Faszerowane grzyby w sosie koperkowym 186dodać zioła, bułkę tartą, potarty ser (100 g), paprykę słodką i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Od pieczarek odciąć nóżki. Doprawić solą. Do każdego kapelusza włożyć farsz mięsny. Tak przygotowane grzyby włożyć do naczynia żaroodpornego. Przygotowanie sosu – w śmietanie i wodzie rozmieszać rozdrobnioną kostkę rosołową, mąkę, koperek, odrobinę soli i pieprzu. Tak przygotowaną śmietaną wlać między grzybki(...)piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Następnie zdjąć przykrywkę, obsypać pozostałym serem i piec jeszcze 15 minut. Na koniec obsypać jeszcze koperkiem. Pysznie pasuje do tego dania surówka z marchewki na słodko. Gdyby było trochę za gęste podlać wrzącą wodą i rozmieszać. Smacznego
Kuchnia Pokoleń
Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka 167Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka Duszona karkówka to mięso, którego nie trzeba reklamować. Jest smaczne, łatwe w przygotowaniu i nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak
Trzeci talerz
CALZONE 174Calzone przygotujecie przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Poniżej przepis na calzone z warzywami i szynką, opis krok po kroku wraz ze zdjęciami. Pieczonego i
Zasmakuj Kuchni
Klopsy z oliwkami i limonką 145Wieczór wcześniej przełożyłem z zamrażarki do lodówki nie to mięso, które było zaplanowane, więc trzeba było coś z niego wymyślić. Aby przygotować klopsy w sosie można
niecodziennikpary
Ragoût z dziczyzny 183W ostatnim czasie w naszej kuchni króluje dziczyzna. Na niedzielny obiad przygotowaliśmy wytrawne ragoût z dziczyzny , a dokładnie z dzika, jelenia i sarny. Owej wytrawności potrawie
niecodziennikpary
Karkówka w sosie paprykowym – kuchnia podkarpacka 248Karkówka w sosie paprykowym - kuchnia podkarpacka Karkówka w sosie paprykowym to przepis pań z okolic Krosna, z Koła Gospodyń Wiejskich Czarnorzeki, na smaczne mięso do obiadu
Trzeci talerz
Gołąbki po ukraińsku 217Przepis na gołąbki mam od Loni, która by mnie udusiła jakbym o niej nie wspomniała:-) Wydaje mi się, że gołąbki można zapiekać od razu z sosem
IMPRESJA SMAKU
Pierś z kaczki z warzywami 141Przepisy na przygotowanie drobiu, a zwłaszcza kaczki, cieszą się dużym powodzeniem, co wcale nas nie dziwi, ponieważ drób można przygotować na wiele sposobów. Ostatnio sięgnęliśmy po
niecodziennikpary
Królik duszony z pieczarkami 148Potrawy z królika to jedno ze wspomnień z mojego dzieciństwa. Przy domu mieliśmy ok. 10 klatek, w których Dziadek hodował króliki i dzięki temu na naszym
niecodziennikpary
Udka o zapachu Prowansji 198Zioła to nieodłączna część mojej kuchni. Zawsze pod ręką mam swoich ulubieńców. Jak myślicie jakie zioła najbardziej lubię? No oczywiście bazylia, która ma super właściwości dla
Kuchnia moimi oczami
Makaron z Szynką 160SKŁADNIKI: 200g makaronu 350g szynki 1 duża cebula sól pieprz 2 łyżki masła WYKONANIE: 1.Makaron ugotować według przepisu. 2.Cebulę i szynkę kroimy w kostkę. 3.Na
Dziś Ja gotuje
Gulasz szegedyński 707O gulaszu szegedyńskim pierwszy raz przeczytałam w książce E.M. Remargue’a pod tytułem „Na ziemi obiecanej”. Węgierska kucharka pewnej niemieckiej rodziny mieszkającej w Nowym Jorku gotowała
Trzeci talerz
Soczewica zapiekana z jajkiem, czyli pomysł na męskie śniadanie. 175Może dziś na śniadanie zamiast jajecznicy – soczewica? Nie wiem jak Wy, ale my każdego dnia jemy podobne śniadania. Postanowiłam jednak coś z tym zrobić
Wiszniówka
Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami 206Dzisiaj zapraszam na faszerowaną cukinię. Skład farszu jest bardzo umowny. Ja dodaję to co mam pod ręką. Z ostatniej sałatki została mi połowa puszki cieciorki, gdzieś
Mieszam w Garnku
Ozór wołowy w sosie chrzanowym 247To jedna z takich potraw, którą niektórzy obchodzą się z daleka. Nazwa, wygląd nie skłania do przyrządzenie. I tu błąd. Dobrze przygotowany ozór jest przepyszny. Bardzo
Smaki Ewy