taki nasz urok). Prawda jest taka, że obojętnie co doda się do makaronu to smakuje zawsze przepysznie – z kiełbaską, resztkami mięsa z obiadu (kurczak, wołowina czy wieprzowina…) i do tego sosy. Na przysłowiową czarną godzinę mam kilka opakowań makaronu, bo może ktoś wpadnie z niezapowiedzianą wizytą a wtedy czary mary, hokus pokus i po 20 minutach mamy czym(...)cebulką, mniam), trochę warzyw też można wrzucić, resztki sera mogą stworzyć nam sos serowy i dodać ciekawego aromatu. W takich daniach nic się nie zmarnuje. Tym razem wykorzystamy kabanosy, szpinak i odrobinę śmietany. Do przygotowania dania potrzebujemy: – makaron (ok 200 g suchego makaronu na 2 osoby) – 4 kabanosy (można zastąpić również szynką wędzoną czy podwędzaną
Szybko Tanio SmacznieTradycyjne danie meksykańskie. Nazwa enchilada pochodzi od czasownika enchilar znaczącego "dodać paprykę chili". Enchiladę zwykle przyrządza się z kukurydzianą tortillą, którą smaży się przez moment w gorącym oleju, żeby zmiękła. Tortillę pokrywa się sosem, napełnia farszem i zwija w rurkę. Następnie umieszcza się kilka rurek w naczyniu żaroodpornym warstwowo, każdą warstwę pokrywając sosem i innymi dodatkami (np. serem(...)cebulą). Składniki: Puszka pomidorów w zalewie puszka czerwonej fasoli pinto 5 ząbków czosnku 1 czerwona papryczka chilli (lub 2 łyżeczki mielonego chilli) łyżeczka słodkiej papryki 500g mielonej wieprzowiny sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana 4 pszenne tortille tarty ser Przygotowanie: Czosnek obieramy i blendujemy razem z pomidorami i chilli. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy uzyskany sos i smażymy
Gotuj z Rumcajsemzarabia. Ceny w euro podobne jak u nas w Polsce w zł. Raz słyszałam jak Polacy mówili „2 euro za gałkę lodów? To popi****one, za ch***a nie dam 8 zł za gałkę jakiegoś loda”….. No więc jeżeli też tak do tego podchodzisz to nie jedź lub jedź tylko do hotelu z opcja ALL. Śniadania jadaliśmy w apartamencie(...)śniadania miał na słodko plus kakao. Obiady i kolacje zdecydowanie na mieście w różnych zakątkach. Jedną z najbardziej popularnych potraw była PITA GYROS i GRILLED KALAMAKI (Strips). Grillowane kawałki wieprzowiny kurczaka lub jagnięciny serwowane na patyku (wyglądały jak szaszłyki). Gdzie cena za jednego to od 1,20 do 1,50 euro. Nie brakowało także kawiarni i stoisk z kawą
ClauditteMissCookingPaella to potrawa hiszpańska, pochodząca z Walencji i mająca wiele odmian. Jej sposób przygotowania oparty jest na podsmażeniu i duszeniu ryżu z dodatkiem szafranu na specjalnej
Mango PapajaWczoraj wspólnie z przyjaciółmi rozpoczęliśmy sezon grillowy :). Przygotowałam dwa rodzaje bardzo aromatycznych szaszłyków, a poniżej przedstawiam przepis na te z ziołowymi kotlecikami. Inspirowałam się kolorową kuchnią
Przepisy AleksandryBardzo chętnie odkrywam nowe smaki w kuchni. Dzisiejszy przepis intrygował mnie od samego początku, gdy zobaczyłam go na blogu Kasi. Już nie raz przekonałam się, że
Fabryka pomysłówSłyszałam o żeberkach pieczonych w marynacie z kawy mielonej i postanowiłam je wypróbować. Marynata wyszła aromatyczna ale bardzo ciemna, przez co również żeberka pieczone w tej
To co kochamZe względu na pochodzenie mojego Taty kuchnia kresowa jest mi szczególnie bliska, więc lubię wyszukiwać ciekawe przepisy właśnie z tamtych regionów. Dzisiaj przedstawiam pieczony schab, który
Przepisy AleksandryBardzo lubię gotowane pulpeciki. Zresztą zawsze przedkładałam gotowane mięso nad smażone. Pulpeciki w sosie z warzywami powstały zupełnie spontanicznie. W lodówce były warzywa, które
Walijskie PichcenieNie przepadam osobiście za kasza, chyba ze jest to gryczana tak wiec kiedy zobaczyłam, ze tylko ona została na polce musiałam ja wykorzystać tak żeby i
Bernika - moj kulinarny pamietnikJakiś czas temu robiłam w wolnowarze długo pieczoną wieprzowinę - pulled pork . Tym razem postanowiłam zrobić podobnie kurczaka. Miałam puszkę wędzonych papryczek chipotle w sosie adobo (wędzone ostre papryczki jalapeno), których już od dawna chciałam użyć. Dawno temu kupiłam też butelkę płynnego aromatu dymu - stała na półce w sklepie więc wzięłam, nie do końca wiedząc nawet(...)dymu. W efekcie otrzymamy smaczne, poszarpane kurze mięso, które możemy zawinąć w tortille , podać w bułce, lub po prostu potraktować jak zwykłe mięso w daniu głównym i podać np z kaszą bulgur. Dla mnie mięso wyszło trochę za mało ostre - następnym razem dam więcej papryczek chipotle. W przepisie oryginalnym użyto puszki z grillowanymi pomidorami
Stare GaryW mojej kuchni nie istnieje takie pojęcie jak nuda na talerzu. Kreatywnie podchodzę do tematu jedzenia, a codzienne potrawy urozmaicam niecodziennymi połączeniami. Konkurs z serkiem
Mango PapajaLato to najlepszy okres na faszerowane warzywa. Papryki, cukinie, bakłażany aż się proszą, by napełnić je przepysznym farszem. Możliwości jest mnóstwo. Ja tymczasem przygotowałem papryki faszerowane
Food Square