Odkąd wróciłam z wakacyjnych wojaży ciągle mam ochotę na mięso. Zajadałam go już pieczone, smażone, gotowane i uparowane. Nadszedł czas na mięso duszone, w towarzystwie warzyw
Kolizje Smakównastępnie zwijamy go w roladę, owijamy w folię spożywczą i dajemy na 12 godzin do lodówki. Przygotowujemy farsz, który możecie zrobić bezpośrednio przed pieczeniem lub dzień wcześniej i dać do lodówki. Pieczarki obieramy ze skóry, kroimy drobno, obsmażamy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy kapustę poszatkowaną lub pokrojoną bardzo cienko, marchewkę pokrojoną w bardzo cienkie plasterki. Wszystko smażymy 15 - 20 minut(...)jako przystawkę. Tak rolada wygląda na gorąco, mięso jest jeszcze bardzo luźne. Po wystudzeniu i schłodzeniu w lodówce mięso wygląda jak na zdjęciu na samej górze Smacznego :)) łopatka wieprzowa, wieprzowina, młoda biała kapusta, pieczarki, marchewka
Bułka z Chlebemalergii na krowie mleko. Gulaszu dla niemowlęcia nie przyprawiamy , jednak dla jednorocznego dziecka można dodać troszeczkę soli (dla dorosłego ma być wciąż niesmaczne). W przypadku troszkę starszych dzieci można dać więcej soli i nawet odrobiny pieprzu, tak żeby dojść do „dorosłego” przyprawiania w wieku mniej więcej dwóch lat. W składzie nie ma cebuli, bo nie powinna być jedzona(...)wszechobecnych i niezdrowych kaszek (czytaj więcej: Zboża szkodzą oraz Kaszki – początek nałogu ) Do przyrządzenia zalecam chude mięso mielone wołowe, najlepiej łopatkę, ponieważ ono najmniej odbiega od dzikiego pierwowzoru. Wieprzowina i drób są niestety zbyt sztuczne i za bardzo nafaszerowane lekami i hormonami, posiadają też za dużo kwasów tłuszczowych omega-6 i za mało omega-3. Przepis ten nie jest
PaleoSMAKOd kilku lat nie jem kupowanych pasztetów. Po prostu jakoś kołkiem w gardle mi stają ;) kiedy widzę niemal gładką masę, to zastanawiam się co
Codzienna kuchnia niecodziennaPyszna i prosta w przygotowaniu zupa pieczarkowa z dodatkiem ziemniaków i marchewki. Dobra zarówno dla dorosłych jak i dzieci. Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji
karolgotujePrzedwczoraj stołowałam u siebie jedno z ekipowych dzieci. Wcześniej oczywiście ustaliłam czym najlepiej je uraczyć. Spośród paru opcji wybrałam tę z dzisiejszego posta. I powiem Wam
KardamonovyPrzedwczoraj stołowałam u siebie jedno z ekipowych dzieci. Wcześniej oczywiście ustaliłam czym najlepiej je uraczyć. Spośród paru opcji wybrałam tę z dzisiejszego posta. I powiem Wam
KardamonovyTym razem nasze polskie, tradycyjne danie domowe, które każdy z nas zna Niby nie jest trudno je przygotować, ale często coś z nimi jest nie
Ola la LCHFJuż w sobotę, 25 października Światowy Dzień Makaronu Viva la pasta! Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem
Moja smaczna kuchniaKto ma warzywa w przydomowym ogródku, ten wie, że to co gotujemy w sezonie letnim jest uzależnione od tego, co tam akurat dzisiaj
Rozpustne gotowaniejajecznicę ze szparagami i grzybami. W Polsce jajecznica jest raczej potrawą śniadaniową, natomiast w Portugalii traktowana jest jako przystawka. A do jajecznicy Herdade do Esporao Verdelho 2012. Następnym daniem był bacalhau- czyli solony suszony dorsz podany z warzywami. Bacalhau jest pozostałością po zamorskich wyprawach Kolumba, kiedy to szukano różnych sposobów przechowywania żywności podczas długich podróży. „Pod koniec(...)dziwić, jest to naprawdę wyśmienita ryba. Do niego podano Esporão Private Selection White 2010 – stanowiło to idealne połączenie. Po rybie przyszedł czas na mięso, Miguel Vaz zaserwował nam iberyjską wieprzowinę confit, ziemniaki i oliwki. Do tej delikatnej karkówki dobrane zostało czerwone Esporão Reserva 2010. Na zakończenie lunchu podany został wybór serów, suszonych owoców i orzechów, cripsy tosty oraz pomarańczowo
królestwo garówOstatnio bardzo fascynują mnie różne przepisy z herbatą... Odważyłam się w końcu sama spróbować, póki co zamarynowałam schab w naparze z herbaty. Upieczony schab okazał
Aga w kuchnismakowało, ale obraz tej kompozycji pozostał mi w pamięci. Nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła sobie tego dania skoro już tak za mną chodziło. A że mamy pełnię sezonu grzybowego – postanowiłam okrasić danie prawdziwkami i moją pikantną ogródkową rukolą. Wybrałam ładny kawałek wołowiny – rostbef. Inspiracją do sposobu jego przygotowania był przepis* (na antrykot akurat(...)wątróbkę szpikuje się kawałkami słoniny, a następnie dusi w białym winie, cytrynie, musztardzie i estragonie. Brzmi niezwykle ciekawie. W książce są przepisy na różne rodzaje mięsa – cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, baraninę, królika. Każdy mięsożerca znajdzie coś dla siebie. Książkę można kupić tutaj. Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami SKŁADNIKI (porcja dla jednej osoby) Rostbef – kawałek
OstryKęsLasagne z pomysłu mojego Konrada. Wspaniała, prosta i moja ulubiona. Aż ciężko uwierzyć, że można uzyskać tak wspaniały smak zastępując makaron krakersami. Ja osobiście polecam te
Mango PapajaWygodne buty na nogach.Lekki plecak na plecach.Moja dłoń w jego dłoni. W uścisku.Nic nas nie goni,czas został w tyle. Idziemy. Uśmiech na jego twarzy
W kuchni Karmel-itki