domowy syrop - 2453 przepisów (strona:41/164)

Syrop z kwiatów czarnego bzu 234

„U mnie w domu nie robiło się tego syropu ale koleżanki na swoich blogach tak zachwalały, że postanowiłam i ja w końcu go zrobić. Nie było

Wiem co jem
Cytryny w rumie do herbaty 100

Parę dni temu zarzuciliśmy pomysł na pomarańcze w syropie do herbaty , a teraz pora na cytryny. Cytryna do herbaty jest tak oczywistą oczywistością, że nawet wspominanie

Marder&Marder Manufacture
KIR 145

Crème de cassis można spokojnie zastąpić zwykłym likierem z czarnej porzeczki albo oszukać nasze kubki smakowe jeszcze bardziej i użyć zwykłego syropu (np. z Herbapolu), który dodajemy do herbaty :)  Wtedy nazwę "Kir" bezpiecznie jest poprzedzić słowem: domowy, abyśmy nie zostali zlinczowani  przez smakoszy za sprofanowanie koktajlu ...  Składniki: białe musujące lekkie wino Crème de Cassis Liqueur kilka malin

Walijskie Pichcenie
Pancakes 110

Puszyste amerykańskie naleśniki podawane najczęściej z syropem klonowym lub ulubionymi słodkimi dodatkami. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson pt. "Jak być domową boginią". Składniki na 12 sztuk: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1 i 1/4 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 jajka Masło roztopić. Mąkę przesiać, dodać proszek

wyzwania kuchenne
Domowy cukier waniliowy 219

Mamy dla Was dzisiaj świetny przepis na domowy cukier waniliowy. Cukier w torebkach, który często dodajemy do ciast czy naleśników jest produktem chemicznym, co więcej nie jest to cukier waniliowy, a wanilinowy – wanilina to tańszy, przemysłowy zamiennik wanilii, jedynie przypominający ją w smaku. Do czego używamy cukru waniliowego? Przede wszystkim do naleśników(...)ciast i deserów, ale również jednym z moim ulubionych zastosowań jest słodzenie nim kawy. Nie ma potrzeby używania niezdrowych syropów, kiedy mamy pod ręką cukier z prawdziwą wanilią. Spróbujcie sami, taka kawa z rana jest naprawdę pyszna. Składniki na domowy cukier waniliowy: 300 g cukru białego 2 laski wanilii Cukier przekładamy do zamykanego naczynia, laski wanilii nacinamy, dzielimy wzdłuż

Taste and Cook
Konfitura z marchwi i cytryn 101

mamy tego zmartwienia, gdyż wszelkie tego typu dobra dostępne są przez cały rok, a półki sklepowe wręcz uginają się od dżemów, syropów owocowych czy marynat. Jednak nie zapominajmy, że przetwory nawet najlepszych firm nie zastąpią smaku tych prawdziwych, domowych, przyrządzanych własnoręcznie. A konfitury z marchewki zapewne w sklepie nie znajdziecie, więc warto przygotować ją w domu. Wspaniały kolor, zapach(...)przez około 5-7 minut i odstawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy je w cienkie paseczki. Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy resztę cukru, pokrojoną skórkę z cytryn i gotujemy w syropie około godziny. Po tym czasie dodajemy marchewkę i pokrojone cytryny. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż syrop zgęstnieje, a marchew stanie się przezroczysta. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie

Wędrówki po kuchni
Domowe przekąski (paluszki, chipsy, krakersy) 204

Jeśli szukasz przepisów na domowe przekąski, to jesteś szczęściarzem - w końcu trafiłeś! 😁 Wbrew pozorom lubię ułatwiać sobie życie i nie siedzę w kuchni od rana do wieczora 😊 Przepis na paluszki i frykasy zna każdy z Was. Jest to podstawowy przepis na ciasto na pizze. Mój przepis to trochę zmieniona wersja z książki Thermomix. Oczywiście polecam nie tylko mączne przekąski. Warto(...)jeśli miałabym kupować paluszki z takim składem:  mąka  pszenna , olej roślinny rzepakowy, sól (3,4%), cukier, syrop glukozowy , regulator kwasowości: wodorotlenek sodu, substancje spulchniające: węglany sodu, węglany amonu, aromaty -  to wolę zamieszać ciasto i zrobić domowe ❤ Frykasy są fajnym dodatkiem do sałaty. Krakersy idealnie komponują się z dipem jogurtowo-czosnkowym. Chipsy z tortilli pasują do sosu pomidorowego

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Czy pączki szkodzą? 171

bólem brzucha, ale także bólami głowy lub nasileniem alergii. Jak ulepszyć domowe pączki? Nie dokładajmy sobie tzw. „chemii”, skoro mamy wybór. Jak zawsze – najlepiej zrobić pączki samemu, wtedy mamy nie tylko satysfakcję, ale też pełna kontrolę nad tym co jemy. Unikamy takich składników jak syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne aromaty i barwniki, konserwanty czy tłuszcz palmowy utwardzony. Istnieje(...)poszukanie w zaufanej cukierni pączków o składzie zbliżonym do domowego. Wbrew pozorom są jeszcze chlubne wyjątki. Prawdziwy pączek powinien mieć w składzie: mąkę mleko drożdże masło cukier jaja tłuszcz używany do smażenia (zazwyczaj smalec) plus dodatki – nadzienie owocowe, lukier, owoce kandyzowane   W zasadzie tyle wystarczy – niepotrzebny jest syrop glukozowo-fruktozowy, konserwanty, fosforany czy sztuczne barwniki.   Podsumowując

