Sezon grypowy w pełni, pogoda Nas jakoś tej zimy nie rozpieszcza, momentami pogubić się można jaka to akurat jest pora roku ;) Jak najwięcej jedzmy surówek, bogatych w witaminy i inne odżywcze składniki. Co prawda teraz i warzywa nie takie jak latem, ale lepszy rydz niż nic.. Jako sprzymierzeniec zdrowia mojej rodziny stoi wraz ze mną na straży(...)Składniki: 3 łyżki oleju lnianego Zielony Nurt łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Piątnica pęczek rzodkiewek garśc pestek słonecznika opakowanie miksu sałat z rukolą kilka pomidorków koktajlowych mała czerwona cebula 1 żólta papryka Wykonanie: Miks sałat wykładamy do salaterki, dodajemy pokrojona w kostkę paprykę,cebulę pokrojoną w pólplasterki, połowki pomidorków koktajlowych oraz plasterki rzodkiewki. Do sałatki dodajemy suszone
Z Majeczką w kuchniwino, odpowiadając sobie na pytanie - ile mogę wydać dzisiaj? Jedna strona oferowała wyłącznie wina białe, druga głównie wina czerwone oraz nowości wśród win zarówno białych jak i czerwonych bądź różowych. Przedział cenowy był rozsądnie ustalony: do 29 zł, 30 - 49 zł, 50 - 69 zł, 70 - 99 zł oraz powyżej 100 zł. Przechodząc między stolikami nietrudno było natrafić(...)ludźmi, którzy naprawdę mają pojęcie o tym szlachetnym napoju. W trakcie tych kilku godzin i luźnych rozmów z przedstawicielami organizatora dowiedziałem się więcej o winie niż do tej pory wiedziałem. Rozwiązałem swoje wątpliwości i przegoniłem z głowy niewłaściwe przekonania. Uaktualniłem swoją wiedzę o dawkę wiedzy, którą z pewnością pomoże mi wybierać lepiej wino spośród setek ułożonych na sklepowych półkach
Right Behind The KitchenŚwieża i lekka sałatka pięknie prezentująca się na talerzu. Dobra dla wszystkich dbających o zdrowy styl życia. Idealna na każdą porę roku i każdą porę dnia. Soczyste mango, miękkie i dojrzałe awokado oraz komosa ryżowa ze szpinakiem i papryczką chili. Do tego perfekcyjnie zgrillowana pierś kurczaka i pokruszona feta lub inny ulubiony biały serek. Warto wcześniej ugotować komosę, ostudzić(...)łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz KURCZAK 1 pierś kurczaka 1 łyżeczka ziaren kolendry roztartych w moździerzu 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku sól morska, pieprz 1 łyżka oliwy ¹⁄₂ czerwonej papryki pokrojonej w dużą kostkę WYKONANIE KOMOSĘ wsypujemy do garnka, dolewamy 2/3 szklanki gorącej wody i gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie
cool and mintyfilety z karmazyna 70g rukoli 25g kiełków z rzodkiewki 1 ogórek świeży 1 czerwona papryka 1 woreczek ryżu ok 1/5 szklanki oliwy z oliwek (50ml) 1 marynowana czerwona papryka sól, pieprz oraz czosnek granulowany do smaku przyprawa do ryb Sposób przygotowania: Rukolę, kiełki płuczemy i osuszamy na papierowych ręcznikach lub w suszarce do sałaty. Rybę kroimy w większe(...)czosnku. Łączymy wszystkie składniki Lekko przestudzone składniki łączymy ze sobą. Dodajemy oliwę z przyprawami, mieszamy. Jeśli potrzeba- delikatnie solimy. "Piątkowa" sałatka z rybką możemy być ciekawym rozwiązaniem niezależnie od pory dnia, bowiem dobrze smakuje ze świeżo ugrillowanym karmazynem- jeszcze ciepłym, jak i z przestudzonym
Kuchnia w czekoladzieSkładniki : około 50 dag mięsa wieprzowego, gulaszowego 15 sztuk pieczarek 1 cebula, olej rzepakowy do smażenia liść laurowy, pieprz ziarnisty i mielony, sól, cukier pomidory krojone szklanka wina czerwonego, wytrawnego około 2 cm świeżego imbiru, cząber suszony lub świeży 20 dag mrożonego groszku zielonego Przygotowanie: Pokrojone mięso i cebulę podsmażyłam na gorącym oleju RZEPAKOWYM, dodałam pół szklanki wina, liść(...)prawie miękkie dołożyłam mrożony groszek, sól i cząber wymieszałam i dodałam resztę wina, gotowałam już do zupełnej miękkości mięsa Na koniec dodałam 3/4 puszki - 390 gramowej pomidorów( o tej porze roku można dodać przecier ze świeżych pomidorów ). Kiedy dodałam pomidory sos zmienił smak na ostrzejszy, dlatego kto woli delikatniejsze smaki spokojnie może ich nie dodawać... a jeśli już
