Domowa wędlina pieczona z serii"wiem co jem"Ten boczek będzie idealny dla tych którzy lubią aromatyczne ziołowe mięsa,mój mąż był zachwycony smakiem. Danie
Wanilia i Kardamondość nietypowe. O czym miałam okazję sama się przekonać, przygotowując poniższe danie. Pierwsza myśl, kiedy dojrzałam przepis? Niedowierzanie, że to w ogóle może dobrze smakować. Jak too? Papka z marchewki z mięsem? Co to ma być?! Nie żałuję, że się odważyłam. I polecam wszystkim. Eksperymentujcie, ile się da. Poznawajcie nowe smaki! Bo czasem możecie być bardzo pozytywnie zaskoczeni :] INDYK(...)porcji 1 kg marchwi 2 białe części porów 2 szklanki osolonej wody 1 szklanka białego wina (nie jest konieczne) podwójny filet z piersi indyka (w oryginale: wieprzowina) odrobina oleju sól, pieprz, curry Marchewkę pokroiłam w grube plastry, ugotowałam do miękkości.* Następnie zmiksowałam na puree. Mięso pokroiłam w wąskie, krótkie paski, oprószyłam przyprawami i podsmażyłam na złoto
W kuchni Karmel-itkiViolaPassion Wschodnia część Polski W moich stronach ,jedno z tradycyjnych dań(...)gotowego już wyrobu Ciasto: 7.5kg ziemniaków mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jeżeli ziemniaki są bardzo mokre) sól Farsz mięsny: 1 kg mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ,3 jajka w zaleznosci czy małe czy duże 6 ząbków czosnku przeciśniętego na prasie łyżka suszonego majeranku pieprz sól do smaku 1 kajzerka czerstwa namoczona
Viola cooks with passionRzadko jemy wieprzowinę. Nie jest to mój ulubiony rodzaj mięsa. Jeśli już, to wybieram polędwiczkę - chude mięso, które przygotowuje się bardzo szybko i bez zbędnych ceregieli. Tym razem połączyłam je z kurkami, winem i słodką śmietanką. Wszystko to połączył pięknie rozmawyn, który pasuje zarówno do mięsa, jak i do leśnych grzybów. Danie podałam z sałatką ziemniaczaną
Kulinarne InspiracjeZraziki świąteczne Rumiane, mięciutkie i wypełnione pysznym farszem. Delikatne i bardzo smaczne roladki z mięsa mielonego. Doskonałe na świąteczny obiad! Składniki: 0,5 kg
Blog z ApetytemPlacki po węgiersku to jedno z moich ulubionych dań. Z resztą nie tylko moje, ale także i mojego Męża, który jak tylko słyszy, że robię
Kulinarne PrzebojeDo przygotowania gulaszu użyłam gotowanego schabu, który zwykle jemy na kanapkach. Żeby szybciej zjeść świeży schab, ugotowałam na nim pyszny gulasz z soczewicą, ziemniakami, fasolą i
Czerwień i błękitKupiłam woreczek bobu, nie wiedząc jeszcze co przygotuję. Po ugotowaniu część zjadłam jako przekąskę, część zużyłam do sałatki, a większość bobu wykorzystałam do gęstej zupy a
Czerwień i błękitDzisiaj proponuję polędwiczkę wieprzową zapieczoną w cieście francuskim z farszem z pieczarek, sosem grzybowym, ziemniaczanymi kluskami i sałatką z czerwonej kapusty. Danie bardzo aromatyczne, dość
Wyprawy kulinarneRate this post Golonka pieczona z ziemniakami, rustykalny przepis Pyszny, rustykalny przepis na kruchą golonkę, zapiekaną razem z ziemniaczkami. Danie które bardzo przyjemnie się przyrządza
Ogrodnik w podróżybardzo smaczne danie kuchni bieszczadzkiej. To kotlety robione z kaszy gryczanej i mięsa mielonego podane z dodatkiem kapusty na gęsto. Już wiemy, że będziemy wracać do tego przepisu, szczególnie, że hreczanyki są świetne także na zimno. Przepis na hreczanyki – kotlety z kaszy i mięsa Składniki: 200 gramów kaszy gryczanej, 500 gramów mielonej wieprzowiny, 4 średnie cebule, 500 gramów
Kulinarna PolskaIdealne danie na imprezy rodzinne i święta. Znika w zaskakującym tempie. Jest pyszne, polecam Mięso schabowe pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Rozbić
Kuchnia Pokoleńnajbardziej czasochłonny etap, gdyż wieprzowina musi nam zmięknąć. Podczas smażenia doprawiamy ją nieco pieprzem i sosem sojowym. Gdy będzie już miękka, na patelni lądują warzywka. Następnie po zmięknięciu warzyw na patelni ląduje nasz sos. Teraz czas na doprawienie według uznania większą ilością pieprzu i sosu sojowego, choć moim zdaniem nie jest to konieczne ;) Gotowe danie najlepiej podawać z ryżem
Kulinarne zapędy Kokosaświeże na śniadanie. Dotąd udało mi się przekonać jedynie do kurczaka z ananasem (sławny kurczak po hawajsku) i kaczki z jabłkami (pycha mojej Mamy :)), ale wołowina z truskawkami lub wieprzowina z sosem porzeczkowym - w życiu!Jednak od czasu do czasu staram się przełamywać moje uprzedzenia kulinarne i spróbować czegoś nowego. Tak było z moją dzisiejszą propozycją, letnią sałatką z pomidorów(...)obtoczyłam w wędzonej papryce. Efekt przeszedł moje oczekiwania.Zapraszam zatem na lekki obiad w letnim klimacie. Jeżeli, jak ja, jesteście sceptycznie nastawieni do połączenia mięsa i owoców, spróbujcie tego dania! Do przygotowania dzisiejszej sałatki zainspirowała mnie Joyce Goldstein, autorka kilku książek o kuchni śródziemnomorskiej. Jak pisze w książce "Mediterranean Fresh", połączenie pomidorów i brzoskwiń wymyślili hiszpańscy szefowie kuchni promujący
Chilli Czosnek i OliwaOstatnio jadłam pyszne kotlety mielone z suszonymi pomidorami. Kotlety mielone według przepisu mojego syna. Zrobiły na mnie wrażenie. Soczyste, perfekcyjnie usmażone, podane ze wspaniałym sosem. Bardzo
codojedzenia