Jestem dzieckiem późnego lata. I choć każda pora roku ma w sobie coś magicznego, co oczarowuje mnie co roku od nowa, to jednak wrzesień chyba na zawsze pozostanie moim ulubionym miesiącem (i to nie tylko dlatego, że właśnie wtedy mam urodziny!). Uwielbiam nosić letnie, zwiewne sukienki i sandały; raptem kilka paseczków i podeszwa. Ale to swetry są ulubioną częścią(...)miłość od pierwszego wejrzenia, nie nawet od pierwszego kęsa. Kiedyś wydawały mi się mdłe i nijakie; teraz wyczekuję ich niecierpliwie. Piękny kształt i głęboki fioletowy kolor kuszą ogromnie. Różowo-czerwone wnętrze, wypełnione drobnymi pesteczkami sprawia, że dla figi można stracić głowę. Ja straciłam, i całkiem mi z tym dobrze. Tylko już teraz jest mi trochę smutno, że sezon jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzekupowania rzeczy. Wszelakich. Zwykle kuchennych, ale nie gardzi też innymi zupełnie nieprzydatnymi zdobyczami. A to 32 kubek, bo pozostałe 31 już się jej znudziły, a to talerz, bo przecież czerwonego jeszcze nie mamy, a to worek (albo 3) różnokolorowych guzików, bo wiadomo przecież, że 500 guzików w różnych kolorach i kształtach zawsze się w domu przyda. Tak też kilka(...)minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder ManufactureSpośród mięs czerwonych wołowina zawiera najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych i jest najmniej kaloryczna. Największą wartość odżywczą ma mięso chude – polędwica, rostbef. Zjedzenie 100 g chudej gotowanej wołowiny pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na białko. Mięso wołowe jest cennym źródłem żelaza (odpowiada za odporność), witaminy B1 (poprawia pracę mózgu) i B6 (chroni serce). Ale niech Was te walory zdrowotne(...)lodówki. Nie kładziemy zimnych steków na patelnię. - Mięso kładziemy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię. Wysoka temperatura patelni jest ważna, bo w smażeniu steów chodzi o to, aby szybko zamknąć pory mięsa, tak by wszystkie soki i aromaty zostały wewnątrz. - Po położeniu steków na patelni nie ruszamy ich, pozwalając aby utworzyła się brązowa skorupka. - W czasie smażenia mięsa nie wolno
mojewypiekiinietylkoWrzesień dobiega końca, pierwszy miesiąc roku szkolnego za nami, od października rozpoczyna się nowy rok dla studentów, najwyższa pora pomyśleć o tym, co przygotować na śniadanie, to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Pokażę pomysły na niedrogie śniadania, które można zrobić w domu, bez wydawania fortuny w sklepikach. Śniadanie najlepiej zapakować w papierowe torebki lub włożyć do pudełka plastikowego, warto(...)jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Koktajl warzywny na maślance Lemoniada arbuzowa, arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką
Moja smaczna kuchniatemu nie założyła bloga. Kontakt z firmą od samego początku był bardzo dobry. Dostałam wolną rękę, link do programu i kilka wytycznych. O każdej porze dnia (od 6.00 do 22.0) mogłam dzwonić na infolinię i pytać specjalistów, jeżeli przy projektowaniu pojawiłby się jakiś problem. Z tego koła ratunkowego skorzystałam raz, ale dziś już nie pamiętam(...)było! I jakie piękne niektóre! Każda taka książka przechodzi przez kontrolera jakości, czyli przez ręce pani w białych rękawiczkach, która potrafi wyłapać każdą skazę i każdą parę czerwonych oczu na zdjęciach. W studiu opowiedziałam o tym jak wyglądała praca nad własną fotoksiążką. Filmik z tej rozmowy można obejrzeć ----------------> TUTAJ <--------------- Pełna relacja na stronach
bistro mamaidealnie tu pasuje. Ciacho jest jednoczenie słodkie i kwaskowate. Proste, szybkie i jednocześnie bardzo interesujące w smaku. Nie utrzymało się u nas do następnego dnia Do ozdoby wybrałam porzeczki czerwone i to z nich robiłam ostatnio lody (przepis tutaj ). Mnie ten przepis bardzo zaintrygował i się nie zawiodłam, więc serdecznie go polecam! Składniki na blaszkę(...)Niskie, wilgotne i bardzo aromatyczne Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę Ciasto z cytryną w roli głównej Ciasto zaserwowane na dębowej desce drewnianej Brownie cytrynowe – ciasto na każdą porę roku Brownie cytrynowe Smacznego!!! Źródło wpisu: Moje Wypieki
