składniki na 4 kotlety / burgery: 300 g mięsa wieprzowego zmielonego (np. łopatka, szynka) 50 g cebuli 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała bułka pszenna, czerstwa
Domowy Smak Jedzeniapowinna mieć około 80 stopni. Jeżeli planujemy smażyć je na patelni to niech olej nie będzie zbyt gorący, bo kiełbaski mogą popękać. Zatem gdy już surowe kiełbasy mamy gotowe pora przerobić je na produkt jadalny, czy zamarynować i przygotować do grillowania. Tak to wyglądało w trakcie pracy. Ja z tyłu kręcę korbą, a Madzia z przodu odbiera towar(...)mąką, nacinamy ostrym nożem lub żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. FASZEROWANA CUKINIA 4 cukinie 2 czerwone papryki 4 dymki kilka pieczarek suszone pomidory kilkanaście czarnych oliwek 1/2 opakowania sera feta kilka gałązek świeżego oregano oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinie kroimy wzdłuż i łyżeczką wydrążamy
Marder&Marder Manufacturemakaron do lazanii ! Kupiłam go dobrych kilka miesięcy temu, zachomikowałam na tyłach półki i kompletnie zapomniałam o planach kulinarnych z nim związanych. Z racji, iż lazanii jakoś do tej pory nie zdarzyło mi się robić, Wujek Google natychmiast poszedł w ruch. Bardzo zainteresowała mnie wersja z pieczarkami, którą podejrzałam na blogu u Gospodyni Miejskiej . Spodobała mi się też klasyczna(...)duże 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów - krojone 1 mały koncentrat pomidorowy [80g] sos tabasco - do smaku 1 łyżka sosu sojowego pieprz ziołowy, sól cebulowa, estragon, bazylia, oregano, papryka czerwona, czosnek granulowany - do smaku olej do smażenia SOS BESZAMELOWY: 1/2 kostki masła [100g] 1/2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - płaska sól i pieprz
Grunt to przepis!Ciasteczka na patyku czyli cakepops - w końcu nadeszła pora, że pojawiły się także u mnie. Mam nawet maszynkę do wypieku kuleczek, ale tym razem wersja bez pieczenia. Całą rodzina była zachwycona ich smakiem. Niby to tylko takie jakby ziemniaczki na patyku, ale jednak smak trochę inny, no i ta urzekająca dekoracja! Dla kogo: dla lubiących przepisy "bez pieczenia(...)masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie mniej więcej pół na pół) 2 łyżki oleju precelki (kilkadziesiąt sztuk) czerwone cukierki np. M&M's, Skittles lub inne cukrowe oczy lub rozpuszczona biała czekolada (kilka kostek) patyczki szaszłykowe lub specjalne patyczki do cakepops'ów Wykonanie ciasteczkowych kulek: Herbatniki
Mania WypiekaniaSłodki owocowy deser na każdą porę roku :) Kilka ciekawostek na temat tego "pięknego" owocu :) Gruszki, głównie ze względu na swój „kobiecy” kształt, zaliczane są do owocowych afrodyzjaków. Podane na deser, potrafią rozbudzić ukryte namiętności. Wpływają także pozytywnie na naszą koncentrację i pobudzają nasz mózg do wydajniejszego działania. To wszystko za sprawą ukrytego w nich boru. (źródło: http://www.tesco.pl/smaczna-strona)(...)wyjąć gruszki z syropu, napełnić borówkami i ułożyć pionowo na talerzykach. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, udekorować i obłożyć pozostałymi borówkami. Dla dorosłych polecam ugotowanie gruszek w białym lub czerwonym wytrawnym winie. A oto kilka innych, smacznych gruszkowych propozycji: Gruszki pijaczki Karmelowe gruszki Tarta gruszkowo- orzechowa Gruszki w occie Ciasto z jagodami i gruszkami Wieprzowina w gruszkach Sernik
Tradycyjna Kuchnialodówki nie były posklejane, dało się je swobodnie, pojedynczo wyjmować. Mało tego: na drugi dzień są jeszcze bardziej smaczniejsze podsmażone, niż w dniu przygotowania. Składniki na nadzienie: 250 gramów czerwonej soczewicy 200 gramów dyni 2 nieduże cebule 1 łyżeczka czosnku granulowanego (można zastąpić 1-2 ząbkami czosnku, ja akurat nie miałam) 1 płaska łyżeczka soli morskiej z chili pieprz(...)cebulę, a następnie dodać startą dynię Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą z chili i pieprzem ziołowym Do podduszonych warzyw dodać ugotowaną soczewicę i całość wymieszać Teraz pora na ciasto pierogowe: mąkę, jajko, masło klarowane i sól wsypać do miski i wymieszać składniki. Następnie dolewać porcjami wodę i mieszać. Gdy ciasto zacznie gęstnieć, ugniatać je aż do momentu uzyskania
