czerwona porze - 2500 przepisów (strona:131/167)

Magiczne Przydasie ! 152

logować, ani rejestrować, przy składaniu zamówienia będzie okienko "notatki, uwagi" i w tym okienku trzeba tylko WPISAĆ "BlondynkaGotuje". Wtedy do złożonego przez Was zamówienia właściciel sklepu dołączy NIESPODZIANKĘ! Wszystkie czerwone napisy w poście to linki, po kliknięciu w dany wyraz przeniesiecie się na stronę wspomnianego sklepu z wybranym produktem. Uważam, że sklep Kokuo ma bardzo konkurencyjne ceny! Dla pewności(...)biszkopty będą równe. Najważniejsze cena noża strunowego to 9,80 zł. Ja swojego nie oddam:) Szpatułka do wygładzania mas. Teraz to aż się uśmiechnęłam pod nosem:) Do tej pory kombinowałam zwykłymi dużymi nożami, niestety szpiczaste końce uniemożliwiały dokładne rozsmarowanie kremy do samego spodu. Do szpatułek przyklejał się krem. Ze szpatułką do wygładzania mas rozprowadzenie kremu, czy masy na torcie

Blondynka Gotuje
Park Planten und Blomen w Hamburgu 131

też będzie tym razem. Ogród będzie wyjątkowy, bo to właściwie park miejski w wersji de luxe. Park Planten und Blomen pierwszy raz zwiedziłam zimą- nawet w tej mało atrakcyjnej porze roku zrobił na mnie wrażenie. Spodobały mi się wydzielone strefy tematyczne, szklarnie i wielki plac zabaw, na którym konQbek z bratem zaprezentowali mi wszystkie swoje zabawy z dzieciństwa. Wtedy(...)różnych konstrukcjach, chować w sztucznych jaskiniach i nawet być operatorem mini koparki, w parku znajdują się również miejsca do 'zabaw wodnych'. Tutaj na przykład misja polega na umieszczeniu czerwonego balona w specjalnej obręczy za pomocą strumienia wody. Oczywiście, że próbowaliśmy. Oczywiście, że konQbek jest lepszy... Najciekawsza pod względem roślin część znajduje się na północy. Misternie zaplanowaliśmy wizytę i zaczęliśmy

les mirabelles
KISZONE RZODKIEWKI 152

zarówno takie małosolne, po 2-3 dniach kiszenia (zakwaszone wodą od kiszonych ogórków) jak i później już ukiszone, po 5-7 dniach. Polecam, wszak kiszonki są zdrowe o każdej porze roku... :-) Moje kiszonki przygotowuję zawsze wg tej samej receptury co ogórki . Składniki: - 2-3 pęczki rzodkiewek (nadmiar zostanie do schrupania na surowo) - liść chrzanu (można pominąć) - kawałek korzenia chrzanu(...)ok.1-2 łyżek wody od innej kiszonki, np.od ogórków, od papryki, itp. Dopiero wówczas zalewam całość solanką. Na początku rzodkiewki zaczęły tracić kolor, wręcz się odbarwiły, woda była za to czerwona, następnie przybrały kolor różowy, także wewnątrz. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Dewolaj 139

gigantyczne wyszły. Nie to żeby to złe było, wręcz przeciwnie. Zjadłem takiego jednego około godziny 15 i już do rana następnego dnia miałem dość. 2 piersi kurczaka pół dużej czerwonej cebuli 3 duże pieczarki ser zółty suszona cebula w płatkach suszony czosnek w płatkach sól, pieprz do panierki: mąka 2 jajka bułka tarta Cebulę i pieczarki kroimy drobno(...)minut z każdej strony. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Węgierska zupa gulaszowa 178

Aromatyczny kociołek pełen mięsa zanurzonego w zupie o barwie pomidorów i papryki, z nutą cebuli i czosnku, jest o tej porze roku marzeniem każdego smakosza. Gulyás to najsłynniejsza potrawa kuchni węgierskiej. Narodziła się ona na rozległych terenach puszty, na której pasterze spędzali długie dnie i noce, pilnując swoich stad. Narażeni na nieprzychylne warunki przyrody, musieli posilać się czymś ciepłym(...)jakim nie rozstawali się pasterze.Składniki:1 kg udźca cielęcego (można zastąpić wołowiną lub wieprzowiną)2 duże cebule2 łyżki smalcu4 ząbki czosnku2 łyżki słodkiej papryki w proszku 3 czerwone paprykipuszka krojonych pomidorów (400 g)1,5 l bulionu wołowego2 liście lauroweziele angielskie2 średnie marchewki1 pietruszka 1/4 selera4 ziemniakimajeranek sól, pieprzPrzygotowanie:W dużym garnku rozgrzewamy smalec

