Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez kilka minut. Odlewamy wodę i przekładamy je do blendera z 2 łyżkami syropu klonowego. Blendujemy i dodajemy do miski z migdałami. Dosypujemy 2 łyżki kakao oraz 150 ml gęstej śmietanki kokosowej. Jeśli przygotowaliście wcześniej domową śmietankę kokosową możecie dodać także 4 łyżki masy kokosowej pozostałej po odciskaniu mleka oraz 4 łyżki mleczka kokosowego. Wszystko
Dieta bez mlekaZdrowa i pyszna. Do jej przygotowania możemy wykorzystać różne dodatki, takie jak np. rodzynki, orzechy, żurawina i inne, które lubimy. Domowa czekolada Składniki: 1) 120 g stałego oleju kokosowego 2) 80 g ksylitolu 3) 2 łyżki syropu klonowego 4) 25 g ciemnego kakao 5) miąższ z połowy laski wanilii lub kilka kropel dowolnego aromatu 6) bakalie, np. żurawina, orzechy
Na kulinarnym poligonietego przepisu rozpoczynam serię domowych wyrobów truskawkowych. W tym roku "zaszalałam" i przygotowałam kilka nowości, między innymi: frużelinę czy też syrop truskawkowy - przepisy niebawem na blogu 😊. Wracając do poniższego przepisu - dżem truskawkowy z agar-agar jest błyskawiczny do przygotowania. Warto dodać, że po pasteryzacji (po wystudzeniu) będzie miał zwartą konsystencję. Zachęcam do przygotowania. Składniki: 2 kg obranych truskawek
Ugotowaćsłodycz! Składniki na 8 trufli: wnętrze: porcja pulpy z dwóch marchewek, porcja pulpy z jednej pomarańczy, 1/2 szklanki pulpy po produkcji domowego mleka kokosowego, 4 - 5 łyżek oleju kokosowego RAW w płynie, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka syropu daktylowego. polewa: 4 łyżki oleju kokosowego RAW w płynie, 5 łyżek karobu, ewentualnie 1/2 łyżeczki słodkiego syropu, 1/2 łyżeczki mielonej wanilii. Wykonanie
Jeść, by żyć w zdrowiupodanych składników wychodzi około 600 ml mleka. Mleko jest dużo rzadsze od kupnego, nie da się z niego ubić śmietanki. Domowe mleko kokosowe należy przechowywać w lodówce maksymalnie do 3 dni. Mleko można ewentualnie dosłodzić ulubionym syropem smakowym. Wiórki kokosowe muszą być bardzo dobrej jakości. Można je także zastąpić płatkami kokosowymi. Zmiksowaną, odcedzoną pulpę kokosową można wykorzystać do ciasteczek, ciast
Gospodyni Miejskamnie akurat uśmiechnęły się boróweczki. Proporcje na 3 słoiczki, jeden to ok. 150kcal. Składniki: - 300g jogurtu naturalnego - 200g borówek - garść domowej granoli , granoli z rabarbarem , muesli, ekspandowanego ziarna orkiszu - 3 łyżki nasion Chia *opcjonalnie: miód, ksylitol, syrop klonowy do osłodzenia jogurtu Borówki płuczemy pod bieżącą wodą i miksujemy wraz z 2 łyżkami nasion chia. Jeżeli dosładzamy jogurt mieszamy
Be Fit Be Strongniedobór owsu mam... ;) Dzisiaj moja ulubiona wersja - owsianka gotowana z jabłkiem. Do tego jakiekolwiek dodatki. Teraz padło na kremowy twarożek i syrop klonowy, który najbardziej smakuje mi jesienią...też tak macie? A na chili&sugar przepis na domowe krówki po przepis KLIK tutaj lub na zdjęcie
breakfast of dreamsnikomu nie trzeba tłumaczyć jak idealnie komponuje się z czekoladą. Dwie uwagi ogólne: Aromat/ekstrakt miętowy - pewnie można zrobić domowy... Ja używam od jakiegoś czasu takiego . Można go kupić w większych marketach. Dobry też będzie syrop do kaw lub do drinków, np. jak ten. Nie są one tak intensywne jak aromat z pierwszego obrazka, więc należy dodać go trochę
