moim blogu znajdziecie przepisy na Pieczoną pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami i Kwaśnicę na gęsinie i Chutney z czerwonej cebuli . Pierogów z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli próbowałam w gdańskiej pierogarni Mandu . Zrobiły na mnie duże wrażenie, więc gdy dostałam świeżą gęsinę, zrobiłam takie pierogi w domu. Jeśli zdecydujecie się zrobić te pierogi, to proponuję(...)łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka mielonej kolendry olej do smażenia sól, jasny sos sojowy, pieprz czarny do smaku Składniki na rosół: 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (niedużego) kawałek pora 1 cebula 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych kilka gałązek świeżego tymianku woda (ok. 2 l) sól do smaku Składniki ciasta na pierogi: 2 szkl. mąki pszennej
Codziennik KuchennyZawsze o tej porze roku najbardziej smakują mi pasztety. Ten jest wyjątkowy. Po pierwsze dlatego, że jest bardzo aromatyczny. Pachnie mocno pieczonymi pomidorami, paprykami, bakłażanem i jabłkiem, ponadto jest przesmaczny. Ostatnio na pewnej imprezie wszyscy byli oczarowani tym właśnie wypiekiem, podobno jeden z lepszych jaki jedli. Całość uwieńczona pistacjami, które w ogóle sprawiają, iż pasztet staje się bardzo wykwintnym daniem(...)właśnie pasztet? Składniki (na tzw. "keksówkę"): 250 gram białej fasoli "Piękny Jaś" z puszki lub suchej, wymoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości 2 pomidory malinowe 3 papryki: zielona, czerwona i żółta 1 bakłażan 1 kwaśne jabłko 2 jajka 1 łyżeczka majeranku i oregano sól i pieprz garść solonych pistacji Warzywa i jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki i umieszczamy
Mango Papajapostanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam do tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka ok 300 gram udźca z indyka bez kości i skóry 3 niewielkie, dojrzałe pomidory 1/4 opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka(...)oliwy. Dosypałam do tego mieszankę ziół do mięsa i wymieszałam. Tak przygotowaną zalewę wlałam do mięsa. Wszystko dokładnie wymieszałam i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia, kiedy pora obiadowa nadeszła, mięsko usmażyłam na patelni (bez tłuszczu) i przełożyłam do umytych, pozbawionych gniazd papryk. Papryki ustawiłam w naczyniu żaroodpornym. Wolną przestrzeń wyłożyłam cząstkami pomidorów. Wstawiłam do nagrzanego
Kuchnia po mojemuostatnim czasie nabyłam garnek rzymski, przyszła więc pora, aby go wypróbować! Garnek rzymski to tradycyjne naczynie gliniane, w którym potrawy gotowane są z wykorzystaniem efektu cyrkulacji pary wodnej uwalniającej się z jego ścianek, uprzednio namoczonych. Nieglazurowane ścianki z naturalnej wypalanej gliny pełne są porów, które po zanurzeniu garnka w wodzie wchłaniają wilgoć, a następnie stopniowo ją oddają podczas(...)gotowanie. „Slow food” jak zwykle procentuje! SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka, przecięte na połowy 2 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki kawałek selera 2 średnie pietruszki 2 średnie szalotki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyzki oliwy 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy chmeli sumeli pieprz do smaku WYKONANIE: z oliwy i przypraw robimy marynatę i nacieramy nią
