gryczany dzień ;) Składniki : 10 naleśników np. piwnych 100 g gorgonzoli 200 g ugotowanego kalafiora 2 szklanki (po 200 ml) ugotowanej kaszy gryczanej czerwona papryka jalapeno lub inne chili czerwona cebula kilka liści świeżej bazylii łyżeczka mielonego ostropestu 2 łyżeczki sosu worcestershire pół łyżeczki suszonego czosnku łyżeczka soli pieprz Z papryki i chili pozbyć się gniazd nasiennych. Pokroić(...)łyżki nadzienia gruczano-warzywnego. Składać boki do środka i zwijać naleśnik. Naleśniki można odgrzać w piekarniku lub na natłuszczonej patelni. Podawać z wybraną sałatką. ------------- Podobne: Zapiekanka naleśnikowa z porami Krokiety bezglutenowe Naleśniki z makrelą i jarmużem
Weekendy w domu i ogrodzienowym" smalcu. Przecieru pomidorowego lepiej nie dawać, jeśli bigos chcemy przechowywać przez dłuższy czas. Można dodawać dopiero przy odsmażaniu bezpośrednio na patelnię. Przy odsmażaniu dobrze jest podlać odrobiną czerwonego wytrawnego wina - pomaga to wydobyć jeszcze lepszy smak bigosu. Według upodobania można dodać suszone grzyby,a także kilka kulek jałowca. Kapustę płuczemy dwa razy i odciskamy, najlepiej rękoma, aby zrobić(...)Kiedy będzie już to możliwe odciskamy dokładnie. Mięso kroimy w kostkę, nie za małą - ok. 1,5 cm bok. Na patelni rozgrzewamy smalec i obsmażamy mięso, aż zamkną się pory. Część powstałego płynu przelewamy do garnka, resztę zostawiamy na patelni, dorzucamy pokrojoną drobno cebulkę i ewentualnie pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiedy cebula się zeszkli, przelewamy całą zawartość do garnka
Kuchnia od dwojganiską ceną, ananas będzie 'blady', bez smaku i słodyczy! Polecam, sos jest przepyszny- spróbujcie koniecznie! Składniki na 4 porcje: * pierś z kurczaka- 250 g * papryka- 2 małe (żółta i czerwona) * ananas w puszce- 1 szt. (w plastrach) * sok pomidorowy- 1 szklanka * cebula- 1 szt. * imbir- 2 cm (lub 1 łyżeczka suszonego) * pędy bambusa- 3-4 kopiaste łyżki * czosnek(...)minut). Na patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju, wrzucić poszatkowaną cebulę i ją zeszklić. Do cebuli wrzucić zamarynowane mięso, które należy przesmażyć przez około 1 minutę (tylko do zamknięcia porów), a następnie dodać drobno pokrojony czosnek oraz imbir i ponownie całość podsmażyć. Paprykę pokrojoną w kostkę przełożyć na patelnię z mięsem, wlać sok z ananasa oraz sok pomidorowy i dusić
Kraina Miodem PłynącaImbir bardzo lubię i często wykorzystuję go jako przyprawę w mojej kuchni, zarówno ten sproszkowany jak i świeży. Marynowany imbir był do tej pory raczej tylko dodatkiem do sushi, taka przegryzka, aby odświeżyć kubki smakowe. Mój młody zaopatrzeniowiec pewnego razu przyniósł marynowanego imbiru w kilogramach :), więc musiałam coś wymyślić jak go wykorzystać, bo raczej takiej ilości samego(...)sycąca i do tego bardzo zdrowa, więc polecam osobom dbającym o linię i nie tylko. Składniki: 1/2 (około 100 g) szklanki suchego ryżu (u mnie basmati) 1 duża papryka czerwona 3 - 4 świeże ogórki najlepiej gruntowe lub 1 szklarniowy 200 g wędzonego na zimno lub ciepło łososia 1 duży ząbek czosnku 1 szklanka marynowanego imbiru 4 łyżki sosu
Kuchcik gotujezagościć, ponieważ związany z tą restauracją jest jeden z finalistów programu Top Chef Paweł Wałęsa , któremu kibicowaliśmy do samego końca. Kolacja była prawdziwą ucztą dla podniebienia. Do tej pory wspominam najlepszą jagnięcinę jaką kiedykolwiek jadłam. Smak, zapach, sposób podania to mistrzostwo świata. Na przystawkę zamówiliśmy małże Św. Jakuba i zupę krem z pieczonych buraków. Zupa stała się(...)elegancki. Jednak to w niczym nie przeszkadza. Uważam, że były to niezwykle mile spędzone dwie godziny. Na pewno jeszcze tam zagościmy. Składniki: - około 1kg średniej wielkości buraków - czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - sok z połowy pomarańczy - łyżeczka soku z cytryny - łyżeczka tymianku - sól, pieprz - oliwa z oliwek - 1 litr wywaru jarzynowego Sposób przygotowania: Buraki myjemy i zawijamy
