Spaghetti to, zaraz po pizzy, jedno z najpopularniejszych włoskich dań. Wersji tego dania jest tyle, że niemal nie sposób zliczyć - możemy przygotować je między innymi po bolońsku, z warzywami, z owocami morza, z sosem serowym czy z oliwą. Dziś u mnie w domu na obiad było spaghetti z domowymi klopsikami. Do przygotowania klopsików może wybrać w zasadzie(...)dowolne mięso, które najbardziej Wam smakuje - sprawdzi się zarówno wołowina, jak i wieprzowina czy drób. Ja tym razem wybrałam wołowinę. Spaghetti z domowymi klopsikami - przepis na 4 porcje Do przygotowania spaghetti będą Ci potrzebne: 500g makaronu spaghetti, 500g mielonej wołowiny, cebula, 2 ząbki czosnku, pół pęczka pietruszki, jajko, 2 łyżki oleju rzepakowego, 70g parmezanu. Do przygotowania sosu będą Ci potrzebne
Z notatnika dietetykaJeśli uważacie, że to co widać na zdjęciu wygląda jak tradycyjny polski obiad, to ja się z taką opinią zgadzam. Z drugiej strony wierzę pani Nielsen
zadanie-gotowanieOkazuje się, że po bardzo wielu blogach "krąży" przepis na roladki z mięsa mielonego - nie wiem dlaczego wcześniej na niego nie wpadłam? Przepis od początku
Walijskie Pichceniesmakosze po kilku kęsach, będą mogli odkryć aromat szałwii, smak żurawiny, brandy i jałowca. Miłego gotowania, dajcie znać, czy podobał Wam się ten przepis. Przepisy na bigos Gotuję bigos co roku, bo nie wyobrażam sobie świąt bez tego dania! Najważniejsze jednak, że lubi go cała rodzina. Trudno ugotować bigos z małej porcji, więc dobrze, że wszyscy pomogą(...)sherry luksusowy Bigos z przecierem pomidorowym i winem Tradycyjny bigos staropolski Bigos ze młodej kapusty 20 porcji Składniki: 2 kg młodej kapusty 1 l kiszonej kapusty 600 g wieprzowiny, łopatka i karkówka 300 g wołowiny rosołowej 250 g kiełbasy podwawelskiej 200 g wędzonego boczku 3 liście laurowe 150 g suszonej żurawiny 5 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 2 łyżeczki
codojedzeniastole obok innych potraw. Zachęcamy do zrobienia pieczeni rzymskiej z jajkiem wg naszego świątecznego przepisu. Udostępnij Pieczeń rzymska z jajkiem – składniki 1 kg mielonego mięsa z wieprzowiny 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 bułka kajzerka 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki majeranku 1 pęczek pietruszki 1 czubek łyżeczki chili 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz(...)wierzch. Keksówkę w mięsem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 50-55 minut . Pieczeń rzymską z jajkiem wyjąć z piekarnika, zlać wytopiony tłuszcz. Jeśli danie ma być serwowane na gorąco, wyłożyć na półmisek i pokroić na porcje, w przypadku podawania jako zimna przystawka pozostawić w formie do wystygnięcia, po czym włożyć do lodówki. (adsbygoogle
niecodziennikparywszystkich kulturach świata istnieją dania zawierające surowe mięso (tatar lub carpaccio w Europe, sushi w Azji…) i pomimo opanowania ognia od tysiącleci wciąż część mięsa jadamy na surowo. Dokładnie to samo zresztą robią także żyjące współcześnie prymitywne plemiona. Tatar (befsztyk wołowy) – tradycyjne europejskie danie z surowej wołowiny – przepis : mięso wołowe(...)najlepiej by mięso było chude i delikatne – koniecznie świeże! Jak pachnie niezbyt przyjemnie, to go nie jedz, jak zaczęło lekko brązowieć, ale nie śmierdzi, to z mięsa takiego da się zrobić jeszcze gulasz, ale tatara nie. Wołowinę najlepiej drobno posiekać (w poprzek włókien), choć łatwiejsze jest użycie mielonego mięsa. Mimo iż siekany tatar wydaje się mieć bardziej wyrazisty smak
PaleoSMAKSchab w sosie wegierskim. Pyszny i aromatyczny, miękki i kruchy. Idealny na obiad o każdej porze roku. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: 3
karolgotujeBoczek to doskonały dodatek do wielu dań. Jest bazą licznych polskich potraw (np. zagłębiowskich prażonek, zapiekanek ziemniaczanych, a nawet prostej, śniadaniowej jajecznicy), jak i świetnym udoskonaleniem bardziej skomplikowanych dań. Czips z boczku podawany jest w wykwintnych restauracjach do kremowych zup, wytrawnych tart, a nawet lodów i przystawek. Do także wspaniały dodatek do kanapek, który z tej prostej przekąski(...)uczyni smaczny, syty i pożywny posiłek. Boczek – wartości odżywcze Boczek, w szczególności podsmażony, nie jest dodatkiem zbyt dietetycznym. W 100g surowego boczku zawartych jest około 520kcal! Ta część wieprzowiny zawiera także stosunkowo dużą ilość tłuszczu zwierzęcego. Mimo to, boczek przez wielu dietetyków uznawany jest za cenne źródło białka, tłuszczu, a nawet – wbrew powszechnej opinii – witamin i minerałów
Kuchennyviral.pl5 / 5 ( 8 votes ) Paprykowe gołąbki w młodej kapuście Gołąbki zawsze pojawiają się na naszym stole w momencie, kiedy pojawia się młoda kapusta w sklepach. Wolę
Ogrodnik w podróżyTradycyjny składnik polskiego obiadu. Bez niego wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego posiłku. Dzisiaj przedstawiamy Wam przepis na pyszny i sycący kotlet schabowy . Udostępnij Składniki
niecodziennikparyKarkówka z warzywami w pięciu smakach Karkówka z warzywami w pięciu smakach, to obiad który zagościł u nas ostatnio i dzieci zażądały, żeby przepis pojawił się
Kuchnia na wzgórzuda się tak nafaszerować antybiotykami jak kurczaka. Jego mięso tak nie uczula (wskazówka dla mam). Indyki nie mogą żyć w ciasnych klatkach, dostają mniej hormonów. A jak jeszcze kupimy go nie w supermarkecie tylko ze sprawdzonego źródła to już w ogóle brawo. Na bazarku pod Halą Mirowską mam jedną Panią od baraniny (prosto z gór), cielęciny, wołowiny i wieprzowiny
Marder&Marder ManufacturePieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Ma niską zawartość tłuszczu, a mięso królika jest bardzo zdrowe dlatego śmiało możemy podawać je dzieciom
IMPRESJA SMAKU