Kuchnia Beatysucha. Następnie bierzemy się za pracę :) Składniki na 0,5 kg gotowego wyrobu: 1 pierś z kurczaka 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 płaska łyżka słodkiej, mielonej, czerwonej papryki 2 płaskie łyżki majeranku 1 płaska łyżka pieprzu sól Zagotowujemy wodę w dużym garnku (w zależności od tego, jaki posiadamy szynkowar). U mnie garnek bardziej wysoki niż szeroki Pierś(...)garnka z wodą. Parzymy na małym ogniu 2h: temperatura wody 95 stopni C, temperatura mięsa w czasie parzenia 70-85 stopni C Wyjmujemy szynkowar i studzimy (teraz jest taka pora roku, że ja wystawiłam szynkowar na balkon) Po wystudzeniu wkładamy szynkowar do lodówki na kilka godzin (ja włożyłam na cała noc, na ok. 7h) Wyjmujemy szynkowar z lodówki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZupy sa pracochlonne,bo wymagaja czasu..Do tych zup nalezy przygotowanie czerwonego barszczu.Trud sie jednak oplaci,a przepis ten zadowoli i wegetarian i miesozercow.To kwestia dodania jednego skladnika wiecej.Czerwony barszcz wlasciwie powinno sie przygotowac dzien wczesniej, by poszczegolne skladniki mogly sie wtedy polaczyc w harmonijna calosc,a w harmonii wlasnie tkwi sekret naprawde dobrego barszczu.I to niezaleznie od tego(...)wcale bez uszczerbku dla jego smaku,tak jak w przypadku dzisiejszego barszczu.Jest to moja ulubiona zupa.Uwielbiam ten barszczyk z porcja pysznego kremowego puree z ziemniakow,wlasnie o tej porze roku najbardziej.Tego smaku nie zastapi zaden barszcz gotowany na najlepszej wedzonce,zadne paszteciki.I choc tluszcz jest nosnikiem smaku,wierzcie mi,ze dodana tu 1 lyzka masla w polaczeniu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pory nigdy nie miałam okazji spróbować ketchupu pomidorowo-śliwkowego... Postanowiłam więc zaspokoić moją ciekawość. Przepis wpadł mi w oko na blogu Pora coś zjeść, zmieniłam tylko nieco proporcje. Ketchup zrobiłam z proporcji 2:1, czyli 2 kg pomidorów i 1 kg śliwek. Bałam się, że z większą ilością śliwek będzie(...)łyżeczki ziela angielskiego w ziarnach 1/2 łyżeczki kolendry w ziarnach 1/2 łyżeczki gorczycy w ziarnach 2 laski cynamonu parę gałązek tymianku 2 gałązki rozmarynu5 liści szałwii 30 ml czerwonego octu winnego 5 łyżek cukru sól Wykonanie: Posiekany czosnek i zioła delikatnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Pomidory kroimy na kawałki, usuwając gniazdka. Śliwki drylujemy i kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki
Kulinarne przygody Gatityoknem coraz chłodniej, więc pora wrócić do produkcji własnych wędlin. Staram się unikać tych sklepowych z wiadomych względów... Na pierwszy ogień idzie ta najprostsza, czyli schab wieprzowy. Ja preferuję ten z warkoczem, bo ma wtedy odrobinę tłuszczyku i po upieczeniu nie jest zbyt suchy. Oczywiście mieszanka przypraw zależny do Waszego gustu(...)włożeniu upieczonego schabu do lodówki ? :-) Schab pieczony w przyprawach Składniki: 1,5 kg schabu (u mnie z warkoczem) sól 4 ząbki czosnku pieprz czarny młotkowany słodka papryka opcjonalnie czerwony pieprz Wykonanie: Schab myjemy, ale nie wycieramy go do sucha, zostawiamy lekko wilgotny, żeby przyprawy dobrze się nam do niego przykleiły. Czosnek ucieramy w moździerzu razem z solą
Kulinarne przygody GatityUwielbiamy wiosnę i lato za kolorowe, pachnące słońcem nowalijki, chrupiące świeże warzywa i ich bogaty smak. Kuchnia w tych porach roku jest zdecydowanie najsmaczniejsza i najzdrowsza, a przygotowanie potraw to czysta przyjemność ! Różnorodność smaków i aromatów umila czas spędzony w kuchni. Przygotowując posiłki musimy mieć świadomość jakości produktów, których używamy. Warzywa i owoce są szalenie ważne w naszej diecie(...)serkiem Almette z rzodkiewkami Składniki: 4 kromki bagietki, 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami, 4 plastry wędzonego łososia, kilka listków świeżej kolendry, 2 rzodkiewki, 1 cytryna. piklowana cebula: 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 50 ml wody, 50 ml octu z jabłek. Przygotowanie: Bagietki opiecz na grillu. Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem
