prawda syrop cukrowy jest jednym z ważniejszych składników wielu drinków, ale ja często wykorzystuję go również w przeróżnych deserach i ciastach. Syrop można kupić w sklepie, lecz domowy jest tańszy i wymaga jedynie kilku chwil. Zawsze można przygotować jego większą ilość i przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. 1 szklanka wody 1-2 szklanki cukru (*) kilka kropli soku
Di gotujeA dla odmiany dziś syrop lawendowy z miętą będący dobrą bazą do deserów i herbaty. Poprawia samopoczucie. i nadaje świeży, pachnący aromat
w mojej kuchnizastanawia. Nie wiem w związku z tym, czy organizować akcję za rok. Hajduczku, Angelo, Justyno9220 - bardzo Wam dziękuję za dołączenie do akcji i zgłoszenie przepisów 😊 Poniżej załączam zgłoszone przepisy. Syrop figowy z Kalabrii - Calabrian Fig Syrup - Miele cotto di fichi calabrese autorka: Angela | blog: Smakołyki Angeli, Angela's Delicacies, Le Prelibatezze di Angela Ruskie pierogi z komuny(...)Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Surówka z kapusty, pora i marchewki autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Domowe Stroopwafels, czyli holenderskie wafle z syropem autorka: justyna9220 | blog: Kuchnia w Słońcu Skąpana Fasolakia autorka: Hajduczek | blog: Hajduczek naturalnie
Weekendy w domu i ogrodziePoczątek maja to najlepszy okres na zbieranie młodych pędów na syrop świerkowy. U mnie, ten czas nadszedł właśnie teraz. Pędy na moim świerku dopiero były gotowe
mojewypiekiinietylkosezonie letnim zasadzić w swoich ogrodach czy na balkonach krzaczek mięty. W lecie możemy z jej dodatkiem przygotować orzeźwiającą wodę do picia. Warto także przygotować domowy sok z mięty , czy też syrop, aby cieszyć se jej smakiem także zimą. Mięta świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, różnego rodzaju deserów czy koktajli. Będzie także idealnym lekarstwem na dolegliwości żołądkowe
Przepiski.plPierwotnie miał być drink Żar tropików , ale w domowym barku zabrakło likieru, za to był syrop Blue Curacao :) I w ten oto magiczny sposób powstał nowy drink ala Litwa :) Dlaczego Litwa? A no dlatego, że swoimi barwami przypomina litewską flagę narodową :) Jest to typowo kobiecy drink – słodki i delikatny w smaku. Polecam na zbliżającego się Sylwestra :) Więcej inspiracji
Kulinarne Przebojenaleśniki gryczane z domowym dżemem czeko-śliwka (2014r.) i malinami, polane syropem klonowym~ Po tygodniu nudnych miseczkowych śniadań miałam straszną ochotę na naleśniki! :D O Wiedniu napiszę coś jutro :) Teraz jestem padnięta, bo nie spałam za długo...i chyba w dzień będę odsypiać
breakfast of dreamsmamy sprawdzonej piekarni to zachęcam do robienia pieczywa samodzielnie. Niestety bułki z supermarketu to w większości produkty wcześniej mrożone, z dodatkiem spulchniaczy i często z niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym. Za to domowa grahamka na miodzie lub melasie jest świetną podstawą zdrowego śniadania. Na drugi dzień są równie pyszne, więc spokojnie możemy przygotować je dzień wcześniej. Grahamki (bułeczki razowe
Poezja smakuponownie zagotować. Zdjąć z ognia przelać syrop przez sito ugniatając, aby maliny puściły jak najwięcej soku. Mascrapone utrzeć z cukrem waniliowym (najlepiej domowym) i sokiem z limonki. Brzoskwinie podawać polane malinowym syropem z chmurką kremu mascarpone. Posypać świeżymi malinami. Świetnie smakują też z lodami! * fragment pochodzi z książki Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii" ** deser inspirowany przepisem