bistro mamazupełnie zbędne. Ktoś może powiedzieć, że czystej żurawiny suszonej też nigdzie nie dostanę, bo w składzie każdej jest cukier... ale do domowej granoli na pewno nikt świadomie nie doda na przykład tłuszczu palmowego, nie wspominając już o syropie glukozowym. Skład kupionej granoli: Produkty pochodzące ze zbóż 59% (płatki owsiane, mąka jęczmienna, mąka kukurydziana, kasza kukurydziana ), nierafinowany cukier trzcinowy, orzech arachidowy
bistro mamamasła orzechowego 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki wybranego słodziku (u mnie syrop z agawy) 50 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciskany) 2 łyżki oleju Krem: 200 ml mleka roślinnego (u mnie domowe mleko kokosowe) 40 g gorzkiej czekolady 50 g masła orzechowego 1 łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej (bezglutenowej, jeśli robisz babeczki bezglutenowe(...)orzechów) Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto fasolę zblenduj na gładką masę. Dodaj do niej resztę składników i wymieszaj. Jeśli użyjesz cukru lub innego słodzika, który nie występuje w postaci syropu zwiększ o 20 ml ilość soku z pomarańczy. Gotowe ciasto wyłóż do foremek na tartaletki i piecz je około 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po tym czasie wyjmij
Via GustoOrange&cheese cupcakes) Składniki: 125 g margaryny 1,5 szklanki mąki 1/3 szkl. cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 250 g ricotta 1 łyżka soku z pomarańczy + 50 ml soku z pomarańczy na syrop + 1 łyżeczka cukru 2 łyżki cukru pudru skórka otarta z pomarańczy Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobić domowe batony owsiane? To produkt, którego zdecydowanie nie polecam kupować. Kupne batony owsiane zawierają wiele dziwnych składników, które zupełnie nie są potrzebne. Są też drogie, w porównaniu do tych, które możemy sami sobie przygotować. Domowe batony owsiane to pomysł na deser, który przygotujesz w mniej niż 10 minut (tyle zajmie Ci aktywna praca). Ich dużą zaletą jest(...)przejażdżkę rowerową, czy w trasę biegową Ja najbardziej lubię wersję najprostszą: z dodatkiem ziaren słonecznika i ulubionymi jagodami Jak zrobić domowe batony owsiane? Składniki na 8 batonów: 150 g płatków owsianych 40 g ziaren słonecznika 30 g miodu lub syropu klonowego 50 g oleju kokosowego 4 łyżki erytrolu 150 g jagód Sposób przygotowania: Olej kokosowy rozpuść na wolnym ogniu razem
365 dni dookoła kuchnifury pierogów, o TAKICH , i po pożarciu michy zupy jagodowej, o której wkrótce, zabrać się za mieszanie lodów. Pysznych, orzeźwiających, domowych lodów dobrych dla każdego, nawet najmniejszego domownika. Lody jagodowe 400g śmietanki 30% 0,5kg jagód mały jogurt naturalny syrop klonowy Jagody opłukać na sicie pod bieżącą wodą i sprawdzić, czy nie zaplątały się między nie jakieś listki czy szypułki
Przepysznik - BLW i nie tylkoKolejny raz przyszła pora na dango ze słodkim syropem. Dzisiaj wreszcie udało mi się porobić zdjęcia w trakcie przygotowywania i dzięki temu nareszcie dango pojawia się
Mix smakuCukinię w syropie już kiedyś robiłam..ta jest z dodatkiem goździków..dodatek goździków podpatrzyłam tutaj .Jak dla mnie bez goździków jest lepsza, ale to kwestia
Moje domowe kucharzenie