Proste Potrawyulubiona. Aż ciężko uwierzyć, że można uzyskać tak wspaniały smak zastępując makaron krakersami. Ja osobiście polecam te cebulowe bo dodajęą dużo więcej fajnego, niepowtarzalnego smaku. I uwierzcie- od tej pory każdy kto zje u Was tą lasagne będzie błagał o jej przepis bo jest niesamowita. Zresztą ... przekonajcie się sami. To z pewnością miłe doświadczenie i przygoda dla naszych kubków(...)masło i mleko) były schłodzone a jeden ( mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym. 2. Sos pomidorowy cebula czerwona dwa ząbki czosnku 500 gram mięsa mielonego wieprzowego passata pomidorowa pół czerwonej papryka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili
Mango PapajaTęsknisz za latem? Ja bardzo, już nie mogę się doczekać aż natura obdaruje nas wszystkimi dobrociami tej pory roku : ) Dlatego w szczególności w dzień taki jak dzisiaj warto przygotować te ciasteczka, które przypomną smak lata i pozwolą na chwilę zapomnieć o zimnie, które panuje za oknem. Kruche ciasteczka migdałowe wypełnione są malinami, porzeczkami i jagodami. Sam ich zapach przywodzi(...)ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 małe jajka od kur z wolnego wybiegu (lub 1 duże) 2 garści mrożonych owoców: maliny (rozkruszone na mniejsze cząstki), porzeczki czerwone i czarne, jagody Przygotowanie 1 Rozgrzewam piekarnik do 190st.C. 2 Migdały rozdrabniam w rozdrabniaczu do uzyskania gruboziarnistej mączki. 3 Odsypuję 80g migdałów i resztę mielę do uzyskania masła migdałowego. 4 Sypką
Book of spellssolą jedzone "po calaku". Kupuję je na miejscowym targu u Pana sprzedającego wyłącznie różne odmiany pomidorów. Choć to wcale nie oznacza, że jest to produkt specjalistyczny. O tej porze roku pomidory malinowe są powszechnie dostępne i z każdym tygodniem coraz tańsze. Najbardziej lubię odmianę wielkich, pękatych, nieco garbatych i brzydkich pomidorów, ale bardzo mięsistych i soczystych. Idealnych na aromatyczny(...)cebulą, czosnkiem i bazylią. Jest trochę rustykalny, gdyż grubo kroiłam pomidory i w gotowym sosie wciąż są widoczne ich kawałki. Do sosu wykorzystałam mój tajny składnik, czyli ocet z czerwonego wina. Lubię tę kwasowość i fajną głębię, jaką daje pomidorom. Czasem używam też octu balsamicznego, ale raczej do sosów zawierających suszone pomidory czy boczek.Jeżeli nie robicie sosu w sezonie
Chilli Czosnek i OliwaPomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości. Składniki: ćwiartka żółtej papryki ćwiartka czerwonej papryki pół ogórka marchewka łyżka kukurydzy dowolne warzywa Warzywa jeśli potrzeba obieramy ze skórki i kroimy w słupki. Wiem, że mycie i obieranie warzyw wydaje się być czasochłonne, dlatego tak mało warzyw jadamy na co dzień. W okresie zimowym także dostępność(...)najpierw spróbujcie. Niestety w styczniu kończy się "sezon" na kalarepki i rzepę. Uwielbiam takie ostre warzywa. Nie przesadzam z kupowaniem zagranicznych warzyw czy też polskich szklarniowych o tej porze roku. Nowalijki mają zazwyczaj sporo nawozów w sobie. Ale już niedługo wiosna. Póki co, przy braku pomysłów, polecam posiać bardzo wartościową rzeżuchę. Co prawda do Wielkanocy jeszcze daleko ale łatwiej
