I oczywiście papryką, która jest podstawą każdego leczo. Tym razem do potrawy użyłam czerwonej i zielonej. I pominęłam cukinię. Wyszło naprawdę pysznie. Skąd pomysł na dzisiejszą
Kardamonovybądź co bądź, ludzi, którzy jednocześnie byli głodni, warto było wymyślić coś, by ich nasycić. Nie bardzo jednak dało się karmić ich w dalszym ciągu tym, co jedli w podróży, wymyślono więc, jak przetworzyć nadmiar konserw w szybkie, łatwe i niedrogie dania, które będzie można zjeść bez talerzy i sztućców (było to podyktowane oszczędnościami). Postanowiono z mielonki konserwowej(...)mielone pod nazwą “stek z Hamburga”). Jako, że pierwsze hamburgery robili właśnie z tych konserw niemieccy imigranci, rozpowszechnili nazwę tego dania, z szynką niemającego nic wspólnego (hamburger to siekana wołowina, a nie wieprzowina). Artykuł Burger Drwala. Wszystko o Kanapce Drwala z McDonald’s pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego autorem jest Poradnik Kulinarny
ProstePesto.plBigos z młodej kapusty z kiełbasą robiłam w tym sezonie już trzy razy. Jednak chyba ta ostatnia wersja najbardziej nam smakuje – bez koncentratów czy innych
KardamonovyWłaśnie tak, gołąbki bez zawijania. Potrawa, za którą też zabierałam się wiele miesięcy. Na blogu niby mam coś podobnego, ale z innym rodzajem mięsa i inną
KardamonovyKule, znowu wracam do nieregularnego wrzucania postów na bloga. No tak być nie może, nie po to się w to wszystko wkręciłam, żeby zajmować się tym
KardamonovyZrobiłam sobie dziś przyjemność tym wpisem. Data publikacji jest trochę przypadkowa, nie planowałam akurat dzisiaj wrzucać na bloga łazanek. Kiedy w końcu jednak je zrobiłam i
KardamonovyCzasami mam ochotę na danie, które wymaga poświęcenia mnóstwa cennego czasu. Takim daniem są ozorki, któe co prawda same się gotują, ale są dość
To co kochamTo danie jest takie właśnie moje, takie niby trochę tradycyjne ale jednak nowoczesne, połączenie kilku ciekawych składników i smaków, które wręcz idealnie się dopełniają. Odchodzę
nietylkopasta.plStaram się za bardzo nie kombinować w kuchni. Czasami zdarza mi się również ugotować coś domowego, babcinego, klasycznego. Taką potrawą jest fasolka po bretońsku, którą od
KardamonovyBigos z młodej kapusty z kiełbasą robiłam w tym sezonie już trzy razy. Jednak chyba ta ostatnia wersja najbardziej nam smakuje – bez koncentratów czy innych
KardamonovyPyzy z mięsem , kartacze, kołduny lub cepeliny to kilka nazw określających moje dzisiejsze danie. W zależności od regionu mają różne nazwy ale u mnie były
Pieguskowa KuchniaJeśli lubicie kuchnię meksykańską to z całą pewnością chilli con carne jest idealnym daniem dla Was. Potrawa najlepiej smakuje z wołowiną, ale możecie również użyć wieprzowiny, albo mięsa wołowo- wieprzowego. Poniżej przepis- jest tylko inspiracją więc możecie chilli con carne urozmaicić wg własnego uznania. Jeśli przygotujecie więcej chilli con carne możecie przełożyć je do słoików i pasteryzować. Pamiętajcie jedynie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Faszerowana kapusta to prawdziwy rarytas. Nadziać ją można dowolnym farszem, może być to farsz do gołąbków - tradycyjny , pikantny czy np. rybny . Można nadziać też dobrze doprawionym
Poezja Smaków - blog kulinarnyMój Ukochany zażyczył sobie ostatnio schabowego, takiego typowo polskiego. Stwierdził, że ma dosyć tych moich udziwnionych przepisów i chce schabowego, koniecznie w panierce i podanego z
karmelowySkładniki dla 3 osób: 1 polędwiczka wieprzowa słoiczek musztardy francuskiej 200 g kurek masło oliwa z oliwek sól pieprz miód gałka muszkatołowa kasza bulgur Przygotowanie: polędwiczkę
Luźna Kuchnia