wśród setek odcieni szarości czujemy się jak zagubione duchy. Powrót do domu to sama przyjemność; ciepłe światło lampy jest nieocenione. Na przekór tej dziwnej pogodzie mam dla Was radośnie czerwone ciasto. Przygotowałam je już jakiś miesiąc temu, na pracowniczą Wigilię dla C. Miało być świątecznie i pysznie; i wydaje mi się, że ten torcik spełnia oba te warunki(...)obrotach. Krem się zważy, a następnie przybierze pożądaną konsystencję. Ciasto posmarować kremem maślanym. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Udekorować marcepanem, cukrowymi perełkami i złotymi literkami. Smacznego! A tymczasem pora się zbierać; jeśli nic się nie wydarzy, czeka mnie naprawdę ekscytujący dzień
Pożeraczka, czyli raz adobrzemusi znaczyć, że wiosna jest tuż, tuż . Nawet wiatr, choć silny i chłodny, pachnie już jakoś inaczej. Jeszcze trochę i na długie miesiące schowam głęboko do szafy mój czerwony, zimowy płaszcz. I jak tu nie być szczęśliwym...? W środę mieliśmy z C. rocznicę (jeszcze jesteśmy na tym etapie, że obchodzimy każdą). W tym jakże radosnym dniu było nam dane(...)następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. Pozostałą czekoladę posiekać, rozpuścić. Polać nią wierzch deserów, delikatnie przypalić palnikiem do creme brulee. Podawać natychmiast. Smacznego! A już jutro pierwszy marca - pora zacząć myśleć nad nieco bardziej wiosennymi, może nawet już wielkanocnymi, daniami
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiosna przyszła wcześnie, dlatego już pod koniec kwietnia miałam problem ze znalezieniem mleczy bez kwiatów. Większość wydzielała już niestety białe mleczko, które oznacza, że liście będą gorzkie. Reasumując - optymalna pora do zbiorów liści to kwiecień, ewentualnie maj, jeżeli wiosna przyszła późno. Przy tej okazji przypominam o najważniejszej zasadzie zbierania dzikich roślin - jeżeli nie jesteście pewni, czy to dobra roślina(...)wykorzystałam mieszankę różnych liści rzodkiewki z jednego pęczka ok. 30 g parmezanu w kawałku na sos: 1 łyżeczka posiekanej szalotki, 1 łyżeczka francuskiej musztardy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 filet anchois, posiekany, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz opcjonalnie: wędzony boczek pokrojony w kostkę Przygotowanie: W miseczce umieść szalotkę, musztardę, ocet i posiekany filet anchois. Dopraw solą
Chilli Czosnek i Oliwadużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kosteczkę 200g pomidora (1 duży) - obrać ze skórki i pokroić w półplastry 100g czerwonej papryki (1/2 średniej sztuki) - pokrojona w kostkę 100g zielonej papryki (1/2 średniej sztuki) - pokrojona w kostkę 100g zielonego groszku - może być mrożony lub z puszki - u mnie akurat zamrożony młody(...)tarcie dostatek :) Inne moje wariacje w temacie tarty poniżej: Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św.Patryka Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta ze szparagami, porem i pomidorami Idealne ciasto na tartę
Grunt to przepis!Listopad. Zima za pasem. I pierwszy śnieg niebawem… Jeszcze nie spadł, ale nocami temperatura osiąga już ujemne wartości. Za chwilę pora zrobić jesienne porządki na balkonie. A cieszył oko w tym roku. Cieszył tym bardziej, że wszystko, co wsadziłam do skrzynek od początku do końca wyhodowałam sama, z nasion. Długi post, dużo zdjęć – zapraszam do lektury! Zapisz(...)rusztowaniu z siatki żeby mieć nad nią odrobinę większą kontrolę i móc ją uformować. PELARGONIE Z NASION Korzystałam z nasion pelargonii firmy Legutko – kupiłam pelargonię białą, łososiową i czerwoną. Z tego co pamiętam wysiałam po dwa opakowania z każdego koloru (w opakowaniu jest około 12-14 nasion). Na taką ilość nasion tylko 4 nie wzeszły, z resztą przez
