czerwona porze - 2500 przepisów (strona:138/167)

Empanadas 117

operację z olejem i podsmażamy bakłażana – aż zmięknie i zrobi się delikatnie przeźroczysty. Wszystkie podsmażone warzywa mieszamy, dodajemy do nich pokrojony szczypior.   W rondlu znowu ląduje łyżka oleju – pora na mięso. Przy kupowaniu paczkowanego mielonego mięsa nigdy nie bierzcie żadnego, które ma na etykiecie napis „garmażeryjne”. To chyba najpodlejszy możliwy gatunek – z mechanicznie oddzielonych od kości resztek, okrawków(...)smalec 2 jajka M- jedno do ciasta, drugie do posmarowania 5-7 łyżek zimnej wody SKŁADNIKI NADZIENIA 500g mielonego ciemnego mięsa z indyka 2 średnie cebule- biała i czerwona 2 ząbki czosnku mały bakłażan bez skórki- ok.200g pół średniej papryki (żółta, czerwona, zielona) cała papryczka chili, bez nasion kilka gałązek grubego szczypioru 100g pieczarek 15 zielonych oliwek 125g

Karo in the Kitchen
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 148

pierwsza z mieszanką ziaren i druga z mieszanką ziołową. Obie wersje do wglądu poniżej. Obie niesamowicie pyszne.SKŁADNIKI NA FARSZ:- Indyk, 1 kg- Kaczka, 2 udka- Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta,- Cebula, 75 dag - 80 dag,- Czosnek, 5 główek- Przyprawy:* pieprz czarny,* pieprz ziołowy,* domowa mieszanka suszonych warzyw,* ostra papryka,* słodka papryka,* mieszanka pomidory, czarnuszka i czosnek(...)ciasto wymagały odrobiny chrupiących akcentów.Posypałyśmy sobie pierogi samym zdrowiem. Polecamy.Kupić możecie ją tutaj: ZIARENKOWO.MIESZANKA /POMIDOR+CZARNUSZKA+CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ OD SKWORCU:/pomidory suszone, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chilli grys, czarnuszka./"Pomidory suszone sprowadzone ze słonecznej Italii z dodatkiem aromatycznej czarnuszki oraz czosnku niedźwiedziego to mieszanka przyprawowa o niezwykłym aromacie i doskonałym smaku. Mocno pomidorowym

Wypisz Wymaluj
Pizza a’la kebab + recenzja kamienia do pizzy Bakero 307

zainteresowała, gdyż kilka miesięcy wcześniej zastanawiałam się nad kupnem owego sprzętu. W moim domu pizza gości dość często ze względu na jej nieograniczoność smaków. Jedynie czego mi do tej pory brakowało w pieczeniu tradycyjnym na blaszce to efektu chrupiącego spodu prosto z pizzerii, więc byłam ciekawa jak w domowych warunkach będzie się sprawował granitowy kamień, o którym wiele wcześniej(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku Łyżka oleju Sól, Pieprz Po ½ łyżeczki bazylii i oregano Szczypta cukru Dodatki: 1 nieduża pierś z kurczaka ok. 35-40 dag Pół czerwonej cebuli 1,5 -2 kulki mozzarelli ok. 200g 10-15 dag pieczarek Łyżka oleju Sól Pieprz 1 łyżka przyprawy kebab-gyros Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Dodać

Fabryka pomysłów
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 134

aromaty i ten smak. Matka i córka polecają. SKŁADNIKI NA FARSZ ORIENTALNY:- kukurydza - pół puszki- ananas - pół puszki- pędy bambusa - pół puszki- kiełki fasoli mung - 1/3 słoika- papryka czerwona - jedna mała- papryka żółta - jedna mała- cebula - 5-6- tuńczyk - w oleju, puszka- ser żółty - 500g- przyprawy: oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy - opakowanie, vegeta, sos sojowy (bg bez sosu(...)element obowiązkowy w naszej rodzinie. Nie ma dipu (mocno, mocno czosnkowego) - nie ma pizzy. No, to miło nam było Ciebie gościć. Zaglądaj do nas częściej - o każdej porze dnia i nocy, drzwi do naszych kuchni masz otwarte, tylko w razie nocnych wizyt prosimy się nie tłuc i nie budzić bokserów! :) Alarm bokserów (w duecie) w środku nocy

Wypisz Wymaluj
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 192

francuskich) duszonej ‘świętej trójcy’ – cebuli, słodkiej papryce i selerze naciowym. Przy szykowaniu jambalayi trochę jak z gumbo – wrzucało się takie mięso, jakie było akurat pod ręką. W zależności od pory roku był to albo kurczak, królik, albo świeżo upolowane na bagnach aligatory, nutrie, żółwie czy nawet wiewiórki. Z owoców morza w jambalayi najpopularniejsze są do dziś krewetki, małże(...)kurczaka z ‚polędwiczką’, ok. 350g 200g średnich krewetek 2-3 dobre, grubo mielone i wędzone kiełbasy wieprzowe, ok. 350g 4 gałązki selera naciowego – ok.250g 2-3 cebule (białe, czerwone, szalotki) – ok.200g 3 papryki okrągłe (zielone, żółte, czerwone) ok. 500g 1 puszka pomidorów w zalewie, bez skórki, całych lub krojonych 3-4 średnie ząbki czosnku 1 łyżka smalcu

