szklanki masła orzechowego lub orzeszki do zrobienia masła orzeszki ziemne do dekoracji Wykonanie Ciemna masa -> miksujemy orzeszki z daktylami, kakao i syropem klonowym (mi pomógł thermomix). Jasna masa -> gotowe masło orzechowe lub domowe masło orzechowe -> miksujemy orzeszki ziemne (wcześniej można je uprażyć na patelni) i dodajemy 1 łyżkę(...)oleju kokosowego Keksówkę wykładamy folią spożywczą i dajemy ciemną masę (uklepujemy do pożądanej grubości), a następnie jasną masę. Całość posypujemy orzechami do dekoracji i (opcjonalnie) polewamy domową czekoladą (olej kokosowy, syrop daktylowy, kakao). Snickersa wkładamy do lodówki na godzinę. No niestety trzeba jeszcze chwilę poczekać, ale dzięki temu będzie się lepiej kroić. Gotowe, po wyciągnięciu wystarczy podzielić na porcje
lady-och-mistrzyni.blogspot.comostygnięciu i tak mocno zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy miąższ z laski wanilii. Miksujemy blenderem na gładko. Nasz budyń z kaszy podajemy lekko przestygnięty - najlepiej smakuje z domowymi dżemami bądź syropami owocowymi. Bajka. Niebo w gębie i inne ochy i achy. Wszystkie byłyśmy zachwycone i najadłyśmy się jak bąki. Oczywiście o budyniu opowiedziałam Mamie i w tegoroczną majówkę znalazłyśmy chwile(...)większej ilości wody by trochę kalorii sobie oszczędzić. Jeśli zamierzamy spożywać budyń ze słodkim dżemem bądź syropem można totalnie darować sobie cukier i jego zamienniki. Po konsultacji z autorką przepisu - następnym razem będzie bosko. Przepis gorąco polecam. Dla dziecka też. Słodycz wartościowa, domowa, nie wysoko przetworzona. Naprawdę warto. Gdybyście nie wiedzieli, że to z kaszy na pewno byście nie zgadli
Kuchnia po mojemuzakochać. Najlepiej użyć do niego domowej konfitury różanej, czyli ręcznie utartych płatków róży z cukrem – jeśli dobrze poszukamy, możemy kupić ją w dobrych delikatesach. Podobnie z syropem malinowym – użyjmy domowego lub tego, który w składzie ma same naturalne składniki. Inspirowałam się mazurkiem z Kukbuka , ale ostatecznie zmieniłam trochę skład. Wyszło pięknie. Mazurek różany – spód: 1,5 szklanki(...)ugotowane i roztarte żółtko (można pominąć) Mazurek różany – nadzienie: 150 g białej czekolady 3 łyżki konfitury z płatków róży 5 łyżek śmietany kremówki 36% 2 łyżki gęstego syropu malinowego (naturalnego) płatki migdałowe listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1,5 szklanki mąki pszennej (200 g) 150 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 surowe żółtko 1 ugotowane
Poezja smakuNajwyższa pora aby wykorzystać tegoroczne gruszki w przetworach żeby w czasie zbliżających się jesienno-zimowych dni móc skorzystać z nich np. w domowych wypiekach dlatego też proponujemy gruszki w syropie waniliowym Składniki: - 1 kg twardych gruszek - 0,25 kg cukru - 0,40 l wody - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1/2 cytryny - 3 lub 4 gwiazdki anyżu - 2 laski wanilii Składniki
Kuchenne WariacjeSkrzydełka kurczaka z syropem klonowym to kwintesencja pysznej, aromatycznej domowej kuchni. Skrzydełka kurczaka marynowane były w słodko-ostrej marynacie na bazie syropu klonowego, ziół prowansalskich, curry, ostrej papryki i odrobiny oleju. Te skrzydełka zostały upieczone w piekarniku, ale tak zamarynowane skrzydełka doskonale sprawdzą się na wiosennym grillowaniu. Pieczemy je wtedy na aluminiowych tackach. Wiosną podaję pieczone skrzydełka kurczaka z surówką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnich kryształki lodu, są rewelacyjne smaku i bardzo apetycznie wyglądają. Śmiem twierdzić, że te lody, które dzisiaj wyciągnęłam z zamrażalnika to najlepsze domowe lody owocowe jakie udało mi się zrobić. Lody są na bazie malin ugotowanych w syropie cukrowym z dodatkiem bitej śmietany i całych malin, wszystko wymieszane ręcznie na tworząc owocowe smugi. Zrobione tym sposobem lody owocowe są porównywalne(...)najlepsze lody owocowe bez maszynki malinowe Składniki 330 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szklanki wody 1/4 szklanki cukru + 1 łyżka domowego cukru waniliowego 500 g świeżych malin leśnych Przygotowanie: Z wody i cukrów przygotowujemy syrop. Maliny przebieramy, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Wrzucamy do syropu połowę malin, gotujemy aż maliny się rozpadną i uzyskamy gęsty syrop. Tym razem nie przecedzałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMiód z mniszka robię co roku..i w tym roku przyszła pora na zrobienie takiego syropu..tym razem pomysł na dodanie wanilii podpatrzyłam tutaj.Polecam..miodek
