Jest popularnym daniem, które podaje się najczęściej jako przystawkę na ciepło, a żadne żadne święta nie mogą się bez niego obejść. Bigos gotowany jest w całej Polsce w różnych wariantach, ale potrawa ta zawsze jest pyszna. Jednak każdy przepis na bigos opiera się na kapuście kiszonej, do której dodaje się pokrojoną, świeżą kapustę., różnych rodzajach mięsa (wieprzowiny, wołowiny, dziczyzny
Smaczne PotrawyPapryka faszerowana z air fryer to moja propozycja na danie przygotowane w frytownicy powietrznej. Papryki z air fryer o obniżonej wartości kalorycznej. Muszę przyznać, że odkąd air fryer jest w moim posiadaniu to nie ma dnia bym go nie używała, super się sprawdza nawet do zrobienia zwykłych bułek pieczonych, a Mięso wieprzowe pieczone w air fryer to pieczeń idealna(...)wyszło, więc polecam! Składniki na papryki faszerowane z air fryer: Papryka faszerowana 3 sztuki, 250 g ugotowanego mięsa z rosołu, ugotowana marchewka i seler (wszystko zmiksowane) 250 g surowej wieprzowiny, 100 g ugotowanego ryżu *al dente), natka pietruszki trochę tartego sera i połówki pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku. Jak przygotować paprykę faszerowaną z air fryer Papryki kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętrakcie lepienia jest zbity, nie kruszy się, a po ugotowaniu jest cudownie mięciutki, kremowy, wręcz rozpływa się w ustach, wszystko to suto okraszone smażoną cebulką, która dopełnia smak dania w swój nienachalny, wysublimowany sposób. Ale była uczta!!! Przygotowałam je z podwójnej porcji, zajadaliśmy się nimi na obiad i wieczorem zamiast kolacji, a resztę zamroziłam by na wszelki wypadek(...)kapustą i grzybami CIASTO: 500g mąki pszennej (wrocławska, poznańska) 350 mililitrów dość ciepłego mleka, ale nie gorącego FARSZ: 500g ugotowanego wcześniej mięsa (np. z rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz
Rozpustne gotowanieUwielbiam delikatne mięso z polędwiczek, mam już kilka bardzo dobrych przepisów na ich przyrządzenie i właśnie dochodzi do nich kolejny. Tym razem będzie orientalnie, pikantnie i
Kulinarna ChwilaNajgorszy miesiąc za nami, ale to nie koniec oszczędzania, bo jak mówią ekonomiści, będzie jeszcze gorzej. Polecam zatem przepis na tani obiad , krokiety z mięsem. Krokiety
codojedzeniaMakaron z Sosem Ś mietanowym i Klopsikami to interesująca propozycja na codzienny obiad. Połączenie makaronu z sosem śmietanowym oraz klopsikami to dość ciekawa kombinacja, która idealnie
Słodka StronaNiby standardowy schabowy ale jednak inny, przeszukałam internet za jakimś przepisem niestety nic nie znalazłam a chodziło za mną połączenie ostrej musztardy i delikatnej cukinii. Wyszło
Piekielna Kuchnia PatiMiesiąc arabsko trwa i oto mój następny przepis z tej okazji. Mi specjalnie tego typu połączenie nie przypadło do gustu jednak warto było spróbować, gdyż w
sierotka maRysia w kuchniSmażone kotlety, panierowane w bułce robię bardzo rzadko, głównie ze względu na ich kaloryczność. Bywają jednak takie dni, kiedy nie chce się nic wymyślać i nie
Stare Gary5 / 5 ( 12 votes ) Pieczony boczek Boryny,świetny na kanapki Pieczony boczek Boryny to ostatni gorący hit mojej rodzinki. Nawet młodszy syn, który jest zazwyczaj tłuszczofobem
Ogrodnik w podróżySzkockie rolady z szynki wieprzowej Smakowite szkockie roladki z mięsa tak wdzięcznego jak szynka wieprzowa . Oczywiście wdzięcznego, jeśli jest dobrze traktowana , jeśli nie .. cóż niczym zaniedbana
Ogrodnik w podróżywieprzowiny z wieloma warzywami, zwłaszcza papryką, fasolą, kukurydzą, cebulą i pomidorami. Nierzadkim dodatkiem są też żółte sery. Swego czasu proponowaliśmy już tortillę nadziewaną warzywami i serem , a więc w wersji wegetariańskiej (choć nie wegańskiej). W przepisie poniżej użyjemy nieco innej kompozycji warzyw, ale przede wszystkim również przyprawionego ziołami i usmażonego kurczaka. To zdrowe i dość lekkie danie o potencjalnie
Kulinarna PokusaDuszona wołowina z dynią to skądinąd znana potrawa, występująca w pewnym wachlarzu szczegółowych odmian. Jest z pewnością atrakcyjnym i pożywnym daniem, nie tylko na jesień – można je z powodzeniem przyrządzać przez cały rok z dyni mrożonej. Nie jest też trudne, ani specjalnie czasochłonne do wykonania. Z drugiej strony spotkałem kilka takich przepisów na tę potrawę, z którymi ewidentnie „coś(...)pierwsze, nie bierzmy wołowiny jakiejkolwiek. Zwłaszcza znana z supermarketów „wołowina gulaszowa” brzmi szczególnie złowieszczo. Wołowina w ogólności jest mięsem względnie twardym i jako taka wymaga dłuższej obróbki niż wieprzowina. Tymczasem rozmaite „wołowiny na gulasz” nie są zwykle najlepszej jakości i często już pierwsze na nie spojrzenie rodzi obawy, że to po prostu „spady” z produkcji. Jeśli więc mięso ma być
Kulinarna Pokusa