Po co kupować szynki jak można w prosty sposób zrobić własne i wiedzieć, że zjadamy 100 % mięsa w mięsie! Na blogu już można znaleźć przepisy na
UgotujmyTo.plKiełbasę białą czasem można przygotować w domu. Nie potrzeba specjalnych urządzeń, wystarczy maszynka (ręczna, elektryczna) do mięsa, z nakładką do nadziewania kiełbas. 1,1 kg mięsa
królestwo garówKolejna udana wędlina do chlebka jak również pyszny obiadek. Tym razem użyłam łopatki. Wędlina wyszła soczysta i aromatyczna. Mąż był zachwycony. Jeszcze chwilę temu
Niespełnione zdolności kulinarnePierś kaczki można przygotować podobnie jak schab , tak zwany z pończochy. . pierś z kaczki, sól*, cukier*, gaza, Pierś kaczki oczyścić, umyć, osuszyć. Mięso ułożyć w naczyniu
królestwo garówComber lub polędwiczkę z sarny , można przygotować podobnie jak schab , tak zwany z pończochy. Tylko nie trzeba mięsa suszyć. Comber lub polędwiczka z sarny, sól*, cukier
królestwo garówPo co kupować szynki jak można w prosty sposób zrobić własne i wiedzieć, że zjadamy 100 % mięsa w mięsie! Na blogu już można znaleźć przepisy na
UgotujmyTo.plZbliżają się Święta wielkanocne, więc powoli trzeba kompletować listę potraw, które możemy przygotować na świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w
Kulinarne przygody GatityWędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać w ciągu 4 miesięcy. Owoce – Mogą pozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać(...)zatrucia pokarmowego. Jeśli zostały nam niewielkie ilości jedzenia i nie chcemy ich mrozić możemy wykorzystać je w innych potrawach. Pieczywo możemy ususzyć i zmielić na bułkę tartą lub domową panierkę . Pozostałe wędliny, sery i warzywa to dobry pretekst, aby zrobić domową pizzę lub ślimaczki ciasta francuskiego. Z makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną, clafoutis , quiche . Owoce
Między kuchnią a pokojemWędliny i sery (nie mrozimy serów miękkich) – schab, szynka, kiełbasa, boczek, pasztet itp. mrozimy osobno i po rozmrożeniu ponownie wykorzystujemy do kanapek. Możemy jej użyć do domowej pizzy lub zapiekanek. Kiełbasy i wędliny mogą pozostać zamrożone ok pół roku sery natomiast najlepiej wykorzystać w ciągu 4 miesięcy. Owoce – Mogą pozostać w zamrażarce do ok 6 miesięcy. Można wykorzystać(...)zatrucia pokarmowego. Jeśli zostały nam niewielkie ilości jedzenia i nie chcemy ich mrozić możemy wykorzystać je w innych potrawach. Pieczywo możemy ususzyć i zmielić na bułkę tartą lub domową panierkę . Pozostałe wędliny, sery i warzywa to dobry pretekst, aby zrobić domową pizzę lub ślimaczki ciasta francuskiego . Z makaronu lub ryżu, mięs i warzyw warto zrobić zapiekankę warzywną , clafoutis , quiche . Owoce
Między kuchnią a pokojemSchab wolno pieczony w niskiej temperaturze możemy podawać zarówno na ciepło, tak jak zrobiłam to ja, z dodatkiem pure z ziemniaków lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Myślę, że z dodatkiem domowego chrzanu czy sosu tatarskiego będzie pysznym elementem świątecznego śniadania. Schab wolno pieczony Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej
Kulinarne przygody GatitySzynka kozacka, wędlina parzona Po dłuższej przerwie, czas zamieścić kolejny przepis na pyszną wędlinkę , domowego wyrobu . Oczywiście , że międzyczasie robiłam szyneczki i schabiki , ale jakoś nie było weny ,żeby wrzucić na bloga , a ja wyznaję zasadę ” nic na siłę , wszystko ma swój czas i miejsce ” " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta szynka jest naprawdę
Ogrodnik w podróżyprzepisu. Domowa kiełbaska bez zbędnych dodatków jest najlepsza. Tym razem część postanowiliśmy włożyć do słoików, taka kiełbaska słoikowa (domowa mielonka) to idealny dodatek do kanapek, a w połączeniu z domowym chlebem lub bułką to śniadanie wprost jak marzenie. Przygotowywaliśmy farsz według tego przepisu , większa część poszła do jelit, a 1,5kg gotowego farszu włożyliśmy do 6 słoików (każdy 250g(...)stopniowo dolewając wodę wyrabiać (ok.15 minut). Więcej szczegółów odnośnie przygotowania znajdziecie tutaj . Wody dolewamy min.3/4 szklanki, max.400ml. My dodaliśmy ok.350ml. Było idealnie. Długie wyrabianie gwarantuje dobre "związanie" wędliny. Wyrobione mięso pakujemy w jelita lub nakładamy do przygotowanych wcześniej słoików, dokładnie ubijamy (by nie było wolnych miejsc), można pomóc sobie łyżką (słoiki nie powinny być jednak pełne). Ja odłożyłam
Smaczne Zdroweponownie przekładamy, aby powstały dwie warstwy – zakręcamy, zabezpieczamy sznurkiem i wieszamy w suchym przewiewnym miejscu. Zostawiamy karkówkę na nie mniej niż 11dni (można dłużej). Po tym czasie nasza wędlina dojrzewająca jest gotowa do spożycia. R A D Y : - Mięso na wyroby dojrzewające kupujemy tylko ze sprawdzonego źródła. Musimy mieć gwarancję, że mięso było badane i jest zdrowe. - Najlepiej kupować część(...)gotowy wyrób – 780 g. Karkówka dojrzewająca to kolejny wyrób domowy, o którym mogę powiedzieć, że udał się wyśmienicie. Duży wpływ miał na to idealnie wybrany kawałek mięsa – nie za tłusty, ale i nie za chudy. Dzięki wykorzystaniu krajalnicy karkówkę dojrzewającą mogłam pokroić bardzo cienko, co przy tym gatunku wędliny jest wielkim atutem. Na świątecznym stole… i nie tylko karkówka dojrzewająca
mojewypiekiinietylkomasz dosyć nieświeżych wędlin zakupionych w sklepie? Prezentuję Wam dziś kolejny przepis na szynkę domowej produkcji. Wędlina w tym wydaniu jest pyszna, niezwykle soczysta i pachnąca, a co najważniejsze nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków. Inspiracją do powstania szynki domowej roboty była życzliwość marki Winoszarnia . Składniki: 3 filety z kurczaka 20 dag Salami Pieprz czosnkowy, chilli 2 ząbki czosnku
Podróż w kulinaria