dania z wieprzowiny - 2000 przepisów (strona:112/134)

Czebureki 689

Danie to pamiętam z czasów kiedy byłam dzieckiem i spędzałam wakacje u rodziny na Suwalszczyźnie. Moja Ciocia góralka i wujek z pochodzenia z Kresów serwowali to danie, które jak sprawdziłam jest przyjęte w Rosji oraz na Litwie i Ukrainie. Podejrzewam, że Krymscy Tatarzy jedli je z baraniną lub w wołowiną, a u mnie jest w wersji wieprzowej, chociaż(...)łyżki zimnej wody 1. Na rozgrzanej oliwie blanszujemy drobno pokrojoną cebulę. Do mięsa dodajemy przyprawy, cebulę z oliwą oraz wodę. Dokładnie mieszamy.  Farsz nakładamy surowy na ciasto. Wieprzowinę można pomieszać z baraniną aby smak był bardziej intensywny

Apetyczna babeczka
Fusilli z ragu alla bolognese 210

Bolognese – to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs- używa się wieprzowiny i wołowiny, kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać(...)przywarł do dna. W trakcie gotowania można dodawać cukier, aby uzyskać optymalną kwaśność sosu. Na koniec należy posolić potrawę do smaku. Nie powinno się dodawać bazylii, ale ja dałam kilka listków jako dekoracja. Mam słabość do bazylii. Ugotować fusilli al dente , odcedzic i JA wymieszalam fusilli z oliwa i koeprkiem..ale tylko dlatego ze lubie koperek...oczywiscie fusilli podawać

Z Kuchni Do Kuchni
Beszamel + LBA 147

Dzisiaj przedstawię prosty sos, który jest podstawą w niejednej potrawie. Wykorzystywany jest do wszelkiego rodzaju zapiekanek, potraw z warzyw i mięsa, stanowi bazę dań tego typu i zwiększa ich walory smakowe. Składniki: 500 ml mleka 3,2% 3 łyżki masła 3 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Na małym ogniu roztapiamy masło - mieszając drewnianą łyżką(...)już kiedyś pisałam, wg mnie jest zbyt wiele blogów, które zasługują na takie wyróżnienie. Z przyjemnością jednak odpowiem na zadane mi pytania :) Moje odpowiedzi: 1. Wołowina czy wieprzowina? Chyba wieprzowina - mam sentyment do świeżego, zdrowego mięska prosto ze wsi :) 2. Twoja ulubiona przyprawa: bazylia 3. Czekolada na 3 sposoby twoja propozycja: czekoladowe fondue, mus czekoladowy i ciasteczka czekoladowe

psgotujemy
Gulasz czeski zwyczajny 200

              Czasami zdarzają się dni, kiedy robi ci się smutno... Znienacka i bez żadnego powodu w głowie masz same ciężkie

Kuchnia Prezydentowej
Sałatka z szynką, kukurydzą, ananasem i szczypiorkiem 66

No dobra, zaczynam powoli publikować świąteczne przepisy. Nie mam ich w zanadrzu za wiele, poprzedni tydzień rozjechał mi się, jeżeli chodzi o gotowanie. Na dziś miałam

Kardamonovy
Ziołowa mielonka z szynkowara 275

I po raz kolejny domowa wędlina, jakiej nie znajdziemy w sklepie. Bo kupując mielonkę kupujemy mięso oddzielone mechanicznie, przynajmniej ja czytając przypadkowe etykiety nie spotkałam się

Szefowa kuchni
Risotto z kurkami 201

Kolejny przepis na risotto z sezonowym dodatkiem jakim są kurki. Bardzo polecam jeśli ktoś lubi takie smaki. Risotto podałam z kawałkiem smażonego schabu. Składniki (2 porcje

Mango Papaja
Naleśniki po chłopsku z mięsem mielonym 62

Naleśniki po chłopsku z mięsem mielonym Super pomysł na obiad lub kolację. Pyszne naleśniczki zapiekane z mięsno-warzywnym farszem. Palce lizać!     Składniki: 9-10

Blog z Apetytem
Ziemniaki z rękawa 748

Ziemniaki z rękawa...Aromatyczne, pieczone w rękawie ziemniaki.Z dodatkiem wędzonego boczku, cebuli i czosnku.Pysznie przyprawione.Polecam! Składniki:1,5 kg ziemniaków;1/2 łyżki masła;1 duża

Gospodyni Miejska
Gołąbki bez zawijania 271

Gołąbki bez zawijania...Okrągłe kotlety na bazie mięsa mielonego i ryżu.Z dodatkiem drobno poszatkowanej kapusty i cebuli.Dobrze przyprawione kminkiem, czosnkiem oraz słodką i ostrą papryką

Gospodyni Miejska
Gulasz wieprzowy z cukinią i papryką 150

Późna godzina. Sen ciśnie się na powieki. Jeszcze troszkę. I wpadnę w objęcia swojej poduszki. Nie wiem, co mnie podkusiło, aby jeszcze o tej porze zabierać

My simple kitchen
Sakiewki gryczane z hiszpańską duszą :) 172

Naleśniki gryczane poznałam już przy Galette Bretonne, które robiłam jakiś czas temu. W mojej głowie narodził się pomysł, aby te naleśniki połączyć z hiszpańską mieszanką

Blondynka Gotuje
Jaki wolnowar wybrać 143

popularne wolnowary występują w dwóch kształtach okrągłe - dostępne są urządzenia o pojemności od 2,4 litra do 6 litrów. Te modele są świetne do przyrządzania zup i gulaszy, szarpanej wieprzowiny (tzw. pulled pork) czy np. ciasta. owalne - mają zazwyczaj większą pojemność (od 3,5 litra  do nawet 7,5 litra). Są znaczniej bardziej uniwersalne, możesz w nich przyrządzić zarówno(...)wolnowar TimeSelect 5.6L CSC066X. Model o pojemności 5,6 litra, oprócz standardowych trybów - LOW, HIGH i Warm, posiada też funkcję "Zaplanuj Posiłek" ("ScheduleMeal“). Urządzenie na podstawie takich danych jak rodzaj potrawy (mięso, drób, zupa lub warzywa) i ilości, którą włożyłaś do misy (waga lub objętość)  sam dostosowuje tryb gotowania do czasu w którym posiłek ma być gotowy

Cztery Fajery
Schab ze śliwką w sosie curry. 242

Pork loin with plum sauce curry. Składniki. 1 kg schab wieprzowy b/k 15 dag śliwki suszone sól pieprz 3 ząbki czosnek 1 łyżka majeranek olej do

Kulinarny karnet Christophera
Tajine z polędwicy wieprzowej w warzywach 148

Kolejny tajine. Drugi po warzywnym :) Tym razem - mięsny. Jest to polędwica wieprzowa z selerem i marchewką. Dodałam do tego suszoną śliwkę, którą bardzo lubię, a na

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com