Karo in the Kitchen
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 187

swoim i Czytelników, którzy tutaj zaglądają :) Serdecznie pozdrawiam i zapraszam za rok! Sałatki i surówki Sałatka z grzybów autorka: Karolaa z bloga I love cooking   Surówka z marchewki, pora , ogórka i kapusty kiszonej              autorka: Bożena z bloga Moje domowe kucharzenie   Sałatka z jarmużem i burakami(...)bloga Mam to na widelcu Zupa Barszcz Czerwony w Kremie              autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Dania obiadowe „Pizza” nordycka na orkiszowym spodzie z jarmużem i ziemniakami autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Brukselka smażona z czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza z kabanosem z kamienia granitowego - test, porównanie z szamotem, rezenzja 192

dobrze ponad 15 lat i wcale dobrze nie piecze. Po drugie, piekłam w różnych urządzeniach tak pizzę, jak i pieczywo i kamień przy nowoczesnym sprzęcie wciąż wygrywa. Do tej pory używałam tego szamotowego. Od początku kilkakrotnie uczulano mnie, że kamienie z tego materiału szybko pękają i kiepsko je doczyścić, przy okazji uświadamiając, że granit jest pod wieloma względami(...)morskiej sos: puszka pomidorów w zalewie przyprawy kuchni włoskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku pół łyżeczki soli morskiej świeżo mielony pieprz czarny dodatki: 4 małe kabanosy tarczyński czerwona papryka cebula żółty ser/ wiórki mozzarelli pomidor Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy z glukozą i wlewamy do mąki. Dodajemy oliwę i mieszamy. Powoli dolewamy letnie mleko, dodajemy sól

Kuchenna Kontrrewolucya
Kapusta, bataty i pelargonie 307

zdrowiu na pewno na dobre by to wyszło. Zielone na balkonie, zielone w doniczce, zielone po wyjściu z domu, zielone po przejechaniu 2km na złotym rowerze. Wiosna idzie, pora zaplanować balkon – mój mikro-ogród w sercu miasta. Mój spokój i oazę.   Mam 2,3m kwadratowego balkonu do zagospodarowania. I po raz kolejny stanowi to miłe wyzwanie. Zeszłoroczny balkon(...)maja.   W naszym klimacie słodki ziemniak nie zakwitnie, będzie rośliną ozdobną tylko i wyłącznie z liści, dlatego warto go połączyć z kwiatami kwitnącymi – tu postawiłam na rabatowe białe, czerwone i łososiowe pelargonie, z dodatkiem komarzycy i pachnącej maciejki. PELARGONIE Żeby podnieść sobie ogrodniczą poprzeczkę jeszcze wyżej, zamiast w maju kupować gotowe sadzonki, pelargonie też posiałam z nasion. Możliwe

Karo in the Kitchen
Weekend kulinarny w Gdyni - bitwa smaków 2016 i 2015 193

serii "Czarny Baron" pod uroczą nazwą Byk :) Również w oszałamiającej cenie 5 PLN :) Składały się na nią czarne pieczywo własnego wypieku lokalu / rostbef wołowy / ser żółty / ogórek kiszony / cebula czerwona / rukola / domowy cytrynowy majonez. 2016: Cytrynowy majonez pobił tu na głowę wszystkie inne sosy jakich można było tu użyć! Dawno nie jadłam kanapki tak dobrze doprawionej! Chciałoby się dostać(...)trafił na mój stół ! Nie wiem czym było to spowodowane, pomyłką kuchni, czy nieudolnością obsługi, bo na pewno nie spiętrzeniem zamówień - knajpa akurat była jeszcze prawie pusta, przed typową porą obiadową... Kelnerka bynajmniej się mną jako klientem nie przejmowała - w końcu napiwków ze mnie za dużo nie wyciśnie. No i faktycznie... Tak jak normalnie staram się zawsze kilka złotych zostawić

Grunt to przepis!
Jak oniżyć cholesterol? Jak oniżyć ciśnienie krwi? Sekret dobrych zestawień pokarmowych. 153

Szerzej do produków, które obniżają poziom cholesterolu można by zaliczyć: wspomniane już wcześniej pełnoziarniste zboża (kukurydza, pszenica, jęczmien), karczochy, listownicę, mniszek lekarski, soję, czosnek, cykoria, bakłażany, imbir, cebulę, cytrynę, por, rzodkiew, orzechy, ziarna sezamu, gruszki, jabłko, owoce cytrusowe, awokado, figi, winogrona, owoce tropikalne, rabarbar, herbatę, olej słonecznikowy, oliwę z oliwek, olej sezamowy, świeży sok z karczoch, świeżo wycisnięty(...)takie jak: truskawki, oliwki, figi, banan, melon, sliwka, winogrona, cytryny. Warzywa : szczególnie te bogate w betakaroten : jak marchew . Jedna marchewna dziennie zmniejszy az o 22% ryzyko wystąpienia chorób krążenia, czerwony pomidor , ze względu na zawarty w nim likofen, który znakomicie chroni serce. Sos pomidorowy, przecier czy koncentrat zawierają go jeszcze więcej. Odpowiednie tłuszcze : Tu ważne miejsce zajmują tłuste ryby . Według

