Placki z twarogu znane w kuchni małopolskiej jako małdrzyki krakowskie. Jestem ich zdecydowaną fanką! Pulchne, kształtne, podane z cukrem pudrem, konfiturą, polewą, miodem, syropem. Dzieci je uwielbiają! – zaliczam do nich moją córkę, która zajadała małdrzyki bez dodatków. Dziś małdrzyki krakowskie w wersji mniej słodkiej, do której pasują wszelakie sosy, np. pomidorowy, serowy, gulasz warzywny lub mięsny z delikatnego białego(...)smażę partiami nieduże placuszki, na rumiano z obu stron. Podaję na ciepło same lub z dodatkami, np. cukrem pudrem, puree z owoców, konfiturami, syropami, miodem. Źródło: A. Stradecka, Smakołyki z mleka, sera i jaj , Biblioteka Poradnika Domowego, nr 6/98
Zasmakuj KuchniKrem:\r","3\/4 szklanki cukru\r","laska wanilii lub 1 \u0142y\u017cka domowego cukru waniliowego\r","1,5 szklanki mleka\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki pszennej\r","2 \u0142y\u017cki m\u0105ki ziemniaczanej\r","200 g mi\u0119kkiego mas\u0142a\r","syrop smakowy, dowolny alkohol (opcjonalnie)\r","\r","Polewa\r","6 \u0142y\u017cek mas\u0142a\r","6 \u0142y(...)pieczenia 2 łyżki kakao 16 łyżek oleju 2 łyżeczki octu Krem: 3/4 szklanki cukru laska wanilii lub 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1,5 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g miękkiego masła syrop smakowy, dowolny alkohol (opcjonalnie) Polewa 6 łyżek masła 6 łyżek cukru 6 łyżek mleka 6 łyżek kakao Płatki migdałów do posypania
Mieszam w Garnkupewność, że ekologiczna). Syrop podgrzewać, ale nie zagotować, żeby nie pozbawić go cennych witamin. Miodek kilka razy oziębić, żeby sprawdzić, czy jest odpowiednio gesty. Syrop ten jest sprawdzony, zawsze mam go w swojej naturalnej apteczce domowej. Doskonale sprawdza się jako lek na gardło i kaszel, stosuje go cała rodzina, dzieci też. Wystarczy w czasie infekcji spożywać 1-3 łyżeczek dziennie(...)posypać szczypiorem. Polać sosem przygotowanym z oleju, octu i przypraw. Jak widać mniszek lekarski nie jest zwykłym chwastem. Spróbujcie sami jak smakuje Artykuł Mniszek lekarski – czas na syrop i sałatki pochodzi z serwisu Strefa Zdrowego Żywienia
Strefa Zdrowego ŻywieniaDużymi krokami zbliża się jesień. Niestety. Wraz z jesienią pojawią się przeziębienia. Jedno paskudne mnie właśnie dopadło, więc przyszedł czas na podzielenie się z Wami moim
Przepisy Aleksandrydużo pektyny, dlatego cukru nie potrzebujemy tak wiele jak przy przygotowywaniu innych przetworów owocowych. Bardzo często dodajemy sok z czerwonych porzeczek do zagęszczania syropów np. z wiśni. Galaretka jest doskonała do herbaty. Polecam! W dziale "Domowe przetwory" znajdziecie więcej przepisów na sprawdzone przeze mnie przepisy na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę. SKŁADNIKI: 1,5kg obranych, czerwonych
Moja Książka KucharskaKolejna wariacja na temat marchewkowego ciasta ;) Placek jest bardzo wilgotny, zarówno dzięki marchewce jak i nasączeniu go syropem cytrusowym. Udekorowany ubitą kremówką, mimo tego lekki, delikatny. Pyszny, jestem pewna, że zachwycicie się tym smakiem. Polecam :) PS http://dybka.com.pl/ - kancelaria prawna nieruchomości & proces budowlany, zainteresowani powinni zajrzeć na tę stronę ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 2 jajka 2/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy korzennej 3/4 szklanki marchewki, startej na tarce 1/2 szklanki bakalii Syrop cytrusowy: 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki wody 1/4 szklanki soku
Domowa cukiernia EwyN ajlepsze na nalewki lub syrop są młode pędy sosny zbierane z młodych sosen rosnących na piaszczystych, dobrze nasłonecznionych polanach z dala od dróg i
Przepisy i porady kulinarneDziś zapraszam Was po przepis na wiśnie w syropie, nieco inne niż te, które już są na blogu ( TU ). Przepis mam od koleżanki z pracy. Składniki
Kuchnia domowa AniSkładniki: Pianka: 175 g jogurtu naturalnego 2 łyżki żelatyny 30 ml syropu z mandarynki 60 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru Mus z kiwi: 2
Ciastka - domowe słodkościW tym przepisie wykorzystałam nie tylko syrop kokosowy ale też i wiórki z syropu,robiąc wódkę Malibu, zalewając je alkoholem.Zostawiłam je na
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWitam serdecznie Propozycja na wiśnie w syropie z cynamonem na zimę, są bardzo smaczne i aromatyczne. Tak przygotowane wiśnie można użyć do deserów, ciast, pierogów, knedli
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: truskawki 12 sztuk, syrop truskawkowy 1/4 szklanki, woda zimna 3/4 szklanki truskawki opłukać pokroić na kawałki i wsypać do foremek lodowych syrop rozmieszać w zimnej
W Mojej Kuchni Lubięwafelek przekładany syropem - wywodzi się z Holandii. Według mnie dużo fajniej zrobić go samemu w domu, bo te kupne mu nie dorównują, a syropu wystarczy na 40 podwójnych wafli :) Jeżeli macie możliwość, polecam również przygotować domowe wafle, wtedy deser będzie wyjątkowo pyszny! StroopWafel - u mnie w wersji cynamonowej, zapraszam :) "Składniki:2 opakowania małych okrągłych wafli (80 wafelków)1 1/2 szklanki(...)całkowitego rozpuszczenia się cukru, co chwilę mieszając. Gdy cukier się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej całkowitego).Wafle - u mnie kupne, gdyż nie mam jak ich zrobić samodzielnie - smaruję, przygotowanym syropem i składam drugim, suchym.Gotowe wafle najlepiej obciążyć na jakąś godzinkę, aby się nie rozeszły i odpowiednio nasiąkły słodką masą.Najlepiej smakują z gorącą herbatą!Smacznego
Słodkie Przyjemności1 kg arbuza100 g serka mascarpone200 g śmietanki kremówki4 łyżki syropu malinowego opcjonalnie posypka czekoladowaLato niestety dobiega końca... ale póki jeszcze zostało kilka
Świat Domowej Kuchnimascarpone i 50 g twarożku) 80 g masła 2 łyżki wody różanej 2 łyżki połówek orzechów ziemnych ok. 3 łyżek czarnych porzeczek z domowej roboty likieru cassis do polania : płynny miód + sok z cytryny, syrop klonowy, syrop z agawy lub inny Masło roztopić w rondelku. Ciastka pokruszyć lub pokroić na drobne kawałki i wrzucić do masła. Do masy dodać orzechy
Weekendy w domu i ogrodzie