Tradycyjna KuchniaKiedy byłam małym dzieckiem nie lubiłam wigilijnego kompotu z suszu. Prawdopodobnie dlatego, że robiony był głównie z suszonych śliwek, z ubogim dodatkiem reszty suszonych owoców. W zasadzie do tej pory w takim kompocie nie gustuje i od czasu, kiedy spróbowałam wersji kompotu robionej w rodzinie mojej drugiej połowy, wiem, że kompot z suszu może być pyszny. Spróbujcie moich dwóch(...)pociechom proponuje lżejszą wersję kompotu. Z suszonymi morelami, rodzynkami i żurawiną, z dodatkiem świeżych winogron i skórki pomarańczowej, dosładzanego miodem do smaku. Składniki kompotu: (4-6 porcji) 2 szklanki czerwonych winogron 10 suszonych moreli (najlepiej tych brązowych – bez konserwantów) 2 łyżki żurawin 2 łyżki rodzynek 1 łyżka morwy białej suszonej (opcjonalnie) skórka z połowy pomarańczy (dobrze wyszorowanej
Moja DelicjaSkładniki: 250g twarogu tłustego, 1 większy kiszony ogórek, 1/2 świeżej niedużej papryki czerwonej, 1/2 świeżej niedużej papryki żółtej, 4 pieczarki konserwowe (grzybki marynowane), 1/2 cebuli, 2 łyżeczki żelatyny, sól, pieprz. Przygotowanie: Warzywa i grzybki pokroić w drobną kostkę. Twaróg zmielić przez maszynkę. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody. Do ostygnięcia mieszać, by nie zrobiły się grudki. Warzywa(...)luźna. Wstawić do lodówki na conajmniej 2h. Jeżeli zostały Ci pieczarki konserwowe (grzybki marynowane) i nie wiesz jak je wykorzystać polecam przepis na sałatkę śledziową Sałatka śledziowa z porem (tu kliknij po przepis) . Inspiracją do zrobienia bloku twarogowego na kanapki był dla mnie przepis z książki " Chudnij łatwo i szybko". Smacznego
W kuchni u MonikiZrazy wołowe są dobre zawsze. Do tej pory robiłam je tradycyjnie, zawijałam i piekłam na kuchence lub w piecyku. Od dawna chciałam robić je w wolnowarze i nareszcie się udało. Pracy jest przy nich tyle samo co przy tradycyjnych - trzeba przygotować mięso, zawinąć , obsmażyć - ale ta przyjemność niepilnowania, fakt że rano wszystko jest gotowe(...)plastrów boczku wędzonego 8 pomidorów suszonych, w oleju ostra musztarda 8 małych łyżeczek kaparów szczypiorek pieprz, sól mąka do obsypania szklanka bulionu szklanka czerwonego, wytrawnego wina , parę ząbków czosnku, zioła - tymianek, szałwia, rozmaryn 1 cebula przygotowanie: Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Umyte mięso, oczyszczone z błon, pokroić w poprzek włókien na plastry
Stare Garydopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś 25 minut. Ogarniamy krem truskawkowy. O tej porze roku świeże truskawki mają smak porównywalny do plastiku, więc lepiej użyć tych mrożonych. Zmiksowane owoce delikatnie podgrzewamy na małym ogniu z cukrem aż do momentu rozpuszczenia kryształków. Rozbełtane jajko(...)pianę, partiami dodajemy cukier puder, nie przerywając miksowania. Gdy całość się połączy, dodajemy mąkę i ocet, mieszamy do momentu, gdy masa będzie gęsta i perłowa. Wewnątrz rękawa cukierniczego rysujemy czerwonym barwnikiem w żelu 3 proste linie lub dodajemy kilka kropli bezpośrednio do miski z masą bezową i wykałaczką robimy nieregularne wzory. Pianę przekładamy do rękawa i na blaszce wyłożonej
sama złodyczPóźna godzina. Sen ciśnie się na powieki. Jeszcze troszkę. I wpadnę w objęcia swojej poduszki. Nie wiem, co mnie podkusiło, aby jeszcze o tej porze zabierać się za "dziobanie" przed komputerem :P Może dzisiejsza wyjątkowo dobra kawa. Z dwoma wariatami przy boku :P Powoli sezon na letnio-jesienne warzywa dobiega końca, zatem jeśli jeszcze macie owe pod ręką(...)który dzięki papryce i cukinii nabrał nieco lżejszego charakteru. Porcja dla 4-5 osób Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego 2 cebule 1 ząbek czosnku 3/4 litra bulionu 1 czerwona papryka 1 cukinia sól, pieprz, papryka słodka i papryka ostra Vegeta 1/3 szklanki śmietany 1-2 łyżki mąki (w zależności jak gęsty chcemy mieć gulasz) Mięso kroimy w średnią
My simple kitchen