Smakowity Blog Kulinarny
Paszteciki do barszczyku 113

kumplom "zadymiaczom" z forum Wędzarniczej Braci nie tylko zgłębiam techniki wędliniarskie, ale również zdobywam coraz to nowe fajne przepisy obiadowe ;) Tutaj inspirowałam się przepisem Małgoś na paszteciki do barszczyku czerwonego. Oczywiście, po pierwsze, okazało się, że nie mam tych samych produktów, których używała koleżanka, a po drugie nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła :) Obecnie jestem w trakcie kiszenia kapusty(...)przewiduję ;) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 część II 176

mogłam się zdecydować, jak ocenić tę restaurację. Z jednej strony danie prezentowało się mało apetycznie i bardzo niedbale (wyszczerbiony talerz, kilka kleksów tam i ówdzie, nieprzemyślana kompozycja). Dodatkowo czerwona przyprawa wkoło smakowała gotową mieszanką przypraw. Lavash ma jednak zalety i pomysły, o których inne lokale mogą tylko pomarzyć. Po pierwsze samo stanie w kolejce było już przyjemnością. Obsługa przepraszała(...)dania festiwalowego. Na stole stało naczynie z kompletami sztućców, pierwszy raz nie musiałyśmy więc prosić o dodatkowy. Pierwszy raz również potrawa znajdowała się w bardziej wymyślnym naczyniu - do tej pory wszędzie biało i klasycznie. Podobało mi się to podanie, chociaż wielkość talerza przytłoczyła chyba nieco samo danie. Terryna bardzo smaczna, zwłaszcza z owocami. Fondant z kalarepy, to chyba

Życie zamknięte w smaku
ROSYJSKA SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI 167

smażenia do podania: plasterki cytryny gęsta kwaśna śmietana posiekana natka pietruszki ********************************************************** PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy wywar: wołowinę, kawałki wieprzowiny, 1 cebulę, 1 marchew, korzeń pietruszki, selera,lubczyk i pora wkładam do garnka, zalewam wodą (około 2,5 litra) i gotuję na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 godziny - mięso powinno być miękkie. Po ugotowaniu, mięsa wyjmuję, oddzielam od kości(...)solianka chwilę odpocznie przed podaniem - wtedy będzie najlepsza. Tradycyjnie zupę podajemy z kleksem śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki. Smacznego :) Zobacz również przepis na prawdziwy ukraiński barszcz czerwony>>>  Polecam przepis na świąteczny pasztet wiejski Magdy Gessler

Moja Książka Kucharska
Śledzie po skandynawsku z koperkiem, marchewką i jałowcem 207

wyobrażam sobie, żeby ich nie było w tym roku. Korzenna zalewa, świeży koperek, jałowiec i nutka słodyczy. Pyszności :) Śledzie muszą leżakować w zalewie min 5 dni, więc najwyższa pora aby je przygotować na tegoroczne święta. Nie wymagają żadnych specjalnych składników, czy milionów godzin spędzonych w kuchni. 'śledzie po skandynawsku' Składniki:  - 12  filetów matiasów z zalewy solnej, wymoczone(...)przypraw: 5 ziarenek ziela angielskiego - łyżeczka ziaren pieprzu czarnego (dałam 1/4 łyżeczki – solidną szczyptę) - łyżeczka gorczycy - łyżeczka kolendry - kilka goździków - kilka ziarenek jałowca - 1/4 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie) - solidna szczypta czerwonego pieprzu (opcjonalnie) Przygotowanie: W rondelku gotujemy wodę, ocet, alkohol i cukier. Kiedy cukier się rozpuści, ściągamy z ognia. Śledzie odsączamy, kroimy w kawałki, około 2 cm Słoik sterylizujemy w piekarniku

CookYourself
ciasto oczy carycy 1155

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na ciasto z białek: 220 g cukru 200 g mąki ziemniaczanej 6 białek 70 ml oleju 1 łyżka octu 1/2 łyżeczki proszku

