strony Składniki (3 - 4 porcje) pieczone truskawki: 500 g truskawek 3 do 4 łyżki cukru lub 2 -3 łyżki syropu klonowego Szczypta soli 4 do 5 cienkich plasterków cytryny na koktajl: 180 - 200 g lodów waniliowych, najlepiej domowych 200 ml mleka 10 listków mięty + upieczone truskawki przygotowanie Przygotować truskawki Rozgrzać piekarnik do 190 st C Wyłożyć głębszą
Stare GaryWitajcie :) Dzisiaj kolejna propozycja przetworów, ostatnio dostałam trochę gruszek i postanowiłam je jakoś wykorzystać.Lubicie gruszki w syropie? do syropu można dodać anyż, cynamon jeśli lubicie smaki korzenne, super sprawdzają się do ciast i deserów. Pyszne, domowe zawsze lepsze od kupnych puszek. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 2 kg gruszek 1,5 l wody 0,5kg cukru 1 cukier waniliowy(...)cukier waniliowy, sok z cytryny i zagotowujemy co jakiś czas mieszając. Gruszki obieramy, myjemy i kroimy na 4. Słoiki wyparzamy i wycieramy do sucha. Słoiki napełniamy gruszkami i zalewamy syropem. Dobrze zakręcamy. Dno wysokiego garnka wykładamy ściereczką, układamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Od zagotowania wody gotujemy pod przykryciem około 25 minut. Słoiki wyciągamy i przechowujemy
Sama słodycz i szczypta chiliHej! Po raz pierwszy robiłam syrop miętowy z dodatkiem cytryny, ale mogę już powiedzieć, że nie po raz ostatni. Woda z dodatkiem tego syropu gasi pragnie
Tylko pyszniePomysłów na granolę jest kilka: można pochrupać samą zamiast chipsów w któryś wieczór, zjeść z jogurtem, mlekiem lub maślanką, udekorować świąteczny mazurek lub inny słodki wypiek, którego smak wzbogaci domowa granola. Dzięki suszonym produktom, a konkretnie miechunce, suszonym figom oraz morwie białej suszonej , które otrzymałam od polskiej firmy Helio postanowiłam przygotować coś pożywnego i zdrowego na śniadanie, które dodaje energii(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przypraw, dodaj miód, syrop z agawy lub klonowy, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, kilka razy wymieszaj całość, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły. 5 minut przed końcem dorzuć miechunkę i morwę białą, wymieszaj, podpiecz. Gotowe! smacznego Do domowej granoli wykorzystałam produkty firmy Helio z serii Helio Natura
Zasmakuj Kuchnipuszyste ubitymi białkami jaj i apetycznie wyrośnięte. Są niezbyt słodkie w smaku, dlatego zaserwowałam je polane syropem z agawy - choć równie dobrze można by tu użyć tradycyjnego miodu czy syropu klonowego. Tak zestawione z kapką jogurtu naturalnego smakowały wyśmienicie :) Owoc mojego plackowego eksperymentu dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - c.d.n . Składniki(...)twarogu [200g] - chudy lub półtłusty 1 twarożek wiejski granulowany [200g] 4 jaja - duże 5 łyżek mąki pszennej - czubate 2 łyżki domowego cukru waniliowego - płaskie 1 łyżeczka proszku do pieczenia - płaska szczypta soli jogurt naturalny - do polania z wierzchu syrop z agawy - do polania z wierzchu olej - do smażenia W dużej misce ubić mikserem na sztywno pianę z białek
Grunt to przepis!Domowa masa makowa jest nieporównywalnnie smaczniejsza i zdrowsza od kupnej z puszki. Kupna masa jest bardzo wodnista, przesłodzona syropem glukozowo-fruktozowym, pełna zagęszczaczy, stabilizatorów i konserwantów. Nie polecam kupnej masy, bo to najczęstsza przyczyna niepowodzeń, z jej użyciem najpewniej upieczesz zakalca. Domowę masę makową zrobisz na dwa sposoby: z maku, który samodzielnie zmielisz (w specjalnym młynku, w elektrycznym młynku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!robiłam, dopóki nie zaczęłam być świadoma tego, co jem. Najgorsze są budynie do kubka, które wystarczy zalać wodą. Mają m.in. syrop glukozowy, emulgatory, barwniki, stabilizatory, oleje roślinne, czyli wszystko to, czego powinniśmy unikać. A gwarantuję Wam, że zrobienie domowego budyniu jest szybsze niż pójście po niego do sklepu. I jest o niebo lepszy! Przepis na prawdziwy budyń z mleka już