MODA NA BIO
Wyciskarka Artnico – recenzja + FILM 181

myślcie jednak, że to oznacza wieki czekania na sok! Nic podobnego, sam proces trwa bardzo krótko. Przyjemne zaskoczenie spotkało mnie również jeśli chodzi o poziom głośności. Do tej pory korzystałam z sokowirówki, która potrafiła obudzić pół bloku. Teraz wyciskam soki i nie mam wrażenia, że ktoś wierci mi dziurę w głowie (choć oczywiście niewielki dźwięk się wydobywa, co jest(...)wygląda w  praktyce, obejrzyjcie przygotowany przeze mnie krótki film prezentujący możliwości wyciskarki. Zainteresowanych kupnem odsyłam na stronę producenta http://www.artnico.pl/index.html Wyciskarkę możecie kupić w 2 kolorach (czerwony i srebrny), obecnie dostępne są modele SX-80 oraz SX-90 (drugi ma większy otwór na owoce). Artykuł Wyciskarka Artnico – recenzja + FILM pochodzi z serwisu powiedz dietom

Powiedz dietom nie
Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 170

kilogram rabarbaru kupiony wczoraj. Przypomniało mi się, że dostałam spożywczą paczkę od Delecty – w środku była beza w proszku. Beza i rabarbar to jeden z duetów idealnych – no to pora zakasać rękawy! Beza nie jest ciastem które sprawia mi jakiekolwiek problemy – zawsze robię ją dokładnie według tych samych proporcji, zostaje sztywna i wysoka, potrafię ją suszyć tak, żeby została(...)smaku. Połowę śmietany rozkładamy na dolnym blacie. Rozkładamy na śmietanie połowę naszykowanego rabarbaru. Delikatnie i ostrożnie nakładamy górny blat bezowy. Pokrywamy jego środek pozostałą bitą śmietaną, rozkładamy najpiękniejsze, najbardziej czerwone kawałki rabarbaru na wierzchu. Posypujemy pokruszonymi pistacjami – dla kontrastu koloru i smaku – i schładzamy całość w lodówce przez godzinę przed podaniem.   Torty bezowe i ciasta w typie Pavlovej

Karo in the Kitchen
TU I TAM po raz 5. Czekoladowe kreacje. I coś do czekolady - dla Was! 209

czekolady, z leciutko chrupiącą cieniutką skórką i cudownie wilgotnym i ciągnącym środkiem. Smak najlepszych brownie pamiętam z okresu, gdy przez jakiś czas byłam w Stanach Zjednoczonych. Od tamtej pory upiekłam wiele brownie, ale żadne z nich nie osiągnęło najwyższej noty. Aż do teraz! Mogę w końcu śmiało powiedzieć, że znalazłam najlepszy z najlepszych**. Dla nas absolutna rewelacja. Ma wszystko(...)ściągnąć folię - wzorki zostaną na czekoladzie. Papiloty wraz z wzrokami gotowe!  Przypominam także o aukcjach charytatywnych dla Kuby - na jednej z nich możecie wylicytować słoiczek mojej konfitury z czerwonych winogron z rozmarynem i nutą porto . Zapraszam na aukcje! * cytat z filmu Forrest Gump ** przepis na brownie pochodzi z The Sunday Times

KUCHARNIA
Trzydniowa dieta sokowa – detox nie tylko na wiosnę 1906

dieta – mimo że krótka i naprawdę mocno napakowana w witaminy, makro- i mikroelementy – może prowadzić do zmęczenia , lekkiego osłabienia, braku koncentracji, senności i bólu głowy. Jeśli do tej pory jedliście mało zróżnicowane i kiepsko zbalansowane posiłki – dokładnie tego możecie się spodziewać. Podobnie – jeśli nie zrobiliście od wtorku wprowadzenia do diety przez zmniejszenie ilości przyjmowanych kalorii, zwiększenia w diecie ilości(...)LUNCH (2h później) 12.00-13.00 4 duże dojrzałe pomidory lub 6 mniejszych, sparzone i obrane /800g/ 1 wężowy ogórek ze skórką /250g/ 2 duże łodygi selera /125g/ 1 duża czerwona papryka, ze skórką, bez nasion /250-350g/ ¼ małej czerwonej cebuli /25g/ ½ pęczka pietruszki, z łodyżkami /25g/ ½ dużej cytryny, obranej /50g/   SOK POPOŁUDNIOWY (2h później) 14.00-15.00 3 szklanki

Karo in the Kitchen