składniki na ciasto I: 60 g mąki orkiszowej 60 g cukru 70 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do
Domowy Smak Jedzeniawszelkie tego rodzaju sposoby wykorzystania jajek kojarzą się od razu z Wielkanocą, to jednak jest to bardzo uniwersalna przystawka. Dlatego zachęcam do przypomnienia sobie o niej również o innych porach roku i niekoniecznie z powodu jakiejś konkretnej okazji. Jajka faszerowane z majonezem i łososiem 2015-04-03 13:25:59 Prosta i efektowna przystawka na zimno dla miłośników jajek(...)białek, najlepiej używając strzykawki do kremów. Na szczycie umieszczamy następnie kawałki plastrów łososia oraz koperek. Uwagi Obok lub zamiast wędzonego łososia można użyć również kawioru - zarówno czarnego jak i czerwonego. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-89 {margin: auto;} #gallery-89 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-89 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery
Kulinarna Pokusaskórę. 4. Kolory dominujące w nowoczesnych wnętrzach to przede wszystkim biel i czerń, różne odcienie szarości, brązów i beżów. Warto dobrać do nich pojedyncze akcenty w kolorach podstawowych– żółtym, czerwonym lub niebieskim. 5. Przestrzeń odgrywa ogromną rolę w nowoczesnych aranżacjach – salon połączony z jadalnią i z aneksem kuchennym to idealne rozwiązanie. W dużych pomieszczeniach należy ograniczać liczbę mebli(...)łóżku dużo poduszek właśnie w tych 3 kolorach. http://www.westwing.pl/Po-ciel-Make-a-Wish-I-bia-a-671436.html _______________________________________________________________________ Wszyscy się śmieją , że u mnie to na kolanach trzeba jeść , bo do tej pory nie mam w pokoju żadnego stolika – teraz będzie! Mały , niski , biały albo czarny ( jeszcze nie wiem – nie chcę żeby wyszło zbyt sterylnie :p ) , a na ścianie geometryczna półka na ramki
Ostra na SłodkoWyprawa na targ o tej porze roku to czysta przyjemnosc. Stragany az uginaja sie pod ciezarem warzyw i owocow, a ja jak dziecko ciesze sie na ich widok i sama nie wiem, w ktora strone patrzec. Wszystko jest takie kolorowe, piekne. Zaluje bardzo, ze nie zabralam ze soba aparatu. Cudownie by bylo uwiecznic te malownicze obrazki na zdjeciach(...)razem wzial gore nad emocjami. Nastepnym razem pewnie skusze sie na wieksze zakupy.Tym czasem mialam wielki problem by posrod wszelkich papryk, kalafiorow, brokulow, pomidorow, dynii, sliwek, jablek itp znalezc czerwona cebule. Obeszlam targ kilka razy az w koncu wypatrzylam ja tylko na dwoch straganach. Mimo szokujacej ceny kupilam pol kilo, bo wlasnie naszla mnie ochota na tarteletki z konfitura
Przysmaki KarolkiUwielbiam gotować klasyczne dania kuchni polskiej, takie z wielowiekową tradycją, jak np. bigos, karp w śmietanie, żur czy właśnie czerwony barszcz. Właściwie to nie jestem pewna, czy rzeczywiście robi się te wszystkie potrawy od stuleci, ale lubię tak myśleć. ;) Barszcz robię bardzo często, najczęściej właśnie tradycyjny, na wywarze z żeberek, wędzonego boczku czy kawałku kurczaka. Przepadam też za barszczem ukraińskim(...)bulionu warzywnego 4-5 kulek ziela angielskiego 7 kulek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 2 ziemniaki kawałek białej lub żółtej części pora 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1/2 szklanki zakwasu buraczanego (miałam swój) 1 łyżka octu białego winnego duża szczypta tymianku 1 płaska
Kuchnia PrezydentowejDzień dobry! Jutro Walentynki, dzień pełen serduszek i czułości. Bez względu czy to święto obchodzicie czy też nie, warto zrobić coś miłego dla swojej ukochanej drugiej
Pora coś zjeśćPasztet, który wyglądem przypomina atrakcyjne ciasto :) bardzo pyszna i efektowna propozycja na świąteczny lub sylwestrowy stół. Ale możemy nią zaskoczyć gości o każdej porze roku, np. na imieniny. Zapewniam, że nawet osoby, które nie przepadają za szpinakiem będą się nim zajadać, czego przykładem i dowodem jest mój Mąż, który po spróbowaniu zachwalał mnie za to małe mistrzostwo świata(...)wtedy już go nie smażymy, a blendujemy na gładką masę. Co więcej - można też przygotować wersję wegetariańską w bardzo prosty sposób. Wtedy zamiast warstwy mięsnej działamy na przykład z czerwoną soczewicą, cieciorką lub fasolą. Sama pokuszę się o taki w najbliższym czasie ;) Do przygotowania tego wypieku zainspirowało mnie Wino Panul , które dostałam kilka dni temu w paczce z innymi
Kolorowy Przepisownikmleka 2 łyżki cukru 1 galaretka malinowa 1 galaretka cytrynowa sok malinowy foremki do ciastek folia aluminiowa Galaretki przygotować według opisu na opakowaniu (użyłam troszkę mniej wody ze względu na porę roku - jest dosyć ciepło i galaretki mogłyby nie stężeć). Odstawić do wystygnięcia Foremki (kupiłam je w Empiku) owinąć folią aluminiową na zewnątrz (zależało mi na tym, żeby zrobić spód(...)przystawką miksującą, tzw. "szyją" ) Żeby było łatwiej i delikatniej nalać na budyń galaretkę najpierw przelałam ją do sosjerki (moje foremki są niewielkie, więc tak mi było łatwiej) Zalać budyń czerwoną pianką z galaretki (zostawiając miejsce na żółtą galaretkę) i wstawić na ok. 20-30 minut do lodówki. Następnie zalać żółtą i znowu wstawić do lodówki na ok. półtorej godziny