prawdziwe jedzeniejest mi niezmiernie miło, że znalazłam się w tej grupie. Sama konferencja była dla mnie wielkim i emocjonującym przeżyciem, ale po kolei... Zacznę od tego, że do tej pory nie miałam okazji odwiedzić Trójmiasta. Postanowiłam więc połączyć przyjemne z pożytecznym i wybrałam się tam na kilka dni przed wydarzeniem. aby spędzić nad morzem część urlopu. Trójmiasto bardzo mi się(...)ekipą gdyńskiego Feed My Soul Bistro. Uczyliśmy się jak przygotować pyszne, zdrowe i tanie dania z sezonowych produktów. I powiem Wam, ze pesto z czerwonej kapusty rozwaliło system ;) Pesto z czerwonej kapusty. Widzicie ten piękny kolor? :) Kolejne wrsztaty prowadził Joseph Seeletso. Józek to równy gość. Widać było, ze gotowanie to jego pasja, aż miło było patrzeć na jego
Zawsze głodna!pogotowiu nadal kubek herbaty, tony chusteczek i proszki. W dodatku M czuje się oburzony, że nagrywałam jego chrapanie w nocy :P Nasza pościel w piękne, czerwone maki leży rozwalona na łóżku ale nikt nie chce spełnić jej prośby i ją schować :) Słońce dobijające się zza okien woła nas byśmy ruszyli nasze tyłki i poszli je przewietrzyć. No i jeszcze(...)zdaniem lepiej pasujące do niego. Będę nieskromna, ale obiad zjadł nawet M, który chrzanu nie lubi. Ja swoje pulpety podałam z kaszą oraz z surówką z jabłek, marchewki i pora. Porcja na 4 osoby Składniki: Pulpety: 500 g mięsa mielonego 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego Sos chrzanowy
My simple kitchen(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 3 bakłażany 1/2 pęczka natki pietruszki ok. 800 g boczku 3 ząbki czosnku 1/2 czerstwej bułki mleko do namoczenia bułki sól, pieprz
Domowy Smak Jedzeniabardzo lubię. Tym razem zrobiłam z galaretką. Pyszności! Składniki: ok. 430 gramów mini szynki parzonej wieprzowej ok. 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Zagotowujemy wodę w dużym garnku (w zależności od tego, jaki posiadamy szynkowar). U mnie(...)garnka z wodą. Parzymy na małym ogniu 2h: temperatura wody 95 stopni C, temperatura mięsa w czasie parzenia 70-85 stopni C Wyjmujemy szynkowar i studzimy (teraz jest taka pora roku, że ja wystawiłam szynkowar na balkon) Po wystudzeniu wkładamy szynkowar do lodówki na kilka godzin (ja włożyłam na całą noc) Wyjmujemy szynkowar z lodówki i wyciągamy z niego
Szczęśliwa kuchniawarzyw. Każda grządka równiutka, starannie wypielęgnowana i zadbana. Czasem mam wrażenie, że Mamie pomagają krasnoludki… Wokół ogrodu rosną różne gatunki drzew owocowych i krzewów. Wiśnie, aronia, agrest, porzeczki czerwone i czarne i jeden jedyny krzak z moją ulubioną białą porzeczką. Czuję zapach najlepszego ciasta ze śliwkami…tak, to jeden z tych silnych zapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej(...)cukiernicy zwilgotniał i pełno go na stole … Nie wiem, co dobrego było w tej podwórkowej przekąsce – chyba chodziło o zjedzenie jak największej ilości cukru. Wakacyjną, wieczorową porą, tuż po godzinie 22 biegniemy z rodzeństwem do pobliskiej piekarni. Już kilka przecznic wcześniej czuć unoszący się w powietrzu zapach chleba. Do piekarni wchodzi się od zaplecza, ale przed nami długa
Wędrówki po kuchnijeden raz już wspominałam, ze risotto to moje ulubione danie, które mogę przyrządzać i jeść o każdej porze dnia i nocy, w nocy o północy i nad ranem z zamkniętymi oczami. Zawsze wychodzi genialne i zawsze jest go za mało. Aktualnie mam już przygotowane w kuchni 3 kilogramy ryżu Arborio na czarną godzinę prosto z Włoch(...)tego co mam pod ręką. Nic na to nie poradzę, że jest tak spektakularne i niesamowite. Moje ulubione, to wystarczy. Ten przepis to zdecydowanie odbiegająca od oryginału wersja, z czerwonym winem, kurczakiem i pieczarkami. Chipsy z jarmużu odwalają tu dobrą robotę- z kremowego, delikatnego dania risotto staję się potrawą wyższych lotów, o różnych strukturach, w tym chrupiącej bo chipsy
Mango Papaja