Sekret dobrego zdrowia i długowieczności Japończyków? Zupa miso. Jedzona o każdej porze dnia i nocy, między posiłkami, na śniadanie. Szybka i prosta w przygotowaniu, jeśli tylko dysponujecie niedrogimi półproduktami – bulionem dashi i samą pastą. Warto się w nie zaopatrzyć i co jakiś czas zaserwować sobie talerz zdrowej, gorącej zupy – za każdym razem podany inaczej. Pasta miso jest bardzo dobrym(...)mieszamy. Dodajemy pokrojone wodorosty. Podajemy zupę od razu, gorącą, posypaną świeżo pokrojonym szczypiorem. Co do zupy miso? Zgodnie z japońską sztuką i kulturą, poszczególne składniki mają odwzorowywać charakter pór roku, a także tworzyć kontrasty pomiędzy kolorami, konsystencją i smakami. Bób, groszek, fasolka, soja – podgotowane w wodzie przed dodaniem bulionu. Kolendra lub pietruszka, kiełki i sezam na posypkę
Karo in the Kitchennajelegantszym daniem na świecie -, ale od postanowienia do czynu droga daleka. Poczytałam więc co nieco, podszkoliłam się i wreszcie przystąpiłam do działania. I tak narodziła się zupa krem z pora . Poczułam się wtedy, jakbym konsumowała jadalny aksamit. Ciepły płyn o delikatnym, subtelnym smaku spływał ospale trasą mojego przełyku, naznaczając go już na zawsze. Przyjemne ciepło wypełniało mnie całą(...)chwilę, mieszając, aż glazura się zezłoci. Voila! Składniki na zupę: - około 1 kilogram marchwi - około 1 litra bulionu (ja zrobiłam drobiowy, ale może być nawet warzywny) - 2 cebule czerwone - 50 gram masła - gałka muszkatołowa - szafran - sól - pieprz - śmietanka słodka (opcjonalnie) - śmietana kwaśna 18% Przygotowanie zupy: Marchew obieramy, myjemy i gotujemy w bulionie. Cebulę obieramy, kroimy i szklimy na maśle
Życie zamknięte w smakułyżka kakao 1 łyżeczka soli 2 duże jajka 1,5 szklanki oleju słonecznikowego 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sody oczyszczonej czerwony barwnik Potrzebne będą dwie tortownice o średnicy 24 cm. Wykładamy je papierem do pieczenia i spód smarujemy masłem. Jeśli mamy tylko jedną tortownicę to możemy upiec blaty jeden po drugim(...)Ciasto trzymamy w lodówce. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturekaszy jaglanej) Składniki na pulpety: ¾ szklanki surowej kaszy jaglanej 1 mała cebula 6 suszonych pomidorów w oleju + 1 łyżki oleju spod pomidorów) 1/3 łyżeczki czerwonej czubricy (ewentualnie czerwonej papryki) sól, pieprz do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 – 5 łyżek oleju Składniki na sos: 7 dużych pomidorów 1 duży bakłażan 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)lepimy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Ugotowany makaron spaghetti, wykładamy na talerze, polewamy sosem pomidorowo-bakłażanowym, na wierzchu układamy pulpety i posypujemy listkami świeżej bazylii. Podajemy z najlepszymi o tej porze roku, świeżo ukiszonymi ogórkami małosolnymi. Zamiast makaronu do sosu możemy podać świeże pieczywo. Smacznego! Autor: Mama
Moja Mama GotujeDziś, w ten uroczy, choć chłodny, ale słoneczny dzień chciałybyśmy zaprosić Was na bardzo przyjemną propozycję obiadową. Dawno nie serwowałyśmy tutaj dań typowo mięsnych, ale jesień to bardzo dobra pora roku, by to nadrobić. Dlatego nadrabianie zaległości rozpoczynamy dziś od polędwiczek wieprzowych w sosie czekoladowo - winnym! O tak, doskonale wiemy, że ta propozycja nie jest taka typowa(...)jajo, szczypta solimarynata: po pół łyżeczki czarnuszki, goździków, kolorowego pieprzu oraz 1 ząbek drobno posiekanego czosnku, oliwa z oliwek, świeżo zmielona sólsos czekoladowo - winny: 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina, 1/4 szklanki płynnego miodu, 90g gorzkiej czekolady (70% kakao), 1 drobno posiekana mała cebula, 1 ząbek czosnku pokrojony w plasterki, pół świeżej, posiekanej papryczki chili (ok. 5g) lub 1 łyżka suszonej
