dania z wieprzowiny - 2000 przepisów (strona:56/134)

Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym z porami 377

użyć wieprzowiny)20 dag makaronu penne1 spory por - biała część2 szklanki mleka1 szklanka śmietanki 18%1/2 szklanki startego żółtego sera1 jajkogarść drobno posiekanej natki pietruszki1 łyżka masła1 łyżka pszennej mąkisólświeżo zmielony czarny pieprzDodatkowo:masło do wysmarowania naczynia żaroodpornegoKlopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym i z porami - to bardzo proste, ale za to efektowne i przepyszne danie. Klopsiki mimo

Świat Domowej Kuchni
Patison w sosie serowym 84

proste danie z patisona , które doprawiłam czosnkiem, chili oraz natką pietruszki. Po podsmażeniu patisona na maśle i oliwie, dodałam zioła, a następnie dusiłam całość w śmietance. Na koniec wsypałam tarty żółty ser, który sprawił, iż sos nabrał gęstszej konsystencji. Tak przygotowane danie podaję jako dodatek do smażonej ryby, lecz można je zaserwować z drobiem, wieprzowiną bądź wołowiną. Zachęcam(...)usunięciu z niego miąższu oraz pestek. Jeśli sięgacie po młode, małe sztuki patisona to nie ma potrzeby usuwania z nich pestek, wystarczy je jedynie pokroić w dużą kostkę. Lubisz dania z patisona ? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczonego patisona z serem. Duszony patison The post Patison w sosie serowym appeared first on MeCooks Blog

MeCooks
Szaszłyki wieprzowe po tajsku - moo ping 163

smaczne, miękkie i aromatyczne. Idealnie sprawdza się jako danie główne lub przekąska/przystawka. Składniki :  2 ząbki czosnku wycisniete przez praske garsc świeżej kolendry drobno posiekanej 4 łyżki sosu rybnego 1 łyżka lekkiego sosu sojowego 100ml mleka kokosowego 60ml oliwy 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki białego pieprzu 450g wieprzowiny (schabu, można zastąpić piersią z kurczaka) pokrojonej w cienkie

Codzienne Gotowanie
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 179

Składniki:2 cukinie0,5 kg mielonej wieprzowiny100 g ryżupół czerwonej i pół żółtej papryki1 cebula1 ząbek czosnku500 ml przecieru pomidorowegosól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, zmielona czerwona

upichcic
Paprykarz - Karkówka z pieczarkami i papryką 164

świetne z dodatkiem wszelkiej maści kluskami. Wersja łagodna lub pikatna do wyboru, w zależności od preferencji smakowych. Dla jedych danie to jest gulaszem, dla innych będzie paprykarzem lub wieprzowym ragout. Wszystko jedno jak je nazwiecie, zasmakuje każdemu. Obok wieprzowiny na paprykarz można wykorzystać mięso wołowe, królicze, a także drobiowe. Składniki: 70 dkg wieprzowej karkówki 1 cebula 2 łyżki smalcu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tajlandia od kuchni 199

różnego rodzaju dodatkami i sosami. Równie popularny jest tutaj ryż, też zazwyczaj smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Kolejne sztandarowe danie to curry. Do wyboru żółte, zielone lub czerwone. Curry z miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami. Co kto lubi. Na uwagę zasługują również rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj mięsne(...)przyznać, że to była miłość od pierwszej łyżki. Chyba jeszcze nic nigdy mnie tak nie urzekło swoim smakiem. Zupa była jednocześnie kwaśna i pikantna, z wyczuwalnym cytrusowym aromatem…nie da się tego opisać słowami, tego trzeba po prostu spróbować. Zupa oczywiście występuje w różnych wariantach, z mięsem lub owocami morza. Często podaje się do niej jako dodatek ryż na oddzielnym

Zawsze głodna!
Makaron z pikantnym sosem BBQ / Pasta with spicy BBQ sauce 199

zmniejszyć ilość chilli i będzie pysznie. Zapraszam po przepis! Scroll down for recipe in English Makaron z pikantnym sosem BBQ (6-7 porcji) Składniki: 450 g mielonej wołowiny lub wieprzowiny 250 ml ulubionego sosu BBQ, gotowego lub z tego przepisu 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 1 papryka, pokrojona w kostkę 150 g pieczarek, pokrojonych(...)pomidorowego 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki sosu worcestershire (lub sosu sojowego) 1/2 łyżki mielonego kminu rzymskiego 1 1/2 łyżki mielonego chili (lub mniej jeśli nie lubisz bardzo pikantnych dań) sól i pieprz 250 g makaronu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (al dente) Przygotowanie: W dużej głębokiej patelni podsmaż mięso do zarumienienia i przełóż je na talerz

karmelowy
Salpicón de Res sałatka 115

wiele odmian w zależności od kraju. Sałatki Salpicón mogą być przyrządzone z kraba, tuńczyka, czy też wieprzowiny. Jednak najbardziej popularna jest wołowina, szczególnie w Gwatemali i Meksyku.  Sałatka Salpicón de Res podana z Tortillą może być świetnym daniem lub przystawką na każdą okazję. I świetnym daniem w restauracji czy też pubie 😉. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi, życzę

