Boczek pieczony rolowany 106Boczek pieczony rolowany. Boczek pieczony rolowany Boczek pieczony rolowany to danie idealne na każdą okazję, szczególnie na święta. Jest łatwe w
Moja Książka Kucharska
Medaliony wieprzowe z jabłkiem i cydrem 235Pyszne i szybkie - tak w dwóch słowach można opisać to danie. Pół godziny i obiad gotowy! Polecam wam polędwiczki wieprzowe w tym wydaniu :) Świetnie komponują
Moje Kuchenne Rewelacje
Feijoada po raz kolejny 236Nieubłagannie zbliża się sylwester a Ci którzy przygotowują tzw. słynne domówki zapewne staną przed pytaniem jakie dania zaserwować aby stworzyć dobrą bazę pod napoje
Smaki Brazylii
Najlepsze klopsy na świecie 241Mielone mięso jest bardzo wszechstronnym produktem. Może posłużyć za bazę mięsnego nadzienia do wielu dań, jest świetnym materiałem na hamburgery czy kotlety. Ten przepis na
Karo in the Kitchen
Uda z indyka po rzymsku. 203Dziś mam dla Was Kochani przepis na pyszne, rozpływające się w ustach mięso. Istotą przygotowania tego dania jest długie duszenie mięsa
Rozpustne gotowanie
PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM 422Jeżeli macie ochotę na prosty i smaczny obiad koniecznie musicie wypróbować pulpety w sosie pieczarkowym. Nie dałam rady, żeby zrobić zdjęcia krok po kroku, ale poniższe
Przepisy Aleksandry
Mielone z leśnymi grzybami w keksówce. 221Lubię mięso mielone, oczywiście zmielone w domu. Broń mnie Panie Boże, przed kupnem gotowego, zmielonego mięsa w sklepie. Do zrobienia tego dania, zainspirował
Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 262Ponieważ nadal nie zaopatrzyłem się w kaszę krakowską, a jeść coś trzeba, dzisiaj zrobiłem polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym. Nie jest to danie wymagające, zarówno
Gotuj z Misiem
Klops z boczniakami. 200znowu mięsko :-) Lubię takie dania, bo naprawdę jest proste w przygotowaniu i nieabsorbujące. Klops z boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam(...)drobną kosteczkę 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól pieprz Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy na dużych oczkach wieprzowinę i boczniaki, następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko, cebulkę, czosnek, doprawiamy solą i pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy masą
Rozpustne gotowanie
Pulled pork czyli następca hamburgera 374www.mgotuje.pl Pulled porkt czyli rwana, grillowana wieprzowina długo pieczona. Podana w brioszce z dodatkiem sosu barbecue z surówką z kapusty. To amerykański grillowany klasyk, który stał się ostatnio modny, nie bez powodu ponieważ jest nieziemsko pyszny. Zachęcam Panie do przygotowania tego dania dla swoich mężczyzn, będą wniebowzięci :-). PS: Przygotujcie składniki przynajmniej
Marta Gotuje
kiełbasa biała domowa 280spłatała figla i domownicy zaczęli dopominać się w kuchni dań " cięższego kalibru" Chcąc nie chcąc pojechałem więc do rzeźnika by dokonać zakupu produktów potrzebnych do wyrobu domowej kiełbasy. Składniki na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 wieprzowiny I klasy( szynka,schab
Miód i pieprz
kiełbasa biała 158kolejny raz spłatała figla i domownicy zaczęli dopominać się w kuchni dań " cięższego kalibru" Chcąc nie chcąc pojechałem więc do rzeźnika by dokonać zakupu produktów potrzebnych do wyrobu domowej kiełbasy. Składniki na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 wieprzowiny I klasy( szynka,schab
Miód i pieprz
Afrykańskie smaki 181tradycjami, oryginalną, aromatyczną i zdrową kuchnią. Królują głównie potrawy mięsne z wykluczeniem wieprzowiny poza tym ryby, świeże owoce, ryż, plantany, cassava, zupy z orzeszkami ziemnymi, soki ze świeżych owoców. Nigdy nie byłam w Afryce, ale jest ona bliska mojemu sercu. Dlatego na pewno od czasu do czasu dam się ponieść wyobraźni i zainspirowana lekturą kuchni afrykańskiej postaram się stworzyć coś
noteskulinarnyfiga
Bigos 197Bigos to klasyka o bogatej tradycji kulinarnej . Mój bigos jest troszkę bardziej nowoczesny ale niemniej smaczny , lekko kwaśny
Smakowite Dania
Pieczeń rzymska 206Pieczeń rzymska to pieczone mielone mięso – możecie wybrać Wasze ulubione. Można ją przygotować nie tylko na Wielkanoc (na ten czas bardziej proponuję pasztet), ale jako codzienne danie – obiadowe, przekąskę, dodatek do kanapek. Szybka, prosta. Jeśli koniecznie uprzecie się na wersję Wielkanocną, można do niej dodać (przed procesem pieczenia, gdy wykładacie mięsną masę do foremki) gotowane jajka (układacie(...)każdą okazję, smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: 1 kg mięsa mielonego (możecie wymieszać wołowe z wieprzowym, dodać jagnięcinę – wszystkie chwyty dozwolone; ja używam wołowiny i wieprzowiny w proporcji 60:40 albo 70:30) 3-4 marchwie 1 cebula 1 czerstwa bułka plus mleko do jej zamoczenia 2 jajka 3 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki ostrej
Pociąg Do Kuchni