Powiedz dietom nie
Bardzo chrupiąca granola z kaszą gryczaną i kakao 97

domowa granola z rabarbarem – granola jabłkowa z orzechami – domowa granola waniliowa Składniki: – 300g płatków owsianych (bezglutenowych) – 120g orzechów włoskich – 100g kaszy gryczanej – 60g wiórków kokosowych – 30g nasion chia – 3 łyżki oliwy (oleju) – 3-4 łyżki miodu lub syropu klonowego – 2 łyżki kakao – 1/3 łyżeczki soli Orzechy siekamy na mniejsze

Be Fit Be Strong
Rogale śniadaniowe 175

Zawieruszony przepis...te rogaliki piekłam chyba z miesiąc temu...bo mam zdjęcie rogalika razem z syropem z mniszka. Mam sporo takich przepisów...no i może pomału uda mi się je jakoś Wam pokazać..tzn..pokazać to można szybko..ale trzeba najpierw zrobić wpis, napisać przepis itd..Te rogale robiłam ciut inaczej niż w przepisie..chociaż też można tak jak podaję(...)polecam inny sposób formowania..tutaj możecie zobaczyć filmik jak to się robi.. Lepiej zjeść rogala domowego , niż takiego "sklepowego". 3 szkl.mąki 3/4 szk. letniego mleka  2 łyżki wody 30 g drożdży 1 jajko 2 łyżki masła roztopionego 2 łyżeczki cukru  szczypta soli jajko do posmarowania Drożdże wymieszać z mlekiem, wodą i cukrem. Odstawić na kilka minut.M

Moje domowe kucharzenie
Gofry owsiane z malinami (bezglutenowe, wegańskie) 181

Propozycja na leniwe weekendowe śniadanie: chrupiące gofry owsiane z malinami i syropem klonowym. Takie śniadania uwielbiam! Składniki (na 6 dużych szt.): 250 g mąki owsianej (można

Domowa Cookierenka Agi
Nalewka malinowa (malinówka) 405

W tej nalewce pokładaliśmy naprawdę wielkie nadzieje. Zawsze w okresie letnim dostajemy od Madzi babci doskonały syrop z malin. Naprawdę rewelacyjny. Gęsty i słodki. Tak dobrego

Marder&Marder Manufacture
Torcik marchewkowy z pomarańczą, migdałami i kremem serowym - najlepszy 165

solutnie wyjątkowy, lekki, puszysty i wilgotny, pachnący wanilią, cynamonem i cytrusami, z chrupiącymi migdałami. Przełożony niskosłodzoną domową konfiturą z czeremchy, którą możecie zastąpić inna ulubiona z naciskiem na niskosłodzoną ;), oraz kremem serowym z nutami mięty i cytryny, bez dodatku masła. Dodając syrop miętowy do kremu uzyskacie torcik w bardzo modnym w sezonie kolorze miętowym, intensywność koloru wg. własnych upodobań. Czas(...)serka mascarpone, 1/2 szklanki cukru pudru, łyżka zielonego syropu miętowego, 6 płatków żelatyny (ok. 10 g), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, 50 ml limoncello lub innego likieru cytrynowego albo pomarańczowego (w wersji bezalkoholowej woda), sok z cytryny, sok z pomarańczy. Do przełożenia: polecam niskosłodzoną konfiturę z czarnej porzeczki lub czeremchy. Ja użyłam domowej konfitury z czeremchy z czekoladą, estragonem i miętą

SzczyptaSmaQ
Placek drożdżowy z pomarańczami 74

surowe dzielimy na dwie części. Pomiędzy warstwy ciasta nakładamy gotowanymi w cukrze pomarańczami, można uprościć sobie sprawę i zamiast pomarańczy w syropie użyć gotowego dżemu. Namawiam do przygotowania pomarańczy własnoręcznie, będą o wiele lepsze! No chyba, że macie domowy dżem pomarańczowy . Placek został zjedzony bardzo szybko, bo jest naprawdę pyszny, a posmarowany dodatkową porcją dżemu pomarańczowego to już rozpusta 😉 Zachęcam(...)plastry. Do rondelka wsypać cukier i 1 łyżkę wody, rondelek postawić na ogień, podgrzewać ciągle mieszając, kiedy cukier zacznie się rozgrzewać dodać pokrojone pomarańcze, gotować do momentu, aż syrop zgęstnieje, nie zapominajcie o mieszaniu! Syrop pomarańczowy powinien mieć konsystencję gęstego syropu, zdjąć z ognia, przestudzić. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C. Blachę do pieczenia o wymiarach

SprawdzonaKuchnia.pl
Wegański sernik malinowy bez pieczenia 319

Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez kilka minut. Odlewamy wodę i przekładamy je do blendera z 2 łyżkami syropu klonowego. Blendujemy i dodajemy do miski z migdałami. Dosypujemy 2 łyżki kakao oraz 150 ml gęstej śmietanki kokosowej. Jeśli przygotowaliście wcześniej domową śmietankę kokosową możecie dodać także 4 łyżki masy kokosowej pozostałej po odciskaniu mleka oraz 4 łyżki mleczka kokosowego. Wszystko

Dieta bez mleka

Proponowane wyszukiwania