zjeść go w klasycznym zestawieniu z ziemniaczanym purée, zasmażanymi buraczkami lub ogórkiem kiszonym. Bardziej wysmakowany sposób? Podajcie klops z domowymi frytkami i sadzonym jajkiem. Schłodzony klops można też cienko pokroić – świetnie sprawdzi się w takiej formie na kanapkach i desce wędlin . Tak samo dobrze sprawdza się jako burger – np. w połączeniu, które pokażę Wam przy okazji następnego przepisu. SKŁADNIKI(...)albo zamiast nich – ser rolada ustrzycka 20-25g papryczek jalapeño z zalewy 2 pełne łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 3 łyżki sosu BBQ, kupnego albo takiego, domowego 3 łyżki sosu Worcestershire 1 pełna łyżka musztardy Dijon 1,5 łyżeczki soli 2 średniej wielkości ząbki czosnku 1 małe jajko S, od kur z wolnego wybiegu GLAZURA 2 pełne łyżki
Karo in the KitchenPyszna szynka upieczona w domku, zastąpi każdą wędlinę. Polecam każdemu do zrobienia. Smak nie do podrobienia. Bardzo prosty przepis Co nam trzeba? ok 1,5 kg
LatosiowydomBoczek A'la Panchetta-to kolejna wędlina suszona która przygotowałam,był już schab(przepis na niego znajdziecie TUTAJ ),Robiłam również karczek(przepis znajdziecie
Swojskie jedzonkojedzenia mnóstwo. Najpierw zróbmy zalewę peklową: to moja standardowa zalewa, którą także użyłam do wykonania domowego baleronu ( klik ) Na 1 kg szynki ( tzw. 'orzech' - mój miał 1,10 kg ): - 1 litr wody - 4 łyżki soli + 1 łyżka soli peklowej ( można pominąć - ale wędlina wyjdzie szara ) - 1 łyżka cukru - 2 liście laurowe - 1 ząbek czosnku - 2 kulki ziela angielskiego Składniki
kawawszklanceWitajcie :) Ostatnio naszła mnie chęć na domowe kiełbaski no i postanowiłam je w końcu zrobić. Powiem szczerze że pracy przy nich troszkę jest ale efekt
Sama słodycz i szczypta chiliDomowa,pyszna i soczysta szyneczka,która znika w bardzo szybkim tempie. W końcu udało zrobić mi się zdjęcie wędliny co ostatnio jest bardzo trudne...cóż nic na to nie poradzę,że bardzo Nam smakują takie rarytasy. Składniki: ok 800 g szynki ( najlepiej w jednym kawałku) 4 ząbki czosnku 1,5 - 2 łyżeczki soli do peklowania 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
Niespełnione zdolności kulinarneWielki klops na kanapki – pyszna wędlina Uwielbiam wielkiego klopsa, nie wiem nawet czy to prawidłowa nazwa . Czasami widuję coś podobnego pod nazwą pieczeni rzymskiej , ale
Ogrodnik w podróżyNie ma to jak swojskie wędliny, ten smak i zapach -po prostu rewelacyjne. Tym razem mam dla was chudziutką wędlinę z szynki z odrobiną galaretki. Coś
Swojskie jedzonkoDzień dobry. Po domowym baleronie kolej na schab. Robi się go podobnie, z trochę innymi przyprawami. Pończocha ( nowa oczywiście) pozostała. Po prostu w pończosze wędlina jest zabezpieczona przed wszelkimi owadami, może sobie spokojnie dojrzewać. Bardzo lubię wszelaką "surowiznę" a ten schab jest pyszny. Potrzebujemy: 1 kg schabu bez kości 2 łyżki soli (dałam himalajską
Co w garnkach piszczyDzień dobry Kochani. Chcę Was namówić na zrobienie własnej pysznej wędliny. Robiłam już schab a teraz kolej na karkówkę. Wyroby dojrzewają w pończosze co wywołało różne
Co w garnkach piszczyUwielbiam bardzo majeranek, a że miałam też sporo piersi z indyka postanowiłam zrobić domową szyneczkę z majerankiem. Jest przepyszna. Idealna dla dzieci, bez jakichkolwiek ulepszaczy
Zrób to smacznieNiewiele chyba jest przetworów mięsnych które obrosły tak złą sławą jak sklepowe mielonki. Nierzadko to najtańsze dostępne wędliny, z podłych gatunków mięsa lub po prostu z
Karo in the Kitchenbiorąc pod uwagę jak teraz wyglądają wędliny w sklepach i co się w nich znajduje oprócz mięsa myślę ze niejednego ta wizja skusi do tego, żeby zrobić pyszną, domową, zdrową wędlinę bez dziwnych niespodzianek. A skoro zbliżają się święta taka wędlina będzie pysznym dodatkiem na świątecznym stole. Przepis znaleziony kiedyś w necie i zmodyfikowany pod nasz smak. Polecam także roladę
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkanocne śniadanie to nie tylko jajka, ale także domowa biała kiełbasa. Przeważnie podaję ją tylko parzoną albo zapiekaną z cebulą i piwem bo taką lubimy najbardziej. Z dodatkiem chrzanu smakuje wyśmienicie. Wszystkim się wydaje, że wędliny powinny być jak najchudsze, szczególnie kiedy sami je robimy. Pewnie takie są zdrowsze, ale pamiętajcie, że w przypadku kiełbasy odpowiednia ilość tłuszczu pozwala otrzymać(...)być ręczna - w tym drugim wypadku nawet wygodniej kontrolować proces nadziewania. Bardzo ważne jest doprawienie zmielonych mięs przed zrobieniem kiełbas. Odpowiednie ilości czosnku, pieprzu, soli czy majeranku sprawiają, że domowa kiełbasa jest dokładnie taka jaką lubimy i jaka nam najbardziej smakuje. Ja podaję takie ilości przypraw jakie uważam za najlepsze - jeśli nie przepadacie za czosnkiem dodajcie go mniej, możecie też
Smaczna Pyza