jest bardzo prosta w przygotowaniu. Kawałki mięsa można oprószyć ulubionymi ziołowymi przyprawami do wieprzowiny, jeśli jest Wam tak wygodniej. Ważne, by obsmażyć je do wyraźnego zarumienienia z obu stron - dzięki temu sos będzie miał najlepszy smak. W tym celu warto smażyć mięso w dwóch partiach. Takie danie jest przygotowane z użyciem minimum składników - prostych, tanich i łatwo dostępnych. Duszona(...)szklanki słodkiej śmietanki 30 % (lub słodkiej śmietanki 12 lub 18 % z kartonika) przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, oregano, słodka papryka (przyprawy można zastąpić ulubioną mieszanką przypraw do wieprzowiny); opcjonalnie odrobina mąki do posypania mięsa opcjonalnie natka pietruszki do posypania potrawy Łopatka w sosie pomidorowo-śmietanowym, przygotowanie: Łopatkę pokroić na mniejsze kawałki. Oprószyć przyprawami i opcjonalnie mąką. Przed oprószeniem mąką
Lekcje w kuchniNajlepsze potrawy? Mają mało składników, a wiele smaku. Tak jak to risotto z boczkiem i zielonym groszkiem. Słodycz groszku i słona wędzonka, kremowe i wyraźne. Słodko
Karo in the KitchenChciałam zrobić coś na szybko i pobawić się jedzeniem. Znacie niemieckie currywurst? To, co powstało na moich talerzach było zainspirowane konceptem, ale nie wykonaniem i nie
Karo in the KitchenTa domowa wędlina łączy w sobie dwa podstawowe sposoby peklowania – na sucho (w przyprawach nadających smak) i na mokro (w solance z solą peklującą). Z powodzeniem
Karo in the KitchenSkładniki: łopatka bez kości 1,5 kg, oliwa 8 łyżek, pieprz biały mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, marchew 4 sztuki, cebula 2 sztuki, cukinie małe
W Mojej Kuchni LubięDanie przypomina pulpety szwedzkie, jakie większość Polaków zna z Ikei. Tyle tyko, że są znacznie zdrowsze, bo zostały zrobione z indyka mielonego i kaszy. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 3-4 Pulpety szwedzkie najlepiej smakują z pure ziemniaczanym Szwecja ma kilka głównych towarów eksportowych: sklepy Ikea, pulpety szwedzkie i piosenki zespołu ABBA. Można by jeszcze(...)czele – no, ale nie bądźmy szczególarzami:) Wracając do pulpetów – jest to danie charakterystyczne, smaczne i łatwe. U nas na blogu znajdziesz opis jak zrobić klasyczne pulpety szwedzkie. Z tego wpisu dowiesz się, jak przygotować alternatywną, zdrowszą wersję pulpetów. W oryginalnej wersji pulpety są robione z wołowiny i wieprzowiny. My utoczyliśmy je z mielonego indyka i ugotowanego, zmiksowanego pęczaku
Niedzielny kucharzpulpety z buraka z płatkami owsianymi. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych dań. Pulpety wykonasz zaledwie… ZOBACZ PRZEPIS RISOTTO Z GRZYBAMI – przepis na risotto z suszonymi borowikami Risotto z grzybami to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. To kremowe, jedwabiste danie, które doskonale łączy w sobie bogaty… ZOBACZ PRZEPIS WIGILIJNY BIGOS bez mięsa(...)szarpaną „wieprzowiną” z kurek lub z boczniaków Wegański burger z szarpaną „wieprzowiną” BBQ, którą przygotujesz z grzybów – najbardziej polecam kurki lub boczniaki! Szarpane kurki lub boczniaki… ZOBACZ PRZEPIS Ryż smażony z grzybami i papryką – prosty przepis na ryż Ryż smażony z grzybami to proste i ciekawe danie! W przepisie wykorzystałam pieczarki, suszone
Via Gustoposzukiwań klasycznego przepisu na tę potrawę, ponieważ paprykarz jako taki egzystował w moim jadłospisie od dziecka. Oj, naszukałam ja się tego klasycznego przepisu! Jak zwykle w przypadku popularnych, smacznych dań - co kucharz to inna wersja i oczywiście każda klasyczna węgierska! :) Chciałam zrobić tak, jak podają w domach węgierskich, ze składników najbardziej popularnych i typowych. Zrezygnowana pod wpływem różnorodności przepisów(...)mięso - paprykarz właściwy, tradycyjny robiło się na cielęcinie lub wołowinie, rzadziej na wieprzowinie. Pierś z kurczaka to wersja raczej ostatnich lat, związana ze zdrową modą na lżejsze odżywianie. Kurczaka używano, ale wtedy występował poćwiartowany w kawałkach w towarzystwie plastrów boczku i niewielką ilością sosu. Cóż, lekkie to danie nie jest, już widzę Wasze miny - słonina, skwarki i kwaśna śmietana
Kuchnia PrezydentowejChoć ten klasyczny polski schabowy nie należy do dań lekkostrawnych, to czasem przychodzi taki czas, że się za nim tęskni 😀 I właśnie dziś jest ten
Kulinarne przemysleniaDzisiaj danie, które powstało z potrzeby chwili. W niedzielę warsztatowaliśmy na warsztatach „Kisimy po azjatycku”. Było kimchi i jabłka w koreańskiej paście z
slodkokwasnaplBiała kiełbasa, smażona kiszona kapusta i ziemniaczane puree…Iście polski obiad, który zawładnie sercem każdego kto takie danie spróbuje. Koleżanka z pracy bardzo lubi
codojedzeniaPieczeń rzymska to bardzo specyficzne, trudne do jednoznacznego opisania i zakwalifikowania danie. Zależnie jak na nie spojrzeć może równie dobrze nasuwać skojarzenia z pasztetem jak
Kulinarna PokusaKuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka
VioletoweKucharzenieCzasem lekki, zdrowy posiłek może zachwycić niejednego smakosza golonki i moim zdaniem takie właśnie jest to danie. Mój Tato jak wcześniej wspominałam, to prawdziwy niejadek
Gosia gotujeTo proste danie. Pełne smaku, lekkie i delikatne choć i troszkę pikantne. U mnie z surówką z białej kapusty i ryżem basmati. Przepis pochodzi gdzieś
Dzieje kuchennej Wiewióry