KUCHARNIAtakże kilka porad przy przygotowywaniu i doprawianiu majonezu. Domowym majonezem udekorujecie swoje sałatki, dania z jaj na twardo. To także pyszna baza do domowych sosów, np. ajoli, sosu tatarskiego czy dipu czosnkowego. Białka z jajek możecie wykorzystać do domowej bezy lub kilku mini bez . Majonez domowy Kilka porad przy robieniu domowego majonezu. Majonez polecam ubijać na trzy sposoby: albo ręcznie(...)smaku. Do przygotowania majonezu polecam dodatek musztardy ostrej, przełamie i podbije smak delikatnego majonezu. Można dla równowagi smaku dodać – zamiast cukru – odrobinę miodu, syropu z agawy lub melasy. Do domowego majonezu wybieram zwyczajną sól lub różową sól himalajską. Po przygotowaniu majonezu możecie go jeszcze doprawić solą i ewentualnie pieprzem. SKŁADNIKI: 3 żółtka 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Zasmakuj Kuchninich kryształki lodu, wszyscy wiedzą, że domowe lody są rewelacyjne. Śmiem twierdzić, że te lody, które dzisiaj wyciągnęłam z zamrażalnika to najlepsze domowe lody owocowe jakie udało mi się zrobić. Lody są na bazie malin ugotowanych w syropie cukrowym i bitej śmietany, wszystko wymieszane ręcznie na różowy puch. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne w smaku i konsystencji(...)najlepszy przepis na lody malinowe bez maszynki Składniki 300 ml śmietanki kremówki 36% 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 250 g świeżych malin leśnych Przygotowanie: Z wody i cukrów przygotowujemy syrop. Wrzucamy do niego umyte, przebrane maliny, gotujemy aż maliny się rozpadną. Na durszlaku układamy gazę, wlewamy maliny wraz z syropem i pozwalamy aby płyn
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętwarogu półtłustego250 g serka mascarpone2 jaja1 łyżka skrobi ziemniaczanej1 płaska łyżka cukru z wanilią (lub wanilinowy)1- 2 łyżki cukru pudru (zależnie od upodobań)konfitura z malin (koniecznie domowa)jabłko, lub więcej niż jedno (u nas Jabłka Grójeckie)1 łyżeczka miodu drahimskiego wielokwiatowegokilka kropel soku wyciśniętego z cytrynypłatki migdałówgolden syrup (opcjonalnie)Przygotowanie - wersja 1 - sernik w połówce jabłka Jabłko kroimy(...)minut. W tym czasie prażymy na suchej patelni płatki migdałów aż będą rumiane Deser układamy na talerzu, posypujemy płatkami migdałów, polewamy golden syrupem (można zastąpić miodem, syropem klonowym), układamy maliny (u nas domowe ze słoika, ale jak najbardziej polecamy świeże). Smacznego! :) Przygotowanie - wersja 2 - mini serniczek na plasterku jabłka Jabłko kroimy na pół i z jednej połówki wykrajamy bardzo
Symfonia Smakówchociaż pogoda zimowa nie zachęca do jedzenia lodów, to musiałam je wypróbować :). Przygotowałam proste, smaczne lody kokosowo – śmietankowe i jagodowo – malinowe, jak sorbet. Zamiast cukru użyłam syropu z agawy, ponieważ takie proste, domowe lody są z nim smaczniejsze. Część lodów zrobiłam również pół na pół; pół kokosowych i pół owocowych. Jeśli chcemy mieć lody o dwóch smakach, najpierw do połowy(...)/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na lody kokosowo – śmietankowe: 1/2 szklanki śmietanki kremówki o zawartości tłuszczu 36% 1/3 szklanki mleka 2,5 łyżki oleju kokosowego (płynnego) 2 łyżki syropu z agawy 1. Wszystkie składniki wkładamy do blendera i przez chwilę miksujemy. 2. Następnie kokosową śmietankę przelewamy do naczynia, z którego łatwiej będzie napełniać foremki do lodów
Mała CukierenkaRobicie czasem domowe likiery lub nalewki? Muszę przyznać, że początkowo myślałam, że zajmuje to strasznie dużo czasu i wymaga wręcz alchemicznej wiedzy. Szybko się przekonałam, że jest to prostsze niż myślałam. Owszem, takie staropolskie nalewki, mogą leżakować latami, aby nabrać mocy i smaku. Jednak nie oznacza to, że nie da się przygotować czegoś szybszego. W tej roli idealnie sprawdzają się(...)natychmiast, ale najlepiej smakuje po 2-3 dniach spędzonych w lodówce. Można go przechowywać dosyć długo, chociaż znika w ekspresowym tempie. Zobacz też inne przepisy na domowe alkohole : Nalewka kawowa Ekspresowa cytrynówka Syrop z czosnku Nalewka z pomarańczy Espresso tonic Nalewka truskawkowa Zobacz też najnowsze przepisy : Likier czekoladowy Proste ciasto bez pieczenia Ramen z grzybami Kociołek myśliwski
okolicepalnika.pl