dania z wieprzowiny - 2000 przepisów (strona:105/134)

Makaron z klopsikami wieprzowo-wołowymi w pysznym sosie 184

Kiedy byłam mała moja mama czasem robiła w niedzielę sos z mięsa wołowego, podawała go z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Pychota. Do dziś go uwielbiam. Następnego

W kuchni wieczorem
MEKSYK część II 168

mnie. Byłam przekonana, że będzie ostro, piekielnie jak w Tajlandii, a tu ...łagodne, subtelne dania. Oczywiście były i lepsze i gorsze. Te lepsze to zdecydowanie w przydrożnych i zdecydowanie nie hotelowych lokalach. Ostrość jest jak najbardziej wskazana i pojawia się w dodatkach do dań, w postaci dipów czy sosów. Na plan pierwszy wysuwają się ryby, nazw(...)mango czy pomelo. Można też zjeść sałatkę warzywną, która nie wiadomo kiedy została na świecie nazwana "ruską".  Tu zjesz smaczne zupy, świetnie doprawione na bazie pomidorów z wołowiną, wieprzowiną czy kurczakiem. Z warzywami, chilli, kukurydzą i wreszcie z kukurydzy. Gdy już trafisz do Meksyku, nigdy nie unikaj zup!!! Nachos podają do wszystkiego, podobnie tortille, z dodatkami ...fasola, guacamole, mięsa

Pasje Jolki
Schab pieczony z pieprzem i majerankiem 257

Domowe wędliny przygotowujemy regularnie, ostatnio pokazywałam na blogu przepis na rewelacyjny w smaku schab peklowany pieczony z tymiankiem i czosnkiem. Nasz blog jest z tego znany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uniwersalny farsz mięsny 143

tego spadek nastroju, krótsze dni, deszcze padające poziomo i ogólną spiczniałość i melanchujnie. Jednak jeść coś trzeba, niekoniecznie zawsze i wszędzie ma się ochotę przygotowywać obiad z czterech dań z kompotem. Nie zawsze chce się stać przy garach. Ja po intensywnym sezonie karmienia innych osiągam taki stan, że myśl o gotowaniu powoduje lekkie mdłości. Pogoda zachęca bardziej do zakopania(...)zamienniki, jednak jeśli macie możliwość, użyjcie to samo co ja, a farsz mięsny odwdzięczy się wam miłością. Rzekłam! UNIWERSALNY FARSZ MIĘSNY Potrzebujemy: 1,5 kg mielonej wołowiny (możecie użyć wieprzowiny, jagnięciny lub indyka, kurczak jest za delikatny, ale oczywiście możecie użyć, jeśli macie ochotę) 2 cukinie pokrojone w małe kostki (cukinii nie obieram, tylko dokładnie myję) 2 średniej wielkości białe

ladykitchen
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 170

majonez. Trzeci rozdział to  mięsa a w nim przepisy, pokazane i opisane sposoby oczyszczania, wiązania i pieczenia mięs, tj. kurczak, królik, kaczka, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina, wołowina czy dziczyzna. Kolejny rozdział to  ryby , znajdziemy w nim porady oraz wskazówki jak oczyścić i przyrządzić na wiele sposobów ryby. Piąty(...)którym bez problemu znajdziecie szukane przez was potrawy. Taka książka to idealny przewodnik, encyklopedia po kuchni włoskiej, z recepturami na najlepsze przepisy najpopularniejszych, włoskich dani takich jak: makarony, pizze, risotto czy tiramisu. Ja osobiście uwielbiam kuchnię włoską, a dzięki tej książce mogę poszerzyć swoją wiedzę, lepiej ją poznać, ucząc się przy tym wielu nowych

Marta Gotuje
Gnocci z gulaszem mocno paprykowym 87

Czas na kolejny pyszny gulasz, tym razem mocno paprykowy. Jego smak i kolor osiągniemy dzięki podsmażeniu, karmelizacji papryki. Ten trik widziałam kiedyś w programie kulinarnym i

