Masz ochotę na domowe ciasto? Szarlotka, makowiec, a może sernik (jagielnik)? Ciężki wybór? Nie ma problemu! Prezentuję torcik, który łączy te wszystkie ciasta. Jeśli dodam, że jest on bezglutenowy, bez rafinowanego cukru i, oczywiście, pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego, to musi on skraść Twoje serce i zachwycić kubki smakowe. Przy okazji tego przepisu warto zatrzymać się na moment przy(...)takiej, więc pominęłam ten składnik). Masa "serowa": 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie - kokosowe domowej roboty), sok i starta skórka z jednej cytryny (ekologicznej), 1/2 szklanka wiórków kokosowych, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 5 łyżek syropu daktylowego, klonowego lub innego roślinnego słodzika. Masa jabłkowa: 3 duże jabłka, 1/2 szklanki wody, 1 łyżka soku z cytryny
Jeść, by żyć w zdrowiuczasu przekąsić coś słodkiego. Niestety słodycze dostępne w marketach mają to do siebie, że zawierają mnóstwo niezdrowych składników, jak chociażby tłuszcze utwardzone czy syrop glukozowo-fruktozowy. Jako mama zawsze staram się dawać mojej córeczce domowe słodkości, bo wtedy mam pewność, z czego są one zrobione. Dziś proponujemy Wam z Zosieńką przepyszne ciasteczka wykonane z kaszy mannej. Są naprawdę rewelacyjne(...)szklanki mleka (najlepsze będzie kokosowe ale spokojnie można użyć innego), 4 łyżki wiórków kokosowych niesiarkowanych, wyciśnięty sok z połowy cytryny, otarta skórka z połowy cytryny, 3-4 łyżki syropu z agawy lub innego słodzidła, 1 jajko, 3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego. Sposób przygotowania Najpierw nastaw piekarnik na 180 stopni z funkcją termoobiegu. Następnie wsyp do miseczki kaszę manną
Natka PietruszkiDomowa granola na śniadanie, do jogurtu, kefiru bądź mleka. Ja najchętniej taką granolę jem z jogurtem naturalnym i bananem. Można również dodać inne ulubione owoce a także orzechy, rodzynki. Przepis zmodyfikowany od Nigelly Lawson. Składniki: 125 g płatków owsianych 65 g płatków migdałowych 30 g pestek słonecznika 30 g jasnego sezamu 2 łyżki syropu z agawy 1/2 łyżeczki cynamonu
Moja Galeria Smakubędziecie wiedzieć co jecie, ponieważ domowy budyń nie zawiera aromatów i barwników, które są dodawane do gotowych proszków budyniowych. Składniki na 2 porcje: 1 opakowanie śmietany 30% (200 ml) 1 szklanka mleka (250 ml) 3 żółtka 2-3 łyżki zwykłego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej do podania owoce w syropie, np. jagody Do rondelka wlać szklankę(...)cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło) . Budyń musi zgęstnieć. Gorący budyń przelać do pucharków i przed podaniem ozdobić owocami w syropie, np. jagodami. Podawać na ciepło jak i też na zimno. Etapy przygotowywania budyniu: domowy proszek budyniowy i masa przed oraz po zagotowaniu
UgotowaćCzerwonej Porzeczki narobiła mi apetytu na pancakesy, idąc tym tropem postanowiłam przetestować recepturę u siebie. Nie miałam syropu klonowego - będącego oryginalnym dodatkiem do amerykańskich pancakesów, ani cieszących oko czerwonych owoców jak u Marty, dlatego postanowiłam wykorzystać to co mam czyli pomarańcze i domowej roboty miód z mniszka lekarskiego robiąc z nich pyszny sos. Całość wyszła absolutnie przepysznie:) Musicie wypróbować! Składniki(...)patelni na średnim ogniu z dwóch stron. W Ameryce serwuje się je z syropem klonowym, u mnie ze smażoną pomarańczą:) Recepturę na nią znajdziecie TUTAJ : 3 pomarańcze 50 g masła 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka miodu / u mnie domowej roboty z mleczu czyli z mniszka lekarskiego/ Pomarańcze obrać, podzielić na kawałki, pokroić w kostkę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaUpały trwają w najlepsze. Warto sobie z nimi radzić za pomocą pysznych schłodzonych napoi, zwłaszcza tych domowej roboty 😉 Dziś mam dla Was przepis lemoniadę rabarbarową, a właściwie syrop, dzięki któremu ją zrobicie. Z dodatkiem lodu będzie idealnym napojem na te ciepłe dni. Całość jest oczywiście banalnie prosta do przygotowania i nie wymaga zbyt wiele pracy. Spróbujcie sami! 😉 Składniki
Mostek w kuchnismaku. Do przygotowania sosu będziesz potrzebować: 2 ząbki czosnku, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, łyżkę syropu klonowego. 1. Kaszę zalej gorącym bulionem (tutaj znajdziesz przepis na domowy bulion warzywny ) i gotuj pod przykryciem około 7 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj i zostaw, aby kasza napęczniała. 2. Cebulę obierz