Symfonia Smakówbrać pod uwagę miejsce ich zakupu. Zimą wybierajmy przede wszystkim warzywa i owoce sezonowe: marchewki, buraki, selera, korzeń i natkę pietruszki, ziemniaki, kapustę, brukselkę, jarmuż, szpinak, dynię, cykorię, fenkuł, pora, grzyby, z owoców jabłka i gruszki. Nie zapominajmy o warzywach strączkowych, które dostarczą nam także wartościowego białka. Owoce jedzmy po posiłku jako deser. Możemy również sięgać po owoce(...)dodać do potraw rozgrzewających przypraw, np. chilli, czosnku, imbiru, pieprzu, kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy Przepisy śródziemnomorskie dobre na zimę: Zupy Zupa z pieczonej dyni i czosnku Egipska zupa z czerwonej soczewicy Ekspresowa z kapustą i fasolą Zupa z fasolą borlotti Drugie dania Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach (Turcja) Fasola pieczona w sosie pomidorowym po grecku - Gigandes
Chilli Czosnek i Oliwaprzygodzie z wędlinami dojrzewającymi z wieprzowiny , panchetta, karkówka , kiełbasa palcówka , kabanosy , mielonka przyszła pora na kaczkę. Zrobiłam szynkę prosciutto z kaczej piersi. Wygląda dokładnie tak samo jak Duck Breast Prosciutto ze sklepu za 10 Euro za 100 gramów 6 marca rozpoczęliśmy przygotowanie piersi kaczki, 21 marca została rozkrojona aby sprawdzić, czy na święta będzie idealna. Już dzisiaj mogę stwierdzić(...)piersi. Ja suszyłam pierś z kaczki ponad 2 tygodnie. Po tym czasie była idealna do konsumpcji! Wędlinę podajemy pokrojoną w bardzo cienkie plasterki np. z różnymi gatunkami serów i czerwonym winem. Taka kacza szyneczka może też być pysznym dodatkiem do sałatki. Smacznego! The post Suszona pierś z kaczki. Duck Prosciutto appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzyrządza się je z różnych rodzajów mięsa, które nadziewa się na patyczki, marynuje , piecze na grillu ( najczęściej ) i podaje z ostrym sosem. SKŁADNIKI: * filet z indyka – 300 g * czerwona pasta curry – 50 g * mleczko kokosowe – 250 ml * limonka – 1 szt * cukier trzcinowy – 1 łyżka * orzeszki ziemne – 150 g * olej kokosowy – 1 łyżka(...)się w przypadku przygotowywania gulaszu oraz dań kuchni tajskiej, do których to najczęściej używałam woka. Smażenie i pieczenie na niej to sama przyjemność i nawet tym, którzy do tej pory”uciekali” od gotowania, będzie on sprawiało przyjemność! Gwarantuję! Czym się charakteryzują naczynia Szafir firmy WOLL ? POWŁOKA Wysoce odporna na zarysowania z wbudowanym kryształami diamentu. Nanokompozyt i technologia NON-STICK
Ostra na Słodkopomiędzy dwiema połówkami lekko zgrillowanej paprykowej bułki. Niebo w gębie. A wy co macie dzisiaj na obiad? bułki do hamburgerów (z TEGO przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) czerwona papryka żółta papryka cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki sos chili (z TEGO przepisu) ser cheddar (po plasterku na osobę) sól, pieprz olej do smażenia warzyw Paprykę(...)zrobić dobrego burgera macie TUTAJ . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie
Marder&Marder Manufacturepieczeniowy: 2 cebule 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 główka czosnku 1/2 pół pęczka (15 g) świeżych ziół, np.: szałwii, rozmarynu lub tymianku 150 ml białego lub czerwonego wina 600 ml bulionu drobiowego opcjonalnie 1 łyżeczka dżemu z owoców jagodowych Masełko ziołowe: 2 ząbki czosnku 30 g natki pietruszki 250 g masła 10 g świeżej szałwii świeżo zmielona sól(...)średnim płomieniem gazu. Powoli podgrzewając wlałam wino, bulion i lekko zredukowałam ilość płynów. Na końcu zmiksowałam wszystko razem uzyskując coś w stylu musu z warzyw. Ten patent od tamtej pory świetnie się sprawdza w moim domu, bo to moje antywarzywne dziecko wcina sos aż mu się uszy trzęsą i nie marudzi, że seler naciowy czy marchewka :) Kurczaka jedliśmy
Blondynka Gotujesmaku, nawet bym powiedziała, że trochę mdłe, dlatego cukinię zawsze łączy się z wyrazistymi smakami, i dość mocnymi przyprawami. Cukinia lubi się z mięsem wszelakim od białego do czerwonego, lubi też ryby, gulasze, nadaje się do zapiekania. W tej formie ostatnio mogliście przeczytać na blogu wpis cieszący się ogromnym powodzeniem - Zapiekane cukinie , czy też Grecką Tartę Dionizosa z cukinią(...)podsmażamy czosnek około 1 minuty, dodajemy kurczaka i rozmaryn. Ciągle mieszając podsmażamy mięso, dodajemy cukinię i około 150 ml wody, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 10 minut. Od tej pory gotujemy danie bez pokrywki przez kolejne 5 do 7 minut, dodajemy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos odpowiednio się zredukuje i nabierze ładnej kremowej
SMYKWKUCHNIKrokiety takie tradycyjne, mięsne, mogłabym jeść o każdej porze dnia i nocy. Oczywiście są pyszne, ale takie zamiłowanie do nich jest też pewnie spowodowane tym, że przygotowuje się je „od święta” i tęskni się za tym smakiem. Tym razem postanowiłam wypróbować krokieciki jarskie, z nadzieniem pieczarkowym, i wiecie co? Te również są wspaniałe:) Do tego farsz jest(...)talerzyk wsypujemy bułkę tartą. Na usmażone naleśniki nakładamy pieczarkowy farsz. Zwijamy. Panierujemy w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoto w głębokim oleju. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczykiem
Smaki Na Talerzupożywny koktajl! Latem zaś można zmiksować pyszne sorbety, które są o wiele lepsze w smaku, konsystencji i wyglądzie od tych sklepowych, pełnych niezdrowych dodatków. Do moich ulubionych, zwłaszcza zimową porą należą cytrusy, ale i ananasy, kaki to moja wielka miłość. Na co zwracać uwagę kupując owoce egzotyczne? Słodkiego i dojrzałego ananasa poznacie po tym, że łatwo oderwać środkowe liście, kaki(...)bananem i miodem Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia Sałatka z rukoli, z gruszką, figami i camembertem Sałatka owocowa z czerwoną cebulą i balsamico
Moja smaczna kuchniastolnicę wysypaną mąką, wałek i gotowe. :) Nie musi wyrastać trzy razy, nie trzeba go też zagniatać "godzinami." Jest to najlepsze ciasto drożdżowe, z jakim miałam do czynienia do tej pory, zaraz po tym na rwane bułeczki - klik. Pozostałe składniki: 1 pierś z kurczaka 250 gramów świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju 5 ząbków czosnku sok wyciśnięty(...)piec 30-40 minut. Na ostatnie 5 minut warto włączyć termoobieg z funkcją grzania od spodu, aby spód tarty był suchy. Tarta wyśmienicie smakowała nam w towarzystwie półsłodkiego, czerwonego wina. Jestem przekonana, że doskonale będzie również smakować na zimno, jako np. zakąska na przyjęciu. Niestety tym razem nie udało mi się jej wypróbować, bo zniknęła z talerzy
Garniec Magalieodstąpić od tej tradycji.SKŁADNIKI:- kapusta kiszona / wywar z gotowanej kapusty kiszonej, z litrowego słoika kapusty.- grzyby suszone, dwie garści,- kasza gryczana, pół torebki,- ziemniak, 3- cebula, 3-4 czerwone,- przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy,- pół kubka śmietany 18%WYKONANIE:Kapustę kiszoną gotujemy na rosole z mięsa (u nas indyk i kaczka).Odcedzamy kapustę. Garść kapusty kroimy(...)jesteśmy wielkimi fankami tego charakterystycznego dania. Zresztą, nie tylko my! Wszyscy, którzy jedli ją w naszym wydaniu, bardzo ją chwalą. Mając w głowie jej nieziemski smak skusiłyśmy się, zimową porą na "kwaśnicę" w knajpce w Zakopanem. Co to było za rozczarowanie, gdy na talerzu zamiast kremowego cuda z suszonymi grzybami, wylądowała lekko zabarwiona woda z pływającą kapustą (która koło kapusty
Wypisz Wymaluj