dania z wieprzowiny - 2000 przepisów (strona:78/134)

SCHABOWE STEKI W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH 219

Pysznie mięciutki schab i ciemny sosik grzybowo- pieczeniowy, to zestawienie, któremu nie sposób było się oprzeć :)  Danie jest smaczne samo w sobie więc zbędne

Walijskie Pichcenie
Kiełbasa chorizo smażona z papryką i cebulką 250

wszystko czego potrzeba, aby wyczarować z jej udziałem wspaniały posiłek. Chętnie przygotowujemy z Mężem takie danie na śniadanie lub kolację. Koniecznie podaję je z chlebem, gdyż wycieranie talerza z pomarańczowego sosu to mój ulubiony moment :)  Chorizo to tradycyjna hiszpańska kiełbasa produkowana z wieprzowiny. Swój charakterystyczny czerwony kolor zawdzięcza sporemu dodatkowi suszonej papryki pimenton, zazwyczaj wędzonej, która nadaje

Chilli Czosnek i Oliwa
Warsztaty - Kobieca kuchnia makaronowa - relacja 203

Lubelli i Anna Różyk - dietetyk. A po gotowaniu oczywiście był czas na rozmowy i konsumpcję przygotowanych dań. Oprócz tych zrobionych przez nas, na stole pojawiły się mięsa przygotowane metodą sous-vide przez Piotra Ceranowicza. Metoda ta, jest mi znana z warsztatów o wieprzowinie regionalnej, ale tu miałam okazję spróbować także innych rodzajów mięsa. To był bardzo mile i ciekawie

Pasja Smaku
Fasolka po bretońsku. 186

mnie ciepłe kapcie i kubek gorącej herbaty z miodem. Razem z zimą rozpoczął się sezon na dania bardziej pożywne, sycące, kaloryczne, które dadzą nam siłę na odśnieżanie, skrobanie szyb i brnięcie przez zaspy w poranną zawieruchę :-)      Dzisiaj proponuję danie znane chyba każdemu, idealne w dni takie jak ten, gdy zmarznięci tulimy się do gorącej(...)mój mąż dojadając resztki prosto z gara :-) Polecam!!! Składniki na fasolkę po bretońsku 0,5 kg suchej fasoli Jaś (ja używam fasoli Jaś Tyczny- czyli najgrubszej) 0,5 kg wieprzowiny np. szynki 2 cebule pokrojone w kosteczkę 1 łyżka majeranku 1 łyżka cząbru 1 łyżka kminku mielonego (ewentualnie całego, ale uważam, że mielony bardziej się sprawdza) 1 łyżka papryki słodkiej

Rozpustne gotowanie
Kiełbasa czosnkowa z piwem 104

Kiełbasa czosnkowa z piwe i mnóstwem przypraw czyli Mititei lub Mici  Kiełbasa czosnkowa, którą dziś zjemy, jest podstawowym daniem plenerowym, czytaj grillowym w Rumunii, kupisz je wszędzie, od drogich restauracji po przydrożne bary.  Niewątpliwie pochodzenie Mici jak to zwykle bywa, w takich przypadkach jest owiane tajemnicą.  Prawdopodobne w 1900 roku, w małej restauracji w dzielnicy Lipscani(...)zdrowie.  👥 – 4-6-8 ⏰ – 30 minut ➕ pobyt w lodówce 🇷🇴 – Rumunia Co potrzebujesz by zrobić kiełbasę 500 g mielonej wołowiny 5% tłuszczu 500 g mielonej wieprzowiny 5% tłuszczu 180 ml bulionu warzywnego 50 ml jasnego Piwa ➕ więcej na czas pobytu w kuchni 1 łyżeczka sody 3-5 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli Olej rośliny Musztarda Ilość przypraw

RafalCook
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 354

My mamy swoją w 100% wieprzową białą kiełbasę, potomkowie włoskich emigrantów w USA– swoją salsiccia fresca. Jedna i druga są proste, smaczne, przygotowane w całości z

Karo in the Kitchen
Żeberka ‘dry rub’, długo pieczone w niskiej temperaturze 426

Przy okazji któregoś z przepisów napisałam, że uczyłam się gotowania zaczynając właśnie od mięs. Niezależnie od tego, czy Wy jesteście na początku swojej kulinarnej przygody, czy

Karo in the Kitchen
Wątróbka wieprzowa duszona z cebulką 336

Wątroba wieprzowa to jedyne podroby obecne w moim domowym menu. Tak naszykowana i podana smakuje zawsze i każdemu – jest miękka i aromatyczna. Naprawdę warto ją polubić

Karo in the Kitchen
Szaszłyki z piekarnika – grillowanie w domu 366

Lato się skończyło, sezon grillowy podobno też się już skończył. Niekoniecznie. Nowoczesne piekarniki elektryczne wyposażone są w większości w funkcję grillowania. Używaliście jej? Mój sposób na

Karo in the Kitchen
Lazania… ulubiona 99

Pewnie każdy z Was próbował kiedyś lazanii. My również jedliśmy wiele i TYLKO nasza nam najbardziej smakuje 🙂 Kluczem jest pewien sekretny składnik, który odkryliśmy kiedyś i

Moja Delicja
Karkówka w sosie cebulowym (danie z szybkowaru) 238

przygotowania w szybkowarze. Takie mięso rozpływa się w ustach :) Jeżeli macie ochotę na inne dania z użyciem szybkowaru to zajrzyjcie tutaj.   Składniki na porcję dla 4-5 osób: 1 kg karkówki wieprzowej 1 mała papryczka chili 2 cebule sól, pieprz przyprawa do wieprzowiny olej  Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i delikatnie rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek

Ugotować
Kassler z kiszoną kapustą pieczony w rękawie 220

Kassler (Kasseler) to zapeklowana i lekko podwedzana wieprzowina,ktora mozemy upiec,ugotowac usmazyc i podac w towarzystwie kapusty,jarmuzu,brukwi badz kapusty kiszonej.Moga to byc zeberka,schab,karczek lub boczek.Kassler obok Sauerbraten to dwa sztandarowe dania kuchni niemieckiej.Nazwa nie pochodzi jednak od miasta Kassel,ale od pana Cassel,pewnego masarza z Berlina,ktory jest jego autorem.Ten berlinski klasyk

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty 240

Podstawą pasztetu jest jak najświeższe, jak najlepszej jakości mięso – u mnie to mieszane mięso wołowe i wieprzowe, każde o innej zawartości tłuszczu, innej długości i twardości

Karo in the Kitchen