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada z polędwiczki wieprzowej nadziewana jarzynami i rodzynkami. 193

Kiedy kupuję polędwicę, to zawsze zastanawiam się jak ją najlepiej wykorzystać. Jest to najdelikatniejsze mięso z całej sztuki wieprzowej, więc potencjał tego mięsa można zaprezentować w

Poezja Smaków - blog kulinarny
Marynata do mięsa 122

  Składniki oliwa z oliwek, 1/2 szkl kolendra, 1 łyżeczka kminek mielony, 2 łyżeczki papryka słodka, 1 łyżeczka sól, 1 łyżeczki pieprz czarny lub ziołowy, 1/2

Gotowanie moimi oczami
Jesień za pasem. Czas na KONKRET. 194

Temperatura coraz niższa. Przez ostatnie dni straszliwy wiatrporywał starszym panom kapelusze, a eleganckim paniom szarpał parasole.Deszcz wieczorami ostro zacinał w szyby, powodując rumor przypominającyjadący pociąg.Już

W kuchni Karmel-itki
Ramen po mojemu 175

Rosół może wydawać się potrawą bardzo polską, ale różne jego warianty można spotkać w wielu rejonach świata. W Japonii to, co my nazwalibyśmy rosołem, nosi nazwę "ramen" i jest daniem tej kuchni znanym na świecie prawie tak samo jak sushi, choć oryginalnie pochodzi... z Chin. Zanim dotarł do Kraju Kwitnącej Wiśni, jadało się tam głównie zupy na bazie(...)Ando w 1958 r. Ramen nie ma jednego, sformalizowanego przepisu - przyrządza się go zarówno na bazie kości lub mięsa wieprzowego, drobiu, jak i ryb. Różne są też dodatki: grillowana wieprzowina, szczypior,  gotowane na twardo  jaja, kiełki fasoli, pędy bambusa, suszone glony nori, czy kukurydza. Ramen doprawia się sosem sojowym lub też, choć rzadziej, pastą miso z przefermentowanej, gotowanej

W SMAK
Schab z karmelizowanymi bananami. 208

Pork chop with caramelized bananas. Składniki: 4 kotlety schabowe 2 gałązki świeżego tymianku 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny

Kulinarny karnet Christophera
Surówka z marchewki i bakalii, z imbirowym winegretem 209

kokos nabierze jeszcze więcej aromatu. Ja napiszę tylko, że w obu wypadkach surówka będzie równie pyszna – naszykujcie ją tak, na ile pozwala Wam czas i jak Wam w danym momencie wygodnie.   Szykujemy sobie blender ręczny z końcówką-ubijaczką albo ręczną ubijaczkę balonową. W wysokim naczyniu, takim do którego zmieści się końcówka blendera – mieszamy ze sobą składniki sosu w odpowiedniej(...)można jeść od razu po przygotowaniu, ale jeszcze lepsza jest po kilku godzinach, kiedy smaki się połączą. Podaję ją do ryb i jasnych mięs, ale świetnie pasuje też do wieprzowiny w postaci kotletów mielonych lub klasycznych klopsików w pieczeniowym sosie.   Dla mnie ta surówka jest na tyle wszechstronna i smaczna, że sprawdza się nawet jako zdrowy deser! SKŁADNIKI

Karo in the Kitchen
Kartacze lub pyzy z mięsem 220

Kartacze  to bardzo tradycyjny i popularny produkt na Podlesiu. Faszerowany najczęściej mięsem , ale można również zrobić nadzienie z sera lub  kapusty i grzybów. Przepis

W kuchennym oknie Ewy
Tradycyjny bigos myśliwski 402

Do gotowania bigosu zmotywowali mnie zagraniczni goście, którzy zażyczyli sobie właśnie tą najbardziej tradycyjne danie. Na szczęście jest to jedna z nielicznych potraw kuchni polskiej

głodny alergik