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńTo już naprawdę ostatni moment na jego przygotowanie, gdzieniegdzie można znaleść jeszcze krzaki kwitnącego czarnego bzu. Jako mama czas przeziębień nie jest mi obcy, więc wykonuję
Z Majeczką w kuchnipomarańczy i idziecie wyrzucić skórki… pomyślcie, że może warto przerobić je na coś pysznego. Domowa skórka pomarańczowa w małym słoiczku z uroczą wstążką może być także świetnym podarunkiem. Domowa skórka pomarańczowa: skórka z ok. 6 pomarańczy 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny ok. 1/4 szklanki wody listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='skórka(...)cytryny, mieszamy i przelewamy skórki do słoiczka. Zakręcamy i po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Możemy też bezpośrednio po smażeniu odlać cały syrop i skórki rozłożyć równomiernie na pergaminie do ostygnięcia. Gdy wyschną przesypujemy do słoiczka. Post Domowa skórka pomarańczowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuwięc w przepisie zamiast dwóch szklanek cukru użyłam jednej. Żeby uzyskać jeszcze bardziej zbliżony smak zamiast cukru trzcinowego można użyć syropu z trzciny cukrowej lub dodać 2-3 łyżki cukru trzcinowego Dark Muscovado (oba znajdziecie w większości marketów spożywczych). Domowy likier kawowy Kahlua
Kulinaria - potrawy z różnych stron światatego miodku. Zamierzam leczyć nim mojego syneczka, który niestety często ma infekcje górnych dróg oddechowych, może wyrośnie, ale póki co sprawdzimy czy domowe sposoby podziałają. Przepis z drobnymi zmianami jest z tego bloga . Po co robimy syrop: ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu oraz leczeniu górnych dróg oddechowych może być stosowany
moj przepis napodsypania stolnicy 3 łyżki cukru trzcinowego Skworcu 15 g świeżych drożdży 2 duże jajka ok 220 ml mleka 120 ml syropu karmelowego Skworcu lub innego alkoholu około 50 dag masy makowej ( tutaj przepis na domową masę makową) lukier; 5 łyżek cukru pudru Kupiec ok łyżeczki wody Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie
Radość kipiąca uśmiechem.zapach wypieków. Dziś racuszki drożdżowe, w sam raz na ciepłe śniadanie. Podaję je z cukrem pudrem, same lub z wszelakimi konfiturami, miodami, syropami, owocami. Jest na nie tyle możliwości! Zapraszam dziś na drożdżowe pulchne racuchy, takie domowe, proste, smaczne, podane z cukrem pudrem i troską o bliskich:) Smacznego Źródło: Kuchenne Inspiracje, siostra Maria, Pierogi, kluski, makarony , nr 10/2018. SKŁADNIKI
Zasmakuj Kuchnitakże dobrze robi na kaszel. Domowe leki najlepsze. Najpierw nimi się ratujemy, zanim wyruszamy do lekarza. Także i Wam polecam leki z domowej apteki, teraz najlepszy czas na zbieranie kwiatów. Ze świeżych kwiatów robię ten oto syrop, część kwiatów suszę i mam do zaparzania. Składniki: 10 szklanek wody 1 cytryna 1 szklanka cukru 50 baldachów kwiatu czarnego bzu Wykonanie
Z Majeczką w kuchniDomowy, szybki koktajl mleczny, którego nie dosładzam, ale możecie wg uznania to zrobić. Polecam syrop z agawy, miód, syrop klonowy, cukier puder. Do mlecznego koktajlu truskawkowego można dodać lód i schłodzić się na dobre koktajl powstanie także na bazie innych owoców, jak np. bananów, malin, borówek, brzoskwiń czy ananasów. Warto dodać szczyptę cynamonu lub wanilii, na zdrowie! Dziś u mnie
Zasmakuj Kuchni