Kiedyś zdarzyło mi się degustować takie sercem i przepisem robione po francusku. Jak śniadania na słodko nie są mocno ujęte w moim domowym menu, to te tosty tak. Wystarczy tylko mieć w domu jajka, mleko, chałkę, syrop klonowy albo miód. No ja nie mam syropu, bo troszkę to drogi barszcz. Jednak miód może być jak najbardziej, zresztą dżem nawet. Jeśli
Pieprzyć z Fantazją700ml) Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 200g puree z dyni 250ml mleka kokosowego 2 banany (schłodzone w lodówce przez noc) 2 łyżki syropu klonowego 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki goździków mielonych 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Wszystkie składniki miksuję w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. 2 Smacznego! Spodobał Ci się przepis? Masz pytania
Book of spells700ml) Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 200g puree z dyni 250ml mleka kokosowego 2 banany (schłodzone w lodówce przez noc) 2 łyżki syropu klonowego 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki goździków mielonych 1 łyżeczka domowego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Przygotowanie 1 Wszystkie składniki miksuję w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. 2 Smacznego! Spodobał Ci się przepis, masz pytania
Book of spellsDodajemy obranego banana, kakao, dolewamy zimną kawę i zimne mleko. Miksujemy. Całość przelewamy do pucharka / wysokiej szklanki (ścianki naczynia wcześniej zdobimy czekoladowym syropem). Podajemy z grubą rurką i porcją bitej śmietany. Na lato polecam Wam również domowe lody kawowe (z tego przepisu ). S macznego
Słodkie okruszkiChia wywodzą się z Meksyku i są tam bardzo popularne, nic dziwnego- przeciwutleniacze, witaminy... samo zdrowie SKŁADNIKI: -250 ml mleka kokosowego domowej roboty - 2 kopiaste łyżki nasion chia - dowolne owoce (ja użyłam ananasa i banana) - syrop klonowy (jeśli musisz dosłodzić) WYKONANIE JEST PROSTE jak drut, wystarczy zalać nasiona chia mlekiem kokosowym i wstawić do lodówki na kilka godzin. Chia
Kuchnia bezglutenowa Lolitego miodku. Zamierzam leczyć nim mojego syneczka, który niestety często ma infekcje górnych dróg oddechowych, może wyrośnie, ale póki co sprawdzimy czy domowe sposoby podziałają. Przepis z drobnymi zmianami jest z tego bloga . Po co robimy syrop: ma działanie przeciwwirusowe i przeciwzapalne, dlatego najczęściej jest stosowany w leczeniu bólu gardła i kaszlu oraz leczeniu górnych dróg oddechowych może być stosowany
moj przepis naMięta rośnie w ogródku jak szalona. Muszę chyba ją zerwać i zrobić jakiś syrop miętowy. Przyda się do owocowych koktajli dla dzieci. Dla dorosłych mam coś lepszego. Domowy likier miętowy. Tymczasem wykorzystuję ją na bieżąco. Stąd też taki „wysyp” różnych napojów z jej udziałem ostatnio na blogu. Dziś będzie na wytrawnie i bardzo zdrowo. Z mnóstwem witamin i bez dodatku
Wiem co jemPyszne, zdrowe i domowe! Batoniki muesli dostępne w sklepach są fit tylko z pozoru. Zawierają dużo kalorycznego syropu glukozowo-fruktozowego i sztuczne dodatki podbijające smak. Lepsze i dużo zdrowsze możemy przygotować w domu w niecałą godzinkę. Jeśli chcemy, batoniki wzbogacamy o orzechy lub ulubione bakalie :) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki płynnego miodu 1/2 szklanki posiekanej suszonej żurawiny
Chocolate Muffin Blogwłaściwości, gasił pragnienie i dobrze smakował. Współczesne napoje gazowane to sam cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy, barwniki i sztuczne aromaty. Szkoda, że tak szybko zapomnieliśmy o prostych i naturalnych metodach ale dzisiaj nic nie stoi na przeszkodzie żeby zdrowsze wersje musujących napoi robić w zaciszu własnej, domowej kuchni. PRZYGOTOWANIE Oskrobany ze skórki imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki do małego(...)zagotowania i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Garnek nakrywamy pokrywką i syrop studzimy pod przykryciem. Zostawiamy do naciągnięcia na około 2-3 godziny, po czym przelewamy przez sito i dokładnie odciskamy z płynu pozostałe na sicie fragmenty imbiru, skórki cytrynowej i jałowca. Wyrzucamy je, a do syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. W dzbanku zaparzamy 650ml herbaty Earl Grey
Karo in the KitchenŚwięta Wielkanocne zbliżają się małymi kroczkami dlatego po raz pierwszy postanowiłam zrobić domową skórkę pomarańczową. Najwięcej pracy jest przy usunięciu białej skórki a później już idzie szybko a aromat jaki się roznosi po domu rewelacyjny :)Składniki: - 4 pomarańcze- 1 szklanka wody- 1 szklanka cukruPrzygotowanie:Pomarańcze wrzucamy na minutę do wrzątku i odcedzamy, następnie obieramy pomarańcze, oddzielamy skórkę od jej białej(...)skórkę i gotujemy 12 minut. Następnie odcedzamy i suszymy na pergaminie (rozkładamy tak, by jak najmniej się stykały). Na drugi dzień przekładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika. Powstały z gotowania syrop przelewam również do szczelnego pojemnika i wykorzystuje jako pyszny dodatek do deserów oraz do aromatyzowania kawy
Zainspirowana w kuchnipiernikowy, który jest właśnie przygotowany na bazie tego korzennego syropu. Likier będzie idealnym dodatkiem do świątecznego ciasta, do deserów czy lodów i oczywiście do świątecznej aromatycznej kawy. Jeszcze zdążycie go zrobić, do świąt zostało kilka dni i akurat likier pięknie dojrzeje. Na blogu są także inne przepisy na pyszne domowe likiery(...)Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier baileys Domowy likier kukułka Krówka likier domowy Likier korzenny Grzaniec, czyli grzane wino Eggnog, likier jajeczny Likier piernikowy Czas przygotowania: 10 minut + ok. 7 dni Składniki: 250 ml syropu piernikowego 4-5 łyżek mleka skondensowanego niesłodzonego 250 ml wódki Wykonanie: Syrop mieszamy z mlekiem, następnie dodajemy powoli
Kulinarne przygody GatitySkładniki: biszkopty podłużne (52 sztuk) 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 800 ml gorącej wody 5 - 6 łyżeczek syropu barmańskiego o smaku wanilii Krem waniliowy: 2 opakowania
Ciastka - domowe słodkości2 banany (mogą być zamrożone), 2/3 szklanki mrożonych jagód, 2/3 szklanki naturalnego jogurtu, 2 łyżki syropu klonowego. Już bardzo dawno nie dodawałam przepisu na smoothie. A
Świat Domowej KuchniOstatnio próbowałam kupić taki syrop w sklepie , ale się okazało , że jak na złość nigdzie go nie było.Postanowiłam więc sama go sobie zrobić w domowej kuchni , jak wiecie zapach kawy z kokosem cudownie drażni zmysły smakowe.Kokosa uwielbiam we wszystkim,drink czy kawa z jego dodatkiem jest nieziemski,to coś jakby zjadać słodkie Rafaello.A jaki zapach....!!!!Baaardzo go polecam.Dodajemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki