Chutney z ananasa i chili. Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, który przygotowuje się z owoców i warzyw, oraz przypraw. Kupiłam dojrzałego ananasa, a o tej porze roku można je kupić dosyć tanio, można z nich przygotować wytrawny chutney z ananasa z dodatkiem pikantnej papryczki chili i rozgrzewającego imbiru i aromatycznego tymianku. W smaku ten chutney jest(...)słoików? Składniki: 1 dojrzały ananas 50 ml soku z cytryny kawałek imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka dżem-fixu cukier i sok z cytryny do smaku świeży tymianek czerwony pieprz Przygotowanie: Ananasa obieramy ze skóry, wykrawamy środek, ananasa kroimy w plastry, potem na mniejsze kawałki i miksujemy na puree blenderem. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrobiowego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki lubczyku 1 płaska łyżka cukru 2 goździki 2 ziarna kardamonu 2listki laurowe 5 kulek czarnego pieprzu 1/2 szklanki czerwonego wina 3 łyżki czerwonego octu winnego zakwas buraczany (tyle wlać, żeby nie było za kwaśne - ja miałam swój, który był niezbyt kwaśny i użyłam go ok. 1/2 szklanki, ale można użyć gotowego, sprawdzając smak) czarny(...)gotowałam 5 minut na małym ogniu, mieszając. 4. Nalałam do talerzy, udekorowałam śmietaną, kremowym octem balsamicznym i skórką cytrynową. Bardzo smaczne i całkiem inne niż barszcz, jaki do tej pory jadłam. :) Smacznego
Kuchnia PrezydentowejPrzy okazji ostatniego przepisu na golonkę w piwie „ujawnił się” dość popularny w naszym kraju zestaw warzyw „do wszystkiego” – czyli różne kombinacje marchewki, selera, pietruszki, cebuli czy pora. No dobrze, może nie przesadzajmy z tym „do wszystkiego” – ale przynajmniej do wieprzowiny stosujemy go dość często. Na naszym blogu wystąpił również np. w przepisie na nogi z kury(...)entuzjastą i staram się możliwie często wykorzystywać. Ma on dość charakterystyczny, z jednej strony łagodny, ale zarazem dość wyrazisty smak dobrze komponujący się z warzywami korzennymi czy też duszoną czerwoną kapustą. Jeśli chodzi o dania z mięsa to pęczak pasuje do tak różnych jego rodzajów jak np. wieprzowe żeberka czy gęsina. Przepis poniżej nie jest więc być może specjalnie
Kulinarna Pokusazbiorze banalnej grochówki, czy fasolki po bretońsku. Jest za to falafel z soczewicy z sosem jogurtowo miętowym, zielona fasolka w ananasowym sosie chili, orientalne smażone kuleczki z czerwonej fasoli, czy intrygujące bardzo lody z soczewicy i karmelizowanych orzechów laskowych. Ja z pewnością wypróbuję kilka przepisów, bo są bardzo ciekawe, a poza tym Mąż po przejrzeniu książki zażyczył sobie "soczewiaki(...)jeszcze szalenie inspirująca. Świetna dla tych, którzy lubią strączki, a znudziły im się tradycyjne sposoby ich podawania. A może podarujecie ją w prezencie komuś kto do tej pory unikał fasoli i jej podobnych, by zmienił zdanie i zobaczył, że groszek można wykorzystać nie tylko do marchewki, a z fasoli można przygotować pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe
Cynamonowe szczęścieziemniaczanej omlety szpinakowe: 100 g rozmrożonego odciśniętego szpinaku 1 zmiażdzony ząbek czosnku 1 jajko szczypta soli Burgery: 25 dkg mielonego mięsa z indyka kilka ziarenek rozgniecionego czerwonego pieprzu łyżka czerwonej czubricy pół średniej startej na tarce cebuli 1 zmiażdżony ząbek czosnku 1 jajko dodatkowo: pomidor musztarda, sos madziaròw FOLWARK Potrzebne: blaszka do florentynek/makaroników papier do pieczenia wykałaczki(...)placek ziemniaczany smarujemy cienko musztardą, na to kładziemy omlet, burgera, plasterek świeżego pomidora. Całość przykrywamy pomarowanym od spodu sosem madziaròw plackiem ziemniaczanym. Dla wzmocnienia konstrukcji przyszpilamy wykałaczką. Kurczak w porach z ananasem p.Barbary Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * przyprawa do drobiu * pół dużego pora * pół puszki ananasa * 10 łyżek sosu Folwark ("Dressing 1000 wysp") * 5 łyżek
Moje domowe kucharzenieskładniki na I ciasto piernikowe: (potrzebujemy 2 takie ciasta) 225 g pierniczków (suchych, lukrowanych) 70 g mąki ziemniaczanej 115 g cukru 4 jajka (osobno biała i
Domowy Smak Jedzeniawody (używam butelkowanej) wrzucam włoszczyznę, tak jak na rosół. Im więcej damy warzyw, tym smaczniejszy będzie barszcz. Minimum to jeden pęczek gotowej włoszczyzny, czyli 3-4 marchewki, 2 pietruszki, por, kawałek selera. Dodaję również cebulę i czosnek. Im więcej damy marchwi, tym słodszy będzie później barszcz. Ja dodaję sporo warzyw, ponieważ lubię, gdy zupa jest wyrazista i pełna aromatu(...)ogniu po czym dodajemy zakwas. Pilnujemy, by barszcz nie wrzał, ponieważ straci kolor. Gdy smaki się wymieszają należy spróbować i ew. doprawić. Smacznego! ZOBACZ: Zakwas na barszcz ZOBACZ: Barszcz czerwony bez zakwasu – szybki i aromatyczny
MarcinChefmarynaty dodamy, proponuję dodać własne ulubione zioła i przyprawy. Poniżej moja wersja: BEEF JERKY- SKŁADNIKI: -500g dobrej jakości chudego mięsa wołowego (np. ligawy) -marynata: sos sojowy, ocet balsamiczny, czerwona ostra papryka, suszony czosnek, sól (nie przesadzamy z jej ilością!), pieprz, oliwa z oliwek BEEF JERKY- WYKONANIE: 1. Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry grubości(...)pokojowej przez 1-2 dni. Gotowe! Po wyjęciu z piekarnika wołowina powinna być sucha, ale jeszcze elastyczna- nie zeschnięta na wiór. Warto więc w trakcie suszenia sprawdzić, czy nie pora wyciągnąć ją wcześniej. Tak przygotowane beef jerky możemy przechowywać i spożyć nawet do miesiąca od przygotowania! Efekt końcowy na pierwszy rzut oka nie wygląda może ciekawie, ale zapewniam
Aromatyczne PodróżeWitam w Nowym Roku! Jeśli cierpicie na syndrom dnia wczorajszego, to zdecydowanie polecam Wam tę zupę :) Poniżej podaję również przepis na wywar, na którym ją przygotowałam
My Culinary Artfotografowanej sceny to u mnie najczęstsze ustawienie. Jeśli miałabym podać ramy czasowe w których najczęściej robię zdjęcia to jest to czas między 11 a 15 godziną, w zależności od pory roku. Na moje studio składają się, oprócz aparatu i statywu, różne tła, stolik na którym je układam, blendy (odbijające światło jak i rozpraszające je). Obecnie używam statywu Manfrotto(...)będzie wyglądać dana potrawa. Czasami rozrysowuję sobie danie, ale zazwyczaj ma to miejsce przy wymyślaniu jakiegoś skomplikowanego deseru. Tu głównym tematem były śledzie. Od początku wiedziałam, że będą czerwone, więc postanowiłam, że dodatki i generalnie cała stylizacja będzie w neutralnych i zimnych tonacjach. Zazwyczaj takie tonacje sprawdzają się w większości kulinarnych sesji. Jedzenie wtedy wygląda zawsze dobrze. DOBÓR TŁA