RafalCook
Bogactwo smaków kuchni szwajcarskiej 91

części niemieckojęzycznej, francuskojęzycznej czy włoskojęzycznej, będą przeważać odpowiednio: mięsa, warzywa albo makarony. Wspólną cechą wszystkich kantonów jest to, że tradycyjne dania reprezentują raczej kuchnię ubogą, często góralską, bazującą na prostych i dostępnych w Szwajcarii produktach. Są jednak dania, które łączą wszystkich (choć każdy ma na nie swój pomysł). Zacznijmy więc od tego, co przede wszystkim kojarzy(...)którą wegetarianie powinni omijać szerokim łukiem – na talerzu lądują starannie wyselekcjonowane i przyrządzane oddzielne kawałki wieprzowiny i wołowiny, w tym także ozór, żeberka, boczek itd. Towarzyszy im kapusta kiszona, buraki i ziemniaki. Resztki ziemniaków z poprzedniego dnia wykorzystuje się do przygotowania dania o nazwie „maluns”. Ściera się je na tarce i podsmaża ze śmietaną lub kefirem. Połączeniem

ProstePesto.pl
Pokuczaj 116

Pokuczaj to warmińskie danie regionalne. Mięso mielone formowane w kulki z różnymi dodatkami. Składniki:     750 g wieprzowiny   2 małe cebule   3 jajka   250g bułki wrocławskiej   4 łyżki smalcu   sól   pieprz  Przygotowanie: Mięso umyłem, zmieliłem, wymieszałem z posiekaną cebulą oraz z dwoma jajkami. Doprawiłem solą i pieprzem. Obrałem bułkę ze skórki

R'n'G Kitchen
Lula kebab. 362

Litwie i w Polsce te danie jest bardzo mało znane, ale w całej Azji to jest jedno z samych popularnych dań. Tradycyjny lula kebab robi się z baraniny, ale ja go robię z wieprzowiny, bo u nas jest ją bardzo trudno kupić. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 200 g tłustego boczku 3 duże cebule

Kuchnia Łukasza
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 138

kolejnej. Kiedy dojdziemy do najwyższego rzędu ubytek jest uzupełniany świeżym winem. Im więcej poziomów tym lepsze uzyskujemy wino. Sherry poprzez swoją różnorodność może stanowić idealne połączenie z bardzo różnymi daniami. Jako aperitif, lub do potraw, do których trudno dopasować inne wino. Sprawdza się również jako dodatek do przyrządzania wielu potraw. Dodatek sherry do potraw mięsnych czy drobiowych znacznie podnosi(...)pasztetów drobiowych, szczególnie z kaczki czy gęsi , galantyn drobiowych . Będzie również wspaniałym składnikiem marynat do mięs lub dodatkiem do sosów, do wieprzowiny i wołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako aperitif lub do hiszpańskich tapas ale i do dań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni lekkie

królestwo garów
Tonnato Bucatini 90

Tonnato Bucatini to szybkie i bardzo łatwe danie z makaronu, które jest inspirowane klasyką z Piemontu, czyli Vitello Tonnato, gdzie wolno gotowana cielęcina lub wieprzowina, pokrojona w cienkie plasterki, jest podawama z kaparami i zemulgowanym sosem z tuńczyka. Vitello Tonnato zwane również Vitel Tonné, powstało w Piemoncie we Włoszech w XVIII wieku. Połączenie mięsa z rybą jest dość ciekawe

RafalCook
PÓŁMISEK MIĘS … PIECZONE ZIEMNIAKI … SERNIK I SZARLOTKA czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W C.K.BROWAR 218

skórę )   ______________________________________________________________________________________________________ NASZ WYBÓR: ZUPA: JA : Krem grzybowy z łazankami w chlebie BASIA: Krem cebulowy z grzankami i parmezanem DANIA GŁÓWNE : JA : Płyta C.K. ( żeberka , kotlet wiener schnitzel , golonka , ziemniaki zapiekane , kapusta zasmażana ) BASIA: Półmisek C.K. ( grillowana wołowina , wieprzowina , drób zapiekany w serze , frytki , ziemniaki zapiekane , ziemniak chilijski ) DESERY: JA : Apfelstrudel z sosem waniliowym BASIA: Sernik wiedeński(...)zamiast 134 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/dealbank_pl_pl/ck-browar-3/55456685 ______________________________________________________________________________________________________ JAK SMAKOWAŁO? Rozpisywać się tutaj za dużo nie będę nad jedzeniem, ponieważ ono i tym razem zachwyciło! Każde danie! Fantastyczne , gorące zupy , idealnie doprawione , niezwykle kremowe. Obłędne mięsa, soczyste , świetnie doprawione , idealnie wypieczone. Nieziemskie desery, których smak jeszcze na długo pozostał na podniebieniu. Porcje ogromne! Ale to bardzo ogromne

Ostra na Słodko
Wiener Schnitzel (sznycel wiedeński) 341

kości. Ściśle rzecz biorąc nie ma więc czegoś takiego jak Wiener Schnitzel z wieprzowiny, chociaż przyrządza się i podaje analogicznie przyrządzoną potrawę ze schabu wieprzowego. Wówczas mówi się o czymś takim jak Schnitzel Wiener Art (sznycel po wiedeńsku ) czy Wiener Schnitzel vom Schwein (sznycel wiedeński z wieprzowiny ). Warto uczulić się na tę niby subtelną różnicę zwłaszcza, gdy przeglądamy menu jakiejś(...)wielka, to jednak zauważalna, a więc są to różne dania. Wiener Schnitzla podajemy tradycyjnie z jakimś rodzajem kwaśnej sałatki, np. opisywaną już przez nas sałatką ziemniaczaną (Kartoffelsalat) , często też z kawałkiem cytryny. Natomiast bodajże polskim wynalazkiem jest dodatkowe podanie go z sadzonym jajkiem – zwłaszcza w wersji „podrabianej” z wieprzowiny. Sznycel wiedeński teoretycznie nie jest trudny do przyrządzenia

Kulinarna Pokusa