Karo in the Kitchenporze roku i zimą bardzo się przydaje do herbaty. Pigwowce są dość kwaśne w smaku i bardzo aromatyczne. Herbata z dodatkiem ich soku będzie zatem niesamowicie pachnieć, zyska kwaskowaty smak, ale też zdecydowanie się odbarwi (jak po dodaniu cytryny). Jeśli zatem zrobicie mocną herbatę, za którą nie za bardzo przepadacie, możecie dolać odrobinę soku z pigwowców i mocny brązowo(...)rodziny różowatych, więc ich kwiaty mają podobny pokrój, ale różnią się kolorem i wielkością. Pigwa ma kwiaty w kolorze białym (bardzo podobne do kwiatów jabłoni), a pigwowiec - intensywnie czerwony, pomarańczowo-różowy lub brzoskwiniowy. Kwiaty pigwowca chętnie odwiedzają pszczoły miodne. Pigwowce w Polsce dość często zakwitają drugi raz w końcówce sierpnia lub we wrześniu. Pigwom to się nie zdarza. Kwiaty pigwy
Weekendy w domu i ogrodzietłuszczu, jeśli jest go mniej to masło nie jest masłem. Następną ważna informacją jest fakt że prawdziwe masło nie może zawierać tłuszczów roślinnych w swoim składzie.A teraz pora na złe strony masła dla naszego organizmu:Masło jest głównym źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ kwasy te znajdują się przede wszystkim w tłuszczach zwierzęcych.Tłuszcze te znajdują się również(...)temat tłuszczu znajdziecie tu Co robić, aby dostarczyć organizmowi tłuszcze najwyższej jakości? - używaj półtłustego lub chudego mleka zamiast pełnotłustego, - wybieraj miękkie margaryny zamiast masła i margaryn twardych, - Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu, - grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka
NaKońcuJęzykapiwach i dość głośno z Madzią gadaliśmy. I wygłaszałem jedną z moich "genialnych" złotych myśli na temat nalewek, które robię. Na tyle głośno dzioba darłem, że usłyszała to Czerwona, właśnie ta moja kumpela. I akurat, zupełnie przypadkiem, miała pod ręką jakąś nalewkę. Mówiąc szczerze nie wiem, czy sprzedają tam domowe nalewki czy tak przypadkiem pod barem akurat miała :) Nalała(...)się rozpuścił i po 3-4 dniach łączymy z wódką z pierwszego słoja. Filtrujemy i butelkujemy. Nadaje się do picia od razu, ale najlepiej smakuje dobrze schłodzone. DEGUSTACJA: Przyszła pora degustacji i już wszystko jasne. Wydaje mi się, że nie ma znaczenia, którym sposobem się robi. Prostszy wydaje mi się sposób pierwszy. Znaczenie ma za to ilość cukru. Już
Marder&Marder Manufacturehotel przeszedł kilka miesięcy temu, niby drobną metamorfozę, ale wnętrze zmieniło się nie do poznania. Zgodnie z założeniami (o szczegółach których opowiedział nam Paweł Derucki Kierownik Gastronomii ) do tej pory wnętrza były dość „sztywne”, bar klasyka, restauracja stoliki i krzesła równo ustawione, jak wszędzie, standard. Goście jednak oczekiwali więcej luzu. Miejsca bardziej przyjaznego, mniej formalnego. Takiego, w którym(...)Primavera Dao Casal Mor Special Selecion 2012 w nosie dojrzałe owoce i przyprawy, w ustach krągłe, świeże. Do ryb, makaronów i serów. Château Tour Prignac Medoc 2011 Rubinowe, nuty czerwonych owoców, wanilii, dębu...Mocno garbnikowe. Polecane do jagnięciny, wołowiny, dziczyzny. Wieczór zakończył się dość późno na nocnych rozmowach i pewnie jeszcze można byłoby posiedzieć, ale rano czekały nas warsztaty
królestwo garówDługo dojrzewająca polędwica paprykowo-czosnkowa Początek grudnia , to pora , kiedy zaczynam zabierać się za domowe wędliny takie jak polędwiczka dojrzewająca . Wędzonki i te długo dojrzewające , które najbardziej lubimy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)kolejny dzień , ponownie do lodówki . Po wyjęciu , ponownie obmywamy, dokładnie z soli pod zimną wodą , osuszamy ręcznikiem i obtaczamy w mieszance papryki i czosnku . Dokładnie aż cała polędwiczka będzie czerwona . Wkładamy do pończochy , nadajemy ładny kształt i związujemy . Wieszamy w pomieszczeniu o temperaturze około 18-20 C , na trzy dni żeby wytworzyła ładną suchą skórkę , po tym czasie przenosimy
Ogrodnik w podróżyWłoszech legumi, czyli fasolkowate, je sie wtedy kiedy...pada, jesienną porą, zimową. Dzisiaj pada. Od wczoraj. Ale...fasolka fasolce nierówna. Porozmawiajmy o strączkowych. Niektóre z fasolowatych potrzebują całej nocy moczenia się, niektóre gotują się dłużej ,inne krócej. Najpierw należy wypłukać warzywa pod bieżącą wodą i usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Do moczenia stosować zawsze zimną wodę .Jeśli temperatura w pomieszczeniu jest dość(...)smakuje? Po włosku, wybornie! Warto jeść strączkowe,bo we Włoszech się mówi, że talerz legumi to nic innego jak pierwsze i drugie danie, w którym jest porządny kawałek czerwonego mięsa. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisobie nie wierząc, że zrobił coś takiego i dał się wciągnąć w takie szaleństwo, oddał mi projekt. Z wyspą na środku. Z płytą na wyspie. Victoria! Od tamtej pory sporo już czasu minęło. Wiele dań powstało na wyspie, wielu gości do niej przybyło. A ja wciąż cieszę się, że się nie poddałam, że prawie tupiąc nóżką postawiłam(...)Dishes. Oryginalny przepis zakłada użycie koziego sera, ale nie miałam go akurat, więc zastąpiłam fetą. W składzie są też orzeszki piniowe, ale ostatnie jakie miałam zużyłam do tartinek z czerwoną cebulą :) ** ten przepis to moja pierwsza propozycja do a kcji pomidorowej Smacznie i pomidorowo
KUCHARNIAdeserami w piwnicy. Trzeba przyznać, że twórcy bardzo wiernie i szczegółowo nakreślili gastronomiczne punkty typowe dla włoskiej kuchni, niby mała rzecz, ale znacznie poprawia immersję gry. Słoneczna pogoda dopisuje. Pora zatem na porcję lodów z Gelaterii Bella! A może kiełbaskę z grilla? Naszym zadaniem w zleceniu jest m.in. zabicie Silvio Caruso, bioinżyniera, który miał bardzo specyficzne stosunki ze swoją(...)20zł seler naciowy – 2 łodygi (90g) 1 zł pomidory w puszce – 1 szt. 1,80 zł koncentrat pomidorowy – 1 łyżka (20g) 0,20 zł wino czerwone (lub białe) wytrawne – 1 szkl. (250ml) 4,50 zł mleko 3,2%- 3/4 szkl. (190 ml) 0,40 zł ser żółty, twardy, najlepiej Parmezan (50g) 2 zł liść laurowy
Nerds Kitchencienkie i bardzo chrupiące, inni puszyste i mocno przypieczone. Ja uwielbiam to ciasto chlebowe – zawsze z przypieczoną złocistą skorupką i z mocno wyrośniętym, dość pulchnym brzegiem. Jeśli do tej pory zostawialiście ranty z pizzy – możecie zapomnieć o starych zwyczajach. W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, następnie do wody wlewamy oliwę i wsypujemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę do zapienienia(...)kłaść nadzienie. U mnie to sos marinara, mozarella świeża i taka typowa do pizzy – twardsza, już w paczce drobniutko pokrojona. Cienkie plasterki surowej cukinii, wędzony surowy boczek w plasterkach, czerwona cebula i serek ricotta ubity jak śmietana, ze świeżym czosnkiem i ziołami. Sos pomidorowy jest bajecznie prosty – wszystkie składniki wkładamy do rondla, blendujemy, stawiamy na ogień i na malutkim
Karo in the Kitchen