Pan i Pani Smith w kuchniazotynów. Azotyny szczególnie zagrażają niemowlętom, małym dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym . Niestety nowalijki mają to do siebie, że chłoną azot jak gąbka. Najwięcej kumulują szczypiorek, buraki czerwone, sałata, rzodkiewka, kapusta pekińska, szpinak oraz kalarepa. Nieco bezpieczniejsze są ogórki, młoda marchew, pomidory, cebula, ziemniaki, pieczarki, korzeń pietruszki, seler i brokuły. Czy to wszystko oznacza, że należy(...)wody wlej pół szklanki octu (najlepiej jabłkowego lub winnego). Możesz też dodać trzy łyżki kwasku cytrynowego - chodzi o uzyskanie odczynu kwaśnego. Mocz nieobrane warzywa przez 2-3 minuty. Teraz pora na odczyn zasadowy. Do litra wody dodaj łyżkę sody oczyszczonej. Znów trzymaj 2-3 minuty. Wypłucz warzywa w czystej wodzie. Taki proces zajmuje kilka minut, a pozwala usunąć
Powiedz dietom nieLato jest wspaniałe, mimo upałów, daje nam tyle warzyw i tyle możliwości kuchennych!:) Niech się nie kończy!:) Długo zbierałam się do faszerowanej papryki, najpierw brak
Czerwona Porzeczkajeszcze raz polecam! Wersja I -warzywa w równej ilości: marchewka, pietruszka, seler, po oczyszczeniu ścieramy na tarce o grubych oczkach, do tego kroimy drobno por, rozkładamy na dwóch szerokich blachach i stopniowo suszymy w piekarniku nagrzanym do 70 stopni, przy uchylonych drzwiczkach. Od czasu do czasu przemieszać warzywa. Gotowe są wtedy jak stają się(...)piekarnika. Często mieszamy. Kiedy już listki łatwo się łamią i szeleszczą w palcach susz jest gotowy. Przesypujemy do szczelnie zamkniętego pojemnika. Wersja III - czerwona papryka, papryczka chili, proporcje dowolne. Oczyszczone papryki z gniazd nasiennych kroimy w drobne, krótkie paseczki. Wykładamy na szeroką blachę i suszymy jak w przepisach wyżej
Kulinarne przemysleniaJeszcze kilka lat temu brzydziłem się wątróbką. Gdy widziałem jak ktoś ją spożywa, uciekałem jak najdalej od tego talerza. Pewnie wiele osób ma tak do tej pory. Ślinka im nie cieknie - po widocznym grymasie nic nie trzeba było więcej mówić. Ale uważam, że może być ona inaczej podana, przyrządzona, spreparowana. Wystarczy wyjść poza utarty schemat, w którym to sucha(...)zmajstrować wokół tematu " wątróbka drobiowa " i odczarujemy te podroby . Potem być może skusimy się na wątróbkę cielęcą, grasicę i tym podobne smakołyki?! Wątróbka drobiowa z batatami, cebulą duszoną w czerwonym winie / pestki dyni, płatki migdałowe, olej rzepakowy tłoczony na zimno Bataty (potocznie zwane słodkimi ziemniakami , aczkolwiek nimi nie są : ) obieramy i kroimy na 2 cm plastry, zalewamy wodą
Right Behind The Kitchenpanuje. Dobrze jest się uczyć i szkolić w przyjaznym do tego miejscu. Warsztaty poprowadził Szef Marco Ghia, a ich tematem przewodnim - bo jakże mogło by być inaczej o tej porze roku - były włoskie potrawy wielkanocne. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: terrinę z wątróbki cielęcej po wenecku terrinę wieprzową z suszonymi owocami i pistacjami jagnięcinę po neapolitańsku z zielonym groszkiem duszony(...)wykonaniu, a efekt doskonały. Niezwykłe były też wołowe ogony uduszone w obłędnym zawiesistym sosie przygotowanym na bazie selera naciowego, cebuli, marchewki, pulpy z pomidora i oczywiście dużej ilości czerwonego wytrawnego wina. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie również deser, czyli smażone ryżowe placuszki. Były bardzo delikatne i aksamitne w środku, a z zewnątrz chrupiące. Cudnie pachniały cytryną, a jedzone na gorąco