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combalsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá. Jest to nic innego jak ciasto ze śmietaną(...)Poznawajcie nowe smaki! Bo czasem możecie być bardzo pozytywnie zaskoczeni :] INDYK W MARCHEWCE. /potrawa z Urugwaju; z moimi modyfikacjami;/ 4-6 porcji 1 kg marchwi 2 białe części porów 2 szklanki osolonej wody 1 szklanka białego wina (nie jest konieczne) podwójny filet z piersi indyka (w oryginale: wieprzowina) odrobina oleju sól, pieprz, curry Marchewkę pokroiłam w grube plastry, ugotowałam
W kuchni Karmel-itkistudenci, ale bardzo miło, szybko i profesjonalnie. Co ugotowała Samar dla Sphinxa? W nowym menu jest: Chlebek manouche z za’atarem i serem Zupa krem z czerwonej soczewicy Hummus z buraczkami i pasta z bakłażana Baba Ganoush Shoarma wołowa na hummusie, czyli mięso wołowe podawane z buraczkową pastą z ciecierzycy, pitą i sałatką tabbouleh Shish Taouk(...)całkiem spora porcja chrupiącej wołowiny. Hummus buraczkowy był pyszny i dobrze pasował kolorystycznie do mięsa. Nie smakowała mi tylko sałatką tabbouleh podawana jako dodatek – o tej porze roku pomidory nie mają żadnego smaku i można by dodać nieco więcej zieleniny. Mój mąż jest psychofanem steków argentyńskich, które w Sphinksie są mięciutkie i bardzo korzystne cenowo, więc
Ugotowane pozamiatanewedług mnie lepiej zainwestować w porządny sprzęt, niż co rusz wymieniać jedną tanią gofrownicę na drugą... prawdopodobnie trując się chemikaliami stosowanymi w chińskich produktach. Osobiście miałam do tej pory dwie takie po 100 - 150 zł. W jednej podczas otwierania oderwała się forma od plastikowej pokrywy. Tak więc sami widzicie, że nie warto inwestować w chińskie zabawki. * Czasem gofry wychodzą(...)który ogranicza otwieranie płyty zajmuje mniejszą powierzchnię przy pieczeniu * znakomity kształt, struktura i grubość gofrów * przystosowanie do pracy ciągłej * równomierne dostępna w kolorze : inox, grafitowym, czarnym, białym i czerwonym *** Wady: * cena - jednak jest ona jak najbardziej proporcjonalna do jakości * waga - ok. 5 kg (jednak dzięki niej ciepło jest równomiernie rozprowadzane) Podsumowując, gofrownica 301.6 jest urządzeniem niemal
Poranek na słodkoZatem podaję przepis: 1 kg szynki wieprzowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka przyprawy bałkańskiej (mieszanka czerwonej i zielonej papryki, gorczycy, pasternaku, kminku i soli) 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju Przyprawy dokładnie mieszamy z sosem i olejem. Mięso myjemy, wkładamy do głębokiej miski(...)nasza szynka tuż przed pieczeniem: --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturezanadrzu kilka patentów na ekspresowy obiad z mięchem w roli głównej. Oto jeden z nich. SKŁADNIKI: /Mięsiwo: - Indyk, pierś 1 kg, - Papryka żółta, 1 spora - Papryka Czerwona, 1 spora - Olej/oliwa, łyżka, - Przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kurkuma, przyprawa warzywna typu vegeta (najlepiej domowa), /Dip Czosnkowy: - Czosnek (Najlepszy jest POLSKI, ujdzie portugalski, w żadnym wypadku(...)chwilę, żeby przeszło smakiem (im dłużej tym lepiej, aczkolwiek gdy momentalnie wrzucimy na patelnię to nic się mu nie stanie - też będzie smakowało). Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podduszamy, zamykamy pory. Pod koniec dorzucamy pokrojoną w paski paprykę. Podduszamy razem. W między czasie w piekarniku powinny robić się nam ziemniaczki. Umyte, pokrojone tak jak chcemy, ponacierane przyprawami z odrobiną oleju
Wypisz WymalujIdę miastem, a mija mnie tłum ludzi różnej narodowości. Poczynając od Niemców, Rosjan, przez Anglików, Amerykanów, Bułgarów, Turków, na Japończykach, Koreańczykach czy Chińczykach kończąc. Przyglądam się
W kuchni Karmel-itkibiszkoptach z dodatkiem banana, zasmakuje małym i dużym łasuchom ;) Masy szybciutko tężeją , można dodać inne owoce, lub je pominąć . Taki deser jest dobry o każdej porze roku :) 18-20 biszkopcików okrągłych ( u mnie duo z kakao) kupiłam tutaj (KLIK) 2 galaretki truskawkowe + 250 ml wody 2 galaretki agrestowe +250 ml wody 1 galaretka o smaku coli(...)odstawiam aby ostygły . Połowę sera miksuję, dodając zimną galaretkę truskawkową, od razu wlewam na biszkopty, tak samo postępuję z galaretką agrestową i drugą połową sera. Wylewam masę zieloną na czerwoną , aby uzyskać „wzorek” delikatnie mącę szpatułkę, aby masy nieco się zmieszały. Mona poczekać aby pierwsza warstwa zastygła( szybko zastyga) ale ja wolę takie „zygzakowate” : ) Na wierzch układam plasterki drugiego
Takie tam pichcenie