Relaxtimepobliskie muzeum Księcia Walii, Szpital im Króla Edwarda, Instytut Nauk oraz wiele innych obiektów. Ostatni brytyjscy żołnierze opuścili Indie symbolicznie przekraczając ten łuk w lutym 1948 roku. Od tamtej pory stał się on symbolem Bombaju, finansowej stolicy Indii. Pomimo swojej astronomicznej ceny i poświęcenia włożonego w jego konstrukcję, musiano go okroić z deptaku nominalnie mającego wieść do łuku(...)przeszklona hala dworca. Dawne Victoria Terminus obsługuje linie miejskie, linie dalekobieżne, które prowadzą do wszystkich regionów subkontynentu Indyjskiego. (INDIE, 2011) (Rzeczpospolita, 2008) (Johnson, 1998) 4.5. Dzielnica Czerwonych Latarni Dzielnica czerwonych latarni znajdująca się na Falkland Road, które leży w samym sercu starego miasta Bombaju. Jest to miejsce iście piekielne. Siedziba ubogich prostytutek. Kurtyzany stoją na ulicy nawołując
ClauditteMissCookingkuchni jest zupa ramen, przygotowywana na wywarze z kości i właśnie z dodatkiem mięsa. Zobaczcie mały wycinek tego, co można zjeść z mięsa, podróżując po Japonii. Do tej pory Japonia była raczej krajem mało otwartym na wpływy innych kultur, jednak młode pokolenie zaczyna naśladować wiele zwyczajów z innych krajów, nie zapominając jednak o swojej kulturze i zabytkach. W okresie(...)Restauracja w dzielnicy Shinjuku. Gotemba – Yakiniku: grillowane kawałki mięsa (żeberka i wątróbka). Obiad po wspinaczce na górę Fuji. Kioto – grillowana przepiórka. Street food przy słynnej świątyni Fushimiinari z 1000 czerwonych bram. Kioto – kurczak grillowany. Kioto – Oden: mięso w kapuście, zimowa kuchnia japońska. Forma przypomina naszego gołąbka. Kioto – makaron z boczkiem i sosem pomidorowym, japońska kuchnia włoska. Shizuoka – Sauerkrau: niemieckie
Kuchcik gotujeprzed opadami śniegu. Składniki (na 2-3 porcje): 6 naleśników (proponuję piwne ) pół opakowania jarmużu spora garść buraków liściowych lub młodziutkich liści zwykłych buraków garść suszonych jagód goji cebula czerwona bryndza sól pieprz kminek mielony olej do smażenia Jarmuż bez zgrubiałych części pokroić. Wrzucić do garnka. Liście buraka (tym razem z łodygami) pokroić na kawałki podobne do tych jarmużowych(...)jednym z klubów Gianni poznaje uzależnionego od hazardu Maksyma, syna innego gangstera o ksywce Tatko. Maksym przegrywa na korzyść Gianniego samochód, dziewczynę (Maja) i trochę drobiazgów. Od tej pory Majka mieszka u Gianniego, dbając o jego mieszkanie, a potem o postrzelonego w bijatyce Krysia. Niemałą rolę w rozwiązaniu problemu Padliny odgrywa Joger (Filip Nadziany), policjant, który wyprowadził się
Weekendy w domu i ogrodzieBiałe ( Lefka Ori ), których stoki porośnięte są ziołami (tymianek, rozmaryn). W okresie zimowym szczyty gór pokryte są śniegiem - stąd też nazwa tego pasma górskiego. Kreteńskie nadbrzeże mieni się różowymi, czerwonymi i białymi kwiatami oleandrów, wzdłuż szos dziko rosną bambusy, a bliżej plaży znajdziemy potężne palmy i opuncje. Całą wyspę porastają gaje oliwne. Podobno nie ma ani jednego drzewa oliwnego(...)się tawerny i restauracje, których właściciele zwykle zamieszkują piętro budynku. Jak przystało na kraj o gorącym klimacie w godzinach południowych Kreteńczycy zwykle mają sjestę. Restauracje są otwarte o tej porze: możemy liczyć na orzeźwiającą cafe frappe , a także na lekkie zimne i ciepłe przystawki ( meze ): pita - mały okrągły placek wypiekany z mąki, wody i drożdży, podawany do różnego rodzaju