Kulinarne przygody GatityKuchnia dalekowschodnia to dla mnie synergia smaku, tekstury - i celebracji posiłku. Zdecydowanie nic nie łączy ludzi tak bardzo, jak wspólna uczta! Wiosna to idealna pora, aby zamienić koc i kubek herbaty, na spotkania przy wspólnym stole :) Jeśli lubicie orientalne smaki, koniecznie spróbujcie mojego przepisu na Wołowinę stir fry. Cóż to za metoda? Pokrótce, to sposób smażenia potraw na rozgrzanym(...)400g wołowiny - najlepiej polędwicy 2 główki sałaty pak choi - choć ja eksperymentalnie użyłam mini sałaty rzymskiej i również zdała egzamin! 2 czerwone papryki 1 papryczka chili lub suszone płatki chili pęk grzybów Buna Shimeji lub Enoki 1cm korzenia imbiru 4 łyżki
Spektrum SmakuMINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 1 kg buraków (u mnie podłużne), 3 średnie marchewki, kawałek selera, 3 średnie pietruszki, kawałek pora, 4 ząbki czosnku, cebula, 4 liście laurowe, 4 ziarna ziela ang., majeranek, sól, 3 ziarenka pieprzu, 2 łyżki soku z cytryny, odrobina cukru (opcjonalnie), garść suszonych grzybów. Przygotowanie: Grzyby odstawiam(...)przykryciem na małym ogniu około dwóch godzin. Pozostawionego buraka ścieram na tarce o dużych oczkach. Barszcz nieco ostudzam, dodaję startego buraka (to spowoduje, że barszcz będzie miał głęboki czerwony kolor). Warzywa wyjmuję, barszcz przelewam przez sitko do wywaru z grzybów. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie cukrem. Przed podaniem barszcz tylko podgrzewam, ale nie gotuję
JejKuchniajuż taką jedliście czy dopiero zamierzacie ? :) Spisujcie przepis i do dzieła. Karnawałowa Zapiekanka z Gyrosem 1 podwójna pierś kurczaka Przyprawa gyros 2 torebki ryżu 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 4 średnie ogórki konserwowe 200g brokułów 300 g startego żółtego sera 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 2 łyżki keczupu 1 łyżka oleju Sól, pieprz, jarzynka naturalna(...)doprawiamy jarzynką , łączymy z 1/3 startego sera, połową kurczaka i wykładamy na dnie naczynia do zapiekania. Robimy sos z majonezu śmietany i keczupu , smarujemy nim ryż. Pora tniemy w plasterki, a paprykę w kostkę, osobno przesmażamy na patelni i wykładamy na ryż. Brokułu gotujemy ok. 5 min na parze lub w wodzie i wykładamy na wierzch zapiekanki
W kuchennej krainieUpalne dni inspirują mnie do komponowania nowych połączeń smakowych, a po owocowych koktajlach przyszła pora na warzywne, dzisiaj na bazie maślanki, to nowość na blogu. Gotowe przechowuję w lodówce, zamknięte w słoikach, takij jak na zdjęciu, wyglądają estetycznie, a gdy tylko zapragniemy wyciągamy z lodówki i pijemy przy pomocy np. słomki. Pyszne, lekkie, orzeźwiające i zdrowe! Jeśli, podobnie(...)jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Truskawkowy koktajl z bananem i miodem Koktajl z papryki i cukinii na maślance Składniki: 1 l maślanki natka pietruszki 2 małe cukinie 3 czerwone papryki sól morska Przygotowanie: Warzywa myjmemy, osuszamy, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, z cukinii odcinamy końcówki, warzywa dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do wysokiego kileicha blendera, wlewamy maślankę
Moja smaczna kuchniakawioru, stąd jej nazwa. Kończę zatem ten wstęp, co by nie przypominać mojego męża i jego elaboratów i zapraszam po przepis :) Do sałatki potrzebujemy: opakowanie mieszanki sałat 20 kuleczek czerwonego winogrona 100 g sera z niebieską pleśnią typu Lazur garść soczewicy Beluga sos winegret Sos winegret przygotowujemy łącząc ze sobą: 2 łyżki octu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy(...)Już trochę zdrowsza Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacture