bulionu, 1 szt. bouqet garnis**, 20 g masła, sól, pieprz, 100 g Rukoli Fit&Easy, 50 g płatków migdałów, chili, produkty dodane*** 50 g żurawiny suszonej, 150 ml czerwonego wytrawnego wina , miód Grasicę namocz w zimnym mleku przez 24 godziny. Odsącz ręcznikiem papierowym. W rondlu zagotuj wodę, wrzuć do niej mięso i blanszuj przez 5 minut(...)Podstawa smaku do różnych potraw, takich jak zupy, gulasze, sosy... **używana przez francuskich kucharzy nazwa bukietu przypraw: natki pietruszki, liścia laurowego i tymianku. W tym przypadku: 6 centymetrowy kawałek pora (jeden liść) i mieszczący się w nim kawałek marchewki, liść laurowy, seler naciowy i tymianek – przepis z legendarnej szkoły Le Cordon Bleu *** te produkty dodałyśmy do przepisu podczas warsztatów
królestwo garówWarto było czekać na te smaki :) Składniki : ok. 200 g pieczarek ok. 400 g ziemniaków (masa przed obraniem) spora garść suszonych pomidorów (wzięłam dla koloru domową mieszankę czarnych i czerwonych) spora garść płatków migdałowych (jako element chrupiący) 1,5 łyżeczki chia 1,5 łyżeczki mielonego zielonego jęczmienia 3 łyżki oliwy łyżka lub dwie (zależnie od gustu) octu winnego łyżka(...)poddajemy obróbce termicznej. Szeroki wybór superfood (spośród nich wykorzystałam olej kokosowy i czarnuszkę) można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.pl ----- Podobne: Śledziowa sałatka ziemniaczana Sałatka pieczarkowa z porem i jajkiem Sałatka jarzynowa
Weekendy w domu i ogrodziemiało intensywnie sino czerwony kolor, taki dość dziwny raczej. Ale to dlatego, że przesiąkło winem. Dlatego też na zdjęciu jest takie ciemne. Nie jest przypalone tylko po prostu nasączone czerwonym winem. MAŚLANE ZIEMNIAKI PODSMAŻANE Z ROZMARYNEM Zwykle w tym cyklu do mięs przedstawiamy także przepis na pasujące pieczywo. Tym razem jednak znacznie bardziej pasują pieczone młode ziemniaki. Z rozmarynową(...)kupienia w sklepie Dobrej Kiełbasy. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufactureburaczki i nawet ugotowałam botwinkę, ale było ich malutko i nie wrosły jakoś specjalnie, więc długo się nimi nie cieszyliśmy. Zawsze chciałam sama ugotować buraczaną zupę - bo do tej pory jadałam tylko Babciowy barszczyk w Święta. Maggie pokazała mi przepis na Dales life (który sama znalazła w Scandilicious Signe Johansen - mam nadzieję, że stanę się szczęśliwą posiadaczką(...)średnim ogniu przez 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.Zupę zmiksować na gładko.Przed podaniem wymieszać z creme fraiche, ozdobić posiekanym szczypiorkiem.Smacznego!W związku z tym, że buraczki czerwone mocno są, polecam do ich obróbki używać jednorazowych rękawiczek (co uczyniłam), nie polecam za to kroić ich w ulubionym, białym podkoszulku - może się to skończyć tragicznie. Dla podkoszulka. I tych
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaskoczy.Czyli #friendsie #somersby i deser robiony z przyjaciółkami. Wpis powstał przy współpracy z marką Somersby i jest przeznaczony wyłącznie dla osób pełnoletnich.Nastała era #friendsie. Do tej pory modne #selfie odchodzi już w niepamięć, robiąc miejsce zdjęciom z przyjaciółmi. W najdziwniejszych sytuacjach, najzabawniejszych momentach pstrykasz i już - wrzucasz na kanały social media i swoje profile na platformach(...)być tak problematyczne! Czekając na deser... I tak nadal nie wiem, o co chodziło w tej grze... GRUSZKI W WINIE /od Delimamma;/ 3 gruszki 2,5 szklanki półsłodkiego wina czerwonego 1 laska cynamonu 1 tabliczka gorzkiej czekolady Gruszki obieramy ze skórki, zostawiając ogonki. Nie wydrążamy środka. Ścinamy dół tak, aby gruszki mogły stać. Do małego garnka wlewamy wino, wrzucamy cynamon
W kuchni Karmel-itkimożliwość zorganizowania fajnych przebieranych imprez z ciekawymi kostiumami i oczywiście z mnóstwem pyszności. Rok temu na ten wieczór proponowałam Wam pogrzebany mus czekoladowy w formie nagrobków. Teraz przyszła pora na ogólnie znane i lubiane babeczki :) Tym razem inspirowane jednym z moich ulubionych seriali. Te muffinki też są moimi ulubionymi, a przepis na nie (z innym zdobieniem) prezentowałam Wam przy(...)cienką warstwą (ok 3 mm grubości) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Gdy wystygnie-łamiemy na mniejsze kawałki i dekorujemy babeczki. Jadalna krew: pół szklanki czerwonego syropu owocowego (u mnie malinowy) Syrop wlewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia przez ok 15-20 minut, aż zmniejszy swoją objętość o połowę i zrobi się
Zawsze głodna!mielonego (użyłam mięsa z indyka) świeża kolendra pół łyżeczki ziaren kolendry pół łyżeczki ziaren gorczycy białej 5 ziaren pieprzu sól awokado czerwona fasola z puszki czerwona cebula czerwona papryka ser cheddar papryczka chilli pomidorki koktajlowe nachos serowe ewentualnie łyżka gęstej śmietany olej do smażenia Dressing łyżka soku z limonki 3 łyżki oliwy szczypta soli świeżo mielony pieprz(...)tylko książka o radykalnej zmianie sposobu na życie. To też powieść o dojrzałym małżeństwie i niezwykłej relacji żony i męża. Na taką książkę od dawna czekałam! Do tej pory tę atmosferę włoskiego spokoju i niespieszności odnajdywałam w książce Frances Mayes "Pod słońcem Toskanii", którą czytałam wielokrotnie i niektóre fragmenty znam niemal na pamięć. I do tego cudowne nastrojowe spacery
Weekendy w domu i ogrodziesię rozrasta. Wschodzą małe listki - rośnie wielka radość. Pierwsza ścięta kępka to kulinarne święto. Była już zupa (klik) i bułeczki (klik) , był też makaron (klik) . Teraz pora na wytrawne scones z cheddarem - rozrywane jeszcze na ciepło i nurkujące w kremowym, cudownym po prostu hummusie z czosnkiem niedźwiedzim . Zielona uczta. Pachnąca wiosną. Idealna na piknik(...)sól i grubo mielony pieprz do smaku Odcedzoną ciecierzycę i pozostałe składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku. Podawać skropionu oliwą i grubo mielonym czerwonym pieprzem. Idealny do wytrawnych scones z czosnkiem niedźwiedzim
KUCHARNIAłyżką metalową i drewnianą, i nie ma to znaczenia. Najważniejsze, aby wymieszać :) Zachowując proporcje mąki i wody 1:1. Po trzecie czas i cierpliwość: Dokarmiamy zawsze o tej samej porze przez 5 dni. To były trzy złote zasady i na pewno się uda... no to zaczynamy: Dzień pierwszy Godzina 20:00 (można przyjąć dowolną godzinę wygodną(...)dojrzalszy zakwas, tym większą ma moc :) i starczy nam do końca życia :) jeśli oczywiście będziecie o niego dbać. Co nas powinno niepokoić: Gdy w zakwasie pojawi się czarna lub czerwona woda, to znaczy, że się zepsuł i nie wolno go używać. Należy go wyrzucić! Jeśli pojawi się biały nalot, to normalne - nie wyrzucajcie takiego zakwasu :)Tu pozwalam sobie
Delicious Titbitsfirmy niż zwykle bo pomyślałem, że może będą drobniejsze. Otworzyłem paczkę a tu kawałki jakby ktoś pogryzł i wypluł – ze 3 razy większe niż te co do tej pory kupowałem (pewno zależność była taka: większa cena to i większe kawałki ). Nie pozostało nic innego jak pożyczyć od teściowej wiekowy elektryczny młynek do kawy (taki gdzie się dociskało górę(...)piekarnika (piekarnik rozgrzany do 150 stopni ) na 18 minut . Nie ukrywam że z małym niepokojem przyglądałem się temu co tworzy mój piekarnik zwłaszcza po tym jak całe stado moich czerwonych makaroników z trzeciej próby poszło hurtem do śmieci. Minuty leciały a makaroniki całkiem nieźle wyglądały. Piiii, piiii, piiii – dał o sobie znać minutnik. Hym… no to wyciągamy