Moje domowe kucharzenieszklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 2 jajka mała szczypta soli 1 szklanka wody gazowanej odrobina oleju bita śmietana – domowa lub kupna borówki syrop czekoladowy Hershey’s – do nabycia w Kuchnie Świata Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy mleko, wodę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptą soli. Miksujemy lub mieszamy dokładnie ręczną trzepaczką(...)złoto (na małej ilości tłuszczu, ja tylko smaruję delikatnie patelnię tłuszczem). Podajemy ciepłe (nie gorące). Do każdego naleśnika nakładamy porcję bitej śmietany (domowej lub kupnej), posypujemy ją borówkami, składamy naleśnik na pół i polewamy go syropem czekoladowym. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiTegoroczny sezon na przetwory uważam za rozpoczęty. W tym tygodniu zrobiłam już kilkanaście kompotów z truskawek i syrop z kwiatów dzikiego bzu. To syrop, który może
Kuchnia domowa Anikaszka orkiszowa na budyniu czekoladowym z kakao, jabłkiem (w środku - dodane podczas gotowania) i domową pigwą z syropu ; yerba mate miodowo-karmelowa~ Pigwę dostałam od Karoliny , pychaaa! Nieźle się namęczyłam żeby otworzyć ten słoik, ale było warto, haha
breakfast of dreamsSyrop do rozcieńczania. Zdrowy, słodki, aromatyczny. Z jego udziałem wyczarujecie przepyszną lemoniadę, serwowaną z plasterkami cytryny, kostkami lodu i kilkoma listkami świeżej bazyli. Idealna na upały! Kilka łyżek syropu dodajcie do domowych lodów, mleka z dodatkiem cynamonu i wanilii albo szampana / białego wina. Zachęcam do eksperymentowania ;) Właściwości lecznicze kwiatów czarnego bzu: napotne i przeciwgorączkowe - w infekcjach gornych drog oddechowych
Atlas Smakówczasem jest to nawet kwestia wielu miesięcy. Ale ostatnio udało mi się znaleźć mały wehikuł czasu. Mam tutaj na myśli pojemniki próżniowe SuperVac, które prezentowałam Wam w przepisie na domową kostkę rosołową . To właśnie dzięki nim pyszną cytrynówkę uda Wam się przygotować w zaledwie 20 minut. A wszystko to za sprawą prostej fizyki. Próżnia w pojemniku pozwala smakom szybko się(...)dodatkowo przefiltrować go przez muślinową ściereczkę. Nalewkę cytrynową przelej do butelki i podawaj lekko schłodzoną. Zobacz też inne przepisy : Marynata do mięs Sos czosnkowy Sos boloński Tradycyjny rosół Domowa kostka rosołowa Syrop z czosnku Zobacz też najnowsze przepisy : Pasta alla norma – makaron z bakłażanem Schab po azjatycku Grzanki z kozim serem i granatem Pączki serowe Makaron z masłem szałwiowym
okolicepalnika.plkoniecznie! (: Składniki: spód: 1,5 szklanki mąki krupczatki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao 140g bardzo zimnego masła pokrojonego na cienkie plastry 5 łyżek lodowatego syropu wiśniowego (najlepiej domowego) szczypta soli sucha fasola do obciążenia spodu przy pieczeniu krem ( wersja schłodzona): 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) 250g śmietanki kremówki 36% 80g cukru pudru ***** w wersji(...)tego kremu dodaje się się jeszcze 5 jajek utartych ze 100g cukru pudru! Kolejno wypełniony spód zapieka się w 180*C ok. 50minut. na wierzch: kilka wiśni z syropu kilka wiśni kandyzowanych przesiana kawa sypana, płatki chili, kuleczki czekoladowe z posypki Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruchy spód: mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli
Symfonia Smakówpłatków owsianych 60 g łuskanego słonecznika 50 g pestek dyni 30 g siemienia lnianego po 40 g orzechów laskowych i migdałów 3 łyżki oleju kokosowego szczypta soli syrop owocowy: dowolny domowy w il. 125 ml lub taki jak poniżej :) 3 ogonki liściowe rabarbaru 1 szkl. truskawek 200 ml wody 4 łyżki cukru trzcinowego sok i skórka z 1/2 cytryny Zagotowujemy(...)Całość mieszamy i gotujemy ok 20 minut. Owoce wyławiamy a resztę odparowujemy tak by powstało pół szklanki płynu. Płatki, ziarna, sól i orzechy wsypujemy do miski. Wlewamy olej i syrop i dokładnie mieszamy. Mieszankę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 140 st.C z termoobiegiem lub w 160 st.C bez termoobiegu. Ważne
Dzieje kuchennej Wiewiórysokiem malinowym wcinałam, aż mi się uszy trzęsły, teraz się nią raczę po usunięciu pęcherzyka żółciowego. Płatki owsiane na mleku niestety mi nie służą, ale kaszka manna z domowymi malinami w syropie i owszem, więc polecam ten prosty przepis w diecie pooperacyjnej, ale dzieci też warto taką kaszką manną z malinami nakarmić Składniki na 1 porcję 250 ml mleka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię