Przepisy na przygotowanie drobiu, a zwłaszcza kaczki, cieszą się dużym powodzeniem, co wcale nas nie dziwi, ponieważ drób można przygotować na wiele sposobów. Ostatnio sięgnęliśmy po
niecodziennikparyPotrawy z królika to jedno ze wspomnień z mojego dzieciństwa. Przy domu mieliśmy ok. 10 klatek, w których Dziadek hodował króliki i dzięki temu na naszym
niecodziennikparyZioła to nieodłączna część mojej kuchni. Zawsze pod ręką mam swoich ulubieńców. Jak myślicie jakie zioła najbardziej lubię? No oczywiście bazylia, która ma super właściwości dla
Kuchnia moimi oczamiSKŁADNIKI: 200g makaronu 350g szynki 1 duża cebula sól pieprz 2 łyżki masła WYKONANIE: 1.Makaron ugotować według przepisu. 2.Cebulę i szynkę kroimy w kostkę. 3.Na
Dziś Ja gotujeO gulaszu szegedyńskim pierwszy raz przeczytałam w książce E.M. Remargue’a pod tytułem „Na ziemi obiecanej”. Węgierska kucharka pewnej niemieckiej rodziny mieszkającej w Nowym Jorku gotowała
Trzeci talerzMoże dziś na śniadanie zamiast jajecznicy – soczewica? Nie wiem jak Wy, ale my każdego dnia jemy podobne śniadania. Postanowiłam jednak coś z tym zrobić
WiszniówkaDzisiaj zapraszam na faszerowaną cukinię. Skład farszu jest bardzo umowny. Ja dodaję to co mam pod ręką. Z ostatniej sałatki została mi połowa puszki cieciorki, gdzieś
Mieszam w GarnkuTo jedna z takich potraw, którą niektórzy obchodzą się z daleka. Nazwa, wygląd nie skłania do przyrządzenie. I tu błąd. Dobrze przygotowany ozór jest przepyszny. Bardzo
Smaki EwyTortilla z kaczką, idealna potrawa na przyjęcie. Goście sami dobierają ulubione dodatki i zwijają pyszne mini tortille. Mięso jest idealnie miękkie i soczyste, a dodatek sosu
SprawdzonaKuchnia.plPolędwiczki wieprzowe z pieczarkami, duszone w sosie śmietanowym, podane z ulubioną kaszą, to super pomysł na pyszny obiad. U nas bardzo rzadko bywają sosy
Smaczne ZdroweSKŁADNIKI: 200g makaronu lubella 350g szynki 1 duża cebula sól pieprz 2 łyżki masła WYKONANIE: 1.Makaron ugotować według przepisu. 2.Cebulę i szynkę kroimy w kostkę
Dziś Ja gotujePo ostatnich małych porażkach osobistych znowu dostałam nowy wiatr w żagle i wiarę w lepsze jutro. Pomaga mi w tym ciekawa literatura oraz leżing w ogrodzie
Bon Appetit MałgorzatyI znowu to samo pytanie: co by to dzisiaj ugotować? W lodówce nic ciekawego a na zakupy za późno. Nie pozostało nic innego jak przegląd lodówki
Mama GotujeTen przepis powinien pojawić się tu w czasie kiedy jeszcze byłam nieświadomym mięsożercą... Teraz ,kiedy zrozumiałam, jak bardzo wzrosło na świecie zapotrzebowanie na mięso, i w
Bon Appetit MałgorzatyBigos z kapusty pekińskiej w lekkim sosie pomidorowym to alternatywa dla tradycyjnego bigosu z kiszonej lub młodej kapusty. Podasz go w wersji wege lub z kiełbasą
Zasmakuj KuchniPyszna propozycja mięsna, która pięknie wygląda na Wielkanocnym stole. Można ją także serwować na co dzień, na różne uroczystości, spotkania, do podjadania. Polecam. Co nam trzeba? farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 300 g mięsa mielonego z indyka, 200g bułki tartej jajko po pół łyżeczki: soli, pieprzu, suszonego oregano. puszka groszku konserwowego (do farszu używamy około połowy puszki) dodatkowo(...)ugotowanych jaj W zależności jaką macie długą blachę. Możecie najpierw na sucho sprawdzić ile wam wejdzie. Dacie 4 na krótszą będzie wyższa pieczeń. bułka tarta i olej do natłuszczenia blaszki Robimy! Jajka gotujemy na twardo i obieramy i odcinamy końcówki – tylko czubki. Składniki na farsz mieszamy ze sobą. Można dorzucić posiekane końcówki jajek Smarujemy blaszkę olejem (ja spryskuje ) obsypujemy
LatosiowydomNasze obiady zawsze mamy zaplanowane na kilka dni do przodu. Spaghetti z papryką i oliwkami powstało zupełnie spontanicznie, gdy nie mieliśmy czasu na zrobienie zakupów. Krótka
niecodziennikparyRyż z papryką to był mój pierwszy obiad, jaki lata temu samodzielnie zrobiłem, co najlepiej świadczy o łatwości jego przyrządzenia. Przepis przywieźliśmy z wakacji na Mazurach
niecodziennikparyKolejny prosty przepis na królika na naszym blogu. Tym razem będzie to królik z warzywami , który dusi się z nimi na wolnym ogniu. Duszone mięso z
niecodziennikparyW okresie PRLu bardzo popularny w restauracjach był bogracz – gulasz podawany, w lepszych restauracjach w „kociołkach” zawieszonych nad „paleniskiem”, w pozostałych w
królestwo garówU dziec z tego przepisu jest niezwykle aromatyczny, wyrazisty i soczysty. Dodatkowym plusem jest to że nie wymaga dużo pracy, można powiedzieć że robi się sam
Kuchnia Pełna Pasjidołożyć krzynę zieleniny. Tym razem moja kulinarna chcica nakręciła swe kubki smakowe na kurczaka . A że lato w pełni, słońce i upał za oknem, nie przemawiały do mnie ciężkie, mięsne sosy, tylko mięsiowo w bardziej lżejszej wersji . Te wymagania spełnił z nawiązką kurczak grillowany ! Kurczaka zamarynowałam dzień wcześniej w wonnym zestawie przypraw: sól, pieprz ziołowy i suszony czosnek niedźwiedzi(...)Następnego dnia, solidnie przesiąknięty czosnkiem kurczak, trafił wprost na patelnię grillową . Zapach podczas smażenia był obłędny! A moje kubki smakowe podczas jedzenia - satysfakcjonująco zaspokojone :) Z racji niedużej pracochłonności dania, dodaję przepis do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu - c.d.n . Składniki na 2 porcje: 2 podwójne piersi z kurczaka - duże 1-2 łyżeczki suszonego
Grunt to przepis!Golonka w piwie to jeden z najbardziej tradycyjnych sposobów przygotowania tego mięsa. Dlatego chociaż nie zamierzamy poprzestać na tylko jednym przepisie, od niego właśnie zaczynamy wprowadzenie
Kulinarna Pokusa