Nowy Rok (szósty rok na blogu) zaczynam od pysznego dania, które zrobiłam inspirując się przepisem na karkówkę w cebuli i borowikach . Mięsne kuleczki zapiekane
W mojej kuchniLeczo to jedno z tych dań, które lubię najbardziej. Pachnie latem, świeżymi warzywami i jest wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Sycące a
Mango PapajaUwielbiam mięsko i gulasz jest jednym z moich ulubionych dań. Dziś zachciało mi się go w czerwonej wersji z pomidorami malinowymi i burakiem. I love
CoolinarniePL2,5 kg cielęciny – karkówka, łopatka, 400 g wieprzowiny, 900 g podgardla, 1 łyżeczka owoców ziela angielskiego, 2 listki laurowe, 2 ząbki czosnku, kilkanaście listków szałwii
królestwo garówPulled pork to metoda gotowania wieprzowiny długo i namiętnie. Zwłaszcza jak pachnie w całym domu to jest bardzo namiętnie aby nie otworzyć piekarnika i zjeść chociaż
Moje Małe CzarowanieMięsko idealne dla osób uwielbiających cebulę, ponieważ w tym daniu jest wszechobecna. Obiad idealny również dla chorowitków, ponieważ cebula działa na przeziębienie. 5 plastrów
VioletoweKucharzenieW moim domu częściej na stole gości drób niż wieprzowina. Gotuje z myślą o dzieciach ich gustach, my dorośli się temu ,, podporządkowujemy "Dzieciaki bardzo chętnie sięgają
Z Majeczką w kuchniplanowałam za bardzo dziś się tutaj pojawiać, ale mam luźną godzinę, więc postanowiłam ją jakoś spożytkować. Chili con carne to jedno z moich ulubionych dań, mimo że jak wiecie nie jestem miłośniczką mięsa. Ale… no właśnie, ta potrawa ma w sobie tyle aromatów i świetnych kombinacji, że ciężko mi się jej oprzeć. Dziś jest u nas ekipowy zjazd(...)kiedy indziej. I szykując się na obecny weekend brałam pod uwagę raczej dania jednogarnkowe, które po prostu podgrzejemy sobie po powrocie z naszych wojaży. Myślałam nad bigosem, fasolką po bretońsku, ale ostatecznie stanęło na chili con carne z wieprzowiną. Tym razem jednak będzie z dodatkiem kukurydzy, która raczej rzadko u nas ląduję w chili con carne (w sumie
KardamonovyGulasz z Ciecierzycy i Chorizo, danie bardzo popularne i typowe dla kuchni kastylijskiej i oczywiście całej Hiszpanii. Od dziesiątek lat, kiedy w trakcie uboju, jest dostatek mięsa, wieprzowiny, z których produkowana jest kiełbasa, a jak wiesz mój drogi czytelniku, chorizo jest najbardziej znane z Hiszpanii, spożywano Gulasz z ciecierzycy i chorizo, podawany w glinianych naczyniach, podgrzanych w piekarniku(...)oczywiście idealny na zimowe, chłodne dni. Natomiast ciecierzyca to jedno z najczęściej spożywanych roślin strączkowych, jest łagodna w smaku, lekko maślana, z dużą zawartością białka, idealne do tego typu dań. Taka ciekawostka… Orybasios w IV wieku, za panowania Cesarza Juliana, po zebraniu przeróżnych pism medycznych, stwierdził, co następuje: … Stosunek płciowy, aby był kompletny, potrzebuje trzech rzeczy
RafalCookKiełbasa pieczona w piwie to żadna nowość. Nowością nie jest też dodanie do kiełbasy musztardy czy cebuli. Ale jeśli kiełbasiane dania i sposoby podania
Karo in the Kitchenobiad, jest łatwy w przyrządzeniu obiad. Nawet jeśli nie macie naczynia, które nazywa się woke to możecie przyrządzić to danie również na zwykłej patelni Bazę w woke stanowią warzywa i jakieś źródło białka. Mogą to być krewetki, wołowina lub wieprzowina. Bardzo lubimy chińszczyznę z kawałkami soczystego kurczaka. Wybór warzyw jest dowolny. Zazwyczaj dodaję większość zielonych warzyw jak brokuły, groszek(...)choi z rybą jest przepyszny. Dodaję go również do chow mein krewetkowego . Oczywiście noodles trzeba jeść bambusowymi pałeczkami. Nie musicie się jednak torturować i zwykły widelec wystarczy aby to danie ogarnąć. Mówiąc szczerze jedzenia pałeczkami wciąż nie wychodzi mi najlepiej. Ponoć powolne jedzenie jest zdrowe, więc się nie przejmuję, że mi to tak mozolnie wychodzi. Woke fascynuje mnie kolorami
