dania z wieprzowiny - 2000 przepisów (strona:92/134)

Łopatka w sosie własnym, danie na wyjazdy 91

5/5 - (3 votes) Łopatka w sosie własnym, danie na wyjazdy Wiele osób wyjeżdża do pracy, czy na weekendowe wypady gdzie nie zawsze jest możliwość zapewnienia

Ogrodnik w podróży
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 101

Quiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera

Moja Delicja
Klopsy gotowane w sosie szparagowym 148

Pyszny obiadek. Bardzo smakowity dla maluszków i dorosłych. Polecam. Wykonanie klopsów – do miski wrzucić mielone mięso, posiekaną drobno cebulkę, jajko, majeranek, bułkę tartą, śmietanę. Dokładnie

Kuchnia Pokoleń
KROKIETY Z SEREM I PIECZARKAMI 212

będą miękkie i dadzą się łatwo rolować!. Pieczarki płuczemy ,kroimy i smażymy z cebulką.Do ostudzonej masy dodać starty ser , doprawić i zemleć .Dodać jajko ,wymieszać.Panierować w lekko ubitym jajku i w bułce tartej.Smażyć na mocno rozgrzanym maśle.Smacznego!.   A terz przepisy z Kocurkowa 2 już z lepszymi trochę zdjęciami i ciekawszymi przepisami.Zapraszam:. WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Podróże kulinarne - Tunezja 195

harissa-pasta robiona z pikantnych papryczek z dodatkiem czosnku, kolendry, kminku, mięty i oliwy z oliwek. Spożywana z pieczywem, mięsem, kaszami, a nawet jajkami. Jeśli chodzi o dania główne-narodowym daniem Tunezji jest kasza kuskus przygotowywana na parze, zarówno na słodko z dodatkiem rodzynek i orzechów jak i na ostro. Kuskus w Tunezji podaje się z mięsem(...)baraniną z dodatkiem warzyw Z mięs spożywa się głównie baraninę i jagnięcinę, drób-kurczaka, indyka oraz wołowinę. Ponieważ jest to  kraj muzułmański, w Tunezji nie spożywa się wieprzowiny (wyjątkiem są hotele, w których serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować

Zawsze głodna!
Aioli – czosnkowy majonez z blendera w pół minuty 303

Majonez z blendera – jego robienie to 20 sekund. Dłużej trwa mycie naczyń, prawda? Jeśli do tej pory kupowaliście majonez w sklepie, zapomnijcie o nim, zobaczcie jak

Karo in the Kitchen
Idealnie przyrządzona polędwica wieprzowa i rozmarynowy sos z gorgonzoli 148

 Jak to jest, że sam w sobie ser gorgonzola średnio przypada mi do gustu. Czasem.. W niektórych połączeniach jest smaczny, natomiast nie mam tak

Mango Papaja
SCHAB DUSZONY Z KURKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM 181

Szybkie, proste i smaczne.  Klasyczny schab z dodatkiem kurek w śmietanowym sosie.  Jego przyrządzenie zajmie nam 30-40 minut.  Jeśli nie mamy kurek

Walijskie Pichcenie
Kubdari czyli gruziński placek drożdżowy z mięsem 189

  Gruzińskie jedzenie smakuje mi bardzo. Zakochałam się w pysznym Chaczapuri, niezwykle smaczne są gołąbki z liści winogron, do tego pyszne piwo z granatem lub gruzińskie

Mango Papaja
Karczek po amerykańsku 174

Przepis na to mięsko znalazłam już bardzo dawno na jakimś blogu. Wydrukowałam go, schowałam do zeszytu i o nim niestety zapomniałam. Ostatnio przypadkiem wpadł mi w

Mania Gotowania
Pulled pork. Wyczesana wieprzowina - wersja pikantna 226

Wyczesana wieprzowina to bardzo ciekawa potrawa. Niezwykle łatwo ją przygotować chociaż wymaga sporo czasu i co za tym idzie cierpliwości. Ale w większości pulled pork robi się sama i efekt końcowy zdecydowanie wart jest całego zachodu. Ja wykorzystałam łopatkę wieprzową, ale można użyć także karkówki. Szynka według mnie jest jednak za chuda na to danie i mięso na koniec

Smaczna Pyza
Menu restauracyjne kiedyś i dziś. 56

rzeka, która nieustannie ewoluuje i zmienia kierunek pod wpływem różnorodnych czynników. Siedząc w restauracji i przeglądając menu, rzadko zastanawiamy się nad jego historią i ewolucją. A przecież karta dań, którą trzymamy w rękach, jest efektem setek lat kulinarnych eksperymentów, mody i zmieniającej się dostępności produktów, a także refleksji nad tym, jak prezentować jedzenie w sposób, który będzie zachęcał(...)danym regionie oraz statusem społecznym. Wiele społeczeństw opierało swoją dietę na zbożach. W starożytnym Egipcie na przykład chleb stanowił podstawę codziennego menu, a piwo często pełniło rolę podstawowego napoju, zwłaszcza dla klasy robotniczej. W starożytnej Grecji dominowały potrawy na bazie jęczmienia, takie jak placki jęczmienne czy kasze. Mięso było luksusem, którym często delektowali się tylko bogaci i szlachta. Choć wieprzowina

Kuchennyviral.pl
Schab w mleku 74

Schab w mleku to moja propozycja na pyszną wędlinę domową . Cenię sobie takie właśnie mięsa kanapkowe przygotowywane w domu, bo wiem co jem ja i moja

Dorota Smakuje
Gulaszowa z dynią i fasolką szparagową 151

Gęsta aromatyczna zupa gulaszowa z dynią na mięsie wieprzowym, idealna na zimne jesienne dni, doskonale rozgrzewa dzięki doprawieniu pieprzem cayenne, porcja takiej pyszności skutecznie zaspokoi głód

Wanilia i Kardamon
Patison faszerowany mięsem mielonym 250

Przechadzając się po targu zauważyłam patisony w rewelacyjnej cenie – 50 g za sztukę! Nie wiem czy wcześniej je jadłam, pewnie nie, ale tym razem oczami

Pasja Smaku