 400 ml bulionu drobiowego* 400 ml mleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 żółta papryczka chilli 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego(...)krążkami papryczki chilli. Z tajskiej pasty chilli tworzymy na powierzchni zupy kropeczki. Podajemy solo lub z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) * Jeżeli nie macie gotowego bulionu, polecam TEN przepis. Bulion drobiowy możemy przygotować również z kostki, jednak musi być to kostka azjatycka (do kupienia na działach "kuchnie świata"). Klasyczna kostka popsuje smak całej zupy. ** Cukier palmowy przeważnie sprzedawany jest
Tajskie smakiklasyczna bruschetta al pomodoro podana z aromatycznymi, letnimi pomidorami, ale mieliśmy okazje spróbować również innych toskańskich specjałów, np. kanapeczek z pastą grzybową, ze słoniną oraz z pastą z wątróbki drobiowej. Bruschetty i crostini, które jedliśmy w Toskanii: Po lewej: talerz toskańskich przekąsek, w tym bruschetta al pomodoro oraz crostini z pastą z wątróbki drobiowej, po prawej: grzanki podane z lardo
Chilli Czosnek i Oliwapieprz kolorowy świeżo zmielony, 1 marchew żółta, 1 marchew pomarańczowa, sól, zielona pietruszka, Sos: 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany, 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego, 1 kostka drobiowa, 2 łyżki wody. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju, na al dente. Filet płuczemy i kroimy w cienkie plastry, smarujemy musztardą i grillujemy(...)solą i pieprzem. Kiełki prażymy na gorącej patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Marchewki kroimy w plastry, brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy na parze. Sos: kostkę drobiową kruszymy i mieszamy z wrzącą wodą. Dodajemy śmietanę, jogurt, serki topione, zagotowujemy ciągle mieszając. Na środku talerza zwijamy makaron, polewamy sosem, posypujemy kiełkami, dodajemy filety z kurczaka, warzywa
Moniki SmakołykiDrobiowe szaszłyki z ananasem Drobiowe szaszłyki z roladek Faszerowane cukinie Grillowane cukinie Grillowany indyk z cukinią Grillowana karkówka z ziemniakami Grillowana papryka z serem Grillowane pieczarki Owoce z grilla Miodowe skrzydełka Polędwiczki wieprzowe Pstrąg z grilla Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami i ananasem
Aga w kuchniksiążki „Gotuj z Julią” natomiast pozostała część (w tym doprawianie) już naszą inwencją :) Składniki: co najmniej 500g dyni 1 łyżka masła 1 cebula 1/6 szklanki mąki około 500ml wywaru drobiowego* przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka i odrobina chili *Julia dodaje jeszcze mleko do bazy, ale my ten składnik pomijamy bo nam nie smakuje w ten sposób przyrządzona zupa(...)Jednakże jeśli ktoś chciałby się trzymać dokładnie oryginalnego przepisu to powinien go dodać. Wówczas ilość wywaru drobiowego powinna być zmniejszona. Dynie obieramy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na miękko. Cebulę podsmażamy na maśle w rondelku. Smażymy kilka minut często mieszając, by się nie przypaliła. Kiedy cebula się zeszkli i zmięknie dorzucamy mąkę. Smażymy jeszcze 2,3 minuty. Zdejmujemy
Kolizje Smaków