dania z wieprzowiny - 2000 przepisów (strona:110/134)

Tajskie kulki z sosem orzechowym 177

                            

Kuchnia Prezydentowej
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 189

Mielone kotlety są bardzo "codzienne". Proste, ale dające pole do popisu wyobraźni, smaczne i lubiane nawet przez dzieci, które nie zawsze chcą jeść mięso. W moim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sczab z sucharkami 136

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Kubki smaku
Bigos 117

Bigos według przepisu (oczywiście z głowy) mojej mamy Mięsny – na bogato:) Najczęściej robiony w Sylwestra. Mama zawsze śmieje się, że w Sylwestra trzeba zjeść kapustę

KuchniaWeDwoje.pl
Polędwica w cieście francuskim. Bo on mnie kocha zażarcie :-) 234

Zbliża się nasza rocznica - nie będę pisać już która - ale najważniejsze, że jest kolejna ale pierwsza nie jako ,,zwykła" para, tylko już jako narzeczeństwo śmiesznie to

sierotka maRysia w kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 104

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym podane z pełnoziarnistym makaronem to obiad, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Jego przygotowanie zajmuje maksymalnie pół godziny, a efekt jest

Na-talerzu.pl
Rolada ze schabu z suszonymi pomidorami, czosnkiem i tymiankiem 227

Fanclub bułeczek z rozmarynem czyli ciąg dalszy Toksańskich opowieści ze smakiem Aleksandry Seghi To już nie pierwsza książka tej autorki, która cudownie przenosi na bezdroża Toskani

Apetyczna babeczka
Botwinka 235

Zupa z młodych buraków, zwana popularnie botwinką, to danie raczej sezonowe. Choć teoretycznie oczyszczone i pokrojone młode buraki można zamrażać, to jednak jednym z najczęściej stosowanych dodatków do botwinki są młode ziemniaki. A tych już niestety nie zamrozimy. Dlatego korzystając z majowej pory prezentuję poniżej mój sposób na botwinę. Przygotowuję ją na mięsno-warzywnym bulionie w sposób, który(...)mniej typowej wersji niezabielonej śmietaną, jednak podana tradycyjnie z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami i koperkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g botwiny 350g mięsa z kością (z drobiu lub wieprzowiny) kawałek pora (150g) kawałek korzenia selera (150g) 2 średnie marchewki (250g) 1 średnia cebula (150g) 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego sól

Kulinarna Pokusa
Jak rozmrażać mięso? Czy trzeba myć mięso – poradnik 95

najpierw wąchamy, próbując po zapachu rozpoznać, czy jedzenie jest jeszcze zdatne do konsumpcji, potem w ruch idzie łyżka Niestety, większości bardzo groźnych bakterii nie wyczujesz ani smakując, ani wąchając danie, bo nie są one wyczuwalne. Więcej – jedzenie, które nie pachnie najlepiej może być mniej groźne niż to o neutralnym zapachu. Bakterie groźne dla zdrowia nie powodują rozkładu żywności(...)natłoku zajęć w kuchni łatwo zapewnić się i na talerz, na którym leżały dopiero co zapanierowane schabowe, przekładasz usmażone później kotlety. Pamiętaj, że zarazki łatwo przedostaną się na gotowe dania. Zawsze używaj oddzielnych naczyń, pojemników do przechowywania mięsa surowego i gotowanego/pieczonego. To samo dotyczy drobiu i owoców morza. 4. Czy trzeba myć mięso, czyli jak nie rozprzestrzeniać bakterii

Niedzielny kucharz
Roladki z tortilli z białym serem, szynką i chrzanem 72

Parę dni temu zaczęłam świąteczne czarowanie w kuchni. Lub raczej „czarowanie”. Klasycznie mam wszystko pięknie rozpisane. Sałatki zrobię takie i wtedy, przekąski tu i

Kardamonovy
Roladki z tortilli z białym serem, szynką i chrzanem 81

Parę dni temu zaczęłam świąteczne czarowanie w kuchni. Lub raczej „czarowanie”. Klasycznie mam wszystko pięknie rozpisane. Sałatki zrobię takie i wtedy, przekąski tu i

Kardamonovy
Tłuszcze 164

Dziś zacznę od wykładu  ;) odnośnie tłuszczu pewnie na słowo tłuszcz każde z nas ma gęsią skórkę ....Stety czy też dla nie których niestety nie da się ich całkowicie wykluczyć z naszego życia Tłuszcze dzielimy na kilka grup, warto je znać i odróżniać i wyeliminować te, które są dla naszego organizmu nie zdrowe... Tłuszcze roślinne(...)krwi.Głównym źródłem występowania tł. nasyconych są produkty pochodzenia zwierzęcego za wyjątkiem ryb oraz olej kokosowy. Tłuszcz, który można znaleźć w wołowinie, wieprzowinie, jagnięcinie, kurczakach czy produktach mlecznych takich jak śmietana, masło to wszystko są tłuszcze nasycone, powinny stanowić nie więcej niż 10% kalorii dostarczanych w diecie człowieka dorosłego.Tłuszcze trans możemy

NaKońcuJęzyka
Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem 287

Tym razem padło nie na boczek ale na schab, a że miałam jeszcze kawałek karkówki to upiekłam wszystko razem. Porcja obiadowa idealna a w dodatku jeszcze

Piekielna Kuchnia Pati
Żeberka duszone z cebulą, miodem i jabłkiem 216

Święta i po świętach, a ja dzisiaj zapraszam na pyszne zeberka wieprzowe duszone z miodem i jabłkiem. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne. Mi najbardziej smakuje

Gosia gotuje
Bliskie spotkania trzeciego stopnia – sałatka, wędzona ryba i Vasco da Gama 179

sumie geograficznie umieścił dobrze. I tak pomyślałam, czy jeśli taki hipster dopuści się pożycia płciowego to też tak ma? Znaczy geograficznie dobrze, ale nie w punkt? Taki Vasco da Gama erotyzmu hipsterskiego. Wie, że buja, wie, że płynie, ale nie wie gdzie. Potem pomyślałam, że kobiety hipstery też lepsze nie są, może poza posiadaniem sweterka z Myszką Miki. Ale zostawmy(...)zimnym dymie pstrąga z hodowli ekologicznej, podany z olejem z nutą gorczycy i musztardy, otoczony płatkami wędzonej śliwki. Dobrze? Bo jeśli tak, to moją następną potrawą będzie aromatyczna wieprzowina, podana na chmurce z warzyw okopowych, w towarzystwie emulsji z długo pieczonego buraka z nutą chrzanu i karmelizowanym boczkiem. Znaczy mielony z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Sałatka jest banalnie prosta

ladykitchen