Biała Kapusta Stir Fry to takie moje czyszczenie lodówki, ponieważ została mi biała kapusta z Coleslawa i trzeba było oczywiście coś wymyślić, ponieważ nic nie może
RafalCookpominąć dodatek bulionu, a powstały sos zredukować lub zagęścić odrobiną glucomannanu ... Keto gulasz wieprzowy to równie smaczny i prosty pomysł na zimowy keto obiad! Keto zupa gulaszowa - składniki 🐖 Wieprzowina Karkówka lub dowolne inne mięso wieprzowe wysokiej jakości (najlepiej ekologiczne), np. łopatka, szynka. Zupę gulaszową można także przyrządzić na bazie mięsa wołowego lub mieszanki obu. Wybór należy(...)ostra . Kwintesencja gulaszu, a co za tym idzie także zupy gulaszowej... Obie dodają wspaniałego smaku i koloru. 🧈 Tłuszcz Do podsmażenia mięsa oraz w celu podbicia jego zawartości w daniu. W tej roli proponuję masło klarowane lub smalec . 🍝 Makaron shirataki Dodatek opcjonalny, jednak stanowi niezłe uzupełnienie zupy, jeśli chodzi o jej objętość, no i zwiększy uczucie sytości
Modern Cave Girl Zwykłe popołudnie, dzień jak co dzień po pracy. To nie miał być przepis na bloga, było już ciemno a to zdecydowanie nie moja pora na fotografowanie
Mango PapajaOkej, przyznajmy to otwarcie, ta marynata nie wygląda najatrakcyjniej. Szary kolor nie zachęca do jedzenia. Niestety składniki mają taką barwę i nie da się ich zastąpić bez znaczącej zmiany smaku. A smak jest dobry, bardzo dobry. No i później wszystko staje się złoto-rumiane, a nie szaro-bure ;) POLĘDWICZKA WIEPRZOWA GRILLOWANA W MARYNACIE Z CZARNYCH OLIWEK, KAPARÓW I MUSZTARDY(...)żeby zamknąć w polędwiczce wszystkie smaki (około 10 minut). Następnie folię zdejmujemy i poddajemy obróbce termicznej do pożądanego stopnia wysmażenia (wszystko zależy od wielkości polędwiczki, ale trzeba pamiętać, że wieprzowina nie może nosić oznak surowości). Polędwiczce dajemy odpocząć na chłodnej części grilla, a w warunkach domowych na ogrzanym naczyniu, przez około 5-7 minut. Po tym czasie kroimy
Życie zamknięte w smakuPrzychodzą czasem takie dni, kiedy nie mamy czasu na gotowanie a przecież rodzinkę trzeba nakarmić. Wtedy sięgam po sprawdzone "gotowce" lub półprodukty, które znacznie przyspieszają przygotowywanie
Kto ugości moich gości?Nigdy jakoś nie szalałam za tego typu smarowidłami. Od czasu do czasu lubię zjeść jedną kromkę ze smalcem, z ogórkiem i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu
KardamonovyPrzejedzona kupnymi wędlinami postanowiłam zrobić sobie własną wędlinkę. Wybór padł na piękny kawałek łopatki wieprzowej, zaś marynata skomponowała się właściwie sama w momencie, kiedy wyciągnęłam z
Kuchenne zapiski EdytyParę dni temu pojawił się na blogu przepis na kluski śląskie. A skoro są kluski śląskie, to nie może zabraknąć przecież gulaszu z gęstym sosem
Kulinarne przygody Gatitychińskiej restauracji :) Nie nudząc Was dalej tym chińskim jedzeniem pocieszę Was, że jeszcze będzie tylko jeden przepis. :) Zatem w drogę... Wieprzowina smażona z tamaryndowcem SKŁADNIKI: - 800 gr wieprzowiny - 2-3 małe kapusty bok choy - garść kiełków fasoli mung - kawałek imbiru ( wielkości kciuka) - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chilli - świeża kolendra ( parę listków) MARYNATA(...)rozgrzany olej). Następnie dodajemy kapustę bok choy. Smażymy 5 minut i dodajemy kiełki fasoli i kolendrę. Jak wszytko się już poddusi dodajemy mięso i kieliszek 50 ml wody.Gotowe danie podajemy z ryżem jaśminowym lub chińskimi makaronami. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąCzas Świąteczny to nie tylko Wigilia ale również dwa kolejne dni (a w tym roku nawet trzy, gdyż po Świętach jest niedziela :)) kiedy nie wszyscy mamy
Mango PapajaMoja kochana babcia była tą osobą, która zaszczepiła u mnie miłość do gotowania. Jej kuchnia była bardzo eklektyczna. Pochodziła z Wielkopolski, mieszkała 66 lat na Śląsku
BaRepasuznaniem coraz większej ilości Polaków. Dlaczego mięso białe? Do czerwonego mięsa zaliczamy to pochodzące od zwierząt rzeźnych i dziczyznę. Na półkach polskich sklepów i na domowych stołach najczęściej goszczą wieprzowina i wołowina. Mięso białe natomiast pozyskuje się głównie z drobiu – kur, indyków, przepiórek, kaczek, gęsi oraz ptactwa dzikiego. Większość specjalistów od żywienia wydaje się zgodna co do tego(...)okolicach dzisiejszego miasta Meksyk, polowano na pierwsze dzikie indyki. Z czasem zaczęto je również hodować. Z biegiem lat pieczony indyk stał się niemalże symbolem Stanów Zjednoczonych Ameryki. Daniem łączącym wszystkich mieszkańców tego wielkiego kraju i tradycyjnie podawanym na Święto Dziękczynienia już od XVII wieku. Co jednak z resztą świata? Dzięki wyprawom kolonialnym, indyki sprowadzono na kontynent europejski pod koniec
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się przy odbiorze Oscara. Podziękowałabym wszystkim, uroniła kilka łez i zapewne, znając swojego pecha, z gracją runęła na ziemię zahaczając obcasem o coś, o co teoretycznie zahaczyć się nie da. No dobra, ale miał być przepis. SZYNKA PIECZONA Składniki: - 1,5 kilograma szynki - 100 gram wędzonego boczku - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - vegeta (Nie wiem, jak długo już obiecuję(...)szynka musi odpocząć pod folią aluminiową (20-30 minut), aby nie straciła soczystości. Mięso spożywane od razu po wyjęciu z piekarnika będzie oddawało soki zamiast zamknąć je w sobie. Wieprzowina nie może być różowa. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuDziś przedstawiam pomysł na przepyszną, łatwą i szybką zapiekankę. Ravioli, u mnie z pieczoną dynią, w gęstym, mięsnym sosie pomidorowym z dodatkiem szpinaku i zapieczone pod
karmelowygdzieś indziej, ale Cypryjczycy traktują go jak świętość i jest dla nich jednym z najważniejszych dań narodowych. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Afelia – gulasz wieprzowy inaczej Chyba w każdym domu mama czy babcia miała swój własny przepis na gulasz wieprzowy . W Polsce to danie najczęściej przygotowuje się z dodatkiem marchewki, cebuli i pieczarek, a doprawia zielem angielskim, liściem(...)gulasz, gulasz wieprzowy, gulasz z czerwonym winem, kolendra, mięso wieprzowe, niedzielny obiad, obiad dla rodziny, obiad jednogarnkowy, obiad na dwa dni, prosty obiad, prosty przepis, rodzinny obiad, świąteczny obiad, wieprzowina, ziarna kolendry Całkowity czas przygotowania 2 hours Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 1½ kg łopatki wieprzowej może być też szynka lub karkówka 2 cebule
Na-talerzu.pl