Dzisiaj zapraszam na pyszne kotleciki alla gołąbki Przepis na to danie znalazłam kiedyś w jakiejś gazecie , dzisiaj postanowiłam go wypróbować:)Powiem Wam że wyszły pyszne i wszystkim smakowały :) Składniki 50 dag mielonej wieprzowiny 50 dag białej kapusty 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 2 jajka tarta bułka do panierowania
Sama słodycz i szczypta chiliwypróbowania dań restauracji hotelu Luxor w Lublinie. To była moja druga wizyta w tym miejscu, o pierwszej pisałam jakiś czas temu, bo właśnie tam odbyły się warsztaty „Wieprzowina regionalna. Doceń smak tradycji”. Wtedy także po raz pierwszy spotkałam miejscowego szefa kuchni – Zbigniewa Łęgowskiego. Restaurację odwiedziłam dzięki akcji portalu Uroda i zdrowie - "Blogerzy Smakują". Hotel Luxor mieści się(...)mnie to było coś nowego, mimo, że podobne kremowe zupy już jadałam, chociaż nigdy wcześniej z selera. Danie, co oboje możemy przyznać, było niezwykle delikatne i przyjemne. Zwłaszcza jego puszystość zwracała uwagę. Po chwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka Do dania głównego zaproponowano nam wino czerwone, kelner polecił Luxor Tempranillo – wino o głębokim, wiśniowym kolorze
Pasja Smakupolsku co wybrać... Tak, w Wiedniu pracuje wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie - bajecznie dobre desery. Tak naprawdę autentyczny tort Sachera dostaniemy tylko w Hotelu(...)Kolej na typowe danie obiadowe - danie z naszej listy. Przed daniem głównym zamówiliśmy bulion wieprzowo-wołowy z ogromną kulką z wątróbek. Pyszne i zarazem syte danie. Ale przecież przyszliśmy tutaj na na kotleta. Jednak najprawdziwszy sznycel wiedeński jest robiony z cielęciny - ten nazywany będzie Wiener Schnitzel. Ze względu na niższą cenę wieprzowiny bardziej popularny jest Wiener
Right Behind The KitchenTen przepis dała nam znajoma, która rodzinny dom ma “pod samiuśkimi Tarami”, choć sama od kilku lat mieszka w dużym mieście. Tak kwaśnicę gotuje
Kulinarna PolskaŚwietne, rozgrzewające, syte i bardzo pożywne danie. Na zimowe, mroźne dni wymarzone. Golonka ugotowana w kiszonej kapuście smakuje wyjątkowo i jednocześnie za jednym zamachem przygotujesz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1,2 kg kapusty kwaszonej 90 dkg kapusty białej 50 dkg wieprzowiny z kością (łopatki) lub 45 dkg wieprzowiny bez kości (okrawków) 40 dkg
Przepisy kulinarne babci AntoninyCzy pizza bez sera ma w ogóle jakikolwiek sens? W Turcji twierdzą, że owszem, ma. Lahmacun to turecka wersja wypiekanego placka z nadzieniem z mięsa mielonego
Nerds Kitchenzresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt mało aromatyczne. Spośród tych trzech win, Ironstone Chardonnay mogło stworzyć chwilowy związek z nimi, jednak nie na długo. Następnie podano nam chrupiące pierożki wonton z wieprzowiną oraz dwa wina: Leaping Horse Merlot (39,0 zł) Prosty w stylu merlot. Wino pachnie(...)aromatycznymi serami. Pierożki były dość ciężkie i lepiej sprawdziłoby się inne wino, niż te zaproponowane. Jeżeli miałabym wybierać wybrałabym merlota. Ale nie nie byłby to wybór życia. Ostatnim daniem była kaczka w czerwonym curry z ananasem, owocami liczi i bakłażanem z ryżem jaśminowym, do której podano: Ironstone Old Vine Zinfandel (56,0 zł) Zinfandel, to kalifornijska odmiana szczepu primitivo
królestwo garówlato. To przepisy z sezonowymi składnikami oraz takie, które nie wymagają spędzenia długiego czasu w kuchni. Zrób sobie przerwę od ciężkich dań i pozwól sobie na lekkie i warzywne posiłki! Poniżej znajdziesz przepisy m.in. na: lekkie dania z warzyw łazanki z młodej kapusty przepisy z ziemniakami lekkie warzywne kotlety Zobacz również 15 przepisów na sałatki i przekąski(...)szarpaną „wieprzowiną” z kurek lub z boczniaków Wegański burger z szarpaną „wieprzowiną” BBQ, którą przygotujesz z grzybów – najbardziej polecam kurki lub boczniaki! Szarpane kurki lub boczniaki… ZOBACZ PRZEPIS Naleśniki zapiekane z serem i brzoskwiniami – naleśniki na słodko Przepis na naleśniki zapiekane z serem to pomysł na pyszne danie na słodko! Naleśniki przygotowałam
Via Gustochoćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska . Ponieważ dla kuchni z tamtych regionów Europy bardziej typowa od wieprzowiny jest wołowina lub baranina, więc będą to klopsy wołowe. Choć ich sposób przygotowania i podania zdecydowanie „spolszczyłem”, to jednak składniki w zasadzie zgadzają się zarówno z pierwotnym przepisem(...)smaku. Klopsy wołowe 2015-04-20 13:03:26 Łatwa i szybka w przygotowaniu, ale oryginalna potrawa nawiązująca do południowych klimatów kuchni bułgarskiej. Ciekawe i w miarę lekkie danie na obiad o każdej porze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g mielonej wołowiny 3-4 średnie kiszone ogórki 1 średnia czerwona cebula 2 małe lub 1 duży
Kulinarna Pokusawolnowaru. To kolejny przepis na danie z wolnowaru . Wolnowar z ang. slowcooker, to urządzenie, w którym można zrobić danie jednogarnkowe w niskiej temperaturze, poniżej 100 stopni C, dzięki takiej obróbce cieplnej mięsne potrawy są miękkie i soczyste. Dzięki długiemu duszeniu w niskiej temperaturze, tradycyjna wołowina z kapustą i grzybami smakuje wyśmienicie! Dania w wolnowarze robią się(...)gulasz wołowy. Wołowinę można zastąpić wieprzowiną czy baraniną. Tradycyjna wołowina z kapustą i grzybami idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad, który w dodatku robi się sam. Wystarczy wstępnie podsmażyć mięso na patelni, zeszklić cebulę, dodać kiszoną kapustę, grzybów nie trzeba moczyć wcześniej, włączamy urządzenie i następnego dnia można cieszyć się wyśmienitym daniem. Składniki na Tradycyjną wołowinę z kapustą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZamiast patyczków do szaszłyków - trawa cytrynowa. Zamiast nabijania wszystkiego po kolei - wszystko łączymy wcześniej. Potrawę można przygotować na patelni grillowej (tak jak ja) lub na klasycznym
Tajskie smakikalorii pulpetów, nie smażąc ich wstępnie, ale gotując bezpośrednio w bulionie, a następnie dusząc w sosie. Dzięki temu nasze pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym możesz podać nie tylko jako danie główne, ale też jako lekką kolację na ciepło. Doskonale posmakują z ziemniakami, ryżem, ulubioną kaszą lub warzywami. Ten sos koperkowy z pulpetami, to jeden z naszych ulubionych przepisów(...)oraz zasmażki z mąki pszennej. To, w połączeniu z pulpetami, które są bez bułki i mąki, sprawia, że cały przepis jest bezglutenowy. Przepis możesz ten z powodzeniem dostosować do dań bezmlecznych oraz wegańskich. W jaki sposób? Po prostu gdy wybierzesz już wegański zamiennik mięsa, zamień bulion z kurczaka na bulion warzywny. Następnie zamiast mleka krowiego, wybierz swoje ulubione mleko
Kuchnia Na WypasieAromatyczna pieczeń z łopatki wieprzowej z czosnkiem. Dzięki korzennej marynacie mięso idealnie sprawdzi się na zbliżające się Święta. Pieczeń jest krucha, delikatna i pyszna, dlatego warto
Oryginalny smak