W kuchni KatieDzisiaj polecam przepyszną zupę z dyni (chyba najlepszą do tej pory, jaką jadłam) robioną wg. wskazówek samego Hestona Blumenthal’a. Heston Blumenthal to znany szef pochodzący z Wielkiej Brytanii. W swoim gotowaniu wykorzystuje naukę ścisłą. Każdy dodany składnik potrafi naukowo uzasadnić. Sposób przygotowania potraw oraz wybór wykorzystanych technik nigdy nie jest u niego przypadkowy. Za wszystkim tym stoją(...)sezamowego (lub do smaku) – pominęłam w ogóle sól Składniki kruszonki: 20 g orzechów laskowych 20 g chrupiących okruszków z czerstwego chleba 1/2 gałązki rozmarynu Dodatki: pieczona czerwona papryka (można kupić gotową bardzo dobrej jakości) pestki z dyni Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 160°C (termoobieg) . Dynię umyć. Przekroić na pół w poziomie. Wydrążyć pestki (pestki zachować
Moja Delicjatruskawkowy to lekki smakołyk łączący w sobie serek mascarpone, białą czekoladę, bitą śmietanę, biszkopty oraz kwaskowaty mus z truskawek. Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a choć pogoda do tej pory była mało czerwcowa i nas nie rozpieszczała, coraz chętniej będziemy sięgać po ciasta lub desery przygotowywane bez pieczenia i podawane na zimno. Taki jest właśnie proponowany w tym przepisie(...)się szybko i tak samo szybko zjada, gdyż jest orzeźwiający w smaku, lekko słodki, łączy w sobie różne struktury, a także ładnie prezentuje przed zjedzeniem dzięki kontrastowi między mocno czerwonym musem truskawkowym, a bielą mascarpone i bitej śmietany
Smakołyki BerenikiBąbelek pierwsze swe słowa wypowiedział już bardzo, bardzo dawno temu. Po raz pierwszy zawołał swoją ciocię Agnieszkę - krzycząc jej do ucha: Aaaaga!!!! - udało się spryciarzowi... Później przyszła pora na mamę, czyli mnie!!! Brzmiało to mniej więcej tak: mmmmmmmamamamamama.... Tak, tak... Wiem... on wcale nie wiedział co mówi.... To tylko gaworzenie... I takie tam... Ale tak czy inaczej serce(...)się z Wami tym przepisem. Zapiekanka ryżowa z maślakami.Składniki:1 szkl. ryżu;150 g sera żółtego;200 g maślaków (mogą być inne grzyby);pierś kurczaka;papryka zielona;papryka czerwona;cebula; sól, pieprz, papryka w proszku.Gotujemy ryż - na szklankę ryżu - dwie nie pełne szkl. wody. Doprawiamy solą, pieprzem. Ugotowany ryż (taki lekko wodnisty) przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na ryż
Miksturownikniego też najpierw dostają się wilki po upolowaniu zdobyczy. Przetestuj na swoim psie – daj mu mięso czerwone, wątrobę i szpik i zobacz, co najpierw zje. Szpik produkuje czerwone krwinki, dlatego też jest niezwykle bogaty w łatwo przyswajalne żelazo . Zawiera także dużo tłuszczów omega-3 , niezbędnych aminokwasów, witamin i mikroelementów. Jak na tak zdrowe pożywienie jest też bardzo(...)przyprawiona sokiem z cytryny. Szpik nie zawiera w ogóle węglowodanów, przez co ma miejsce w dietach niskowęglowodanowej/LCHF , SCD , FODMAP , GAPS , a także protokole autoimmunologicznym . Nie wyrzucaj kości! W porach kości zostało jeszcze trochę szpiku, możesz teraz ugotować rosół . Przy następnej wizycie w dobrym sklepie mięsnym zapytaj o kości ze szpikiem. Potem je upiecz, zjedz szpik i poczuj się
PaleoSMAKSkładniki: - kurczak o wadze 1,5kg- sól morska- świeżo zmielony pieprz- papryka słodka w proszku- papryka wędzona w proszku- olej- gałązka świeżego rozmarynu- warzywa: ziemniaki, marchew, cebula biała, cebula czerwona, pomidorki koktajlowe (można jeszcze dodać, co kto lubi)- butelka 0,5 l piwa (gatunek ulubiony) Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dokładnie nacieramy (wewnątrz(...)bardzo soczyste. Tłuszcz wytopi się podczas pieczenia, skórka jest rumiana oraz chrupiąca. Dodatkowo mamy już upieczone warzywa. Oczywiście dodatek surówki jest zawsze mile widziany. Ja podałam z surówką z pora, ale o tym – przy okazji. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Kurczak generał z warzywami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko