Rewelacyjny syrop na odporność i przeziębienie Domowy, naturalny lek działający przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Świetnie sprawdza się przy przeziębieniu, grypie oraz infekcjach górnych dróg oddechowych, a także profilaktycznie w celu wzmocnienia odporności. Syrop możemy pić łyżką lub dodawać do herbaty (razem z cytrynką i imbirem), tylko należy pamiętać, że herbatka nie może być gorąca
Blog z Apetytemwszystkich gatunków owoców, ale najczęściej przyrządzamy je z truskawek, wiśni i moreli. W dobrze wysmażonych konfiturach owoce są całe, szkliste i nie wypływają na powierzchnię syropu. Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy dżem morelowy - z tego przepisu można również przygotować dżemy z innych owoców np. z brzoskwiń, śliwek czy wiśni lub truskawek. Polecam! W dziale " DOMOWE PRZETWORY" znajdziecie(...)więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę. ----------------------------------------------------- Liczba porcji : ok. 10-11 słoiczków po 250ml ----------------------------------------------------- SKŁADNIKI: 1kg moreli (ze skórką i pestkami) 300g cukru 100g miodu 200ml wody źródlanej lub stołowej (z kranu może zepsuć smak dżemu) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Opłukane morele przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, zasypujemy cukrem - odstawiamy na kilka godzin (macerujemy) Krok
Moja Książka Kucharskazbierać przy drogach i polach uprawnych. Właściwości syropu Syrop z mniszka lekarskiego najczęściej stosowany jest przy bólach gardła i infekcjach górnych dróg oddechowych ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Oprócz tego jednak wykazuje pewne działanie moczopędne, przeciwmiażdżycowe, żółciopędne oraz odtruwające. Warto więc mieć go w domowej apteczce. Stosowanie Jak stosować syrop z mniszka? Jeśli używacie miodu
Z notatnika dietetykawykonane przetwory to skarby każdej spiżarni. W książce Pani Patrycji znajdziemy wiele cennych przepisów na przetwory owocowe i warzywne. Autorka książki pokazuje nam jak przygotować: domowe dżemy, konfitury, marmolady, powidła, galaretki, przeciery, frużeliny, syropy, kompoty, nalewki, sosy i przeciery warzywne, solonki, marynowane warzywa, domowy ocet i kiszonki. Każdy rozdział książki poprzedzony jest wstępem przedstawiającym historię powstawania danej grupy przetworów. Przepisy
Tradycyjna kuchnia Kasirazu żałowałam tego, że byłam tak oporna. Dzisiaj, z ręką na sercu mogę powiedzieć Wam, że nie ma to jak domowa masa makowa! Cóż więcej mówić? Domowa wersja jest pozbawiona konserwantów, syropu glukozowo-fruktozowego, czy regulatorów kwasowości, a w dodatku mamy pełną dowolność w doborze bakali jakie chcemy w niej umieścić! Brzmi świetnie? Do dzieła, to takie proste! Składniki
Be Fit Be StrongZAPRASZAM! składniki: 400 g surowej kaszy jaglanej 1,5 kg słodkich jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 garść płatków migdałowych Masę dosłodzić można 2 łyżkami miodu, syropem z agawy. Ja dosłodziłam domową konfiturą ze śliwek, bez cukru ( 1/2 słoika) Kaszę płuczemy, potem zalewamy na 5 minut wrzątkiem. Następnie odcedzamy z wody. Jabłka obieramy z woskowanych skórek i ścieramy
Bon Appetit MałgorzatySyrop żurawinowy bez cukru 😍 Idealny do jesiennej herbatki! Teraz świeżą żurawinę znajdziecie bez problemu na targach. Taki syrop należy trzymać w lodówce do ok. 10 dni
Czarnawisienkabazą jest oczywiście kakao, które zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. Są to między innymi wapń, żelazo czy cynk. Ważne jest, aby dominującym składnikiem domowych cukierków było kakao. Zamiast cukru możesz użyć miodu lub syropu klonowego, które są pełne witamin i innych wartościowych składników. Zabieganym rodzicom polecamy słodycze marki Vobro , produkowane z wysokiej jakości czekolady. Firma posiada także w ofercie(...)cukierki owocowe z nadzieniem zawierającym sok owocowy, wzbogacony ważnymi dla rozwoju dziecka witaminami. Taki cukierek to doskonała przekąska dla całej rodziny! Przepis na zdrowe domowe cukierki Składniki: – olej kokosowy – 1 szklanka – kakao ciemne – ¾ szklanki – syrop klonowy lub miód – 4 -5 łyżek lub wedle uznania – masło orzechowe – ¼ szklanki – ulubione dodatki, np. wiórki kokosowe, migdały, skórka pomarańczowa itp. Zmiksuj olej kokosowy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnekogo: dla lubiących syropy do herbaty dla kochających domowe przetwory dla lubiących cytrynowe klimaty Składniki: pigwa cukier Wykonanie: Pigwę obrać i pokroić na malutkie kosteczki. Zasypać cukrem (tyle cukru ile objętościowo pigwy, czyli 1 szklanki pokrojonej pigwy na 1 szklankę cukru) i odłożyć w chłodne miejsce. Mieszać co parę godzin. Gdy pigwa puści sok po ok. 2-3 dniach zlać