codojedzeniaśmietankowym możecie doprawić tak jak najbardziej lubicie, sprawdzi się tu na przykład większość ulubionych suszonych ziół. Jeśli lubicie pikantne dania, całość możecie doprawić ostrą lub wędzoną papryką. Wybierzcie też ulubione mięso na pulpeciki, pasuje tu mielona wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk lub mięso mieszane. Ważne, by dobrze zrumienić mięso na patelni przed dodaniem pozostałych składników - to gwarantuje najlepszy
Lekcje w kuchnibardzo słodki, natomiast gdy się go przygotowuje jak w przepisie poniżej nabiera zupełnie odmiennego kwaskowatego posmaku, który sprawia że danie jest tak ciekawie inne i smaczne. Przepis ten wywodzi się z kuchni indyjskiej. Składniki : 1 kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę 2 łyżki klarowanego masła 60 g suszonego tamaryndowca 500 ml wrzącej wody 2 cebule łyżeczka świeżo startego
W kuchennej krainiektoś nam podłożył świnię!!!!!!!! Na zaproszenie właściciela hotelu Nest z Gniezna w ubiegły weekend 4-6.10 uczestniczyliśmy w warsztatach z wieprzowiny. Przerabialiśmy dwie półtusze od A do Z, począwszy od rozbioru półtusz, a na podaniu gościom gotowych dań kończąc. Efekty naszej pracy, były głównym punktem programu otwarcia nowego skrzydła hotelu. Warsztaty Wielkopolskiej Grupy Blogerów Kulinarnych były organizowane przez Grażynę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSoczysta, mięciutka, bardzo dobrze przyprawiona i naprawdę prosta do zrobienia karkówka w jogurcie. Dzięki jogurtu karkówka zdobyła bardzo przyjemny słodki przysmak, który robił ją wyjątkowo
Kuchnia ŁukaszaCzęsto mam ochotę na jakieś polskie danie, przypominające mi dom, a którego raczej tutaj nie spotkamy. Lubię zaskakiwać Naczelnego Smakami i czuć satysfakcję, gdy otwiera
Kitchens AlphabetNa każdej długości i szerokości geograficznej można znaleźć potrawy, które zrobione są z mielonego mięsa, które przypominają polskie klopsy, znane również pod nazwą pulpetów. Jestem wielkim
Jem więc Jestemkawałek mięsa, skąpany w pysznym, warzywnym sosie, z dodatkiem fasolki szparagowej. To danie można podać z pieczywem, makaronem, ziemniakami, a ja natomiast zajadam się nim bez dodatków, ograniczając w ten sposób spożywane węglowodany (by móc z czystym sumieniem zajadać się deserem :-). Jest naprawdę pyszne!!! Składniki na wieprzowinę w sosie pomidorowym z fasolką szparagową po 2 plastry wieprzowiny na osobę
Rozpustne gotowanieniewiele potrzeba, żeby dość trywialne danie jakim jest kotlet panierowany zmienić w danie wykwintne i niecodzienne. Czas przygotowania: 15 minut Zapiekanie : 10 minut Liczba porcji : 4 Kotlet schabowy – król stołówek i barów mlecznych jak Polska długa i szeroka, stały składnik niedzielnego menu w większości domów w czasach PRL-u. Co niedziela, przed południem, blokowiska rozbrzmiewały stukotaniem tłuczków(...)sznycla po wiedeńsku, cienko utłuczonego kawałka cielęciny w panierce. Schabowy nie jest typowo polską potrawą, bo w identyczny sposób wieprzowinę przyrządzają Japończycy. Tonkatsu to wypisz-wymaluj nasz kotlet schabowy nieco tylko inaczej podawany, bo pokrojony w plastry. Kotlety parmigiana, czyli danie jakie dzisiaj Wam polecamy, to właściwie nic innego jak schabowy zapiekany w sosie pomidorowym. Niby niewiele, a różnica
Niedzielny kucharz