Chilli Czosnek i Oliwaelementem będzie ochrona polskiego dziedzictwa niematerialnego. Poprzez projekt twórcy chcą pokazać znaczenie Wisły, jej zasoby, historię oraz wpływ na polską tradycję kulinarną. Drugim aspektem projektu jest sezonowość i zmienność pór roku oraz ich wpływ na mieszkańców Warszawy, w rożnych okresach historycznych. Trzecim - chęć stworzenia miejsca, nawiązującego do historycznych ogrodów warzywnych, które mogły by stać się miejscem spotkań dla odwiedzających. Głównym(...)były książką Wojciecha Marchlewskiego "Mennonici: życie codzienne od kuchni" Tego dnia przygotowaliśmy: brazylijską zupę pomidorową z pieprzem cayenne i kukurydzą placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego bidgot - kwaśną czerwoną kapustę z pulpetami z jesiotra i makreli pierogi z burakami, twarogiem i miętą wołowinę na słodko-kawśno pszenicę gotowaną w mleku z miodem, z musem z rabarbaru i karmelem
kolorowotorcikowoprzodu) przypomniałam sobie o tym przepisie, którym koniecznie muszę się z Wami podzielić! :) Przyznam nieskromnie, że to jedno z najlepszych wytrawnych ciast, jakie udało mi się do tej pory poczynić i już wprowadziłam je do stałego menu naszej rodzinki. :) Zakochali się w nim moi wszyscy znajomi (którzy mieli już okazję je wypróbować), dostałam też wiele maili od Czytelniczek Skarbu(...)kokosowego) 50 ml jogurtu naturalnego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do obsypania formy Dodatki: 100 gramów szpinaku 6 pieczarek ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 120 gramów szynki konserwowej 100 gramów sera żółtego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Wykonanie: Pieczarki
Garniec Magalieteraz duzo sie zmienia, a wszystko za sprawa mojej trzylatki. Nagle zaczela przechodzic okres jakiegos buntu i co pare dni gniewa sie na jedzenie i tak jak do tej pory nie bylo zadnego problemu z jedzeniem, tak od jakiegos czasu kazdy posilek staje sie droga przez meke. Dluga lista lubianych przez moja Coreczke rzeczy zrobila sie bardzo krotka(...)lyzki curry szczypta cynamonu, galki muszkatalowej, kurkumy i imbiru 3 marchewki - kostka 2 cebule - kostka 2 posiekane zabki czosnku 2 ziemniaki - kostka 2 cukinie - kostka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasoli bialej 1 litr bulionu 200 ml gestej smietany sol natka pietruszki wykonanie:W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy oliwe, wsypujemy przyprawy i podsmazamy przez okolo 1 minute.Dodajemy
Przysmaki Karolkitaką werwą dawno zupy żadnej nie gotowałam. Wyobraźcie sobie moi drodzy piątkowe, lekko mroźne popołudnie. Słońce prześwituje przez firanki w kuchni. Na podwórzu cała zgraja dzieciaków z czerwonymi nosami bawi się, nie zważając na mróz. A z domu wypływają zapachy...W sieni zaparowane okna, z kuchni roztacza się zapach najlepszego obiadu pod słońcem. Wykwintny w swej prostocie. Kiedy wbiegaliśmy(...)obiadów, jakie serwowała nam Babcia. Zupa pomidorowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 2-3 litry wody 2 kości ( mogą być wieprzowe) 3-4 marchwie całe 1 seler 1 cała cebula 1 pietruszka kawałek pora w całości 3-4 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 przecier pomidorowy (mogą być przetarte pomidory) 2-3 pomidory - obrane ze skórki i pokrojone w cząstki
Kuchnia smaków