Mania WypiekaniaNowy Rok są naprawdę przepyszne. Proponuję wybrać syrop z czarnego bzu z jak najmniejszą ilością cukru, najfajniej by było jeśli nie miałby go wcale. Ja miałam syrop z czarnego bzu z "Nasze Domowe". Sok z granatu nada mięsu delikatności i soczystości, spróbujcie koniecznie. Pomysł podsunął mi Tomek Jakubiak. Nogi gęsie duszone w syropie z czarnego bzu i granatu
Moje Małe Czarowaniedrobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp. 160'C (grzałki góra/dół ). Biszkopt jasny oraz dwa blaty ciemnego biszkoptu nasączam syropem z kwiatów czarnego bzu. Przygotowuję masę: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam barwnika w kropelkach) Miksuję śmietankę, dodaję cukier; kiedy(...)ścięta. Odkładam ok. 2/3 do wykonania zarysu autka i do przełożenia blatów, do pozostałej części dodaję czerwony barwnik i dokładnie mieszam. Przygotowuję dodatek na masę: - domowe wiśnie ze słoika w syropie - 1 opakowanie kisielu Kisiel gotuję na soku z wiśni, dodając pod koniec owoce. Studzę. Biszkopty układam na sobie w kolejności ciemny, jasny i ciemny. Ostrym nożem wykrawam
WielopokoleniowoGęsty, aromatyczny słodki syrop był stosowany już przez moją babcię.Zawarte w nim olejki eteryczne to doskonały inhalator na nasze gardło i drogi oddechowe. Ma w
Z Majeczką w kuchniniczego powinna Wam posmakować. Składniki: szklanka oleju kokosowego 3 łyżki syropu klonowego 3/4 szklanki ciemnego kakao 1/4 szklanki masła orzechowego (najlepiej domowej roboty) garść żurawiny Wykonanie: Miksujemy olej kokosowy wraz z syropem klonowym (tylko na tyle, by się połączyły). Dodajemy kakao i masło orzechowe i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Do masy dodajemy żurawinę (można ją wcześniej pociąć
Mania Wypiekaniaetapie można dodać jedną lub dwie łyżeczki octu aby uzyskać odpowiednią ostrość smaku. Mieszankę gotować często mieszając aż uzyska odpowiednią konsystencję syropu. Po zakończeniu dodać szczyptę soli do smaku i cukru do lekkiego osłodzenia jeśli to konieczne. Domowa musztarda. Własną musztardę można zrobić z kilku prostych składników. I będzie ona doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Aby ją przygotować wystarczy(...)teriyaki. Sos Teriyaki jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa i ryb. Wystarczy wymieszać w równych częściach: sake, ryż kukurydziany lub biały wermut z syropem z agawy, dodać imbir, olej sezamowy i chili do smaku. Domowy sos czekoladowy . Jest on bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy w rondelku roztopić ciemną czekoladę ze śmietanką kremówką lub bitą śmietaną często mieszając i pilnując
naRuszcieetapie można dodać jedną lub dwie łyżeczki octu aby uzyskać odpowiednią ostrość smaku. Mieszankę gotować często mieszając aż uzyska odpowiednią konsystencję syropu. Po zakończeniu dodać szczyptę soli do smaku i cukru do lekkiego osłodzenia jeśli to konieczne. Domowa musztarda. Własną musztardę można zrobić z kilku prostych składników. I będzie ona doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Aby ją przygotować wystarczy(...)teriyaki. Sos Teriyaki jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa i ryb. Wystarczy wymieszać w równych częściach: sake, ryż kukurydziany lub biały wermut z syropem z agawy, dodać imbir, olej sezamowy i chili do smaku. Domowy sos czekoladowy . Jest on bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy w rondelku roztopić ciemną czekoladę ze śmietanką kremówką lub bitą śmietaną często mieszając i pilnując
naRuszcie