Kuchenne Wariacjewymaga wielkiej wprawy. Na żadnym etapie nie czyhają trudności, które przy wielu innych potrawach potrafią czasami wywołać stan alarmowy. 6. Podstawowe składniki są łatwe do zdobycia o każdej porze roku, dzięki czemu możemy je przygotowywać kiedy tylko mamy ochotę, a zapewniam Was, że będziecie ją mieli nie jeden raz. 7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło(...)odstawić na 2 godziny. NADZIENIE 1 cebula 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 125 g koncentratu pomidorowego 1 jajko ugotowane na twardo 1 łyżka oliwy 1/2 świeżej czerwonej papryki (nie dodałam) 1 łyżka siekanej natki pietruszki ząbek czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Jajko ugotować na twardo. Oliwę rozgrzać na patelni i wrzucić na nią posiekaną
KUCHARNIAprzejdę do przepisu, trochę prywaty. Do tej pory mówiłam o sobie....jestem amatorem. Publikując znane i popularne przepisy, tworząc nowe dla siebie czy też na zamówienie,odkurzając te bardzo stare, znalezione w przeróżnych archiwach, pisząc artykuł wszystko to robię z pasji, zamiłowania. Bez profesjonalnego vel zawodowego zaplecza. I za takie podejście, rozumowanie zebrałam op...od pewnego Pana(...)już indywidualna sprawa, jak tam kto woli. Pieczemy w 180 stopniach, około 40 minut, aż się ładnie zrumienią. Dzięki krupczatce, paszteciki są bardzo kruche i delikatne. Podawane z czerwonym barszczem tworzą znakomity duet, którym się nie powstydzi żaden wigilijny stół
Dieta moja pasjaciemnego pumpernikla, ze względu na jego głęboki aromat i strukturę, dzięki której nie rozmięknie tak szybko.Składniki2 podwójne marynowane filety śledziowe wraz z marchewką i cebulką1 duży ogórek konserwowy1 czerwona cebulka2 łyżeczki majonezu½ łyżeczki musztardymini pumpernikielczarny pieprznatka pietruszkiPrzygotowanie:Śledzie (wraz z marchewką i marynowaną cebulą), ogórek oraz cebulkę drobno siekamy, przekładamy do miseczki. Przyprawiamy pieprzem i 1 łyżeczką majonezu(...)wydrążonych wcześniej jajek.Pomidory faszerowane fetą.Składniki:pomidory koktajlowe,1op. sera feta,1 łyżeczka jogurtu greckiegoświeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru)zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka)Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł z nich
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębędzie idealny przepis na Wielkanoc, ale jest tak pyszny, że warto jadać go przez cały rok. Tak jak na wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim jest przygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi(...)godzin (bez soli) bulion warzywny: włoszczyzna i przyprawy gotowane w 2,5 l wody przez 1,5 godziny włoszczyzna – gotowy pęczek, albo 2 marchewki, pietruszka, seler, por przyprawy – 4 liście laurowe, po 5 ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i jałowca wywar grzybowy: 50 g grzybów suszonych (umytych i namoczonych) gotowanych 2 godziny w 2 litrach wody
Ugotowane pozamiatanePotrzebne składniki: 2 płaty pstrąga łososiowego 100 g ryżu jaśminowego 4 ząbki czosnku sól, pieprz garść bazylii garść mięty sok 1/2 cytryny 30 ml oliwy garści fasoli czerwonej 2 pomidory limy oregano, majeranek Przygotowanie: Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą, pieprzem, posypujemy płatkami czosnku (z 2 szt), skrapiamy oliwą i grillujemy. Ryż gotujemy zgodnie(...)wspaniałe uczucie po ćwiczeniach :) 7. Najpiękniejszy film, który polecasz. hmm Jako wieczna romantyczka - Między niebem a piekłem :). Czy taka miłość się zdarza? Pewnie :) . 8. Jaka jest Twoja ulubiona pora roku i dlaczego? Zdecydowanie lato :) czekam całe 3 pory roku na nie:) Dlaczego? nie lubię marznąć :) 9. Jakie masz cele, które chcesz osiągnąć w przyszłości? Za dużo
Łycha smaków