dania z wieprzowiny - 2000 przepisów (strona:52/134)

Leczo z dynią i kiełbasą 64

I oczywiście papryką, która jest podstawą każdego leczo. Tym razem do potrawy użyłam czerwonej i zielonej. I pominęłam cukinię. Wyszło naprawdę pysznie. Skąd pomysł na dzisiejszą

Kardamonovy
Burger Drwala. Wszystko o Kanapce Drwala z McDonald’s 93

bądź co bądź, ludzi, którzy jednocześnie byli głodni, warto było wymyślić coś, by ich nasycić. Nie bardzo jednak dało się karmić ich w dalszym ciągu tym, co jedli w podróży, wymyślono więc, jak przetworzyć nadmiar konserw w szybkie, łatwe i niedrogie dania, które będzie można zjeść bez talerzy i sztućców (było to podyktowane oszczędnościami). Postanowiono z mielonki konserwowej(...)mielone pod nazwą “stek z Hamburga”). Jako, że pierwsze hamburgery robili właśnie z tych konserw niemieccy imigranci, rozpowszechnili nazwę tego dania, z szynką niemającego nic wspólnego (hamburger to siekana wołowina, a nie wieprzowina). Artykuł Burger Drwala. Wszystko o Kanapce Drwala z McDonald’s pochodzi z serwisu Przepis Kulinarny ProstePesto a jego autorem jest Poradnik Kulinarny

ProstePesto.pl
Bigos z młodej kapusty i kiełbasy 67

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą robiłam w tym sezonie już trzy razy. Jednak chyba ta ostatnia wersja najbardziej nam smakuje – bez koncentratów czy innych

Kardamonovy
Gołąbki bez zawijania 74

Właśnie tak, gołąbki bez zawijania. Potrawa, za którą też zabierałam się wiele miesięcy. Na blogu niby mam coś podobnego, ale z innym rodzajem mięsa i inną

Kardamonovy
Chłopski garnek z młodą kapustą 67

Kule, znowu wracam do nieregularnego wrzucania postów na bloga. No tak być nie może, nie po to się w to wszystko wkręciłam, żeby zajmować się tym

Kardamonovy
Łazanki z młodą kapustą, boczkiem i pieczarkami 68

Zrobiłam sobie dziś przyjemność tym wpisem. Data publikacji jest trochę przypadkowa, nie planowałam akurat dzisiaj wrzucać na bloga łazanek. Kiedy w końcu jednak je zrobiłam i

Kardamonovy
Ozorki na zimno w chrzanie 68

Czasami mam ochotę na danie, które wymaga poświęcenia mnóstwa cennego czasu. Takim daniem są ozorki, któe co prawda same się gotują, ale są dość

To co kocham
Polędwiczki w sosie kurkowym 111

To danie jest takie właśnie moje, takie niby trochę tradycyjne ale jednak nowoczesne, połączenie kilku ciekawych składników i smaków, które wręcz idealnie się dopełniają. Odchodzę

nietylkopasta.pl
Fasolka po bretońsku 99

Staram się za bardzo nie kombinować w kuchni. Czasami zdarza mi się również ugotować coś domowego, babcinego, klasycznego. Taką potrawą jest fasolka po bretońsku, którą od

Kardamonovy
Bigos z młodej kapusty i kiełbasy 96

Bigos z młodej kapusty z kiełbasą robiłam w tym sezonie już trzy razy. Jednak chyba ta ostatnia wersja najbardziej nam smakuje – bez koncentratów czy innych

Kardamonovy
Pyzy z mięsem 1286

Pyzy z mięsem , kartacze, kołduny lub cepeliny to kilka nazw określających moje dzisiejsze danie. W zależności od regionu mają różne nazwy ale u mnie były

Pieguskowa Kuchnia
Kuchnia meksykańska- chilli con carne 197

Jeśli lubicie kuchnię meksykańską to z całą pewnością chilli con carne jest idealnym daniem dla Was. Potrawa najlepiej smakuje z wołowiną, ale możecie również użyć wieprzowiny, albo mięsa wołowo- wieprzowego. Poniżej przepis- jest tylko inspiracją więc możecie chilli con carne urozmaicić wg własnego uznania. Jeśli przygotujecie więcej chilli con carne możecie przełożyć je do słoików i pasteryzować. Pamiętajcie jedynie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Faszerowana główka kapusty - krok po kroku. 295

Faszerowana kapusta to prawdziwy rarytas. Nadziać ją można dowolnym farszem, może być to farsz do gołąbków - tradycyjny , pikantny czy np. rybny . Można nadziać też dobrze doprawionym

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kotlety schabowe w parmezanowej panierce / Parmesan-Crusted Pork Chops 216

Mój Ukochany zażyczył sobie ostatnio schabowego, takiego typowo polskiego. Stwierdził, że ma dosyć tych moich udziwnionych przepisów i chce schabowego, koniecznie w panierce i podanego z

karmelowy
PoLęDwiCzKi w sosie KurKoWym 264

Składniki dla 3 osób: 1 polędwiczka wieprzowa słoiczek musztardy francuskiej 200 g kurek masło oliwa z oliwek sól pieprz miód gałka muszkatołowa kasza bulgur Przygotowanie: polędwiczkę

Luźna Kuchnia