dania z wieprzowiny - 2000 przepisów (strona:69/134)

Danie mięsno-warzywne jednogarnkowe 281

Składniki : 3 spore ziemniaki 25 dag wędzonego boczku 30 dag wieprzowiny bez kości - może być łopatka, karczek lub biodrówka 10- 15 dag kiełbasy po strąku czerwonej i żółtej papryki płaska łyżka słodkiej sproszkowanej papryki strączek czuszki - jeśli mamy, a jak nie to można dodać chili 4 łyżki koncentratu pomidorowego cebula,sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, smalec- ale oczywiście może(...)połowie szklanki wody - dodać do mięs Zagotować, posolić, dodać majeranek, pieprz, ewentualnie cukier. To już wszystko, potrawa gotowa. Dobra na chłodne dni, ale i na cieplejsze też  niezła.Danie było naprawdę bardzo smaczne.A jeśli mięso" kłuje " nas chwilowo w zęby, można dodać więcej papryki i cebuli, a ilość mięsa zmniejszyć

Proste Potrawy
Wieprzowina z cynamonem. 203

bardzo byłam przekonana, ale czekała mnie miła niespodzianka. Danie wyszło obłędne!!! Soczyste kawałki mięsa rozpadające się w ustach, otulone pysznym sosem z delikatną nutą korzennych przypraw, smaki się uzupełniają tworząc harmonijną całość. Istna rozpusta!!! Składniki na wieprzowinę z cynamonem dla 6 osób 1 kg chudej wieprzowiny 0,5 szklanki wina 12 ziarenek pieprzu 5 goździków 1 łyżeczka majeranku(...)marchewkę i podduszone jabłka. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy zamarynowane mięso z przyprawami i przekładamy do piekarnika, gdzie dusimy pod przykryciem 1-2 godziny (ewentualnie podlewając wodą). Z gotowego dania wyjmujemy goździki i ziarenka pieprzu (ciężkie zadanie :-)), podajemy z ryżem. Pychota

Rozpustne gotowanie
Warsztaty w TODZE - OFDS, 11.08.2012. 208

się zapomnieć, ot tak, po prostu. Możliwe, że już wspominałam o tym, iż zostałam zaproszona przez Marysię z bloga „GRUSZKA Z FARTUSZKA” na kulinarne warsztaty pt. Wielkopolska wieprzowina złotnicka, w restauracji TOGA. Odbyły się w sobotę, o 11.00, a prowadził je trener kulinarny, Sebastian Gołębiewski. Prócz kulinarnych doznań, miałam okazję poznać również Martę z bloga „RYBKA ZWANA MARTĄ(...)trzech dań. Mnie trafiła się sałatka z brukselki, którą ładnie obierałam. Sałatka ta składała się ze ublanszowanych warzyw: rzodkiewki, pasków marchwi jak i właśnie blanszowanej brukselki. DO tego trochę ziół. Nie powiem, dość ciekawy smak, aczkolwiek warzywa były za twarde, nie zdążyły się ublanszować, widocznie zbyt wcześnie wyjęto je z wody. Sałatka ta podana była do ostatniego dania

W kuchni Karmel-itki
12 pomysłów na pyszne dania jednogarnkowe 106

Dania jednogarnkowe to świetny pomysł na posiłek, kiedy nie mamy czasu lub chęci do gotowania, a także sposób na pozbycie się jedzenia zalegającego w lodówce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania jednogarnkowe są bardzo łatwe w przygotowaniu a do tego pożywne i syte. Wrzucasz wszystko do jednego naczynia i potrawa robi się praktycznie sama. Poniżej przygotowałam(...)zestawienie kilkunastu pomysłów na smaczne dania z jednego gara, które sprawdzą się na obiad lub na kolację. Skorzystaj z nich i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu. Życzymy smacznego! Aby zobaczyć cały przepis na wybrane danie należy kliknąć w link pod zdjęciem. 1. Serowy makaron z kurczakiem przepis na: Kuchnia We Dwoje (adsbygoogle = window.adsbygoogle

BabskiePorady.pl - Przepisy
Węgierski gulasz z kociołka 123

Węgierski gulasz z kociołka to tradycyjnie węgierskie danie narodowe.Gulasz jest pyszny, aromatyczny i łatwy w przygotowaniu. Ten niesamowity smak gulaszu zapada głęboko w sercu i

Smaczne Potrawy
Szynka z cieciorką w sosie grzybowym 167

Bardzo aromatyczna propozycja na grzybowy gulasz z szynki z dodatkiem ciecierzycy. Danie bardzo syte! 500 g szynki wieprzowej 10 g podgrzybków suszonych Skworcu  (klik

