Mój tygodniowy pobyt na Podlasiu obfitował nie tylko w kontakty z niesamowitą przyrodą, ale także w poznawanie regionalnej kuchni. Jedną z potraw, którą mogłam się tam
niecodziennikparyBiała kiełbasa pieczona z pieczarkami to nie tylko potrawa, którą można podać na wielkanocny stół, ale także na codzienny obiad. W czasie tegorocznego śniadania lub obiadu
niecodziennikparyOj, ale zaległości znów mam..to tylko 3 wpis w tym miesiącu i to nic nadzwyczajnego. Mam nadzieję,że wrzesień będzie lepszy..zobaczymy, może uda mi
Moje domowe kucharzenie"Czasami człowiek musi inaczej się udusi", jak mawiał klasyk. Ja też musiałam bo łaziły za mną te golonki i zrobiłam, mam spokój na wiele
Moje Małe CzarowanieDroga Zimo, ogólnie to fajna jesteś, ale trochę za długo się u nas gościsz. Udaj się na słuszny odpoczynek, bo ja mam już dość tej chlapy
WiszniówkaŚwięta tuż, tuż a w kuchni szaleństwo. U mnie jeszcze tylko słodkości i jajka na sam koniec. Ciasta od kilku lat robi moja córka, więc mi
Smaki EwyGolonka, hmmm kiedyś jadana częściej, dziś odstawiona na bok bo za tłusta, za kaloryczna, nie zdrowa. Tylko, że oglądając się zbytnio na zachód zapominamy, że nasz
Sztuka gotowania w/g SamiryDawno nie było nic mięsnego na blogu, więc dziś dla odmiany będzie kurczak. Niby to takie nudne mięso, bo cóż można z niego zrobić? A no można. Czasami wystarczy kilka dodatków, a mięso nabiera innego smaku. Uwielbiam sosy z dodatkiem wina, dlatego do dzisiejszego obiadu użyłam cydru, który nadał zwykłemu kurczakowi nieco innego smaku . Poza tym z przygotowania takiego(...)obiadu jest też pożytek. Ponieważ jest to danie z piekarnika to doskonale wypełnia dom ciepłem, którego akurat mi bardzo potrzeba. Zaczął się bowiem listopad, miesiąc, którego szczerze nie cierpię i nie toleruję, choćby nie wiem co się działo. I oby do grudnia... (następnym razem chyba będzie coś na poprawę nastroju) Kurczak pieczony z pieczarkami w cydrze składniki: 4 nóżki
Przysmaki KarolkiPierogi z gęsiną to nasza druga propozycja tej jesieni na pierogi z pieczonym mięsem gęsi . Tym razem są one bardziej tradycyjna, albowiem w farszu połączyliśmy mięso
niecodziennikparyNadszedł weekend, a wraz z nim na stole pojawił się króli pieczony z dynią i warzywami. Weekendy przeznaczamy głównie na prowadzanie bloga i przez większość czasu
niecodziennikparypieprzem oraz solą. 5. Dodajemy ryż. 6. Wsypujemy majeranek. 7. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. 8. Liście rozkładamy na każdy liść nakładamy farsz mięsny i zawijamy. 9. Układamy w naczyniu żaroodpornym. 10. Przykrywamy(...)gołąbki się upiekły polewamy sosem grzybowym. 19. Danie gotowe. 20. Smacznego
Kulinarna ChwilaPiękne duże kawałki mięsa zanurzone w sosie i podane z ziemniakami w mundurkach, to lubimy najbardziej. Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz w wieprzowiny duszonej w czerwonym
Moje Małe CzarowaniePyszne połączenie indyka z jabłkami i śliwkami a na dodatek z polskich produktów. Idealna propozycja na obiad dla całej rodziny z gwarancją, że zniknie szybko ze
Smaki EwyZdarzyło mi się usłyszeć odnośnie tej potrawy zastrzeżenia w kwestii jej wyglądu. Właściwie sam mam co do tego pewne wątpliwości, choć szczodry dodatek grubo siekanych pistacji
Kulinarna PokusaDziś przepis który pochodzi ze strony programu masterchef. W prawdzie w oryginalnym przepisie występują jądra bycze, ale baranie równie dobrze się nadają. Zarówno baranie jak i
Mama GotujePo ostatnich słodkościach tym razem będzie wytrawnie. To propozycja dla tych, którzy nie pogardzą kawałkiem mięsa. Osobiście nie często przyrządzam takie mięso, szczególnie ostatnio, ale czasami
Przysmaki Karolki