Szczęśliwa kuchnialodówki nie były posklejane, dało się je swobodnie, pojedynczo wyjmować. Mało tego: na drugi dzień są jeszcze bardziej smaczniejsze podsmażone, niż w dniu przygotowania. Składniki na nadzienie: 250 gramów czerwonej soczewicy 200 gramów dyni 2 nieduże cebule 1 łyżeczka czosnku granulowanego (można zastąpić 1-2 ząbkami czosnku, ja akurat nie miałam) 1 płaska łyżeczka soli morskiej z chili pieprz(...)cebulę, a następnie dodać startą dynię Doprawić do smaku czosnkiem granulowanym, solą z chili i pieprzem ziołowym Do podduszonych warzyw dodać ugotowaną soczewicę i całość wymieszać Teraz pora na ciasto pierogowe: mąkę, jajko, masło klarowane i sól wsypać do miski i wymieszać składniki. Następnie dolewać porcjami wodę i mieszać. Gdy ciasto zacznie gęstnieć, ugniatać je aż do momentu uzyskania
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comczasie przygotowujemy masę cukrową. Poszperałam troszkę w necie i tym razem postanowiłam, że masę plastyczną przygotuję z pianek marshmallow. Masa jest dużo lepsza od tej, którą do tej pory używałam. Jest bardzo plastyczna, miękka, można z niej ulepić wszystko. Ma jednak swoje minusy, nie przyjmuje tak dobrze barwników, no i masa jest koloru beżowego (to wina tego że pianki(...)szczelne zamknąć. Blat posypujemy mąką ziemniaczaną, wtedy masa nie będzie się lepiła. Do jednej części dodajemy czerwony barwnik i zagniatamy aż uzyska jednolity kolor. Wcześniej wspomniałam, że masa źle przyjmuje barwnik, więc musimy zagniatać ją nad garnkiem z parującą wodą. Czerwoną masę rozwałkowujemy na duży cienki placek. Żeby masa nie porwała się w trakcie transportu na tort
kulinarnyswiatdomiilości masła i dobrego bulionu, do uzyskania aksamitnego, szklistego, gęstego sosu. SKŁADNIKI: 1 kg mączystych ziemniaków 250 g zimowej marchwi 1/2 główki czerwonej kapusty 3 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 2 łyżki czerwonego octu winnego 150 ml chudego mleka 40 g selera 100 g jasnych rodzynek kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry dodatkowo: 8- 10 małych(...)ognia. Podgrzać mleko W dużym rondlu (najlepiej żeliwnym),praską ugnieść ziemniaki z gorącym mlekiem. W tym rondlu podane będą ziemniaki na stół. Dodać też do ziemniaków kawałki świeżego pora naciowego, podduszoną kapustę z marchewką i rodzynki oraz grubo posiekaną natkę pietruszki lub kolendry Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać ręcznie do równomiernego pomieszania składników. Podgrzać jeszcze na 2-3 minuty
Sztuka gotowania w/g Samirytrochę go zmodyfikowałam :-). Zapraszam serdecznie i polecam. PIERŚ KURCZAKA PIECZONA Z WARZYWAMI. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 puszka groszku konserwowego 1 czerwona papryka 1 mała cukinia sól 1 płaska łyżka suszonego oregano Marynata: 8 łyżek ciemnego pikantnego sosu sojowego 2 łyżki wody 4 łyżki oliwy pieprz czarny 1 łyżeczka suszonych płatków(...)Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski i wymieszać z resztą marynaty (zostawić 2 łyżki na posmarowanie mięsa). Na patelni podsmażyć mięso przez chwilę z każdej strony, tak aby zamknąć "pory". Warzywa przełożyć do dużej blaszki, ułożyć na nich piersi z kurczaka, posmarować mięso resztą marynaty i posypać całość suszonym oregano. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury
Zakątek rozkoszy kulinarnychJestem coraz bliżej smaku i wyglądu pierogów mojej mamy. Do tej pory robiłam za cienkie ciasto i formowałam zbyt płaskie pierogi, które po ugotowaniu i odcedzeniu robiły się jeszcze bardziej płaskie. Mama zawsze kroi ciasto w kwadraty. Ja natomiast wykrawam je szklanką. Co do pikantności są takie same, dość słone i pieprzne. Ostatnie może nie były wierną kopią tych(...)wypoczywam po codziennej gonitwie w pracy. Kiedy w Boże Narodzenie wieczorem przyjeżdżamy do mojego rodzinnego domu, czekają zostawione dla nas dania wigilijne: pierogi ruskie i z kapustą kiszoną, barszcz czerwony z uszkami i żur z grzybami. Mama pamięta, by zachomikować także dla mnie kompot z suszu. Bo po wigilijnych daniach suszy wszystkich... Ciasto: 3 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej
Czerwień i błękitWczesna wiosna to dobry czas na kiełki. Mamy ochotę na coś zielonego, ale nowalijki dostępne w sklepie o tej porze roku są sztucznie pędzone i niezdrowe. Jeśli zrobimy sobie kiełki z ekologicznych nasion, to nie będziemy musieli się martwić. Ważne, żeby nasiona pochodziły z zaufanego źródła. Ponieważ kupuję wszystko w internecie kiełkownicę do kiełków, kaszę niepaloną do skiełkowania(...)palona nie wyrośnie a zwykła może nie być taka zdrowa. Co można zrobić z taką skiełkowaną gryką? Polecam sałatkę, do której dodałam też pyszną fasolę azuki (można ją zastąpić czerwoną fasolą gotowaną lub z puszki). Składniki: garść sałaty lub roszponki 100 g skiełkowanej niepalonej kaszy gryczanej pół puszki kukurydzy – odsączonej połowa papryki czerwonej oczyszczonej i pokrojonej w paski
Ugotowane pozamiatanemojej jakoś ośmioletniej główce zrodził się plan szatański. A mianowicie, gdy byłam przekonana, że nikt nie widzi, gwizdnęłam mojej Babci z portfela STO złotych. Tak, tak, to stare czerwone sto złotych. Do dziś pamiętam zapach i fakturę tej kradzionej stówy. W każdym razie będąc przez chwilę bogata przeokrutnie poleciałam do cukierni i… nakupiłam tamtej koleżance pączków, a resztę pieniędzy(...)wbiłam jej nóż prosto w kochające serce i w ogóle, żem zło wcielone. A tymczasem Babcia rozkleiła się ze wzruszenia No bura musiała być. Kradzież to kradzież. Do tej pory nie wiem, co mną kierowało. Przecież mogłam zwyczajnie poprosić o te pączki, których wtedy w domu były całe góry, czy też pieniądze na nie i z pewnością
Kate's Kitchenpół na pół) 2 duże cebule 2 łyżki smalcu 2 l bulionu 1 papryka czerwona 2 pomidory 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej Skworcu 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka kminku mielonego 2 liście laurowe 4 kuli ziela angielskiego sól, pieprz 3 duże ziemniaki PRZYGOTOWANIE: W garnku w którym będziemy gotować zupę roztapiamy smalec(...)kolejne 30 minut. Do przygotowania zupy użyłam Przyprawy węgierskiej, którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzi między innymi marchew grys, pietruszka nać, pieprz, por, seler i oczywiście papryka słodka i chili mielone. Mieszanka jest świetna do wegierskich dań, doskonale podkreśla ich smak. Przyprawy dostałyśmy w przezroczystych opakowaniach, na których znajduje się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijakie smoothie jest Waszym ulubionym? PRZEPISY: ZIELONY: Szpinak + Jarmuż + Masło orzechowe + Mały banan + Sok z cytryny + Zimna, gazowana woda ŻÓŁTY: Mango + Banan + Mleko kokosowe + Sok z cytryny CZERWONY: Truskawki + Jabłko + Woda kokosowa + Miód wielokwiatowy POMARAŃCZOWY: Marchew + Pomarańcza + miód + Sok z cytryny + Woda + Kardamon + Imbir NIEBIESKI / FIOLETOWY: Borówki / Jagody + Mleko migdałowe + Śliwki + Miód Ps. à propos tych milionów, które podobno(...)spożyciu deseru można sobie zatrzymać. Szaleństwo! Więcej fajnych ciekawostek możecie poczytać tutaj: http://www.wyniki-lotto.org/aktualnosci/menu-na-miare-milionera Nie wiem jak Wy, ale ja zrobiłam się głodna. Dobiła 6:30 – pora na śniadanie
Ostra na Słodko