VioletoweKucharzenie
GOŁĄBKI Z WŁOSKIEJ KAPUSTY 148

Kolejna świąteczna propozycja (i nie tylko). Danie dość pracochłonne, ale jeśli zrobicie więcej gołąbków, można je zamrozić lub zawekować. Przypominam o trwającym konkursie :) Do wygrania

Przepisy Aleksandry
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 200

części książki znajdziemy 120 przepisów podzielonych na 6 rozdziałów w zależności od wiodącego składnika: warzywa, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryby i dodatkowe przepisy.Każdy z przepisów jest opatrzony ilością porcji, czasem przygotowania i ilością kalorii, ale to standard każdej książki kucharskiej. Każde danie ma jedno lub kilka zdjęć. Ale to, co wyróżnia tę książkę od innych, to końcowy spis(...)tych, którzy bardzo skrupulatnie dbają o to, co jedzą lub prowadzą dietę.Przepisy były przygotowywane wraz z dietetykami, co zapewnia zbilansowaną i zróżnicowaną dietę oraz niskokaloryczność wielu dań. Dania pochodzą z wielu stron świata (kuchnia brytyjska, włoska, francuska, azjatycka i wiele innych). Z tą książką ugotujesz zupy, dania główne, przygotujesz sałatki, przystawki, desery. Zaletą większości

WojnaNaSmaki.pl
Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji – szkolenie 231

Adam wytłumaczył nam co oznaczają litery wydrukowane na opakowaniach mięsa ( np S oznacza, że w danej tuszy zawartość mięsa wynosiła 60% i więcej) a także przekonywał do zaprzestania używania zamrażarek w restauracjach na rzecz pakowania próżniowego. Namawiał także restauratorów aby w kartach dań wyraźnie zaznaczali, że mięso pochodzi (na Lubelszczyźnie) od świnki puławskiej gdyż jest ono produktem regionalnym(...)specyficzną strukturę poprzeplataną malutkimi żyłkami tłuszczu który jest nośnikiem wspaniałego smaku. Zaprezentowano nam także różne dania przygotowane zarówno ze świń z chowu przemysłowego jak i regionalnego abyśmy mieli możliwość dokładnie porównać smak i konsystencję mięs. Dodatkowo Pan Adam zaprezentował nam kilka wspaniałych dań (przepisy wkrótce ;-)) a także udzielił nam wielu fantastycznych wskazówek odnośnie obróbki mięs. Szkolenie było

sierotka maRysia w kuchni
Domowa mielonka wieprzowo-drobiowa w osłonce, parzona 344

się spoiste i zwarte. W cieście przy zagniataniu i wyrabianiu uwalniamy gluten, przy wyrabianiu mięsa – kolagen, który ma właściwości łączące. Bez tego wędlina po parzeniu porozpadałaby się, kruszyła, nie dała kroić w plastry.   Osłonki wyjmujemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Zaginamy i zawiązujemy, mocno, ściśle i dokładnie jeden koniec osłonki bawełnianą nicią. Połowę masy mięsnej przekładamy do osłonki (można sobie(...)zakonserwowanie 1,5kg mięsa. Wędlina jest odczuwalnie słona. Możecie bez szkody zmniejszyć ilość soli do 27g – w zupełności wystarczy (dzielimy sól w proporcji 9g do kurczaka, 18g do wieprzowiny).   Niech Was nie kusi dodawanie większej ilości przypraw – są mocno wyczuwalne, przy parzeniu w szczelnym opakowaniu, czyli w osłonce, nic nie przedostaje się do wody i smak nie ucieka. Zapisz

Karo in the Kitchen
Schab w sosie z papryką 61

Schab w sosie z papryką Ten schab nic a nic nie jest suchy, wychodzi soczysty, kruchy i naprawdę pyszny! Danie świetnie smakuje z ziemniaczkami, pyzami

Blog z Apetytem
Kotlety mielone z jabłkiem i szałwią 83

  Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 2 jabłka 2 cebule 1 jajko 4 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania kotletów 6 listków świeżej szałwii lub łyżeczka

Qchnia po prostu
Karczek pieczony po chłopsku 85

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karczek pieczony po chłopsku Przepis na miękki, soczysty i mocno aromatyczny karczek pieczony po chłopsku z dużą ilością warzyw, po prostu samo dobro

Księga-Smaku
Zupa gulaszowa 174

Nie ma to jak pyszna i rozgrzewająca zupa :) Polecamy Wam prostą i szybką w wykonaniu zupę gulaszową :) Składniki na zupę gulaszową: – 400 g polędwiczki wieprzowej

Kuchenne Wariacje