Z notatnika dietetykamango i pomidorkami . Składniki na mango lassi, czyli klasyczny napój jogurtowy z mango.. 1dojrzałe mango 1 szklanka jogurtu naturalnego lub greckiego, u mnie domowy jogurt 1/3-1/2 szklanki chłodnej wody 1 łyżka miodu (opcjonalnie) lub syropu klonowego, można pominąć jeśli mango jest bardzo słodkie i dojrzałe Szczypta kardamonu (opcjonalnie) ja dodaję gdyż podbija smak tego koktajlu Jak przygotować mango lassi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmamy pyszny napój ) i kroimy w niewielką kostkę. Mieszamy kapustę z brzoskwiniami i rodzynkami lub żurawiną suszoną. Następnie, całość polewamy jogurtem zmieszanym z curry, syropem z brziskwiń i majonezem. Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem np. domowymi krakersami lub pieczonymi warzywami lub tofu . Pychotka Smacznego! Artykuł Sałatka z kapusty pekińskiej i brzoskwiń w sosie curry pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plSzybki deser serowy o smaku truskawkowym a'la domowy serek homogenizowany. W odróżnieniu od kupnego serka homogenizowanego, ten domowy zawiera same naturalne składniki i jest bez konserwantów, barwników oraz syropu glukozowo-fruktozowego. Nie zawiera również cukru, a słodzony jest miodem. Dlatego idealnie nadaje się dla dzieci na deser, drugie śniadanie czy podwieczorek. Z pewnością dzieci go pokochają bo jest delikatny
Kuchnia MagdaLenyoctem winnym, solą, pieprzem oraz opcjonalnie ze świeżą bazylią i czosnkiem. Ponieważ sałatka panzanella rzeczywiście oznacza „sałatkę chlebową”, jej podstawą są domowe grzanki. Sos winegret to sok z cytryny, oliwa z oliwek, syrop klonowy, czosnek. Trochę sera i posiekana świeża bazylia. Polecam też włoską sałatkę makaronową. Składniki na sałatkę chlebową: Sałata rzymska świeża bazylia pomidorki koktajlowe żółte
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest najlepsze w tym przypadku... Ostatnio to słowo jest zdecydowanie zbyt często używane przez wszelkiego rodzaju blogerów, dlatego nazwijmy nasze Twixy - zdrowe i domowe :) Nie są niskokaloryczne, ale w zamian nie zawierają sztucznych dodatków, syropu glukozowo-fruktozowwgo i barwników. Spód: 1 szklanka mąki kokosowej 2 jajka 2 łyżki oleju koksowego rozpuszczonego 2 łyżki mleka 1 łyżka miodu Składniki wymieszać
Chocolate Muffin BlogDziś do grona domowych napojów alkoholowych dołączą aromatyczny likier korzenny. Zrobiłam go na bazie syropu korzennego , który przygotowałam parę dni temu. Do świąt jeszcze kilka dni, więc zdążycie go jeszcze zrobić. Będzie pyszny jako dodatek do świątecznej kawy. Likier korzenny Czas przygotowania: 50 minut + 7 dni Składniki: 350 ml wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego
Kulinarne przygody GatityCałkiem niedawno podzieliłam się z wami przepisem na domowy Golden syrup ( przepis tutaj ). Oczywiście zgodnie ze wcześniejszą informacją tenże syrop powstał na potrzeby zrobienia ciasta na pierniczki. Dzisiaj podzielę się z wami przepisem na wspaniałe pierniczki PIPERKAKUT rodem z odległej Finlandii. Słowem wstępu nadmienię, że jest to przepis tradycyjny i właśnie takie korzenne słodkości wypieka się w tamtejszym rejonie
vaniliowoczekoladowaUwielbiam żelki! Niestety w sklepach możemy znaleźć głównie te nafaszerowane chemią, m. in. przeciwutleniaczami, barwnikami, aromatami i syropem glukozowo-fruktozowym. Ale po co to wszystko? Możemy zrobić domowe, zdrowe i co najważniejsze - naturalne żelki z owoców, które mamy pod ręką. Robiłam już żelki z truskawek, malin i jeżyn, lecz przedstawiam Wam moim zdaniem najsmaczniejsze - żelki z mango. Możemy je zrobić
Be Fit Be Strongzakochałam się w bazylii i odkrywam jej smak w wersji na słodko. Na blogu pojawiła się ostatnio bazyliowa panna cotta z poziomkami , domowe lody bazyliowe bez jajek i lemoniada bazyliowa. Dziś zapraszam na syrop bazyliowy. Póki co przetestowałam go jako napój rozcieńczony zimną wodą. I myślę do jakiego dania by go jeszcze wykorzystać... ? A może Wy mi podpowiecie
Kulinarne przygody Gatityraczyć się nimi na hamaku czy pod palemką na ogrodzie :) KOKTAJL KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY /własny/ na 4 porcje 300 ml mleka kokosowego (najlepiej domowej roboty) 200ml wody kokosowej 350g mocno dojrzałych truskawek 1 łyżka syropu z daktyli (można użyć miodu) 2 łyżki soku z cytryny Truskawki płuczę pod bieżącą wodą, usuwam szypułki i kroję na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki, wraz
W kuchni Karmel-itkikolei... ;) Uwielbiam kremy na bazie tofu! Dzisiaj kolejna wariacja pod tytułem sławnej "figi z makiem" ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~300g tofu ~100g jogurtu sojowego ( użyłam domowego - przepis ) ~2 dojrzałe figi, ok. 120g ~2 łyżki maku ~łyżka syropu klonowego ~cukier/stevia do smaku ~1-2 łyżki soku z cytryny Figi pokroić (ja ich nie obieram, ale możecie to zrobić) i zblendować (można dodać
breakfast of dreamsstarta skórka z 1 cytryny szczypta soli Krem budyniowy: 3 jajka 70 g cukru 375 ml mleka 30 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka domowej esencji waniliowe j Rabarbar: 3 łodyżki rabarbaru 2 łyżki cukru Syrop: 125 ml wody 75 g cukru Wykonanie: Do malaksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy
Kulinarne przygody Gatity