Domowy Smak Jedzenia
Tajlandia od kuchni 176

Czasem trudno odgadnąć z czego są zrobione, ale smakują wyśmienicie.  Makaron smażony z kurczakiem i warzywami Kurczak w sosie z tajską bazylią Smażony makaron z dodatkami Pad thai Czerwone curry z kurczakiem Krewestki w sosie słodko-kwaśnym (z warzywami i świeżym ananasem) Owoce morza sprzedawane na ulicy  Kraby sprzedawane na ulicy  Grillowane szaszłyki z jajek(...)plaży Kolejnym hitem okazały się być desery ryżowe. Ten najbardziej znany - sticky rice i mango urzekł mnie do tego stopnia, że czasem jadłam go kilka razy dziennie. Niekoniecznie w porze deseru ;) Kleisty ryż, mleko kokosowe i mango. Prosty. Idealnie kremowy. Mdląco słodki, przełamany kwaskowym, soczystym owocem. GE-NIAL-NY! Na uwagę zasługuje również ryż z bananem wędzony w liściach

Zawsze głodna!
Prosta zupa ‚Meksykańska’ 274

zarazem do zrobienia w 15 minut. A najważniejsze, że wszystkim smakowało ;) Z podanych składników wyjdzie 4-6 porcji, w zależności od apetytu żarłoków ;)   Składniki: 2 puszki fasolki czerwonej konserwowej 500ml przecieru pomidorowego 500g mięsa mielonego (u mnie z indyka) 1-2 średnie cebule 1 łyżka oleju kokosowego lub masła ghee Papryka słodka, ostra, sól, pieprz cayenne, bazylia(...)wtedy być może w ogóle nie trzeba będzie go rozrzedzać ;) Ja podałam ją z kromką pumpernikla, i aż mi się uszy trzęsły jak ją jadłam ;D I wszystko gotowe! Pora zajadać ;) Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową 163

Możecie je także zapakować do swoich lunch boksów i zabrać do pracy.   Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową przepis z książki "Bitesize savoury" Składniki: 1 czerwona papryka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny 350 g cukinii 250 g sera halloumi 3 cebulki dymki, posiekane 1 łyżka posiekanego koperku 75 g mąki(...)Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam również inne placuszki warzywne: Placki z cukinii i fety Placki z pora i szpinaku Placki z pomidorów

Chilli Czosnek i Oliwa
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 195

sezamu mają delikatnie orzechowy posmak. Dodają potrawie odrobinę magii, taką bajeczną osłonkę. Niby maleńki szczegół, a zmienia smak i wyciąga z niego coś więcej niż to co do tej pory poznaliśmy. Rewelacyjnie prezentuje się na podpieczonej, złocistej skórce - jeszcze lepiej "prezentuje się" w ustach. A nie dość, że jego słodkawy smak już kusi, to jest jeszcze druga - chyba jeszcze(...)same tam zaglądamy (i nie tylko).Nie będziemy się rozpisywać, bo te paszteciki reklamy nie potrzebują! Są po prostu bajeczne. Symfonia smaków najlepiej czuje się w towarzystwie dobrego, gorącego, czerwonego barszczu podanego w filiżance. Na gorąco - świeżo wyjęte z piekarnika, na zimno - gdy emocje i temperatura opadną, podgrzewane w piekarniku i posmarowane masłem - gdy jakimś cudem przetrwają... Nie ważne

Wypisz Wymaluj
Gęsie nogi pieczone z ziemniakami 187

Gęsi do tej pory nie piekłam. Zaczęłam więc od pieczenia ptaka w kawałkach - na całego , być może, przyjdzie kiedyś pora.  Pieczone w gęsim tłuszczu ziemniaki, może mało dietetyczne, ale bardzo dobre. I jeszcze mała uwaga - dużo przydatnych informacji nt pieczenia gęsi znalazłam na blogu Smacznej Pyzy, tam też informacje dotyczące temperatury pieczenia.składniki: (na 4 osoby(...)się nieco bardziej podrumieniły.15 min przed końcem można też włączyć funkcję podpiekania od góry, o ile piekarnik taką posiada.  Podawałam z surówką z domowej kiszonej, czerwonej kapusty. Gęś piekła się u mnie 3 godziny, myślę, że do dodatkowe 30 min w piekarniku mogłaby jeszcze spędzić, a i ziemniaki przypieczone bardziej by były. Ale nie narzekam

Stare Gary